HPK ja Ilves tahkosivat tasatahtia, Joona Monto laukoi HPK:n voittomaalikilpailussa voittoon

LIIGA / Raportti
Joona Monto laukoi varsinaisella peliajalla 2−1-maalin ja voittomaalikilpailussa ratkaisevan osuman.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
HPK ja Ilves pelasivat perjantai-iltana Hämeenlinnassa tasaisen ottelun. Ottelu venyi lopulta voittomaalikilpailuun, jossa Joona Monto laukoi Kerholle 3−2-voiton.
Lähtökohdat 

Maajoukkuetauon jälkeen HPK oli pelannut kolme ottelua. Ensin KooKoo kaatui jatkoajalla ja Ässät varsinaisella peliajalla, mutta viime lauantaina kyyti oli kylmää Raumalla. Lukko murskasi hämeenlinnalaiset kokonaista 6−1. HPK roikkui Lukon mukana ensimmäisen erän (0−2), mutta kahdessa viimeisessä erässä sille jäi statistin rooli.

Maalivahtipelaaminen 

Joona Voutilainen esitti muutaman näyttävän torjunnan: avauserässä hän pysäytti niin Robert Leinon kuin Niko Peltolankin varmat maalit. Toisessa erässä läpiajossa nöyrtyi Teemu Lepaus. Sen sijaan Lepauksen usein maalin takaa yrittämää bulgarialaissyöttöä Voutilainen ei kuitenkaan ennakoinut, ja Niko Peltola sai lakaista kauden avausmaalinsa 2−2:een.

Puolustuspelaaminen 

Ilveksen nopeus aiheutti ongelmia HPK-puolustukselle. Kerho oli usein liukasta Ilvestä potkun tai kaksi perässä.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK ajoi Ilveksen puolustusalueelle hyvien syöttöyhdistelmien jälkeen keskikaistaa pitkin, mistä onnistunein esimerkki oli Joona Monton 2−1-maali. Hyökkääjät tekivät ahnaasti töitä laitaväännöissä ja loivat kaksinkamppailujen voittojen myötä vaaraa Ilveksen maalille.

Erikoistilanteet 

HPK oli ottelussa vaarallisempi ylivoimajoukkue. Se käytti ajoittain neljää hyökkääjää ylivoimassaan. Kerho pelasi myös vahvaa alivoimaa: se piti Ilveksen pitkälti poissa parhaalta maalintekosektorilta, kunnes Joona Ikosen 1−1-ylivoimamaalissa puolustus hukkasi huomionsa liiaksi maalinedustusruuhkaan.

Lähtökohdat 

Ilveksen seitsemän ottelun voittoputki katkesi viime ottelussa. Keskiviikkona JYP haki tehokkaan avauseränsa myötä pisteet Tampereelta lukemin 3−1. Ilveksen hyökkäyspelaaminen jätti paljon parantamisen varaa, sillä joukkue laukoi JYPin maalia kohti vaivaiset 11 kertaa. Ilveksellä on Liigan tehokkain ylivoima (29,67 %) − JYPiä vastaan Ilves pääsi kaksi kertaa ylivoimalle, mutta teki ainoan maalinsa juuri ylivoimalla.

Maalivahtipelaaminen 

Ville Kolppanen torjui perusvarmasti. Ilta oli tasaisen hyvä vaihdosta toiseen. Kolppanen pelasi maalillaan rauhallisesti ilman suurempaa höntyilyä, mikä näyttäytyi torjunta-asennoissa jopa jäykältäkin tyyliltä. Jatkoajan viimeisillä sekunneilla Kolppanen pysätti Jere Innalan puhtaan läpiajon.

Puolustuspelaaminen 

Jos HPK oli vaikeuksissa nopeiden Ilves-hyökkääjien kanssa, oli Ilveksellä tekemistä vastata vahvojen kerholaisten vääntövoimaan. HPK karvasi ahnaasti, mutta Ilves-puolustus pääsi kiekottelemalla hyvin paineen alta avaamaan hyökkäyksiään.

Hyökkäyspelaaminen 

Ilves on luisteluvoimainen joukkue ja se lähtikin usein nopeisiin vastahyökkäyksiin. Ilves ei kuitenkaan ollut tänään totutun tehokas maalintekopaikoissaan, mikä horjutti ilvesläisten uskoa maalintekoon.

Erikoistilanteet 

Ilves kipuili Liigan parhaan ylivoimansa kanssa, kunnes neljännellä ylivoimalla joukkue onnistui tasoittamaan ottelun 1−1:een. Myös Ilves peluutti osin ylivoimillaan neljää hyökkääjää. Alivoimalla Ilves nukahti aivan avauserän lopulla, kun Innala oli unohtunut B-pisteelle ja Henri Kanninen ohjasi Innalan laukauksen verkkoon.

Erikoista 

HPK:n ensimmäisen maalin kunniaksi yleisö sai heittää jäälle hyväntekeväisyystempauksen nimissä pehmoleluja. HPK onnistui tekemään avausmaalinsa kaksi sekuntia ennen ensimmäistä erätaukoa, ja jäälle lensikin satoja pehmoleluja. Ottelussa ei kuitenkaan siirrytty ajassa 19.58 erätauolle, vaikka se olisikin ollut pelaajien kannalta kohtuullista.

Ottelun ratkaisu 

Tasainen kamppailu venyi voittomaalikilpailuun, jossa HPK oli etevämpi. Ottelussa Ilves oli kokonaisuudessaan hivenen niskanpäällä, mutta Kerho onnistui tylsyttämään Liigan kolmanneksi maaliahneimman joukkueen hyökkäyspelin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo