HPK varasti tärkeät pisteet KalPalta − kuopiolaiset pysähtyivät Joona Voutilaiseen

LIIGA / Raportti
HPK-veskari Joona Voutilainen pelasi vahvan ottelun.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Tiistai-ilta Hämeenlinnassa tarjosi maukkaan kamppailun sijoitusten kannalta, kun potentiaaliset pudotuspelivastustajat, kun sarjan keskivaiheilta löytyvät HPK ja KalPa löivät yhteen Pohjantähti Areenassa. Oranssipaitainen kotijoukkue vei lopulta voiton ja nappasi tärkeät kolme pistettä.
Lähtökohdat 

Kotijoukkue HPK nappasi viime viikolla kaksi maukasta voittoa vieraskentältä, ensin keskiviikkona SaiPasta Lappeenrannassa, sekä perjantaina HIFK:sta. Kerhon kotivire oli kuitenkin ollut ailahteleva, kun edellisestä kymmenestä kotipelistään joukkue oli vienyt viisi ja ottanut saman viisi kertaa takkiin.

Edelliseen kamppailuun peilaten HPK oli tehnyt muutamia ketjumuutoksia, pelikieltoon joutuneen Henri Kannisen tiputtua kokoonpanosta. Miro Ruokonen nousi kokoonpanoon.

Maalivahtipelaaminen 

Kerhon maalilla jatkoi viime ottelun tapaan 23-vuotias, lähtökohtainen ykkösveskari Joona Voutilainen. Kassarin torjuntaprosentti kuluvalla kaudella oli ennen iltaa 90,32%, Voutilaisen ollessa Liiga-veskareista kolmanneksi eniten pelannut maalivahti.

Voutilainen pelasi tänään erittäin vahvan ja ennen kaikkea varmaotteisen pelin. Ongelmia ei ollut HPK-veskarilla missään kohtaa. Torjuntoja kassarille kertyi lopulta 23.

Puolustuspelaaminen 

Hyökkäyspelin ollessa tänään parhaimmillaan timanttista, vaikutti puolustuspelaaminen ajoittain epävarmalta ja virheherkkyys oli yllättävänkin korkealla. Kokeneetkin ketut tuntuivat sortuvan silloin tällöin erikoisiin virheisiin kiekon kanssa ja ilman.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK pelasi tänään väkevästi. Etenkin hyökkäyspäässä oranssipaidat olivat räväkällä tuulella, aiheuttaen useita läheltä piti -tilanteita. Asteen verran korkeampi tehokkuus HPK:lla olisi voinut koitua vierailija KalPan kohtaloksi jo aikaisessa vaiheessa.

Tehokkuus tuntui kaiken kaikkiaan puuttuvan Kerhon hyökkäyksestä. Tilanteita joukkue sai luotua vaikka millä mitalla, mutta kiekot eivät tuntuneet löytävän tietään maaliin.

Erikoistilanteet 

Kerhon ylivoima oli ennen illan taistoa, sarjataulukon mukaisesti, seitsemänneksi parasta Liigassa. Tänään ylivoima sai itseluottamuksensa kannalta tärkeän onnistumisen, kun monesti Liigan parhaaksi rannelaukojaksi tituleerattu Markus Nenonen onnistui ylivoimalla. Muutenkin ylivoima pyöri mallikkaasti, pääasiassa Cody Kunykin vahvan yksilösuorittamisen ansiosta.

Alivoima oli ollut hämeenlinnalaisille murheenkryyni kauden mittaan, muutamia valopilkkuja lukuunottamatta. Tänään tilastoja ei erityisemmin kaunisteltu, kun alivoima joutui jälleen antautumaan kertaalleen, jopa suhteellisen vaarattoman tilanteen seurauksena.

Lähtökohdat 

Kuopiolaiset lähtivät illan kamppailuun komea 7-2 -voitto viime lauantailta takataskussaan.  Vierasottelut olivat kuitenkin tuottaneet suurta päänvaivaa Tommi Miettisen suojateille. Edelliset neljä vierasottelua KalPa oli nimittäin ottanut nokkaan rumalla maalierolla 19-3.

KalPan kokoonpanossa oli tapahtunut yksi ainoa muutos lauantaina kamppailleeseen legioonaan verrattuna, kun Liiga-debytantti, 18-vuotias Benjamin Korhonen nousi kokoonpanoon Leevi Aaltosen paikalle.

Maalivahtipelaaminen 

KalPan maalia vartioi illan ottelussa tuttuun tapaan kokenut Eero Kilpeläinen. Kilpeläisestä odotettiin ennen kautta aivan kärkipään täytettä Liigan maalivahtitilastoihin, mutta kausi ei hänelle ole henkilökohtaisesti ollut aivan toivotunlainen, torjuntaprosentin ollessa erittäin vaatimaton, 88,28%.

Kilpeläinen torjui tänään kuitenkin varmasti, ollen ehdottomasti lähempänä omaa totuttua tasoaan, joskin Jere Innalan tekemä 2-1 -maali upposi turhan helposti. Torjuntamäärä Kilpeläisellä nousi lopulta 31:een.

Puolustuspelaaminen 

KalPa oli ennen iltaa päästänyt pudotuspeleihin etenevistä joukkueista selkeästi eniten maaleja. Pakistolla oli tänäänkin suuria vaikeuksia saada pidettyä liukkaat Kerho-hyökkääjät poissa maalintekosektoreilta. Viisikkopuolustaminen ei Kuopion vierailla paljoa hurraa-huutoja myöskään aiheuttanut. Puolustuspeli oli edelleen iso kysymysmerkki.

HPK sai ottelussa monia ylivoimahyökkäyksiä ja läpiajoja, nimenomaan KalPa-puolustuksen yksilövirheiden ja huolimattomuuden myötä.

Hyökkäyspelaaminen 

KalPan hyökkäyspeli joutui olemaan hyvin pääosin vastahyökkäyksien varassa, HPK:n hallitessa pitkälti kiekollista peliä. Kai KantolanBalázs Sebökin ja Juuso Könösen muodostama ykkösvitja vastasi pitkälti hyökkäyspään energiantuotosta kuopiolaisille.

Kuten myöskin kotijoukkue HPK:ta, myös KalPaa vaivasi kuitenkin tänään liiallinen tehottomuus.

Erikoistilanteet 

KalPan ylivoima ei ollut kauden aikana paljoa kehuja kirvoittanut, sen ollessa Liigan heikointa. Kuopiolaisia itseään eivät selkeästi tilastot hetkauttaneet, koska tänään ylivoima vaikutti pirteältä ja sai onnistumisenkin Otto Huttusen kauden neljännen osuman myötä.

Alivoima sen sijaan oli pulassa tänään HPK:n liikkuvan ylivoimaviisikon kanssa. KalPa-nelikko keskittyi pääasiassa pitämään kuvionsa tiiviinä ja peittämään keskialueen, jolloin Kerhon viivapelaajat ja pelintekijät saivat paljon aikaa ja tilaa.

Erikoista 

HPK:n laitahyökkääjä Valtteri Puustinen pelasi Liiga-uransa 100. ottelun ja pääsi juhlaottelussaan tehopisteidenkin makuun.

Ottelun ratkaisu 

Tasainen ottelu kääntyi lopulta kotijoukkueen voittoon, pitkälti sen taisteluasenteen johdosta. HPK ei ollut tehokkaimmillaan, mutta yleinen pelin taso riitti kolmeen pisteeseen. Joona Voutilainen oli myös vakuuttava maalillaan ja antoi Kerholle mahdollisuuden voittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo