Työteliäs SaiPa antoi shokkihoitoa aneemiselle HIFK:lle

Tomáš Záborský osui vanhaa seuraansa vastaan.
Kuva © Tiia Mahkonen
Helsingin tiistai-illan kamppailu oli varsin heikkotasoinen. Vierailijat olivat koko illan nälkäisempiä, ja lopulta ansaittu voitto matkasi Lappeenrantaan.

Kotijoukkue HIFK lähti tiistai-illan otteluun selvänä suosikkina. Sarjataulukossa helsinkiläiset olivat nousseet jo kolmanneksi, ja kauden kaksi aikaisempaa keskinäistä kohtaamista HIFK oli vienyt nimiinsä. Viime kaudella huonosti kotikaukalossa pelannut HIFK on tällä hetkellä sarjan toiseksi paras kotijoukkue.

HIFK teki kokoonpanoonsa vain yhden muutoksen sitten edellisen ottelun. Kokenut Rony Ahonen hyppäsi puolustukseen Tobias Wingbergin tilalle. Maalilla nähtiin ex-SaiPa-vahti Frans Tuohimaa.

SaiPa lähti tiistai-illan otteluun voitto alla, sillä viime lauantaina sputnikit kaatoivat upeasti vieraskentällä KalPan lukemin 3–2. Sarjataulukossa lappeenrantalaiset olivat sijalla 12. ja matkaa pudotuspeliviivalle oli kahdeksan pistettä. SaiPa on ollut tällä kaudella kehno vierasjoukkue. 17 vierasottelun saldo on 16 pistettä, ja vain 27 tehtyä maalia. SaiPa voitti viimeksi HIFK:n varsinaisella peliajalla Helsingissä vuonna 2016.

SaiPan kokoonpanossa oli myös yksi muutos, kun David Bernhardt nousi puolustukseen Niklas Nevalaisen tilalle. Maalilla jatkoi lauantaina voiton torjunut Matěj Tomek.

Heikkotasoinen avauserä

HIFK tuli ottelun avausvaihtoihin vieraita terävämmin. Henrik Borgström oli lähellä viedä isännät johtoon, mutta terävistä vaihdoista huolimatta ei HIFK maalinteossa onnistunut. Avausvaihtojen jälkeen SaiPa alkoi saada peliä haltuunsa. Vieraat saivat aikaan muutamia pitkiä hyökkäyksiä, ja se tylsytti HIFK:n avaus- sekä hyökkäyspelaamista. Vieraiden parhaimmistoa avauserässä olivat Matias Mäntykivi sekä Joni Nikko.

Molempien joukkueiden avauspelaaminen oli todella heikkoa, ja se hidastutti ottelun vauhtia merkittävästi.

SaiPa oli avauserässä selvästi työteliäämpi kuin HIFK. SaiPa onnistui avauserän lopulla maalinteossa, kun puolustaja David Bernhardt vei vieraat 0–1-johtoon.

Aktiivisempi SaiPa ei saa palkintoa

HIFK pääsi toisen erän alkuun pelaamaan ylivoimalla, ja vahvan paineen päätteeksi Jesse Saarinen tuikkasi maalinedustalta 1–1-tasoituksen. Tilanteessa oli runsaasti onnea, sillä SaiPa-puolustus yritti antaa kiekon Matěj Tomekille, mutta lappeenrantalaisten epäonneksi kiekko jäi SaiPa-vahdin selän taakse, josta Saarinen löi kiekon sisään.

Tasoitusmaalin jälkeen läpi ottelun vahvasti pelannut Matias Mäntykivi iski kiekon maalin, mutta tuomaristo hylkäsi, sillä se ohjattiin sisään kädellä.

Toisen erän avauspuoliskolla HIFK otti kaksi rangaistusta, mutta lauantaina tärkeitä ylivoimaosumia tehnyt SaiPa ei onnistunut siirtymään johtoon. Jäähyjen jälkeen hallinta siirtyi täysin SaiPalle. Varsinkin parivaljakko Mikko Juusola - Eemil Erholtz oli pirteällä pelipäällä. Vierailla oli paikkoja siirtyä johtoon, mutta rentous puuttui täysin SaiPan viimeistelystä

Kotijoukkue HIFK oli toisessa erässä täysin jäässä. Kiekollinen pelaaminen oli todella huolimatonta, ja hyökkäyspelaaminen oli todella haluttoman näköistä. Erän loppupuolella helsinkiläiset lisäsivät liikettä, mutta hyökkäyspäässä punapaidat pyörivät jälleen ainoastaan kulmissa.

Kotijoukkueen musta hetki

Kolmas erä käynnistyi vauhdikkaasti, mutta vauhtia oli selvästi kaukalossa enemmän kuin järkeä. SaiPa oli siirtyä ottelussa johtoon, mutta Jaakko Lantta ei onnistunut loistavasta paikasta huolimatta.

SaiPa siirtyi 1–2-johtoon, kun Veikko Loimarannan loistavan syötön päätteeksi Tomáš Záborský laukoi kiekon maaliin. Lähes heti maalin jälkeen HIFK-puolustuksen sekoilun ansiosta kokenut Jarno Koskiranta laukoi vieraiden 1–3-johtomaalin.

Maalin jälkeen HIFK haki raivolla kavennusta, mutta erinomaisesti torjunut SaiPa-vahti Matěj Tomek pysäytti helsinkiläisten lähentelyt. Enempää maaleja ottelussa ei nähty, ja näin pisteet matkasivat Lappeenrantaan.

HIFK kohtaa huomenna Kouvolassa KooKoon. SaiPa matkustaa huomenna Raumalle Lukon vieraaksi.