Lukko oli kuin varjo entisestään – HIFK nollasi sarjakärjen

Frans Tuohimaa tarvitsi viidenteen nollapeliinsä 19 torjuntaa, kun virkaveli toisessa päässä torjui 29 kertaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
HIFK ja Lukko ovat kohdanneet jo kolmesti kuluvalla kaudella, ja HIFK ei ole vielä saanut niskaotetta raumalaisista. Viimeisin helsinkiläisten voitto Lukosta oli niinkin kaukaa kuin tammikuulta 2019. Tähän kuitenkin saatiin muutos, kun HIFK oli kotonaan niukasti parempi lukemin 1–0.

Helsinkiläiset tulivat vahvasti otteluun, ja Alex Broadhurst saikin kiekonriistollaan luotua hyvän maalipaikan jo alle minuutin pelin jälkeen. Kotijoukkue joutui tekemään muutoksia kokoonpanoonsa vielä pelipäivänä, kun Henrik Borgström joutui jäämään sivuun ja Jere Sallinen otti ykkössentterin viitan itselleen.

Vaikka Lukko löytyy kymmenen ottelun otannalla kuntopuntarin kärjestä, on joukkueen pelaaminen ollut kaukana alkukauden hurmoksesta. Se näkyi viime viikon neljässä ottelussa, vaikka mukana oli myös vastustajan hyvyyttä.

Ottelun avauserässä HIFK pääsi myllyttämään ja kiekko pyöri pitkiä jaksoja kotijoukkueen hyökkäysalueella. Lukon hyökkäykset olivat yksittäisiä välähdyksiä, kuten Kristián Pospíšilin läpiajo, jonka Frans Tuohimaa kuitenkin pystyi hoitamaan rauhallisesti.

Pospíšili sai Terry Andin kanssa luotua tunnetta peliin erän loppuhetkillä, mutta tilanne tuotti jäähyn ainoastaan slovakkipelaajalle. Samaan aikaan Lukon kannalta huonoja uutisia toi Miska Kukkosen poistuminen ontuen pukukopin suojiin, sillä raumalaisilla on karanteenien vuoksi sivussa jo puolustajat Vili Saarijärvi sekä Lukáš Klok.

Nopea ylivoimamaali

Helsinkiläisten ylivoima ei ehtinyt pyöriä erän alusta kuin 14 sekunnin verran, kun Sebastian Dyk iski maalin eilisen tapaan. Lukon Jonne Tammela pääsi yksin läpiajoon vain hetki maalin jälkeen, mutta Tuohimaa siivosi kiekon jälleen. Tammela on tehnyt urallaan aiemmin kaksi hattutemppua, joista kummatkin HIFK:ta vastaan.

Aleksi Saarela sai hankittua itselleen myös rangaistuslaukauksen, mutta taululla lukemat eivät muuttuneet. Näin Tuohimaa koppasi neljännen tilanteen, jossa hän oli nokikkain vierasjoukkueen pelaajan kanssa. Punapaitojen pelissä ei muutenkaan näkynyt väsymyksen rippeitä eilisen ottelun jäljiltä, joten Lukko ei lepoetuaan pystynyt käyttämään.

Lassi Lehtinen otti maalillaan lukuisia tuplatorjuntoja ja nuori maalivahti joutui venymään toisessa erässä kiekon tielle 18 kertaa, koko lukeman ollessa ennen viimeistä erää 27. Tuohimaalla torjuntoja sen sijaan oli kertynyt ainoastaan 11.

Tuohimaan viides nollapeli

Lukon alivoima ei viimeisen erän alussa tuottanut tulosta ja pian sen loppumisen jälkeen Daniel Audettelle vihellettiin jäähyjä 2+10 minuutin edestä, jälkimmäisen ollessa henkilökohtainen käytösrangaistus.

Raumalaisten peli-ilme muuttui viimeiseen erään mentäessä, ja joukkue yritti kuroa yhden maalin takamatkan kiinni. Hyökkäyksiä oli viimeisen erän puoleen väliin mennessä todennäköisesti enemmän kuin koko ottelussa ennen sitä.

Kolmas erä oli selvästi Lukon hallinnassa, mutta HIFK:n pelaajat löivät kroppaa likoon ja Tuohimaa nappasi loput. Näin ollen sarjakärki jäi ilman maalia Helsingissä, ja HIFK voitti raumalaiset ensimmäistä kertaa reiluun kahteen vuoteen. Lukon johto sarjataulukossa kaveni HIFK:n voiton myötä seitsemään pisteeseen.

Tuohimaan kauden viides nollapeli toi maalivahdin jakamaan Liigan nollapelitilaston kärkipaikkaa yhdessä Lehtisen sekä Eero Kilpeläisen kanssa.