Flunssa-aallosta kärsivän HIFK:n vaikea kotipelaaminen ei näytä toipumisen merkkejä − TPS hivuttautui lähemmäksi pudotuspelejä

LIIGA / Raportti
HIFK:n ja TPS:n kohtaamisessa laidatkin ryskyivät.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Turun Palloseura haki Helsingistä täydet kolme pistettä, kun se kaatoi HIFK:n 4−1-lukemin. TPS:n voiton avaimena oli tiivis puolustuspelaaminen, joka näkyi etenkin johtoasemassa.
Lähtökohdat 

HIFK:n kokoonpanoa on harventanut rajulla kädellä joukkueen sisällä vellova flunssa-aalto. Sairaustapausten takia HIFK:n kokoonpanosta uupui useita pelaajia.

Mestis-seura Joensuun Jokipoikien Miro Väänänen sai näin ollen näytön paikan ja pääsi pelaamaan debyyttiottelunsa Liigassa ja HIFK:ssa.

Maalivahtipelaaminen 

Atte Engren ei joutunut HIFK:n maalilla rehkimään. TPS:n hyökkäyspelaaminen oli varsin vajavaista, minkä takia Engreniä kohti ei tullut kovin paljoa laukauksia. 

Tästä huolimatta Engrenin selän taakse meni kolme laukausta. 

Puolustuspelaaminen 

HIFK pyrki paineistamaan läpi ottelun korkealta ja usean pelaajan voimin. Avauserän ja osan toisesta erästä se toimikin, ja HIFK sai useita kiekonriistoja. 

Toisessa erässä TPS alkoi kuitenkin hieman paremmin pääsemään paineen alta kiekon kanssa pois, kun HIFK:n karvauspelaaminen hieman myöhästeli. 

Omalla puolustusalueella HIFK puolusti keskustan tiiviisti eikä TPS pystynyt luomaan tasaviisikoin laadukkaita maalipaikkoja. 

Hyökkäyspelaaminen 

HIFK rytmitti kiekollista peliään monipuolisesti ja avasi peliä varsin usein viivelähtöjen turvin. Etenkin avauserässä HIFK pääsi keskialueen yli jouhevasti ja pystyi paineistamaan hyvillä vauhdeilla. Siten helsinkiläiset saivat myös kiekonriistoja aikaan.

Toisessa erässä HIFK:n avauspelaamiseen tuli vaikeuksia ja TPS pystyi tekemään kaksi maalia kiekonriistojen takia. Kun kiekollisen pelin laatu oli hieman heikkoa, ei HIFK pystynyt murtautumaan hyökkäysalueelle ensimmäisen erän tavoin.

Pelaajat joutuivat myös ajoittain aloittamaan karvauspelaamisen takamatkalta, kun HIFK ei päässyt hyvillä vauhdeille keskialueen yli. 

Tämä avasi puolestaan TPS:lle tilaa avata peliä ja päästä paineen alta muutamalla perussyötöllä HIFK:n viisikon ollessa hieman repaleinen. HIFK pystyi silti luomaan muutamia maalipaikkoja. 

Päätöserässä TPS puolusti tiiviisti eikä HIFK pystynyt tekemään kavennusmaalia muutamista maalipaikoistaan huolimatta. 

Erikoistilanteet 

HIFK pääsi pelaamaan ylivoimalla kahdesti ja onnistui toisella kerralla maalinteossa, kun Teemu Tallberg tasoitti ottelun 1−1:een. 

HIFK pelasi vain kerran alivoimalla, mutta TPS onnistui tekemään ylivoimalla 1−0-johtomaalin: Juuso Pärssinen tarjoili kiekon takatolpalle Petteri Wirtaselle, joka siirsi kiekon HIFK:n maaliin. 

Lähtökohdat 

Turun Palloseura saapui Helsinkiin kolmen ottelun tappioputki niskassaan. Turun ylpeys oli kuitenkin noussut taistelemaan tosissaan pudotuspelipaikasta ja ennen HIFK-ottelua eroa kymmenellä sijalla olevaan Porin Ässiin oli kuusi pistettä. 

Maalivahtipelaaminen 

Ruotsalaisvahti Erik Källgren pelasi turkulaisten maalilla vahvan ottelun, vaikka selän taakse menikin yksi kiekko. 

Källgren torjui yhteensä 28 kertaa ja otti etenkin päätöserässä isoja torjuntoja. 

Puolustuspelaaminen 

TPS puolusti keskialuetta varsin usein trapin turvin ja pyrki siten hidastamaan HIFK:n suorahyökkäyspelaamista. TPS myös puolusti eteenpäin, kun siihen tilaisuus ilmeni. Omalla puolustusalueella TPS pyrki pitämään keskustan tiiviinä, mutta HIFK löysi silti muutaman kerran rakoja.

TPS:n paineistuspelaaminen tuotti toisessa erässä kiekonriistoja, joista turkulaisten Lauri Korpikoski sekä Tony Sund viimeistelivät 2−1- ja 3−1-maalit. TPS myös puolusti paremmin omaa puolustussiniviivaansa toisessa erässä.

Kolmannessa erässä TPS puolusti järkevästi ja tiiviisti eikä HIFK päässyt laadukkaille maalipaikoille. 

Hyökkäyspelaaminen 

TPS:n hyökkäyspelaaminen oli varsin vaisua läpi ottelun. Etenkin ensimmäisessä erässä HIFK pystyi riistämään kiekkoja avaustilanteissa, mutta TPS:n kiekollisen pelin laatu parani hieman pelin edetessä.

Hyökkäysalueella TPS ei kuitenkaan pystynyt luomaan laadukkaita maalipaikkoja ja hyökkäysalueelle murtautumisessa oli vaikeuksia. 

Kolmannessa erässä TPS tyytyi vain heittämään siirtokiekkoja ja puolustamaan johtoaan. 

Erikoistilanteet 

TPS pääsi pelaamaan kerran ylivoimalla ja onnistui heti maalinteossa, kun Pärssinen syötti ja Wirtanen viimeisteli. 

Alivoimalla turkulaiset pelasivat kahdesti, joista jälkimmäisellä kerralla HIFK onnistui tasoittamaan ottelun. 

Erikoista 

HIFK:n vaikea kotipelaaminen sai jatkoa. Helsinkiläiset ovat vasta sarjan kahdeksanneksi tehokkain kotijoukkue. Vierasotteluissa HIFK:lla on sen sijaan kulkenut paremmin: helsinkiläiset ovat sarjan neljänneksi parhain vierasjoukkue. 

Ottelun ratkaisu 

TPS oli maalipaikoissaan todella tehokas ja vierasjoukkue pystyi puolustamaan kurinalaisesti sekä tiiviisti. Vaikka hyökkäyspelaamista ei kovin paljoa ollut, perjantai-iltana se vähäinenkin määrä riitti. 

Toisen erän maalit siivittivät TPS:n 4−1-voittoon ja turkulaiset nousivat vain kolmen pisteen päähän Ässistä, joka on viimeisellä pudotuspelipaikalla. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo