Lukko venytti kauttaan − Julius Mattila raumalaisten sankari

LIIGA / Raportti
Perjantaina oli Julius Mattilan vuoro ratkaista jatkoerässä.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Lukko selvisi ensimmäisestä pakkovoittotilanteesta napattuaan voiton jatkoerässä. Raumalaisten 1−2-vierasvoiton ratkaisi Julius Mattila.

Molemmilla joukkueilla oli ollut tilaisuuksia ratkaisuun jo aikaisemmin, ennen kuin ratkaisu nähtiin ajassa 70.24. Julius Mattila ampui ratkaisevan maalin Josh Kestnerin syötöstä samanlaisesta maalipaikasta, josta hän oli epäonnistunut sarjan toisessa pelissä.

− Saatiin hyvä aloitusvoitto omassa päässä, ja sitten Tarmo Reunanen pelasi hyvin tylyn pelin paineen alta. Huusin "Kessulle", että kaksi on ja hän antoi hyvän syötön. Yritin ampua nopeasti, sillä tiesin, että kun tulee nopea poikittaissyöttö, liikkeen suuntaan voi olla tyhjää tilaa. Veto ei noussut, mutta sain sen nopeasti, ettei maalivahti ehtinyt mukaan, Mattila kommentoi ratkaisuaan C Moren haastattelussa.

− Samalla pitää muistaa, että tämä oli ensimmäinen. Tästä saadaan itseluottamusta huomista kohti, sankari arvioi.

0−3-asemasta ottelusarjassa on Liigassa noussut vain Blues vuonna 2012 KalPaa vastaan. Kaksi vuotta myöhemmin JYP otti SaiPaa vastaan kolme peräkkäistä voittoa ennen kuin taipui seitsemännessä pelissä.

Ottelua oli ehditty pelata vain puolitoista minuuttia, kun Eetu Koivistoinen iski poikittaisella mailalla Otto Somppia. Tilannetta katsottiin videoltakin, mutta syytä suihkukomennukselle ei nähty, vaan tuomiona oli kaksiminuuttinen. Lukko pyöritti peliä, mutta esimerkiksi Kestnerin kudit jäivät piippuun. Lukko oli näin edelleen ilman ylivoimamaalia pudotuspeleissä.

HIFK otti johtoaseman erän lopulla, kun Christian Kåsastul syötti Jesse Seppälän läpiajoon. Artjom Zagidulin näytti torjuvan yrityksen, mutta lopulta maalivahti potkaisi kiekon omaan maaliin ja näin peli oli 1−0.

Seppälän peli jäi myöhemmin kesken hänen loukkaannuttuaan toisessa erässä. Näin HIFK joutui pelaamaan loppuosan ottelusta sekaketjuilla.

Kotijoukkue HIFK tuli vahvasti toiseen erään ja loi useita vahvoja pyörityksiä. Maalinteko ei kuitenkaan punapaidoilta onnistunut. Lukko piristyi erän edetessä ja Miro Väänäsen rangaistus tarjosi ylivoiman, mutta se oli jälleen tulokseton. Väänänen pääsi vielä rangaistusaitiosta vapauduttuaan läpiajoon, mutta tällä kertaa Zagidulin onnistui torjumaan.

HIFK:n puolustus petti hetkellisesti ja Lukko pääsi tasoihin. Roope Taponen venyi hienosti Kestnerin laukaukseen, mutta Kåsastulin kaksinkamppailussa voittaneen Gabriel Fontainen paluukiekkolaukaukseen ei ollut mitään mahdollisuuksia. Puolustuksen sekoilu avasi myös Antti Saarelalle tilaisuuden, mutta Taponen kesti maalillaan.

Muutenkin erän loppupuoli oli Lukon dominointia, mutta tulostaululle asti dominointi ei mennyt, vaan toiselle erätauolle lähdettiin tasatilanteessa.

Kolmannen erän alussa Tomáš Pavelka pääsi vapaaseen paikkaan Niklas Ylitalon rohkean pelin ja hyvän syötön jälkeen. Taponen oli jälleen kerran etevämpi. Lukko hallitsi kolmattakin erää. HIFK sai otetta tunnelmannostatusvideonsa jälkeen, mutta Lukko puolusti ne hetket tiiviisti ja näin ottelusarjan toisen pelin tapaan ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoerästä.

Jatkoerän ensimmäinen loistotilaisuus aukesi Anrei Hakuliselle, joka pääsi yksin läpi. Hakulinen yritti samanlaista ujutusta kuin Sebastian Aho ratkaistessaan vuoden 2015 mestaruuden, mutta Taposeen se ei tehonnut. Vesalainen vapautti puolestaan Pakarisen yrittämään ottelusarjan toista jatkoerämaaliaan, mutta tällä kertaa HIFK-hyökkääjä laukoi ohi.

Mattilan ratkaisumaalin myötä sarja eteni viidenteen otteluun, joka pelataan lauantaina Raumalla. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

HIFK jatkoi voittojen tiellä Raumalla – Lukko kovan haasteen edessä

HIFK upotti Lukon Raumalla maalein 5–3. Ottelusarja on katkolla helsinkiläisille perjantaina.

Lukon ja HIFK:n välisen puolivälieräsarjan kolmas kohtaaminen pelattiin keskiviikkona Raumalla. Kotijoukkueella oli ottelussa lähes pakkovoiton paikka, sillä se oli hävinnyt sarjan kaksi aiempaa kohtaamista.

Kovasta yrityksestä huolimatta Lukko joutui pettymään kotonaan HIFK:n jatkettua voittojen tiellä maalein 5–3. Ottelun käännekohdaksi muodostui vieraiden kolme salamamaalia avauserässä. Roope Taponen oli jälleen hyvässä torjuntavireessä ottaen tärkeitä torjuntoja läpi ottelun.

Vierasvoiton myötä ottelusarja on katkolla HIFK:lle perjantaina joukkueiden kohdatessa Helsingissä.

Salamamaalit laittoivat Lukon ahdinkoon

Ottelun avauserä oli vauhdikas joukkueiden kääntäessä peliä nopeasti puolustuksesta hyökkäykseen. Puolivälieräsarjassa tappiolla oleva Lukko sai helpottavan avausmaalin Antti Saarelan ohjattua Matthew Abtin viivalaukauksen verkon perukoille.

Vieraat eivät takaiskusta lannistuneet, vaan nousivat kolmella nopealla maalilla ottelussa johtoon.

Ensin HIFK:lta osui Otto Paajanen. Seuraavaksi maalinteosta pääsi nauttimaan ylivoimalla Paajasen maaliin ratkaisevan syötön antanut Sebastian Dyk. Kun vielä Kristian Vesalaisen rannelaukaus painui takayläkulmaan, sai Artjom Zagidulin tehdä tilaa Samuel Jukurille Lukko-maalilla.

Yhtäkkiä kahden maalin takaa-ajoasemaan jäänyt kotijoukkue ei onnistunut kaventamaan tilannetta hyvistä yrityksistä huolimatta. Näin ollen erätauolle siirryttiin HIFK:n 3–1-johdossa.

HIFK oli tyly vieras

Kamppailun toisessa erässä peli muuttui asteen fyysisemmäksi. Kovia taklauksia nähtiin puolin ja toisin. Lisäksi pelaajat nahistelivat keskenään useampaan otteeseen vihellysten jälkeen.

Ottelu jatkui vauhdikkaana, mutta maaleja toinen erä ei tarjonnut, vaikka molemmat joukkueet loivat useamman kelpo tekopaikan.

Vimmatusti kavennusmaalia jahdanneen Lukon yritykset pysähtyivät toistuvasti vahvasti pelanneeseen Taposeen.

Kolmannessa erässä isäntien epätoivo syveni entisestään Iiro Pakarisen iskettyä vieraiden neljännen osuman ylivoimalla.

Jere Karjalaisen läpiajosta viimeistelemä alivoimamaali toi kotijoukkueelle hetkellistä lohtua. Pakarisen napautettua illan toisellaan HIFK:n takaisin kolmen maalin etumatkalle löysi kotijoukkue itsensä jälleen tukalasta tilanteesta.

Karjalainen onnistui vielä kertaalleen kaventamaan eron kahteen maaliin, kun hän neppasi kiekon sisään maalin kulmalta Lukon pelatessa ilman maalivahtia. Tätä lähemmäs kotijoukkue ei onnistunut nousemaan, joten ottelun loppulukemat kirjattiin vierailijoille 5–3.

Kaikki kolme puolivälieräottelua voittanneella HIFK on seuraavassa kamppailussa mahdollisuus varmistaa paikkansa välierissä.

Joukkueiden välinen neljäs kohtaaminen pelataan perjantaina Helsingissä.

Iiro Pakarinen nousi jatkoerässä HIFK:n sankariksi − Ilari Melartin ulosajo puhutti

Ottelusarjan toinen osaottelu pelattiin maanantaina Helsingissä. Ratkaisua Helsingissä haettiin aina jatkoerästä asti. Ratkaisijaksi nousi isojen pelien mies.

HIFK nappasi maanantaina 1−0-jatkoerävoiton Rauman Lukosta. Ottelun ainokaisen iski ajassa 65.58 HIFK-laituri Iiro Pakarinen. Helsinkiläiset siirtyivät ottelusarjassa 2−0-johtoon.

Puolivälieräsarjan toinen osaottelu oli todella tasainen. HIFK onnistui avausottelua paremmin hyökkäyspelissään. Lukko tuskailee tällä hetkellä maalinteko-ongelmien kanssa. Lukko on tehnyt viimeisessä seitsemässä ottelussa kuusi maalia.

Ottelun avauserä oli kokonaisuudessaan vauhdikas ja todella fyysinen. Lukko aloitti ottelun vahvasti, mutta Josh Kestnerin tolppalaukausta lähemmäs ei vierailija päässyt. HIFK aloitti tunnustellen, mutta mitä pidemmälle erä eteni, sitä enemmän punapaidat saivat kovalla paineella tilanteita Lukko-maalille. Isäntien paras tilaisuus osui Julius Nättiselle, mutta maalitykin yritys pysähtyi maalirautoihin.

Fyysisestä pelityylistään tunnettu voimalaituri Pakarinen taklasi kovaa Kestneriä avauserän loppupuolella. Jenkkihyökkääjä palasi kuitenkin kaukaloon.

Tehotonta viimeistelyä − Melartin päässä pimeni

Toisessa erässä HIFK jatkoi hallitsevana osapuolena, mutta molempien joukkueiden kehno viimeistely ei avannut ottelun maalihanoja. Lukon Artem Zagidulin ja HIFK:n Roope Taponen torjuivat toinen toistaan näyttävämpiä koppeja. Maalivahdit saivat jakaa kiitosta myös kenttäpelaajille, sillä niin monta komeaa blokkia pelaajat suorittivat. Erityiskehut puolustuspelaamisesta on annettava Lukon Niclas Almarille.

Erätaukosummerin soidessa tapahtui jotain odottamatonta. HIFK-kolossi Ilari Melart veti huolimattomasti poikittaisella mailalla Lukko-taituri Anrei Hakulista. Tuomarit menivät katsomaan tilanteen videolta ja lopulta Melart heitettiin suihkuun. Suurella todennäköisyydellä tilanne etenee kurinpidon käsiteltäväksi.

Kehnoa ylivoimaa − HIFK menetti avainpuolustajiaan

Lukko pääsi pelaamaan päätöserän ensimmäiset viisi minuuttia ylivoimalla. Pakkopeli oli todella hidasta ja mielikuvituksetonta, joten ottelun avausosumaa sai edelleen odottaa itseään.

HIFK koki menetyksen, kun ruotsalaispelaaja Victor Berglund loukkaantui yhteentörmäyksessä oman pelaajan kanssa. Kovasta yrityksestä huolimatta varsinaisella peliajalla ei maaleja nähty, joten edessä oli piinallinen jatkoaika.

Jatkoerässä Lukko pääsi yrittämään ylivoimalla, mutta huono viimeistely ja tuuri estivät maaliaikeet. Lopulta Pakarinen iski ottelun ratkaisun jatkoerässä ja nousi ottelun sankariksi.

Ottelusarjan kolmas ottelu pelataan keskiviikkona Raumalla.

Vahva HIFK haki heti ryöstön Raumalta

Lukko ja HIFK aloittivat pudotuspelitaipaleensa Raumalla. Äijänsuon lähes täyteen ostanut yleisö todisti HIFK:n voittavan ottelun lukemin 4–1.

Lähes täyteen pakatulla Äijänsuolla todistettiin kahden tähtirykelmän vastakkainen pudotuspeliavaus, kun runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Lukko sai vastaansa kuudenneksi sijoittuneen HIFK:n. Joukkueet saapuivat isojen valojen välkkyessä jäälle, Maamme-laulu laulettiin, ja ottelu oli valmiina alkamaan.

Ottelu alkoi Lukon kiekonhallinnalla. Ottelun ensikohahdus tapahtui, kun HIFK:n Kristian Vesalainen oli pääsemässä läpiajoon ja astui kiekon päälle. Tuomari antoi aluksi jäähyn, mutta hylkäsi tilanteen nähtyään sen uudelleen.

Ensimmäinen oikea jäähy tuli erän puolivälissä, kun Lukon Henri Ikonen kampitti HIFK:n Sebastian Dykin ja vieraat pääsivät ylivoimalle. HIFK meni johtoon ylivoimalla, kun Roni Hirvosen laukaus osui tolppaan, josta se kimposi Artjom Zagidulinin jalkaan ja sisään.

Lukko ei jäänyt keräilemään, vaan vei kiekon toiseen päätyyn, jossa Antti Saarela kiersi kulmasta keskustaan ja huudatti Äijänsuon katsomoa.

Jäähyaition luukku avattiin seuraavaksi Lukon Samuli Piipposelle laidan lähellä tapahtuneesta taklauksesta. Videot katsottiin, ja Piipponen lähti isoista ovista, syynä päähän kohdistunut taklaus. HIFK pääsi viiden minuutin taatulle ylivoimalle. Lukko hoiti erän lopun kunnialla, ja erätauolle mentiin tasalukemissa. Erikoistilannetta jäi jäljelle 1.37.

HIFK siirtyi kuskin paikalle

Toinen erä alkoi HIFK:n ylivoimalla, jonka Lukko onnistui selvittämään. HIFK jatkoi tasaviisikoin pyöritystä ja kävi maaliviivalla saakka, mutta Matthew Abt astui Lukon pelastavaksi enkeliksi.

HIFK jatkoi vahvaa otettaan ja Abtinkaan uroteot eivät enää riittäneet seuraavassa tilanteessa, kun Iiro Pakarinen sai lapansa vapaaksi maalin edessä ja pakotti rannelauksensa läpi Zagidulinin.

HIFK meni pian 3–1-johtoon Hirvosen kopioidessa Lukon ensimmäistä maalia. Hirvonen punnersi maalin takaa kulmasta esiin ja painoi kiekon ohi Zagidulinin. Nämä olivat myös taukolukemat toisen erän jättäessä Lukolle vuoren kiivettäväksi.

HIFK löi naulan arkkuun

Kolmas erä lähti käyntiin Lukon hallinnalla, mutta HIFK-maalivahti Roope Taponen piti vieraat johdossa Lukon yrityksistä huolimatta. Lukon painostus tuotti tulosta ylivoiman muodossa, kun Ilari Melart lähetettiin aitioon kiinnipitämisestä. HIFK selvitti Lukon ylivoiman.

HIFK sai erän puolivälin jälkeen rangaistuslaukauksen, jota ampumaan lähti Vesalainen. Hän haki niin kutsuttua forsbergia eli kämmeneltä rystylle ja jättöuitto takakulmaan, mutta Zagidulin veti pidemmän korren.

Rikkonainen kolmas erä jatkui Lukon päästessä ylivoimalle. Christian Kåsastul lähti istumaan huitomisesta. Lukko otti ylivoimalle maalivahdin pois ja kuudennen kenttäpelaajan, mutta HIFK hoiti kahden miehen alivoiman.

Lukko otti aikalisän ajassa 56.26 ja jatkoi ottelua ilman maalivahtia. Se sai luotua hyvää painetta, mutta HIFK kesti ja Vesalainen sai kuljetettua kiekon pois omalta alueeltaan. Maali oli tyhjillään ja Vesalainen ei erehtynyt. Zagidulin palasi maalilleen, ja loppulukemiksi jäi HIFK:n voitto 4−1.

Ottelusarja jatkuu Helsingissä maanantaina.

Otteluvideo