Kärpät–HIFK, ottelusarjaraportti: HIFK jyräsi kotonaan Kärppien yli ja tasoitti otteluvoitot 2–2:een

Ryan O'Connor yritti saada kärppäpelaajaa yli laidan.
HIFK:n kotitaika ottelusarjassa säilyi isäntien ottaessa puhtaan 2–0-voiton Oulun Kärpistä. Kotijoukkue oli ottelussa jatkuvasti muutaman luistimenpotkun oululaisia edellä ja tasoitti ansaituisti välieräsarjan 2–2:een.
Lähtökohdat

HIFK lähtee otteluun takaa-ajan asemasta Kärppien siirryttyä ottelusarjassa 2–1-johtoon lauantaina. Ottelusarja on ollut lähtöasetelmiin verrattuna yllättävän tiukka ja HIFK on onnistunut syömään fyysisellä otteellaan Kärppien parhaita aseita. Edellinen ottelu Helsingissä päättyi HIFK:n tiukkaan 3–2-voittoon ja olettaa saattaa, että illan ottelussa nähdään jälleen pirteä ja aloitteellinen kotijoukkue.

Maalivahtipelaaminen

Kotijoukkueen maalilla urakoinut Atte Engren pelasi erinomaisen ottelun tylsyttäen Kärppien vaarallisimmat maalintekopaikat itsevarmasti. Engren piti joukkuettaan pystyssä erityisesti toisessa erässä Markus Kankaanperän ja Tommi Santalan jäähyillessä. Kärpät pyöritti ylivoimaansa vaarallisesti ja pääsi hyviin laukaisupaikkoihin Jussi Jokisen johdolla, muttei onnistunut yllättämään tulikuumaa HIFK-vahtia. Ottelun ykköstähtenä palkittu Engren piti maalinsa koskemattomana ja ansaitsi näiden playoffsien ensimmäisen nollapelinsä yhteensä 22:lla torjunnalla.

Puolustuspelaaminen

HIFK pelasi kokonaisuudessaan ehjää puolustuspelaamista ja moni isäntien puolustajista näytti vaarallisuuttaan myös hyökkäyssuunnassa. Lähimmäksi maalintekoa HIFK-puolustuksesta pääsi Johan Motin, jonka painava laukaus toisessa erässä kolahti tolpan kautta ulos. Myös Ville Varakas näytti hyökkäysosaamistaan purjehtimalla Kärppä-puolustuksen läpi näyttävästi ja tarjoilemalla vielä erinomaisen maalintekopaikan takatolpalle hiipineelle Erik Thorellille, joka ei kuitenkaan onnistunut viimeistelemään tyhjästä maalista.

Hyökkäyspelaaminen

HIFK pelasi tuttuun tyyliin erittäin fyysisistä peliä ja sen hyökkääjien onnistuikin sekoittaa Kärppien avauspelaamista erinomaisesti. HIFK rakensi ottelussa useita vaarallisia maalitilanteita, mutta tilanteiden viimeistelyssä oli merkittävästi parantamisen varaa. Isäntien ensimmäinen maali syntyi rangaistuslaukauksesta kokeneen hyökkääjän Tommi Santalan millintarkan rannelaukauksen seurauksena. Isäntien hyökkääjistä myös Sakari Salminen pääsi heiluttamaan verkkoa Veini Vehviläisen selän takana iskiessään ottelun toisen ja viimeiseksi jääneen maalin kolmannen erän alussa.

Erikoistilanteet

HIFK pääsi yrittämään ylivoimaa ottelussa muutamaan kertaan, muttei onnistunut käyttämään tilanteita hyväkseen. Isäntien ylivoima pyöri näyttävästi, mutta Kärpät onnistui puolustamaan pahimmat maalipaikat pois. Sakari Salminen pääsi hyödyntämään ylivoiman jälkeisen tilanteen tehokkaasti ja pyssytti HIFK vastustamattomasti 2–0 karkumatkalle ottelussa.

Lähtökohdat

Kärpät ei ole saanut ottelusarjassa yliotetta helsinkiläisistä, vaikka johtaakin sarjaa 2–1. Illan otteluun Kärpät saapuu ilman puolustuksessa väkevästi luutinutta Teemu Kivihalmetta. Tästä huolimatta Kärpät ei ole ongelmissa puolustusmateriaalin kanssa ja joukkueelta voidaan odottaa jälleen väkeviä otteita puolustussuuntaan.

Oululaisten ottelusuora playoffseissa on ollut edellistä Helsingin visiittiä lukuunottamatta puhdas, joten Kärppä-pelaajien silmissä kiiluu varmasti ensimmäinen vierasryöstö pääkaupungista.

Kärppien maalilla pelannut Veini Vehviläinen pelasi itselleen perusvarman ottelun, joka ei kuitenkaan tällä kertaa riittänyt voittoon asti. Vehviläinen napsi ottelussa muutaman näyttävän torjunnan, joista yksi illan näyttävimmistä nähtiin toisessa erässä HIFK-puolustaja Ryan O'Connorin laadukkaan laukauksen tarttuessa näyttävästi Kärppä-vahdin räpylään.

Kärpät oli illan ottelussa useaan otteeseen vastaantulija, mutta onnistui suojelemaan oman puolustusalueensa keskustaa hyvin. Teemu Kivihalmeen puuttuminen ei juurikaan näkynyt ulospäin joukkueen puolustuspelaamisessa tappio-ottelusta huolimatta. Erityisesti Jani Hakanpää erottui ottelussa edukseen pelaamalla tuttuun tapaan fyysisesti vahvan ottelun.

Kärppien tehokkain hyökkäyspelaaminen oli jäänyt pakkaamatta vierasmatkalle mukaan, joka näkyi lopulta myös tulostaululla. Toisessa erässä Kärpille tarjottiin mahdollisuutta tulla vielä peliin mukaan kahden ylivoiman merkeissä, mutta Atte Engren tylsytti vieraiden yritykset tehokkaasti.

Kärppien hyökkäyspelaamisesta puuttui jo tutuksi tullut nerokkuus, jonka lisäksi Kärppä-hyökkääjien kurinalaisuus tuntui pettävän HIFK:n puolustaessa erinomaisesti. Nicklas Lasu päätti Kärppien ylivoimatilanteen hölmöön estämisjäähyyn kesken ylivoimapyörityksen ja Jasper Lindsten täydensi Kärppä-hyökkääjien hölmöjen jäähyjen sarjaa koukkimalla itsensä vaarattomassa tilanteessa jäähypenkille. Vaikka HIFK ei onnistunutkaan rokottamaan näistä ylivoimistaan, menetti Kärpät yhä enemmän otetta ottelusta isäntien suuntaan.

Kärpät sortui ottelussa turhaan jäähyilyyn, mutta joukkueen pitkään hyvältä näyttänyt alivoimapeli piti Kärpät pelissä mukana. Isännät kuitenkin pääsivät rokottamaan oululaisia ylivoiman jälkitilanteesta vain muutama sekunti Kärppä-ikoni Lasse Kukkosen jäähyn jälkeen.

Erikoista

Ottelun puhututtavin tilanne nähtiin heti avauserässä Jani Hakanpään kaataessa HIFK-hyökkääjä Juho Keräsen läpiajossa. Tilanteesta tuomittiin lopulta rangaistuslaukaus, joka jätti ilmaan kysymysmerkkejä vihellyksen oikeellisuudesta. Tommi Santala laukoi rangaistuslaukauksesta kotijoukkueen 1–0-johtoon ja osuma jäi lopulta ottelun voittomaaliksi.

Ottelusarjan muut raportit

Kärpät−HIFK, ottelusarjaraportti: Leskinen pääsi useammin läpiajoon kuin maalasi − HIFK pysähtyi Vehviläiseen

HIFK onnistui tasoittamaan ottelusarjan kotihallissaan eilen perjantaina. Nyt helsinkiläiset mielivät napata yllätysjohdon Kärpät-sarjassa. Oulun illassa nähtiin yhtä paljon läpiajoja kuin maalejakin. Molemmissa kategorioissa Ville Leskinen oli näkyvillä.

Kärpät

Lähtökohdat

Oululaiset saivat takaisin rivistöönsä nuoren Rasmus Kuparin, joka oli katsomon puolella Helsingissä pelatussa toisessa ottelussa. Jussi Rynnäs ei vieläkään palannut Kärppien vahvuudessa.

Oululaisten maalivahtitilanne eli ainakin teoriassa veitsen terällä, kun Rynnäs on yhä sivussa ja Veini Vehviläinen löi HIFK:n pelaajaa edellisessä ottelussa. Vehviläinen pääsi kuitenkin tempustaan ilman pelikieltoa, ja pelasi kolmannessa kamppailussa kylmähermoisesti.

Kärppien puolustuskalusto ei noussut samalla tavalla esiin kuin aiemmissa pudotuspeliotteluissa. Tietenkin, kun käsillä oli vähämaalinen ottelu, täytyy peräpäälle antaa krediittiä oman pään siisteydestä.

Ottelun loppuhetkillä oululaiset puolustivat johtoaan esimerkillisesti ja kestivät HIFK:n tarjoaman fyysisen sekä henkisen kovuuden.

Kärpät oli paitsi hieman alakynnessä ottelun alkupuolella, joutui isäntäjoukkue myös takaiskujen kouriin. Jussi Jokinen poistui pukusuojaan avasuerässä. Kokenut hyökkääjä palasi kuitenkin vielä ennen erätaukoa tositoimiin.

Peli muuttui avoimemmaksi toisessa erässä ja muun muassa Ville Leskinen pääsi lyhyen ajan sisään kahdesti läpiajoon. Tulos jäi maaliahneelta hyökkääjältä laihaksi.

Kolmanteen erään isännät saivat onnekkaan lähdön, kun Michal Kristof iski Kyle Quinceyn jaloista kiekon HIFK-verkkoon. Kun ottelua ratkaistin, Kärpät ei lopettanut pelaamista, vaan tekeminen pysyi kokonaisvaltaisesti hallussa.

Jasper Lindsten pääsi avauserän lopulla karkuun alivoimalla, mutta Teemu Eronen onnistui estämään maalintekoaikeet takakarvauksellaan.

Ylivoimapelaaminen on ollut Kärpille välieräsarjan alussa hankalaa ja sitä se oli myös kotihallissa sarjan kolmannessa kamppailussa.

HIFK

Lähtökohdat

HIFK joutui lähtemään Oulun kamppailuun ilman Raskia ja Sakari Salmista. Hyvävireinen Juho Keränen nousi ykkösvitjaan. Myöskään kapteeni Lennart Petrell ei ollut tositoimissa mukana.

Atte Engren pelasi jälleen mainion ottelun ja nappasi muutaman sellaisen torjunnan, joita HIFK on tarvinnut ja tulee tarvitsemaan tänä keväänä menestyäkseen. Kristofin voittomaali meni läpi helpon näköisesti, mutta tilanteessa oli myös paljon liikkuvia osia.

Helsinkiläisten maalille ei lauantain ottelussa kovin helpolla menty. Ville Varakas, Markus Kankaanperä ja kumppanit pitivät huolen siitä, että Engrenin tontilla oli vain makuupaikkoja tarjolla.

Hyökkäyksiä Teemu Eronen, Joonas Lyytinen ja muut kiekollisesti pätevät pelaajat olisivat voineet tukea hanakammin.

HIFK aloitti ottelun pirteästi. Erityisesti rouhijaosaston Teemu Tallberg ja Ilmari Pitkänen olivat rohkealla pelipäällä. Salmisen ja Raskin poissaolot näkyivät väistämättä helsinkiläisten pelissä.

HIFK pääsi yrittämään ylivoimalla muutamaan otteeseen, mutta vaaranpaikkoja joukkue ei Vehviläisen veräjälle saanut luotua. Alivoimansa punapaidat hoitivat tyylikkäästi.

Erikoista

Kärppien Leskinen pääsi ottelun aikana peräti kolmesti nokikkain Engrenin kanssa, mutta kertaakaan näissä pikkumusta ei tietään verkon perukoille löytänyt.

Ottelun ratkaisu

Oulun illan tuhlaajapoika Leskinen onnistui lopulta sijoittamaan kahdesti tyhjään HIFK-rysään, joten loppuluvut asettuivat 3−0:aan. HIFK ei pelannut huonosti, mutta viimeistely jäi hyvin pelanneen Vehviläisen edessä vajaaksi.

Kärpät-HIFK, ottelusarjaraportti: HIFK toi sarjan tasoihin toisen erän onnistumisilla

HIFK aiheutti Kärpille pudotuspelikevään ensimmäisen tappion, kun se onnistui voittamaan välierien ensimmäisen kotiottelunsa maalein 3−2.

HIFK

Lähtökohdat

HIFK ei ollut näissä pudotuspeleissä hävinnyt yhtään kotiottelua. Kotivoitot eivät kuitenkaan riitä, vaan sarjassa tarvitaan myös vierasvoitto. Edellisessä ottelussa se oli lähellä, mutta Kärpät tuli kuudella viittä vastaan tasoihin ja lopulta jatkoerävoittoon.

Atte Engrenin päivä ei alkanut kovinkaan hyvin, kun kiekko meni selän taakse jo neljännellä minuutilla. Maalivahtia tuosta ei voinut syyttää. Sen jälkeen Engren piti hyvin pintansa, ja joutui antautumaan vain Kärppien pelatessa kuudella pelaajalla ottelun loppuhetkillä.

Puolustuspeli oli tiivistä, eikä Kärpät päässyt maalin eteen tasakentällisin. Pelaajat tarjosivat loppuhetkillä myös kovuutta, ja vaikka loppuhetkillä se johtikin rangaistuksiin, Kärpät sai niistä ylivoimaa vain neljän sekunnin ajan, kun useimmin tuomioita jaettiin molempien joukkueiden pelaajille.

Hyökkäyspelin toimiminen otti aikansa, ja HIFK sai kunnolla otetta vasta Kärppien otettua rangaistuksen ensimmäisen erän puolivälissä. Kotijoukkue hyödynsi erinomaisesti maalintekopaikkojaan.

Vielä ensimmäisessä erässä HIFK:n ylivoima oli vaatimatonta, mutta toisessa erässä Teemu Eronen onnistui siniviivalaukauksellaan. Pelissä pelattiin paljon myös tasavajaalla, eikä niiden aikana ollut merkittävää etua suuntaan tai toiseen.

Kärpät

Lähtökohdat

Kärpät on aloittanut pudotuspelit viidellä voitolla, mutta peli ei siitäkään huolimatta ole ollut aina vakuuttavaa. Vieraspeliä Helsingissä olikin helposti nähtävissä pudotuspelikevään kovimpana testinä tähän mennessä.

Veini Vehviläinen ei joutunut torjuntatöihin kovinkaan usein, mutta tilanteet olivat paikoin erittäin vaarallisia. Vehviläinen ei varsinaisesti päästänyt helppoja maaleja, mutta ei pystynyt ottamaan voittavia torjuntoja.

Puolustuspeli piti pääosin HIFK:n kaukana maaliltaan, mutta joukkoon sattui myös lipsahduksia. Erik Thorell jäi Atte Ohtamaan ja Shaun Heshkan taakse vaihtotilanteessa, ja ruotsalaishyökkääjä kiitti tekemällä maalin

Ottelun alkuhetket olivat Kärppien parasta hyökkäyspeliä pudotuspelien aikana. Vaaralliset maalipaikat olivat siitä huolimatta harvassa, ja maali tuli onnekkaasti Michal Kristofin vartalo-ohjauksella. Loppuhetkillä Kärpät näytti, kuinka vahva se on tappioasemassa, mutta tällä kertaa tilanteet eivät johtaneet tasoitukseen.

Kärpät ei onnistunut maalinteossa silloin, kun HIFK:lla oli pelaaja rangaistusaitiossa, vaikka peli pyörikin monesti kotijoukkueen päädyssä. Ilman maalivahtia pelatessa Ville Leskinen teki kavennuksen kuudella viittä vastaan, ja paine pystyi siitä eteenpäinkin koko ajan HIFK:n kenttäpäädyssä Kärppien hakiessa tasoitusta.

Erikoista

Kärppien molemmat kesken kauden tekemät huippuhankinnat, Jussi Jokinen ja Oskar Osala, istuivat ottelun aikana 2+10-minuuttiset. Jokisen rangaistuksen syynä oli laitataklaus ja Osalalla päähän kohdistunut taklaus. Jälkimmäinen vaikutti tuomiona kyseenalaiselta.

HIFK onnistui puolustamaan vahvasti Kärppien tasoitusmahdollisuudet. Erityisen huomion voi antaa Ville Varakkaalle, joka blokkasi taidokkaasti Aleksi Heponiemen laukauksen ottelun viimeisellä minuutilla.

Kärpät–HIFK, ottelusarjaraportti: Kärpät jälleen pysäyttämätön jatkoajalla – HIFK:n hyvä alku ei kantanut loppuun asti

Avauserän jälkeen välieräsarjan ensimmäinen koitos oli tukevasti HIFK:n näpeissä. Hallitseva mestari kuitenkin nousi ensin rinnalle ja lopulta tuttuun tyyliinsä voittoon jatkoajalla.

Kärpät

Lähtökohdat

Ylivoimainen mestarisuosikki lähtee viime kauden välieräsarjan uusintaan heikohkot puolivälierät allaan, vaikka Ilves nujertuikin suoraan neljässä ottelussa. Kärpät saa pelikieltonsa kärsineen Jussi Jokisen takaisin kokoonpanossa, kun taas Oskar Osalalle tämä ottelu on viimeinen kolmen pelin pannasta.

Veini Vehviläinen ei ollut ottelun alussa parhaimmillaan, mistä kertoi typerä rangaistus pelin viivyttämisestä sekä avauserän kaksi päästettyä maalia. Vehviläinen ei kuitenkaan antanut takaiskujen vaikuttaa, vaan oululaisten ykkösvahti pelasi erätauon jälkeen vakuuttavalla perustasollaan. Kärppävahti ei tehnyt virheitä, mikä tiesi tänäänkin menestystä joukkueen kannalta.

Kotijoukkue pelasi kliinisen laadukasta puolustuspeliä. HIFK ei päässyt mässäilemään maalipaikoilla Kärppien tiiviin viisikon pitäessä väylät maalille tukossa. Kiekollisena Kärppien puolustus selvitti Teemu Kivihalmeen johdolla helsinkiläisten hyökkäyspaineen ihailtavalla suoritusvarmuudella.

Kärpät sai hyökkäyspelinsä kunnolla liikkeelle vasta toisessa erässä, jolloin pelin hallinta siirtyikin isännille. Kärpät onnistui rakentamaan aavistuksen parempia maalipaikkoja kuin HIFK, mutta viimeistely oli Sami Anttilan onnistumista lukuun ottamatta melko tehotonta.

Päätöserässä Kärpät hyökkäsi rajusti, ja lopulta varjojen mailla ollut Aleksi Heponiemi latasi pelin tasoihin reilut kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Avauserässä Kärppien alivoima joutui kahdesti testiin, joista ensimmäinen hoitui ilman huolen häivää, mutta Shaun Heshkan jäähyn aikana Juha Jääskä pääsi iskemään alivoimaneliön keskeltä 0–2-osuman.

Toisen erän ylivoimillaan Kärpät sai kiekon liikkumaan vaivattoman näköisesti, mutta totuttu tylyys ratkaisupaikoissa jäi uupumaan.

HIFK

Lähtökohdat

HIFK pelasi vahvasti nousujohteisen sarjan Pelicansia, ja koko kevään peliään parantunut Jarno Pikkaraisen ryhmä lähtee hyvin nälkäisenä Kärppien kimppuun. Myös helsinkiläiset saavat pelikiellon lusineen konkarin, Tommi Santalan, takaisin kaukaloon. Runkosarjassa Kärpät vei otteluvoitot HIFK:ta vastaan 4–2, mutta etenkin Raksilassa HIFK on pelannut vuosien saatossa hyvällä tasolla.

Yksi ottelusarjan kulminaatiopisteistä on maalivahtipelaaminen, ja etenkin Atte Engrenin onnistuminen. Raksilassa Engren jatkoi erinomaisia otteitaan, mutta Heponiemen tasoitus kolmannen erän lopulla olisi pitänyt ottaa kiinni. Juuri tämän verran HIFK hävisi maalivahtipelissä kotijoukkueelle.

Vieraiden raskasjalkainen alakerta jäi monesti luistelussa Kärppien hyökkääjiä vastaan kakkoseksi, mutta järkevä sijoittuminen ja oikeat kiekolliset ratkaisut estivät vaarallisten paikkojen syntymisen. Jatkoajan ratkaisumaaliin johtaneesta koko viisikon virheestä HIFK saa ison miinuksen.

HIFK oli avauserässä selvästi aktiivisempi osapuoli kaukalossa, mikä näkyi raikkaana liikkeenä ja rohkeana haastamisena hyökkäyspäässä. Raksilan vanhan suosikin Juho Keräsen paukauttama avausmaali syntyi vahvan päätypelin seurauksena.

Avauserän jälkeen HIFK passivoitui liikaa, eikä se saanut pitkiä hyökkäyksiä käyntiin. Vastahyökkäyksistä tosin aukesi muutama tilanne, joista Jasse Ikonen oli tolppavedollaan lähimpänä onnistumista.

Erikoistilanteissa HIFK onnistui ensimmäisen ylivoiman haparointia lukuun ottamatta erittäin hyvin. Jääskän viimeistelemää avauserän lopun onnistumista voi hyvällä syyllä kutsua oikeaoppiseksi ylivoimamaaliksi.

Alivoimalla HIFK tiiviillä puolustamisellaan pakotti Kärpät pelaamaan laitojen lähellä, eikä maalin edestä löytynyt vapaata tilaa kotijoukkueelle.

Erikoista

Ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin vain 4 804 katsojaa, mikä oli hämmästyttävän huono lukema vastustaja ja välieräavaus huomioiden.

Tapahtumia täynnä ollut jatkoaika päättyi lopulta kotijoukkueen juhliin, kun Kivihalme ja Tino Metsävainio karkasivat kahdestaan läpiajoon kesken HIFK:n yli-innokkaan hyökkäyksen. Lopulta Metsävainiolla oli helppo työ iskeä sarjan ensimmäinen voitto Kärpille.