Kärpät−HPK, ottelusarjaraportti: Osalan alivoimarynnistys avasi Kärppien hanat − ryöstön jälkeisellä ryöstöllä finaalisarja tasan

LIIGA / Raportti
Hämeenlinnassa nähtiin lauantaina tunnetta. Kärpät valjasti sen tuiki tärkeän voiton avaimeksi.
Lähtökohdat 

HPK haki edellisessä ottelussa matemaattisesti tarvittavan vierasvoiton tavoittelussa Suomen mestaruudesta. Nyt hämeenlinnalaisille riittää kotitaian pitäminen. Neljänteen finaaliin HPK lähti liki muuttumattomalla kokoonpanolla.

Maalivahtipelaaminen 

Kärpät pääsi kuittaamaan HPK:n 2−1-johtomaalin nopeasti, kun pikkumusta lurahti vain vaivoin Emil Larmin patjaa myöten maaliviivan yli. Larmi jatkoi muutoin läpi ottelun finaalien arvoisia otteita.

Larmi tunnetaan aggressiivisena torjujana, mutta lauantaina nuorukaisen tekemisessä huokui myös varmuus.

Puolustuspelaaminen 

HPK pelasi jälleen tiivistä viisikkopelaamista molempiin suuntiin. Niklas Friman suoritti siniviivassa muutaman voittavan ratkaisun, mutta hämeenlinnalaisten kannalta tärkeintä isossa kuvassa oli jälleen se, että esitys oli tasapainoinen.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK sai ottelulle parhaan mahdollisen alun, kun Valtteri Puustinen pääsi yksin Kärppien maalille iskemään avausmaalin. Kapteeni Otto Paajanen avusti esimerkillisesti kulmapelissä.

Kotijoukkue oli lauantaina vahva erien aluissa, sillä myös toisen erän HPK aloitti maalinteolla. Teemu Turunen iski 2−1-johtopussin maalin edestä.

Hämeenlinnalaiset pystyivät hyödyntämään kotiyleisön tarjoaman tuen läpi ottelun.

Erikoistilanteet 

HPK pääsi kertaalleen ylivoimalle avauserässä, mutta sai aikaan itselleen enemmän haittaa kuin hyötyä sen kaksiminuuttisen aikana.

Toisella yrittämällään, koko ottelun toisen jäähyn aikana toisen erän lopulla, hämeenlinnalaiset saivat hyvän pyörityksen aikaan, mutta jälleen Kärpät oli alivoimaisena lähempänä täysosumaa.

HPK ei saanut kolmannessa erässä kolmannellakaan ylivoimalla maalia aikaan. Toisaalta joukkue onnistui selvittämään myös Kärppien illan ensimmäisen ylivoiman.

Lähtökohdat 

Kärpät jäi hieman yllättäen takaa-ajajaksi Liigan finaaleissa. Lauantain kamppailuun joukkue otti jälleen mukaan Oskar Osalan ja laittoi ketjunsa muutenkin uusiksi.

Maalivahtipelaaminen 

Kärpät ei antanut Veini Vehviläiselle parasta mahdollista tukea huippuottelun saavuttamiseen. Kärppävahti teki parhaansa, eikä tämä voinut takaiskuille mitään.

Vehviläinen seikkaili toisessa erässä pahemman kerran, mutta ehti pakottamaan Markus Nenosen nostamaan kiekkoa sillä seurauksella, että peliväline kohosi yli tarkoitetun kohteensa.

Puolustuspelaaminen 

Kärppien puolustus unohti ottelun avausmaalissa Puustisen vartioinnin, jolloin tämä pääsi kävelemään pahantekoon. HPK sai hurmostilallaan estettyä kiekollisesti pätevien pakkien hyökkäysten tukemisen.

Hyökkäyspelaaminen 

Kärpät pystyi sinnittelemään läpi ottelun hurjassa hurmoksessa pelanneen HPK:n kintereillä. Toisessa erässä Jasper Lindstenin 2−2-tasoitusta tarkisteltiin pitkään, kun vielä HPK-luotsi Antti Pennanen haastoi jo kertaalleen hyväksytyn maalin.

Ottelun toinen puolikas alkoi Kärppien huikaisevalla osumalla, jossa Nicklas Lasu ja Lindsten sahasivat Larmin solmuun. Lopulta Lindsten puttasi kiekon tyhjään rysään.

Erikoistilanteet 

Osala painoi tuiki tärkeän tasoituksen oululaisille alivoimalla tarkalla laukauksella. Osuma herätti paitsi Kärpät myös varmasti hyökkääjän itsensä.

Kolmannessa erässä Kärpät pääsi yrittämään ylivoimaa, mutta Jussi Jokisen kautta pyörinyt peli ei löytänyt ratkaisevia uomiaan.

Erikoista 

HPK oli voittanut kymmenen edellistä kotiotteluaan. Näistä voitoista kuusi tuli pudotuspeleissä, joten lauantai-illan tappio oli hämeenlinnalaisille ensimmäinen kotihallissaan pudotuspeleissä.

Ottelun ratkaisu 

HPK haki lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta ei ehtinyt saada säpinää oululaisten päätyyn, kun Ville Leskinen iski ratkaisevan 4−2-osuman tyhjään verkkoon. Kärpät onnistui voittamaan tärkeissä paikoissa aloituksia, vaikka tilastot olivat HPK:n puolella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

Kärpät−HPK, ottelusarjaraportti: HPK nöyryytti Kärppiä − Larmille saunanraikas nollapeli

HPK haki eleettömän varman vierasvoiton Oulun Raksilasta voittamalla Kärpät 3−0. Voitot ovat nyt Kerholle 2−1.

Kärpät

Lähtökohdat

Kärpät sekoitti otteluun kokoonpanojaan, jonka myötä Aleksi Mäkelä nousi pelaavaan kokoonpanoon ja Oskar Osala otettiin sivuun, jälkimmäinen määrittelemättömästä syystä.

Maalivahtipelaaminen

Veini Vehviläinen joutui tositoimiin heti ensimmäisen erän alusta. Pähkäily Markus Nenosen läpiajossa johti avausmaaliin, mutta varsinaisen virheen tilanteessa tekivät Kärppien liian syvään ajaneet puolustajat. Erän edetessä Vehviläinen pääsi tasolleen ja piti joukkuettaan pystyssä. Toisessa erässä verkko selän takana heilui kaksi kertaa, mutta Kärppien onneksi toinen maaleista hylättiin maalivahdin häirintänä.

Puolustuspelaaminen

Kärppien puolustukselle sattui tällä kertaa hyökkäyksien mukana yksilövirheitä. Ensimmäisessä maalissa varmistava pelaaja karkasi liian ylös, toisessa maalin alusti Jani Hakanpään selkeä harhasyöttö. Tarkkuus ei riitä tällä hetkellä.

Hyökkäyspelaaminen

Kärppien hyökkäyspelaamisessa ja pelinrakentamisessa oli tällä kertaa enemmän ryhtiä ja järjestelmällisyyttä kuin aiemmissa otteluissa, mutta toteutus jäi kuitenkin kaavamaiseksi suorittamiseksi. Pelaaminen ei tule nyt selkärangasta. HPK:n voitto ei ollut oikein missään vaiheessa ollut kunnolla uhattuna.

Erikoistilanteet

Kärppien ylivoimapelaaminen oli tänään aiemmilta pudotuspelikierroksilta tuttua tehotonta taapertamista. Kolme ylivoimaa, nolla maalia.

HPK

Lähtökohdat

HPK:lla alla voitto, vähän tarvetta muutoksiin. Henri Kanninen korvasi Miro Ruokosen nelosketjussa. HPK käytti tiistaina energiaansa oikeisiin asioihin, joten tarkoitus oli jatkaa samalla sykkeellä.

Maalivahtipelaaminen

Emil Larmi oli hereillä alusta asti ja poimi ne kiekot, mitä tiiviisti pelanneen Kerho-viisikon läpi saatiin ammuttua. Toisessa erässä kuormaa tuli hieman enemmän, mutta Larmi selvisi siitäkin kahdeksalla torjunnalla ja nollalla päästetyllä. Nollapeliin riitti yhteensä 19 koppia.

Puolustuspelaaminen

HPK:n puolustaminen etenkin oman alueen keskustassa oli jämäkkää ja tarkkaa. Kärpät sai yllättävän vähän paikkoja parhaalta sektorilta, eikä päässyt syöttämään hyvin alueen läpi. Viimeisessä erässä Kärpät pidettiin enimmäkseen poissa parhailta maalintekopaikoilta.

Hyökkäyspelaaminen

Riittävän hyvää. HPK sai ottelussa aikaiseksi vain 16 laukausta kohti Veini Vehviläistä, mutta niistä kaksi meni maaliin. Sen jälkeen HPK:lle riitti tasainen kiekolla puolustaminen ja hallinta, joka kulutti aikaa kellossa.

Erikoistilanteet

Kaksi varsinaista ylivoimaa, ei onnistumisia niistä. Lopun nuhjaukset ja jäähyt tulivat toisensa poissulkevasti.

Erikoista

Erikoista oli Kärppien hampaattomuus ja tehottomuus. Kärppien tie menee nyt hopeaa kohti, jollei joukkue saa pian selkeää parannusta kiekolliseen pelaamiseensa ja erikoistilanteisiin.

Ottelun ratkaisu

Kerho iski heti alussa, kun Markus Nenonen teki avausmaalin jo ajassa 1.14. Se löi lisää löylyä toisessa erässä kesken Kärppien pienen parannuksen, kun Filip Riska ohjasi maalin edestä 2-0. HPK:n puolustuspelaaminen sekä Emil Larmin tarkka pelaaminen nöyryyttivät Kärppiä kauden tärkeimmillä hetkillä. Kärppien viisikkopelin yksilövirheillä oli merkittävä osuutensa. Kova ryöstä HPK:lta.

Kärpät−HPK, ottelusarjaraportti: Larmi hävisi Vehviläiselle, HPK ei Kärpille

HPK onnistui tasoittamaan loppuottelusarjan tilanteeksi 1−1 kotiyleisönsä edessä. Vaikka maalivahtien taisto meni Kärpille, Janne Tavin maalit johdattivat HPK:n 3−1-voittoon.

HPK

Lähtökohdat

HPK hävisi ensimmäisen loppuottelun, joten tasoituksen jano oli kova. Isännät muuttivat ketjuvirityksiään toiseen otteluun, millä haettiin terävämpää hyökkäyspeliä neljän ketjun leveydellä.

Maalivahtipelaaminen

Emil Larmi oli maalillaan epävarma. Hieman liian aggressiivinen vastaantulo maksoi avausmaalin, ja pomputtelu jatkui läpi ottelun. Kolmanteen erään mahtui kuitenkin pari hyvää pelastusta.

Puolustuspelaaminen

HPK:n tasapaino järkkyi hetkittäin, mikä avasi Kärpille oivia mahdollisuuksia nopeisiin kääntöihin. Esimerkiksi pari vaihtovirhettä nostivat katsojien sykettä hallin lehtereillä. Päätöserässä johtoaseman puolustaminen oli vallan kliinistä.

Hyökkäyspelaaminen

HPK luotti vahvasti päätypeliinsä ja sitä kautta rakentuviin pitkiin hyökkäyspeleihin. Hetkittäin hyökkäyspeli näytti menevän jopa liian yksioikoiseksi, mutta hiljalleen myös suorahyökkäys-pelaamiseen alkoi löytyä terävyyttä. Erityisesti pitkät syötöt painottomalle puolelle purivat hyvin.

Erikoistilanteet

Kahdella ylivoimamaalilla iltaa on vaikea pitää epäonnistuneena. Hämeenlinnalaiset näyttävät löytäneen aseet Kärppien aktiivisen alivoiman repimiseen niin suorilla hyökkäyksillä kuin pidempien pyöritysten kautta. Hyvä esimerkki tästä oli se, kuinka ensimmäisen ottelun tapaan HPK pääsi hakkaamaan kiekon maaliin sen jälkeen, kun yksi pelaaja oli unohtunut koko nelikon selustaan maalin kulmalle.

Kärpät

Lähtökohdat

Kärpät ei nähnyt syitä muokata kokoonpanoaan voitetun avausottelun jälkeen. Kärpät haluaa pelata Hämeenlinnassa eheämpää viisikkopeliä kuin Oulussa.

Maalivahtipelaaminen

Veini Vehviläisen otteet olivat tasaisempia kuin hänen virkaveljensä, mutta taakse meni useampia osumia. Kiekot eivät pomppineet ja maaleissa Vehviläisen mahdollisuudet olivat vähissä.

Puolustuspelaaminen

Kärpät onnistui erityisesti keskialueella viemään peliä pitkään, ja tiivis viisikkopuolustaminen hyydytti Kerhon hurmosta. Hiljalleen tunne alkoi hieman viedä, ja tuloksena oli huolimatonta mailalla puolustamista ympäri kenttää. Tämän vuoksi Kärpät puolusti runsaasti siinä huonoimmassa muodossa: alivoimaisena

Hyökkäyspelaaminen

Nopeat käännöt ja yksilöiden juonikkaat ratkaisut kannattelivat Kärppien hyökkäyspeliä. Terävyys hyökkäysalueen kamppailutilanteissa muodosti lukuisia vaarallisia tilanteita hämeenlinnalaisten maalille, mutta viimeistely ontui.

Tappioasemasemassa viimeistelyn lisäksi myös rakentelu ontui, sillä kiri jäi varsin ponnettomaksi.

Erikoistilanteet

Kärpät ei löytänyt aseita HPK:n aktiivisen alivoimapelin murtamiseen. Jopa kuvion rauhoittaminen tuotti valtavia ongelmia oululaisryhmälle.

Erikoista

HPK muutti toisessa erässä peluutuksia, kun Otto Paajasen ykkösketju alkoi pelata Niclas Lasun kolmikkoa vastaan Robert Leinon vitjan sijaan. Tämä osaltaan vaikutti siihen, että pelin kuva muuttui HPK:lle suotuisammaksi.

Ottelun ratkaisu

Kiekkomaailman kuluneimpia fraaseja on se, miten maalit antavat pelille suuntaa. Näin kävi myös Hämeenlinnassa tiistaina, kun HPK tasoitti ottelun toisen erän puolivälissä. Ennen tätä Kärpät oli ollut pelillisesti niskan päällä.

1−1-tasoituksen jälkeen HPK vei peliä selvästi, eikä seuraavaan maaliin mennyt kuin 14 sekuntia. Kahden maalin karkumatkalle isännät karkasivat heti kolmannen erän alussa. 

Ottelun suurin hahmo oli HPK:n ensimmäisen ja kolmannen maalin iskenyt Janne Tavi.

Ottelusarjan kannalta merkittävää oli se, että vaikka Kärpät vei maalivahtien taiston, HPK onnistui voittamaan ottelun. Tämä nostaa HPK:n suoritusta viisikkotasolla entistä suurempaan arvoon.

Kärpät−HPK, ottelusarjaraportti: Ensin karkasivat mailat ja sitten Kärpät − Kristofin ylivoimainen ranne upotti HPK:n

Tasakentällisin tasainen avausfinaali päättyi kotijoukkue Kärppien iloiseen 4−1-voittoon. Ratkaisevaan asemaan nousivat HPK:n jäähyt. Kaksi viimeistä maalia Kärpät teki tyhjiin.

Kärpät

Lähtökohdat

Kärpät pääsi otteluun hyvällä kokoonpanolla ja levänneenä. Välierässä tulleiden vaikeuksien jälkeen kahdessa viimeisessä ottelussa HIFK:ta vastaan Kärppien peli rullasi jo paljon aiempia paremmin.

Maalivahtipelaaminen

Veini Vehviläinen lähti finaalisarjaan hyvässä vireessä. Kahdessa viimeisessä HIFK-ottelussa selän taakse meni vain yksi maali. Toisessa erässä torjuttavaa oli vain yhden kerran, mutta kolmannessa erässä kylmäpäinen Vehviläinen otti tarvittavat kopit.

Puolustuspelaaminen

Kärppien puolustuspelaaminen toimi kokonaisuutena hyvin. Tasakentällisin vaikeuksia oli enimmäkseen vain liian innokkaasti ajautuneen hyökkäyspelin seurauksena, kun HPK sai yksittäisiä ylivoimahyökkäyksiä. Ilahduttavaa oli se, että kaksi pakeista onnistui maalinteossa, Jani Hakanpää ja Lasse Kukkonen.

Hyökkäyspelaaminen

Kärppien hyökkäyspeli nikotteli ensimmäisessä erässä tasakentällisin. Toisessa erässä se rytmitti aktiivisemmin puolenvaihdoilla ja ylemmillä viivelähdöillä, mutta joukkue pääsi päätyyn enimmäkseen pitkillä etäisyyksillä huonoista lähtökohdista. Hallinta ei siis tuottanut paikkoja. Kolmoserässä se käänsi peliä paremmin.

Erikoistilanteet

Kärpät avasi maalitilinsä viiden minuutin ylivoiman aikana Miro Ruokosen taklattua Michal Kristofia päähän, kun Jani Hakanpää täräytti Kärpät tasoihin. Myös 2-1-maali syntyi periaatteessa ylivoimalla, kun Kristof osui rannelaukauksella yläkulmaan kolmoserässä juuri Filip Riskan jäähyn päätyttyä. Osumat ratkaisivat pelin, ja se oli ilahduttavaa Kärppien ylivoiman takelleltua pitkin kevättä.

HPK

Lähtökohdat

HPK lähti finaaliin hyväkuntoisena haastajana. Pakistoon tervetullut uutinen oli Jesper Lindgrenin paluu. Hämeenlinnassa kevät on ollut iloinen riemuretki yhdeksän vuoden välierättömän ja finaalittoman vaelluksen jälkeen.

Maalivahtipelaaminen

Emil Larmi oli läpi ottelun kaksikosta hieman työllistetympi. Peli oli kokonaisuutena tarkkaa, ja Larmi pääsi poimimaan paikoin vaikeisiinkin asentoihin tulleita laukauksia. Kaksi päästettyä maalia tulivat alivoimalla. Yhteensä 17 torjuntaa ja kaksi neljästä maalista tyhjiin.

Puolustuspelaaminen

HPK:n oman alueen pelaaminen toimi tasakentällisin oikein mainiosti. Myös keskialueen puolustaminen toimi asiallisesti, kun HPK sai pakotettua Kärppiä siirtokiekkoihin kahden erän ajan. Kolmannessa erässä Kärpät pääsi päätyyn hieman aiempaa paremmin.

Hyökkäyspelaaminen

Tehoja uupui, sillä HPK sai päätypelien lisäksi aikaiseksi paikkoja ylivoimahyökkäyksillä. Tehot jäivät siltä osin pahasti piippuun. Negatiivisena kruunua olivat turhat jäähyt hyökkäyspäässä.

Erikoistilanteet

Tilaisuuksia tuli avauserässä kolme ja toisessa erässä yksi. Kerran kiekko saatiin maaliin, muuten päästiin vain melko lähelle. Aihiota on, eikä ylivoimapelissä ole syytä paniikkiin. Alivoimapelissä mailojen pelaaminen pois aiheutti hankaluutta. Kristofin maalissa Karjalainen valui hieman liian alas.

Erikoista

Ottelussa tehtiin viisi maalia, joista vain yksi tuli virallisesti viidellä viittä vastaan - Kristofin 2-1-maali tuli kolme sekuntia jäähyn jälkeen. Kaksi muuta aiemmin tehtyä tuli ylivoimalla ja kaksi sen jälkeen tyhjiin.

Ottelun ratkaisu

Tasakentällisin tiukka ottelu ratkesi erikoistilanteisiin. Mailat karkasivat väärällä hetkellä ja osa hyökkäyspäässä. Kukkosen "määrämittainen" purku tyhjiin räjäytti Raksilan suosionosoituksiin.

Otteluvideo