Ässät vailla mahdollisuuksia Hämeenlinnassa − HPK murhaavan tehokas kotikentällään

LIIGA / Raportti
Henri Kanninen pääsi tänään maalin makuun kahdeksatta kertaa kuluvalla kaudella.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
HPK oli Ritari-areenan perjantaisaunassa todella tehokas. Fyysisessä kamppailussa maalipaikoilla ei kotijoukkue herkutellut, mutta kliinisyys tarpeen tullen toi Kerholle tärkeät kolme sarjapistettä.
Lähtökohdat 

Hämeenlinnalaisjoukkue on ollut vahvassa pistetahdissa viime aikoina. Tappioton jakso katkesi keskiviikkona Pelicansin vieraana, mutta pisteputki HPK:lla on jo viiden ottelun mittainen. Kotivire on hämeenlinnalaisilla kunnossa, edellisestä kymmenestä kotiottelusta joukkue on saalistanut kahdeksan voittoa.

HPK:n kokoonpano on hieman elänyt viime otteluissa, pääosin Valtteri Puustisen loukkaantumisen vuoksi. Puustinen ei tänäänkään löytynyt Kerhon kokoonpanosta.

Maalivahtipelaaminen 

HPK laittoi maalilleen illan taistoon 27-vuotiaan vantaalaislähtöisen Rasmus Reijolan. Reijolan peliaika oli viime aikoina ollut kortilla, sillä Joona Voutilainen oli startannut Kerhon kymmenen edellistä ottelua.

Reijolan esitys oli vahva. Hän otti pelissä useita loistokoppeja, muun muassa Kerhon pelatessa alivoimaa. Kolmannessa erässä HPK joutui vaihtamaan tolppien väliin Joona Voutilaisen, Reijolan loukkaantumisen takia.

Puolustuspelaaminen 

Hämeenlinnalaisjoukkueen puolustus haki tuttuun tapaan aktiivisesti riistoja, mutta prässäyspeli ei vaikuttanut tänään toimivan aivan aikaisempien otteluiden tapaan. Jonkintasoinen turnausväsymys tuntui näkyvän HPK:n puolustuksen pelaamisessa.

Oli lähinnä vain Ässien tehottomuuden, sekä Rasmus Reijolan hyvän ottelun syytä se, ettei HPK joutunut antautumaan tänään useammin.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK sai otteluun räjähtävän startin, kun Niclas Lucenius iski kiekon ensimmäistä kertaa Ässien verkkoon jo ajassa 1.38. Tehokas avauserä sai jatkoa Henri Kannisen iskiessä myös ensimmäiseen kaksikymppiseen. Toinen erä oli hämeenlinnalaisille selkeästi vaikeampi, mutta kiekot löysivät kuin löysivätkin tiensä myös toisessa erässä Ässien maaliin.

HPK:n hyökkäyspelin paras puoli oli myöskin tänään kliinisyys ja tehokkuus maalipaikoissa. Maalipaikoilla ei herkuteltu tänäänkään, mutta Kerhon hyökkäyksen terävyys toi maaleja oranssipaidoille. Esimerkiksi Cody Kunykin maali tasavajaalla ottelun toisessa erässä oli kaunis taidonnäyte Kerhosta löytyvästä yksilötaidosta.

Erikoistilanteet 

Oranssipaidat pääsivät pelaamaan ylivoimaa tänään vain kolmen minuutin ajan ja tuona aikana ei joukkue saanut mitään aikaiseksi. Pienintäkään pyörityksen tynkää ei HPK:lta tänään nähty ylivoimalla.

HPK:n alivoima ei ole tällä kaudella loistanut, tänäänkin alivoimanelikoilla oli isoja vaikeuksia päästä katkomaan Ässien syöttöketjuja. Hieman heikohkon alivoiman seurauksena Kerhon nelikko joutui taas antautumaan.

Lähtökohdat 

Porilaiset majailivat ennen illan ottelua sarjataulukon sijalla yhdeksän. Joukkueella oli takanaan tärkeä jatkoaikavoitto Mikkelin Jukureista, mutta kaiken kaikkiaan Ässien suoritustaso on ailahdellut suuresti.

Ässien kokoonpano oli kokenut mullistuksia illan otteluun, ainoa ennallaan säilynyt ketju oli kultakypärä Tylor Spinkin johtama kakkosvitja. Porilaiset saivat takaisin nuorten MM-kisoista hyökkääjä Lenni Killisen. Tämän myötä muun muassa kokenut Sami Lähteenmäki oli tiputettu Jukurit-pelin jäljiltä ykkösketjusta nelosketjuun.

Maalivahtipelaaminen 

Porilaisten maalinsuulla nähtiin 27-vuotias Sami Aittokallio. Aittokalliolle ottelu oli vasta kauden 17:s, sillä nuori venäläisveskari Daniil Tarasov on tällä kaudella riistänyt tylysti Aittokalliolta ykkösmaalivahdin viitan.

Ottelu oli Aittokalliolle vaikea. Suhteellisen harvassa olleet vedot maalia kohti Kerholta eivät tuntuneet tarttuvan millään ja etenkin kotijoukkueen ensimmäisen ja kolmannen maalin kohdalla Aittokalliolla jäi paljon parantamisen varaa omassa torjuntatyöskentelyssään. Torjuntoja Aittokalliolle kertyi lopulta vain 13.

Puolustuspelaaminen 

Ässien puolustus oli ottelussa ajoittain pahasti helisemässä, kun Kerho-hyökkäys painoi kovalla itseluottamuksella kohti vastakkaista päätyä. Puolustajat joutuivat usein pelaamaan pitkiä vaihtoja HPK:n pyörittäessä vieraspäädyssä.

HPK:n avainhyökkääjien liukkaus tuotti suuria haasteita porilaisten puolustukselle ja muutamien maalien kohdalla varmasti puolustajat jäivätkin suomimaan itseään.

Hyökkäyspelaaminen 

Ässät on kärsinyt tehottomuudesta koko kauden ja joukkue onkin Liigan pohjilla tehtyjen maalien määrässä. Ari-Pekka Selinin suojateilta puuttui tänäänkin selkeästi itseluottamus maalipaikoille tultaessa.

Ässät sai ottelussa selkeästi vastustajaansa enemmän laukauksia maalia kohti, mutta tehot puuttuivat. Nuorten MM-kisoista kotiutuneen Lenni Killisenkään paluu ei tuonut tarvittavaa sähäkkyyttä mukaan porilaisten peliin, vaan hyökkäysten luominen makasi hyvin pitkälti Spinkin kaksosten harteilla.

Erikoistilanteet 

Ässien ylivoima oli ennen illan ottelua Liigan toiseksi heikointa, mutta tänään ylivoima pyöri hyvin. Porilaiset saivat laukauksia kohti Rasmus Reijolan vartioimaa HPK-maalia ja Sami Lähteenmäki teki toisessa erässä monellakin tapaa elintärkeän ylivoimaosuman Ässille.

Alivoimaa Ässät joutui pelaamaan vain puolentoista jäähyn verran. Tuon kolme minuuttia Porin joukkue selvitti kunnialla.

Erikoista 

HPK:n kolossipuolustaja Miro Karjalainen iski kauden toisen osumansa illan ottelussa. HPK-fanien suosikkipeluri ei urallaan ole maaleilla mässäillyt, sillä hän iski kauden avausmaalinsakin vasta uudenvuoden tienoilla pelatussa ottelussa. Nyt kuitenkin vire näyttää puolustajalla löytyneen.

Ottelun ratkaisu 

Ottelun ratkaisi HPK:n murhaava tehokkuus maalipaikoilla. Ässille siunaantui tekopaikkoja huomattavasti enemmän, mutta kotijoukkue onnistui korjaamaan pisteet omalla terävyydellään ja maalivahti Rasmus Reijolan vahvalla ottelulla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo