Ässäpuolustajien loppukiri ei riittänyt - HPK nappasi pisteet toisessa erässä

LIIGA / Raportti
Valtteri Puustinen oli pelipäällä perjantaina viimeistellen kaksi maalia.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Ässät lähti kahden viikon mittainen pelitauko allaan Hämeenlinnaan. Kotijoukkue HPK oli taas ehtinyt pelata maajoukkuetauon jälkeen yhden ottelun tiistaina voittaen KooKoon jatkoajalla.
Lähtökohdat 

Perjantain kotijoukkueen vire on ollut viime viikkoina mainio: HPK on voittanut 10 edellisestä ottelustaan seitsemän. Pelituntumaakin hämeenlinnalaiset ehtivät tällä viikolla kerätä KooKoota vastaan Kouvolassa, jossa HPK oli parempi jatkoajalla.

Maalivahtipelaaminen 

Joona Voutilainen sai olla maalillaan läpi illan melko rauhassa, vaikka lopulta Ässät onnistui kolme osumaa iskemäänkin. Erikoisempia venytyksiä mies ei esittänyt, mutta peruspelillään Voutilainen pärjäsi tänään hyvin.

Puolustuspelaaminen 

Erityisesti avauserässä HPK joutui enemmän puolustuskannalle, mutta joukkue selviytyi siitä mainiosti Edwin Hedbergin nopeasta avausmaalista huolimatta.

Ottelun edetessä vierasjoukkue muuttui vaisummaksi, joten HPK:n puolustustyökin helpottui huomattavasti. Varsinkin toinen erä oli hämeenlinnalaispuolustukselle varsin rauhallinen.

Hyökkäyspelaaminen 

Toisen erän tehohetki oli ottelun lopputuloksen kannalta ratkaiseva, kun HPK onnistui kymmeneen minuuttiin neljästi maalinteossa. Osa maaleista meni löysän ässäpuolustuksen piikkiin, mutta erityisesti Valtteri Puustisen toinen osuma oli hienon hyökkäyksen huipentuma.

HPK:lle maalinteko näytti olevan ajoittain todella helppoa, ja vaikuttikin siltä, että joukkue pyrkii tekemään vain kauniita täysosumia illan aikana.

Erikoistilanteet 

Kotijoukkue iski illan aikana kolme ylivoimaosumaa, mutta toisaalta myös taipui alivoimallaan kerran.

Oikeassa paikassa HPK onnistui, kun se sai tapettua ensimmäisen erän lopussa Ässien kahden miehen ylivoiman. Toisaalta porilaisten ylivoimatehokkuus on läpi kauden ollut onnetonta, joten isoihin haasteisiin ei kotijoukkue alivoimillaan joutunut.

Lähtökohdat 

Ässät lähti matkalle Hämeenlinnaan parin viikon pelitauon jälkeen. Porissa on pitkin syksyä riittänyt huolta maalinteon tehokkuudesta − tai paremminkin tehottomuudesta − ja tähän tauon on toivottu tuoneen helpotusta.

Sarjataulukon kannalta porilaisilla on myös viime peleistä niskassaan varsin synkkää saldoa tappioiden seuratessa joukkuetta ottelu toisensa jälkeen.

Maalivahtipelaaminen 

Maalilla toisen erän puoliväliin saakka torjunut Sami Aittokallio ei ollut omassa pelissään huono, muttei kyennyt myöskään kannattelemaan joukkuetta vaikeiden hetkien aikana.

Maalille vaihdettu Daniil Tarasov pelasi virkaveljeään tasaisemman pätkän eikä joutunut nöyrtymään kiekon edessä kuin kerran. Tarasovillekaan ilta ei silti ollut mikään jättimenestys, vaan lähinnä peruspelaamista omalla tasollaan.

Puolustuspelaaminen 

Ässäpuolustus nukkui varsinkin ottelun toisessa erässä pahasti. Koko joukkueen puolustuspeli tuntui unohtuvan HPK:n toisen maalin jälkeen, ja muutaman seuraavan osumansa kotijoukkue sai vääntää ässäpuolustuksen vähääkään häiritsemättä.

Kolmannessa erässä valoa Ässien synkkyyteen toivat kuitenkin puolustajat Jyri Marttinen ja Tommi Taimi, jotka molemmat iskivät kauden avausmaalinsa.

Hyökkäyspelaaminen 

Illan alku oli Ässiltä pirteää suorittamista − erityisesti avausmaalin alle minuutin pelaamisen jälkeen iskenyt Hedberg vaikutti tauon aikana löytäneen uuden vaihteen kentällä. Joukkue esitti mukiinmenevää kamppailupelaamista ja pörräsi kentällä raikkaan oloisesti.

Ottelun puoliväli oli porilaisten näkökulmasta katsottuna jo aiemmin kuvatunlainen haluton ja vaisu, mutta loppua kohti siirryttäessä otteisiin alkoi löytyä enemmän avauserän elementtejä. Vaikka osa päätöserän tapahtumista selittynee selvässä johtoasemassa olleen HPK:n hellittämisellä, aivan onnetonta kuvaa Ässien peli ei kuitenkaan jättänyt.

Erikoistilanteet 

Luokaton ylivoima sai pienen onnistumisen Taimen maalin myötä, mutta vieläkään se ei hurraahuutoja kirvoita. Avauserän 5 vs 3 -ylivoimalla Ässät sortui kiekonsiirtelyyn kuten usein aiemminkin tällä kaudella.

Alivoima on porilaisilla toiminut ylivoimaa paremmin, mutta tänään sekään ei ensimmäistä erää lukuunottamatta ollut aivan uomissaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo