HPK vahvana kotimolskillaan – Mikko Mäenpään sammakko pilasi HPK-vahdin nollapeliunelman

HPK paini väkevästi kotivoittoon.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
HPK:n ja JYPin välinen kohtaaminen tarjosi tuttuun tyyliinsä kovaa kamppailupeliä ja tiivistä puolustamista. HPK oli piirun verran terävämpi ja katkaisi orastavan tappioputkensa.
Lähtökohdat

HPK:n alkukausi on edennyt mollivoittoisesti. Joukkue onnistui voittamaan kaksi ottelua putkeen, mutta sitä on seurannut kolmen ottelun tappioputki. Viikon ensimmäisessä ottelussaan maanantaina HPK kärsi niukan tappion Lukolle, jossa ratkaisevassa roolissa oli maalinteon tehokkuus. HPK:n apuvalmentaja Juuso Nieminen kuulutti perusasioiden perään ennen ottelua.

Kauden ensimmäinen kohtaaminen Jyväskylässä meni kotijoukkueen nimiin maalein 3–2. Viime kaudella HPK ja JYP tasasivat pistepotin keskinäisissä kohtaamisissaan.

Maalivahtipelaaminen

Joona Voutilainen HPK:n maalilla piti paketin hyvin kasassa, eikä JYP saanut maalivahtia esittämään ihmetemppuja. Irtokiekoissa HPK:n puolustus oli terävänä. Vastapainoksi Voutilaisen mailapelaaminen oli viilipyttymäistä ja fiksua.

Voutilainen oli pitkään nollapelissä kiinni, mutta Mikko Mäenpään keskialueelta lähettämä pomppukiekko pääsi yllättämään nololla tavalla.

Puolustuspelaaminen

Avauserässä HPK oli tovin helisemässä JYPin kulmarallien kanssa, mutta sai sen jälkeen pidettyä JYPin hyökkäykset yksilöiden harppuunamaisina pistoina. Ainoastaan liukas Jerry Turkulainen aiheutti HPK-pakeille toistuvaa päänvaivaa.

Hyökkäyspelaaminen

HPK ei juhlinut maalipaikoilla Lukko-ottelun tapaan. Hyökkäyspään pelaaminen oli pääosin kovaa kamppailua laidoilla. Kotijoukkueen hyökkääjät olivatkin siinä varsin päteviä. Vaikka se ei maalipaikkoihin asti jatkuvasti johtanutkaan, joutui JYP rikkomaan.

Kolmannen erän sekavassa vaiheessa HPK löysi hetken malttia ja sommitteli ottelun voitto-osuman.

Erikoistilanteet

Avauserässä ylivoima ei tuottanut tulosta, ei edes laatupaikkoja. Toisen erän alun ylivoimalla kultakypärä Valtteri Puustinen laukoi taitavasti kovan laukauksen JYP-vahdin patjaan, josta kiekko kimposi kuin tarjottimelle Filip Krivosikin lapaan. Slovakialaisella oli helppo työ tällätä kiekko tyhjään rysään.

Lähtökohdat

Jyväskyläläiset olivat otsikoissa ennen keskiviikon kamppailua, kun JYP tiedotti purkaneensa tšekkihyökkääjä David Tomášekin sopimuksen. Vierasjoukkueen maalilla Markus Ruusu aloitti kauden ensimmäisen ottelunsa.

HPK:n tapaan myös JYPin alkukausi on takellellut, mutta joukkue pystyi katkaisemaan viiden ottelun tappioputkensa ja on keskiviikkon kamppailuun lähdettäessä kahden ottelun voittoputkessa.

JYPin maalilla Ruusu oli Voutilaisen tapaan varsin eleetön ja varma, eikä joutunut esittämään sen kummempia erikoisliikkeitä. Ei mahtanut HPK:n maaleille juuri mitään.

JYPin puolustuspelaaminen oli kotijoukkueen tavoin jämäkkää. Vaikka HPK olikin väkevä kaksinkamppailuissa, pystyi JYP silti pitämään vastustajan useimmiten sektorin ulkopuolella.

Hyökkäyspelaamisesta loppui yhteistyö avauserän jälkeen. Toisessa erässä JYP näytti saaneen otetta toivuttuaan HPK:n johtomaalissa, mutta pääasiassa pelaaminen oli molemmilla joukkueilla kovatempoista kohkaamista ilman rytmejä.

Päätöserässä mahdollisuudet avausmaaliin tulivat pääasiassa HPK:n huolimattomuuden kautta. HPK:n huolimattoman purkutilanteen jälkimainingeista Mikko Kalteva tälläsi kovan kudin ylärimaan. JYP sai kuin saikin kavennusmaalinsa ja kuinka ollakaan, HPK:n avustuksella. Mäenpään keskialueelta laukoma kiekko pomppasi HPK-vahti Voutilaisen olkapään yli maalin ylänurkkaan.

JYP pelasi pääasiassa hyvää ja kärsivällistä alivoimaa, eikä HPK Puustisen oivallusta lukuunottamatta herpaantunut. Ylivoimalle vierailijat pääsivät ainoastaan kertaalleen, eikä se tuottanut tulosta.

Erikoista

HPK:n sentteri Niclas Lucenius sai puolustaja Petteri Nikkilän korkean laukauksen päähänsä ottelun kolmannessa erässä, mutta palasi vielä kaukaloon.