HIFK:lle on kehkeytynyt paha ongelma − Pelicans kesti rumputulen ja palasi voittojen tielle

LIIGA / Raportti
Tomi Karhunen piti HIFK:n nollilla.
Kuva © Pasi Lepola (www.pasilepolaphotography.com)
Lähtökohdat 

HIFK:lla oli allaan kaksi tappiollista ottelua. Näissä otteluissa HIFK:n perisyntinä oli ollut maalinteon tehottomuus. 

Maalivahtipelaaminen 

Frans Tuohimaa ei joutunut hurjaan kiekkosateeseen missään vaiheessa ottelua. Niissä harvoissa tilanteissa Tuohimaa joutui kuitenkin ottamaan isoja torjuntoja. 

Ensimmäisessä erässä Tuohimaa joutui kuitenkin antautumaan, kun Juhamatti Aaltonen ja Jesse Ylönen onnistuivat maalinteossa. 

Puolustuspelaaminen 

HIFK pyrki ja sai paineistuspelaamisellaan sekä keskialueen tiiviillä puolustuspelaamisella Pelicansin avauspelaamisen, ja sitä kautta hyökkäyspelaamisen vaikeuksiin. 

Avauserässä Pelicans pystyi kuitenkin luomaan vastahyökkäyksistä maalipaikkoja, kun HIFK:n paineistuspelaaminen oli liian innokasta: puolustajat nousivat siniviivalta vastaan hieman vääräillä ajoituksilla. 

Hyökkäyspelaaminen 

HIFK pystyi avauserässä ristipistoilla lähettämään painottomalta puolelta hyökkääjän vauhtiin, kun Pelicans ylimiehitti pelin puolen. Tätä kautta HIFK pystyi luomaan maalipaikkoja. 

Toisessa erässä helsinkiläiset vyöryttivät hyökkäyksiä kerta toisensa jälkeen Pelicansin maalille päin, mutta todellisia A-luokan maalipaikkoja HIFK ei pystynyt luomaan kuin vain muutaman. Kuvaavaa onkin, että Pelicansin maalivahti Tomi Karhunen torjui toisessa erässä 20 kertaa. 

Läpi ottelun HIFK-pelaajien laukauksissa ei ollut tarvittavaa laatua, eikä kiekottomien pelaajien tukitoimet olleet oikein ajoitettuja. 

Erikoistilanteet 

HIFK:n ylivoima pyöri tehottomasti, eikä se pystynyt luomaan vaarallisia maalipaikkoja. Ylivoimallakin HIFK:n pelaajien laukauksissa ei ollut laatua. 

Alivoimalle HIFK joutui vain kerran, jonka se pystyi hoitamaan. 

Lähtökohdat 

Pelicansilla oli allaan kaksi tappiota, joissa se oli päästänyt yhteensä 12 maalia. 

Maalivahtipelaaminen 

Tomi Karhunen torjui läpi ottelun varmasti ja otti isoja torjuntoja etenkin avauserässä. 

Toisessa erässä Karhunen joutui kiekkosateeseen, mutta laukaukset tulivat kaukaa ja laitojen läheltä. Päätöserässä Karhunen torjui vähäiset tilanteet varmasti ja pelasi nollapelin.

Yhteensä torjuntoja tuli yli 40. 

Puolustuspelaaminen 

Pelicans pyrki läpi ottelun puolustamaan tiiviillä viisikolla ja etenkin omalla puolustusalueella keskusta oli tukittu.

Tämä näkyi varsinkin toisessa erässä, kun HIFK vyörytti hyökkäyksiä lahtelaisten puolustusalueelle. Pelicansin pelaajat puolustivat uhrautuvaisesti ja blokkasivat useita laukauksia. 

Paineistuspelaamisen avulla Pelicans sai ajoittain kiekonriistoja ja syötönkatkoja, joista se pystyi luomaan myös maalipaikkoja. 

Hyökkäyspelaaminen 

Pelicans oli erittäin vaarallinen vastahyökkäyksissä. Riistojen jälkeen suunta oli kohti maalia ja puolustajat nousivat hyökkäyksiin mukaan. Tällaisesta hyökkäyksestä Ylönen iski 2−0-maalin.

Ensimmäisen erän jälkeen lahtelaisten hyökkäyspelaamisesta ei ollut tietoakaan ja se joutuikin puolustuskannalle. 

Pelicansin avauspelaamisessa olikin ajoittain vaikeuksia, sillä HIFK pystyi puolustamaan tilan ja ajan pois. 

Erikoistilanteet 

Pelicans pääsi pelaamaan kerran ylivoimalla, jonka aikana se ei kuitenkaan onnistunut viimeistelemään maalia. 

Sen sijaan lahtelaisten alivoima oli rautaa. Pelicansin nelikko pelasi tiiviinä ja pelasi uhrautuvasti. Pelicansin alivoimapelaajat myös peittivät syöttölinjoja tehokkaasti pois. 

Erikoista 

HIFK:n maalivahti Tuohimaa joutui toisessa erässä torjumaan vain kerran. Pelicans laukoi ylipäänsä vain kaksi kertaa toisessa erässä. 

HIFK laukoi jälleen yli 60 kertaa, mutta maalinteon tehottomuus alkaa nousta jo vakavaksi ongelmaksi helsinkiläisryhmälle. HIFK on nimittäin laukonut yli 60 kertaa edellisten kolmen ottelun aikana. 

Ottelun ratkaisu 

HIFK:n maalinteon tehottomuus sekä Karhusen vahva maalivahtipelaaminen. HIFK pystyi jälleen luomaan maalipaikkoja, mutta verkko ei heilunut. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo