HIFK:n terävä alku ratkaisi ottelun - TPS heräsi liian myöhään

LIIGA / Raportti
Joonas Rask löi alkutahdit ottelulle.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
HIFK:n ensimmäisen erän tehokkuus oli liikaa TPS:lle. HIFK taistelee edelleen suorasta pudotuspelipaikasta. TPS valahti sarjassa jo neljänneksi.
Lähtökohdat 

HIFK oli hävinnyt viikon aiemmat ottelut saamatta pistettäkään. Tällä kaudella HIFK ei ollut vielä voittanut kertaakaan TPS:aa. HIFK:n oli voitettava pelatakseen vielä suorasta pudotuspelipaikasta.

Maalivahtipelaaminen 

Ottelun alku oli Atte Engrenille vaikea, kun TPS:n toinen laukaus meni hänen ohitseen maaliin. Zach Budish pääsi vapaasti laukomaan TPS:n kuitin HIFK:n avausmaalista. Engren joutui varsinkin kolmannessa erässä tositoimiin ja kesti hyvin. Hän oli ohittamaton Kaapo Kakon soolomaaliin asti.

Puolustuspelaaminen 

TPS:n avausmaali syntyi, kun HIFK hävisi puolustusalueen kulmaväännön. Sen jälkeen HIFK:n puolustuspeli oli pitävää ja uhrautuvaa. TPS:n laukauksia blokattiin runsaasti. TPS:n muutamat pitkät hyökkäykset saatiin pääosin pidettyä laidoissa.

HIFK jaksoi kolmannessa erässä taistella ja säilyttää saavutetun johdon, vaikka TPS vyörytti hyökkäyksiä. Kertaalleen Kakko onnistui puolustuksen niputtamaan.

Hyökkäyspelaaminen 

Ykkösketju aloitti terävästi. Jo toisella vaihtokierroksella maaliverkko heilui. Joonas Rask pääsi ampumaan vastakiekkoon Rasmus Tirrosen torjunnasta.

TPS:n tasoituksen jälkeen kapteeni Lennart Petrell pääsi jälleen maalien makuun ja vei HIFK:n jälleen johtoon. HIFK:n kolmas maali oli varsinainen klap-klap-maali. Ryan O'Connor laukoi maalin Jasse Ikosen ja Sakari Salmisen esityöstä. Ensimmäinen erä lopulta ratkaisi ottelun.

HIFK:n neljäs maali syntyi toisessa erässä ylivoimapelin jatkoksi. Salminen pääsi laukomaan Joonas Lyytisen poikittaissyötöstä.

Erikoistilanteet 

HIFK:n neljäs maali oli käytännössä ylivoimamaali. Zach Budish oli juuri vapautunut jäähyaitiosta, muttei ollut ehtinyt luistella omalle puolustusalueelleen, kun Salminen laukoi kiekon maaliin. 

HIFK:n alivoimanelikot pystyivät jälleen pitämään vastustajan maaleitta.

Lähtökohdat 

TPS:llä oli vyöllään kolme voittoa kolmesta kauden aiemmista kohtaamisista. TPS:n vieraillessa Nordiksella edellisen kerran lokakuussa se voitti ottelun jatkoajalla Tirrosen torjuttua 40 kertaa. TPS oli kolmen tappion putkessa ja vaarassa menettää kotiedun.

Maalivahtipelaaminen 

HIFK:n maaleista kolme olivat sellaisia, ettei Tirrosella ollut käytännössä mahdollisuutta pysäyttää kiekkoa. Kokonaisuutena ehyt peli.

Puolustuspelaaminen 

Ensimmäisessä erässä TPS oli potkun jäljessä HIFK:ta, vaikka oli saanut perjantaina levätä HIFK:n pelatessa Hämeenlinnassa. Varsinkin HIFK:n ykkösen liike tuntui olevan myrkkyä turkulaisille. Lopulta TPS sai HIFK:lta vauhtia pois, mutta taululla oli jo liikaa kotijoukkueen osumia. 

Kakko ja Oula Palve jaksoivat raataa hyökkäysalueella varsinkin kolmannessa erässä ja saivat kiekonriistoja.

Hyökkäyspelaaminen 

TPS kuittasi HIFK:n avausmaalin heti seuraavassa vaihdossa. Vastassa oli HIFK:n avausmaalin tehnyt ykköskenttä.

TPS sortui lukuisiin jäähyihin hyökkäysalueella kaukana omasta maalistaan. Yliyrittäminen ja rentouden puute paistoi.

TPS pyrki nopeisiin lähtöihin heti kiekon riiston jälkeen. Kolmannessa erässä tämä onnistui hyvin. Kolmannen erän kavennusmaali oli Kakon henkilökohtainen taidonnäyte.

Erikoistilanteet 

TPS ei onnistunut hyödyntämään ylivoimatilanteitaan. Ylivoimasta puuttui Ilkka Heikkisen viivapelote. TPS ei myöskään päästänyt omiin yhtään alivoimamaalia, vaikka joutui pelaamaan runsaasti vajaalla miehityksellä. Jäähyjen tappaminen kulutti joukkueen peliä merkittävästi.

TPS sortui kurittomiin jäähyihin.

TPS:n käskijä Kalle Kaskinen oli pettynyt joukkueensa starttiin Nordiksella. TPS:llä oli tiedossa, että kovaa painetta tulee.

- Pitää uskaltaa pelata rohkeasti, kommentoi Kaskinen.

Myös tyhmät, kurittomat jäähyt, joita TPS joutui tappamaan sapettivat Kaskista.

- Hyvää oli ykköskentän raivo kolmannessa erässä.

HIFK:n päävalmentaja Jarno Pikkaraisen ei tarvinnut herätellä joukkuettaan kahden tappion jälkeen. 

- Kuten Pelicans-pelissä, oli hyvä alku. Tänäänkin tuli vastustajalta nopea kuitti, mutta se ei lannistanut.

Pikkarainen oli tyytyväinen joukkueensa kiekollisen pelaamisen rentouteen.

- Letkeyttä ja hyvää kiekon liikuttamista niin päätypelissä kuin lähtöpelissä.

HIFK ei kerkiä harjoittelemaan tiiviissä pelitahdissa, mutta se ei huolestuta Pikkaraista.

- Tahti on tiivis. Pudotuspelit alkoivat meidän osalta jo runsas kuukausi sitten, naurahti Pikkarainen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo