Hämeenlinnassa mentiin pitkän kaavan mukaan − HPK:lle lisäpiste sitkeän taistelun jälkeen

LIIGA / Raportti
Henri Kanninen iski ratkaisevan osuman voittomaalikilpailussa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Pohjantähti Areenan lauantaisaunassa kohtasivat kovassa kotivireessä ollut HPK ja kasvojenpesua edellisen vierastappion jäljiltä hakenut HIFK. Hyvätasoisessa kamppailussa HIFK hallitsi, mutta sitkeä hämeenlinnalaisjoukkue taisteli itsensä rinnalle ja lopulta ohi.
Lähtökohdat 

HPK saapui kotiareenalleen uuden vuosikymmenen ensimmäiseen otteluunsa hyvässä vireessä. Joukkue oli voittanut kolme edellistä otteluaan, viimeisimpänä kotona JYPin lukemin 4-2. Kotivire oli vielä sitäkin parempi, nimittäin Hämeenlinnassa oltiin todistettu oranssipaitaisen kotijoukkueen voittoa viidessä perättäisessä kotiottelussa.

HPK:n kokoonpanon oli määrä pysyä täysin muuttumattomana maanantaisesta JYP-ottelusta, mutta maajoukkueeseenkin tällä kaudella noussut Valtteri Puustinen loukkaantui jo alkulämmöillä ja ei päässyt otteluun starttaamaan.

Maalivahtipelaaminen 

Kerho laittoi maalilleen voiton maanantaina JYPistä torjuneen Joona Voutilaisen. Voutilainen on ollut tällä kaudella Kerhon oman pään pelin kulmakivi ja oli tänään ilmiömäisen vahva. Voutilainen piti HPK:ta pystyssä moneenkin otteeseen pelin mittaan. Torjuntoja Voutilaiselle kertyi yhteensä 29.

Puolustuspelaaminen 

HPK oli ottelun alkuvaiheessa pinteessä vierasjoukkueen laadukkaan hyökkääjäkaluston kanssa. Puolustus joutui käytännössä koko ajan olemaan takaa-ajajana. Puolustajapari Niklas Friman Elmeri Eronen pelasi Kerhon pakistosta kenties parhaiten, joskin hekin joutuivat pulaan muutamia kertoja.

Hyökkäyspelaaminen 

Kotijoukkue ei meinannut saada millään hyökkäyspeliään käyntiin ottelun aikana. HIFK:n myllyttäessä kovaa kohti Kerho-aluetta, HPK:n oli tyytyminen lähinnä vastahyökkäyspelaamiseen. 

Muutama kohtuullinen paikka juuri näiden vastahyökkäysten kautta syntyikin. Cody Kunyk tasoitti ottelun upealla tavalla 2-2:een, nimenomaan vastahyökkäyksestä. Kyseessä oli kanadalaishyökkääjälle jo kauden 34:s tehopiste.

Erikoistilanteet 

Kerhon ylivoima oli ennen iltaa Liigan kuudenneksi parasta. Ylivoima pyöri tänäänkin mallikkaasti ja HIFK:n alivoimanelikon oli vaikea päästä katkoihin. Palkintona hyvästä ylivoimasta Markus Nenosen iskemä 1-1 -tasoitusmaali.

Alivoimalla puolestaan oranssipaidat pelasivat pääosin hyvin, mutta kolmannessä erässä HIFK pääsi rankaisemaan, Kerho-kippari Niklas Frimanin istuessa jäähypenkillä.

Lähtökohdat 

Helsinkiläisjoukkueen iskukyky oli ailahdellut paljon viime aikoina. HIFK kävi maanantaina häviämässä Pelicansille Lahdessa voittomaalikilpailun jälkeen, tuolloin petopaitojen ainokaisesta vastasi puolustaja Joonas Järvinen. HIFK ei ole varsinaisesti ''putkijoukkueeksi'' profiloitunut, koska viime aikoina voittoja ja tappioita oli tullut käytännössä vuorotellen.

Helsinkiläiset saivat lauantaiseen kamppailuun vahvistusta sairastuvan puolelta, kun U20 -maailmanmestaruuskisat loukkaantumisen takia väliin jättänyt Anton Lundell palasi kokoonpanoon. Lundellin paluun myötä kokoonpanosta maanantaiseen otteluun verrattuna tippui Thomas Nykopp.

Maalivahtipelaaminen 

Helsinkiläisten maalia vartioi maanantain tapaan Frans Tuohimaa. Tuohimaa jäi ottelussa suhteellisen vähille töille, virkaveli Joona Voutilaisen ahkeroidessa toisessa kenttäpäädyssä huimasti. Torjuntoja helsinkiläislähtöiselle 28-vuotiaalle veräjänvartijalle kertyi yhteensä 16.

Puolustuspelaaminen 

HIFK:n puolustus pääsi suhteellisen vähällä illan ottelussa. Hallinta pysyi oikeastaan taukoamatta vierasjoukkueella ja helsinkiläisten puolustajien kontolle jäi lähinnä vastaiskujen puolustaminen ja hyökkäysten tukeminen.

Vastaiskuista HPK sai kuitenkin luotua etenkin kolmannessa erässä vaarallisia tilanteita, joista se lopulta myös osuikin. HIFK puolusti vastahyökkäykset ajoittain erittäin löysästi ja Kerho-maali vastaiskutilanteesta oli vain ajan kysymys.

Hyökkäyspelaaminen 

HIFK on hyökkäysvoittoinen joukkue ja näytti sen pistämällä parasta pöytään heti ottelun alkuun. Ottelun aikana varsinkin kesällä Helsinkiin siirtyneet HPK:n viime kevään kultasankarit Teemu Turunen ja Otto Paajanen, yhdessä ketjukaveri Sebastian Dykin kanssa pitivät Kerho-puolustusta lähes joka vaihdossa pilkkanaan.

Hallinnasta huolimatta tehot olivat Helsingin vierailla tiukassa, pääosin Kerho-veskari Joona Voutilaisen huippuvireen ansiosta. Koko ottelun avausmaalikin näki päivänvalon vasta kolmannen erän alkupuoliskolla. Johtomaali 2-1:een oli puolestaan upea taidonnäyte HIFK:n kakkosketjulta, viimeistelijänä Jesse Saarinen.

Erikoistilanteet 

HIFK:n ylivoima oli ennen iltaa koko Liigan parasta. Ylivoimaprosentti oli häikäisevä, 27,56%. Ja helsinkiläisten tulikuuma ylivoima onnistui tänäänkin, tekijänä ex-HPK Otto Paajanen, joka ohjasi Ville Varakkaan viivalaukauksen ohi Joona Voutilaisen.

Alivoima puolestaan oli kauden ensimmäisellä puoliskolla ollut Liigan neljänneksi parasta. Alivoimakuvio HIFK:lla on tutun tiivis, mutta HPK pääsi hieman onnekkaasti rankaisemaan ylivoimalla helsinkiläisten kiekonmenetyksen jälkeen.

Erikoista 

Ennen ottelua pidetyssä palkintoseremoniassa palkittiin linjatuomari Pasi Nieminen. Niemiselle tuli täyteen upeat 600 vihellettyä Liiga-ottelua, vasta historian toisena linjatuomarina. Kaikkien aikojen ottelutilastossa linjatuomareista Niemisen edellä on ainoastaan Henri Tukia, joka rikkoi 600 ottelun rajan aiemmin tällä kaudella.

Ottelun ratkaisu 

Ottelu eteni pitkälti vierasjoukkueen komennossa, mutta Kerho sai juonen päästä kiinni kolmannessa erässä. Lopulta voittomaalikisan jälkeen lisäpiste jäi Hämeenlinnaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo