HIFK kyni kotkan kotonaan − huolimattomuus Sportin turma

LIIGA / Raportti
Joonas Rask luisteli jälleen Juhani Tyrväisen rinnalla.
Helsingissä maalihanat aukesivat toisessa erässä. Sport sinnitteli ensimmäisen erän isännän mukana, mutta kotijoukkue oli lopulta etevämpi tuloksella 5−2. Johan Motin katkaisi 74 ottelun mittaisen maalittoman putkensa.
Lähtökohdat 

Neljän voittoisan ottelun jälkeen HIFK oli hävinnyt molemmat helmikuun kahdesta ensimmäisestä pelistä. TPS kairasi tiukan taiston jälkeen voiton stadilaisista jatkoajalla ja Kärpät jätti isännän nollille. HIFK ja Vaasan Sport kohtasivat nyt kolmannen kerran kuluneella kaudella. Molemmat aiemmat ottelut olivat päättyneet varsinaisen peliajan ulkopuolella. Juhani Tyrväisen paluu maajoukkuehulinasta tekee kilpirintojen 1. ketjusta ehkä vaarallisimman. Tommi Santala puolestaan kantaa kultakypärää.

Maalivahtipelaaminen 

Atte Engrenillä ei ollut mahdollisuuksia pysäyttää kumpaakaan Sportin maalintekijää. Takuuvarma suoritus riitti ja HIFK voitti.

Puolustuspelaaminen 

HIFK pyrki ajamaan kovaa Sportin kiekollisen pelaajan iholle ja pelaamaan tämän irti pikkumustasta. Toisessa erässä puolustukselle sattui kuitenkin lapsus ja Joel Kiviranta pääsi läpi. Hyvästä yriyksestä jäi uupumaan viimeinen sinetti.

Hyökkäyspelaaminen 

HIFK ajoi kovaa Sportin maalille läpi ottelun. Ensimmäisessä erässä timanttisimmilla maalipaikoilla ei vielä juhlittu, mutta toisessa alkoi tapahtua. Rynniminen verkonvartijan tuntumaan jatkui ja HIFK saavutti kiekkokontrollin. Joonas Raskin iskemä 2−1-johtomaali oli taas harhautusten aatelia. Niklas Nevalainen ajautui tilanteessa täysin kuutamolle ja HIFK-hyökkääjä pääsi nokikkain Mika Järvisen kanssa.

Kotijoukkue pääsi myös kiekonriistoihin, ja Juha Jääskän kiekonriisto toi Anton Lundellille avopaikan iskeä kotijoukkue kahden maalin karkumatkalle. Rask yllätti myöhemmin Järvisen vielä vanhanaikaisella ja Johan Motin ampui kiekon tyhjään häkkiin.

Erikoistilanteet 

Motinin ja Jyri Niemen aiheutettua pahennusta ottelun alkupuoliskolla pääsi kotijoukkue pelaamaan ylivoimaa. Väkivaltaisuudesta Niemelle tuomittiin tilanteesta 2+2 ja Motin selvisi yhdellä kaksiminuuttisella. HIFK:n ylivoima yritti, mutta ei onnistunut. Pelin katkaisi ikävä Iikka Kangasniemen loukkaantuminen ylivoiman aikana.

Kolmas ylivoimakerta toden sanoi. Sakari Salmisen levitys maalin editse Erik Thorellille avasi portit ruotsalaisen latoa illan ensimmäinen osuma.

Alivoimalla HIFK blokkasi laukauksia ja pyrki purkamaan ahkerasti Sportin painetta.

Lähtökohdat 

Alkukaudesta vauhdilla ylöspäin lentänyt Sport on tullut kovaa alas ja tipahtanut sarjataulukon sijalle 11. JYP on vain pisteen päässä, mutta jos kotkarinnat eivät pian keksi uusia kujeita suunnan korjaamiseen, jäävät pudotuspelit haaveeksi. Viidestä edellisestä ottelusta vaasalaiset olivat voittaneet kaksi. Roope Talaja ja Joel Kiviranta ovat olleet joukkueen kantavia voimia Olavi Vauhkosen ohella. Antti Kalapudaksella puolestaan on hallussaan kultakypärä.

Maalivahtipelaaminen 

Sportin Järvinen pelasi tappiosta huolimatta kelvollisesti. Hän pelasti joukkueensa monilta takaiskuilta.

Puolustuspelaaminen 

Sportin puolustus aloitti hyvin, mutta HIFK:n painostuksen alla se ajautui hätäisiin ratkaisuihin. Sitä kautta ongelmat rupesivat kasaantumaan ja esimerkiksi Lundellin osuma näki päivänvalon.

Hyökkäyspelaaminen 

Kotkarinnat pyrkivät rakentamaan hyökkäystä monasti selvällä viivelähdöllä. Toisessa erässä Sport jäi kilpakumppaninsa jälkeen ja varsinkin kolmannessa pyrki kyttäämään vastaiskun paikkoja hanakasti. Valtteri Viljanen pyssytti tulisesti joukkueensa 1−1-tasoituksen kahden miehen liikkuvan maskin takaa siniviivalta.

Erikoistilanteet 

Sportin ylivoimapeli oli keskiviikkona näyttävää pyöritystä. Lopussa joukkue otti kuudennen miehen jäälle hyvissä ajoin ennen päätössummeria. Tulosta syntyi, kun vaasalaiset pääsivät pelaamaan kuudella neljää vastaan. Toni Kallela latoi 4−2-kavennusosuman maalinkulmalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo