Vierasjoukkue HIFK tylytti peliä pakottanutta HPK:ta ja vei kolme pistettä mukanaan

LIIGA / Raportti
Eero Teräväinen teki Liigauransa avausmaalin.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Vahvan startin ottelulle saanut HIFK hallitsi ensimmäiset kaksi erää ottelua ja tyytyi lähinnä puolustamaan kolmannessa erässä. HPK:lla oli suuria vaikeuksia löytää rentoutta omaan tekemiseen.
Lähtökohdat 

HPK lähti keskiviikkoillan otteluun allaan vierasvoitto Kärpistä viime lauantailta. Viimeisestä viidestä ottelusta HPK on onnistunut keräämään vain kaksi voittoa. Sarjataulukon seitsemäntenä majaileva HPK oli illan vastustajaansa HIFK:ta perässä vain neljä pistettä, joskin hämeenlinnalaisilla oli yksi ottelu enemmän pelattuna.
Kokoonpanoaan viilaillut HPK joutuu pärjäämään ilman Petteri Nikkilää, Elmeri Erosta ja Jere Innalaa, sillä kolmikko matkasi maajoukkueen mukaan. Heitä paikkasivat puolustajat Valtteri Parikka ja Miro Karjalainen sekä hyökkääjä Mikko Lahtela.

Maalivahtipelaaminen 

Kotijoukkueen maalilla torjunut Joona Voutilainen ei ollut parhaimmillaan illan ottelussa. 16 kertaa torjunut maalivahti päästi taakseen sellaisia kiekkoja, mistä suurin osa olisi pitänyt ottaa kiinni. HPK olisi tarvinnut Voutilaiselta varmempaa torjuntatyöskentelyä voiton turvaamiseksi.

Puolustuspelaaminen 

Ottelussa alakynnessä ollut HPK oli puolustusalueella vaikeuksissa HIFK:n laadukkaan hyökkäyspelin kanssa. HPK:lla oli vaikeuksia vierasjoukkueen kovan painepelin alla, ja ensimmäiset kaksi erää peli pyörikin enimmäkseen oranssipaitojen päädyssä.

HPK:n puolustuspelin yksi heikko kohta oli pelin pakottaminen, ja se näkyi myös myöhästelevän prässin muodossa, jota alkoi näkyä mitä pidemmälle peli meni, kun turhautuminen lisääntyi.

Hyökkäyspelaaminen 

Kiekollinen pelaaminen oli avauspelistä lähtien haastavaa kotijoukkueelle. HPK:lla oli vaikeuksia ohittaa HIFK:n prässiä, jonka vuoksi kiekollinen pelaaminen kaatui turhan usein jo oman päädyn kiekonmenetyksiin. Hyökkäysalueelle päästessäänkin HPK:lla oli vaikeuksia saada pitkiä pyörityksiä aikaiseksi ja päästä laidoilta maalipaikoille.

Jo aiemmin mainittu pelin pakottaminen näkyi myös kiekollisessa pelissä, kun peliä avattiin keskialueelle ahtaisiin rakoihin, jonka lisäksi puolustajat kuskailivat kiekkoa ja heittivät päätykiekkoja, joihin hyökkääjät sitten lähtivät seisovilta jaloilta perään.

Erikoistilanteet 

Reilusti ylivoima-aikaa saanut kotijoukkue ei vakuuttanut silläkään saralla. Pakkopeli ei asettunut uomiinsa missään vaiheessa ja HIFK:n alivoiman oli helppo ottaa viivalaukaukset pois. Ottelun jo ratkettua kotijoukkueen ylivoima sai maalin aikaiseksi, mutta tärkeillä hetkillä tulosta ei tullut.

HPK pelasi kaksi alivoimaa ja antautui molemmilla kerroilla, joskin ensimmäisellä kerralla kotijoukkue sai juuri ennen HIFK:n maalia jäähyllä istuneen Arto Laatikaisen kentälle, joten maalia ei merkattu ylivoimamaaliksi.

