Jukurit tarjosi kylmää kyytiä HPK:lle "kuuden pisteen ottelussa"

16-vuotias Konsta Helenius iski kaksi maalia Jukureiden murskatessa HPK:n lukemin 3-6. Arkistokuva.
Kuva © Jarno Hietanen
HPK ja Jukurit pelasivat pudotuspelisijoitusten kannalta kriittisen ottelun lauantaina Hämeenlinnassa. Ensimmäisessä erässä peräti viisi maalia iskenyt Jukurit juhli lopulta voittoa lukemin 3-6.

HPK:n ja Jukureiden kauden neljäs kohtaaminen oli kummankin seuran kannalta äärimmäisen tärkeä, sillä pudotuspeliviivaa ennen ottelua määrittänyt HPK oli vain kolme pistettä Jukureiden edellä, joskin ottelun vähemmän pelanneena.

Ottelu käynnistyi vierailta räjähtävästi, kun Ondrej Kovařčík ohjaa vieraat johtoon vain 41 sekunnin pelin jälkeen. Osuman myötä Kovařčík venytti pisteputkensa kolmen ottelun mittaiseksi.

Tsekkiläisveljekset aiheuttivat lisää päänvaivaa HPK:lle, kun veljensä avausmaalin syöttänyt Michal Kovařčík ampui napakalla rannelaukauksella lukemiksi 0-2. Maalia edelsi Libor Zábranskýn ja Juhamatti Aaltosen hieno syöttökuvio.

16-vuotias Konsta Helenius tarjosi isännille lisää šokkihoitoa vain puolitoista minuuttia myöhemmin. HPK-puolustuksen lepsu pelaaminen antoi Heleniukselle hyvän tontin iskeä mikkeliläiset jo kolmen maalin karkumatkalle. Synkkä alku pakotti HPK-päävalmentaja Jarno Pikkaraisen käyttämään aikalisän.

Helenius iski illan toisen maalinsa, kun erää oli jäljellä viisi minuuttia. Brittihyökkääjä Liam Kirk tarjosi nuorukaiselle hyvän paikan maalin eteen, ja Helenius nosti kiekon tyylikkäästi rystyltä maaliin. Maali päätti myös HPK-maalivahti Daniel Lebedeffin illan, sillä Pikkarainen vaihtoi maalin suulle Sami Rajaniemen.

Vieraille maali-iloittelu ei suinkaan vielä riittänyt. Jarkko Immoselle tarjoutui loistava maalipaikka minuutti ennen erän loppua, ja Liiga-kauden vanhin pelaaja tarjosi muistoja menneisyydestä laukomalla napakasti vieraiden illan viidennen osuman.

Murskaavan 5−0-johdon lisäksi Jukureiden ylivoimaisuudesta kertoi laukaustilasto, joka meni mikkeliläisten hyväksi lukemin 29-12.

Nenosen maali laiha lohtu

Toinen erä ei voinut tarjota Pohjantähti Areenan yleisölle paljoa ensimmäistä enempää draamaa. Ilon aiheita HPK-kannattajat kuitenkin saivat isäntien iskettyä kavennusmaalin toisen erän alkupuolella.

Antti Pihlström riisti kiekon loistavasti pelaten kiekon Markus Nenoselle, ja aikoinaan erinomaisesta rannelaukauksestaan tunnettu väliaikainen HPK-kapteeni laukoi tiukasta kulmasta Kerhon avausmaalin.

Isännät piristyvät osumasta huomattavasti, mutta tolppaa ja ylärimaa lähemmäs ei HPK erässä pääse. Jukurit sen sijaan karkaa vain kauemmas, kun 17-vuotias Topias Hynninen ohjasi Pekka Jormakan laukauksen ohi Rajaniemen.

Videotarkastuskaan ei pysäyttänyt Jukureiden karkumatkaa, ja lukemat toisen erän lopussa olivat mykistävät 1-6.

HPK menetti erän alussa riveistään puolustaja Julius Reinin, joka loukkaantui törmäyksessä Jukureiden Niko Huuhtasen kanssa. Reini oli osana HPK:n lauantaina julkaisemia jatkosopimuksia, mutta pukuhuoneeseen talutettu puolustaja ei palannut enää otteluun.

HPK-loppukiri jäi lyhyeen

Liigan piste- ja maalikärjessä oleva Michael Joly ohjasi HPK:n 6−2-kavennuksen ylivoimalla kolmannen erän alussa. Maali oli kanadalaiselle kauden 24:s, joka oikeuttaa lauantain jälkeen JYPin Reid Gardinerin kahden maalin johdosta maalipörssin jaettuun kärkisijaan. Joly on maalin myötä iskenyt kaudella 55 otteluun loistavat tehot 24+35=59.

Ossi Ikonen tarjosi kotiyleisölle vielä toivon rippeitä laukomalla kimmokkeen kautta ottelun lukemiksi 3-6. Ikosen maalia lähemmäs HPK ei lopulta päässyt, ja elintärkeät kolme pistettä matkasivat Jukureiden mukana Mikkeliin. Voiton seurauksena Jukurit siirtyi sarjataulukon 10. sijalle, viimeiselle pudotuspelipaikalle. HPK on sijalla 11 tasapisteissä Jukureiden kanssa.

HPK pelaa seuraavaksi tiistaina viime aikoina kyntäneen TPS:n vieraana. Jukurit saa levätä melkein viikon, kun ensi perjantaina Ikioma Areenalle vastaan luistelee Tappara.