Tiukassa keskikastissa tilanne kiristyi Hämeenlinnassa – HIFK:lla enää piste eroa HPK:hon

Erik Thorell sooloili komeasti.
HIFK nappasi jatkoaikavoiton HPK:sta ja kavensi joukkueiden välistä eroa. HPK sai vielä pitää kuudennen sijansa, mutta eroa on enää yksi piste.
Lähtökohdat

Ottelu oli HPK:n ja HIFK:n viides ja samalla toiseksi viimeinen keskinäinen runkosarjakohtaaminen tällä kaudella. Kauden aiemmista otteluista HPK oli voittanut varsinaisella peliajalla kaksi ja jatkoajalla yhden. Kauden avauskohtaamisessa HIFK oli varsinaisella peliajalla vahvempi maalein 6-2.

HPK esitteli lauantaina edellisiltana siirtotakarajan kynnyksellä Jukureista hankkimansa hyökkääjän Janne Tavin.

Maalivahtipelaaminen

HPK:n maalilla Emil Larmille tuli torjuntoja hyvin harvakseltaan. Kun HIFK pääsi maalipaikoille, olivat ne vaarallisia. Kolmannen erän puolivälissä HPK vaihtoi maalivahtia. Larmi luisteli vaihtoaitioon pelikatkolla. Tilannetta ei edeltänyt mitään, mikä voisi viitata loukkaantumiseen. HPK:n maalille Larmin tilalle tolppien väliin asettui Antti Karjalainen

Kovaan paikkaan joutunut Karjalainen pelasi hyvin, vaikka parempana päivänä Jasse Ikosen jatkoajalla laukoma voitto-osuma olisikin ollut otettavissa.

Puolustuspelaaminen

HPK hallitsi kiekkoa, joten HIFK:lle ei pitkiä hyökkäyksiä syntynyt. Sen sijaan HPK joutui olemaan terävänä HIFK:n erittäin nopeissa ja suoraviivaisissa vastahyökkäyksissä. HIFK rokotti kovalla prosentilla HPK:n lipsahduksista.

Hyökkäyspelaaminen

HPK:n pelinrakentelu oli ajoittain pulassa HIFK:n korkean karvauksen kanssa avauserässä. Sama teema toistui myös päätöserässä, kun HIFK erän loppupuolella nosti karvaustaan uudestaan.

Toisessa erässä HPK pyöritti peliä mielin määrin HIFK:n päädyssä. Palkintona oli ainoastaan yksi maali. Päätöserän alussa HPK iski uudestaan ja näytti saavan lopullisen yliotteen HIFK:sta, mutta se katosi nopeasti vieraiden tasoitusmaalin jälkeen.

Erikoistilanteet

HPK:n ylivoima oli pulassa HIFK:n aktiivisen alivoiman kanssa. Syöttely oli verkkaista ja ennalta-arvattavaa. Lisäksi kätisyyksien vuoksi suoraa laukaisu-uhkaa ei ollut, jolla olisi voinut yllättää HIFK:n alivoiman.

Lähtökohdat

HIFK vaani ennen lauantaita vain kahden pisteen päässä HPK:sta sarjataulukon seitsemäntenä. Helsinkiläisillä oli yksi ottelu vähemmän pelattuna.

HIFK oli kokenut kovia menetyksiä, sillä Iikka Kangasniemi ja Ässistä hankittu Sakari Salminen eivät olleet joukkueen kokoonpanossa.

Vaikka Atte Engrenin kausi ei olekaan sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, pelasi hän Hämeenlinnassa hyvin. Ottelun toisessa erässä oli Engrenin tähtihetki, HPK:n pyörittäessä vimmatusti. Maalivahdille kertyi erässä 14 torjuntaa.

Vaikka HIFK olikin toisessa erässä mankelissa, puolusti se oman maalin edustalla jykevästi. HPK laukoi paljon, mutta aniharvoin oli oranssipaitaisen pelaajan lapa ensimmäisenä irtokiekossa. Suurin osa vieraiden jäähyistä olivat huolimattomuusvirheitä.

HIFK oli niin paljon irti kiekosta, ettei se saanut pitkiä hyökkäyksiä. Kiekon saatuaan HIFK:n suunnitelma oli yksinkertainen: suoraviivaisesti kohti maalia. Pitkäksi hyökkäykseksi voitaneen tulkita kolmannessa erässä nähty Erik Thorellin komea yksilösuoritus, jossa hän suojasi taitavasti kiekkoa siniviivan tuntumassa. Kurvailun päätteeksi ruotsalainen laukoi erittäin tarkasti kahden pelaajan välistä kiekon ohi katsekontaktin pelivälineeseen kadottaneen Larmin.

Alivoimalla HIFK oli aktiivinen. Erityisesti Tommi Santala luki peliä kokemuksellaan erinomaisesti: ei turhaa höntyilyä, mutta täydellisesti ajoitettuja täsmäiskuja ja niistä kiekko omille. Ylivoimalla HIFK pelasi yksinkertaisesti ja tehokkaasti.

Ottelun ratkaisu

Jatkoajalla Jasse Ikonen päivysti HPK:n maalin edustalla ja saikin sinne hyvän syötön Thorellilta. Vaikka HPK-vahti Karjalainen saikin osittain itseään kiekon tielle, lurahti laukaus silti maaliin.