Lähtökohdat 

Vierasjoukkue HIFK oli hyvässä iskussa, sillä ennen viime lauantain KalPa-tappiota joukkue oli neljän ottelun voittoputkessa. HPK-vierasottelussa takaisin voittojen pariin pyrkinyt HIFK joutui niin ikään vajaalla kokoonpanolla illan otteluun, sillä helsinkiläisten riveistä maajoukkueen mukana ovat maalivahti Frans Tuohimaa ja hyökkääjä Jere Sallinen. Tämän lisäksi kokoonpanosta oli loukkaantumisten ja sairastumisten vuoksi pois iso joukko kärkinimiä. Muun muassa hyökkääjät Teemu Turunen, Otto Paajanen, Michael Keränen ja Jesse Saarinen eivät olleet pelikunnossa.

Maalivahtipelaaminen 

Atte Engren torjui läpi ottelun rutiininomaisesti. 25 torjuntaa poiminut Engren otti varmasti kiekkoja kiinni, eikä taakse menneet kaksi maalia menneet varsinaisesti hänen piikkiinsä. Ihmetekoja häneltä ei myöskään tarvittu, sillä joukkue edessä puolusti laadukkaasti.

Puolustuspelaaminen 

Vierasjoukkueen puolustuspelaaminen oli tylyä. HPK:lla ei ollut asiaa keskustaan HIFK:n puolustusalueella. Tarpeen vaatiessa HIFK puolusti myös keskialuetta tiiviisti. Etenkin kolmannessa erässä HIFK tyytyi vain ottamaan oranssipaitojen hyökkäyksiä vastaan.

Kaksivaiheisesti puolustanut joukkue puolusti myös runsaasti eteenpäin, sillä jo tutuksi tulleella aseellaan eli vahvalla karvauspelaamisella HIFK sekoitti kotijoukkueen kiekollista pelaamista melko lailla. Onnistunut karvauspeli, vahva kamppailupelaaminen ja sitä kautta saadut kiekonriistot olivat myös avainasemassa HIFK:n vahvaan hyökkäyspeliin.

Hyökkäyspelaaminen 

Läpi illan vahvemmin pelannut HIFK hallitsi ensimmäiset kaksi erää pelin virtausta. Vierasjoukkue sai maalin jo 35 pelisekunnin jälkeen, jonka jälkeen lumipallo lähti vyörymään helsinkiläisten osalta oikeaan suuntaan. HIFK oli viisas kiekon kanssa eikä lähtenyt turhaan puskemaan peliä hyökkäysalueelle, vaan keräsi aina tarpeen vaatiessa rivit, jonka jälkeen joukkue lähti viisikkona hyökkäämään. Joukkue onnistuikin luomaan hyvän määrän maalipaikkoja vaarallisten suorahyökkäysten ja pitkien hyökkäyspään pyöritysten seurauksena.

Erikoistilanteet 

Siinä missä HPK ei saanut usealla ylivoimayrityksellä maalia aikaiseksi, iski HIFK kiekon verkkoon välittömästi vajaat 40 sekuntia kestäneen ylivoiman päätteeksi, joskin kyseinen osuma ei virallisesti ollut ylivoimamaali, sillä jäähy kerkesi juuri päättyä ennen maalia. HIFK:n illan toinen ylivoima ei pyörinyt päätä huimaavasti, mutta niin vain ylivoiman loppuhetkillä Thomas Nykopp laukoi rebound-kiekon sisään.

Kuudesta alivoimakerrasta vain kerran antautunut HIFK oli ahkera alivoimajoukkue eikä se antanut kotijoukkueen ylivoimapelin rauhoittua helpolla. Jatkuvasti riiston paikkaa kärkkynyt alivoima onnistui horjuttamaan HPK:n pakkopeliä erinomaisesti.

Ottelun ratkaisu 

HIFK:n tekemät kolme maalia ottelun toisessa erässä katkaisivat HPK:n selkärangan, eikä kotijoukkue saanut kunnollista kiriä kolmannessa erässä aikaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo