HIFK vei trillerin – Kärpät heräsi taistelemaan kolmannessa erässä

Ottelusta kehkeytyi tiukka vääntö.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Ottelun kulku muuttui täysin toisen erän nihkeähkön pelaamisen jälkeen kolmannessa erässä, kun Kärpät syttyi tosissaan pelaamaan. HIFK:n hankkima etumatka riitti kolmeen pisteeseen. Markus Kankaanperä sai täyteen 1000 liigaottelua. Lisäksi ottelu oli juhlapeli päätuomari Jari Levoselle, jolle matsi oli 900. Liigassa.
Lähtökohdat

Illan ottelu oli juhlapeli kotijoukkueen puolustaja Markus Kankaanperälle. Hänelle tuli kolmantena pelaajana täyteen 1000 pelattua liigaottelua.

Edellisessä ottelussa juuri Kärppiä vastaan Raksilassa HIFK:lta puuttui pelaajia, mutta joukkue puolusti todella tiiviisti ja kurinalaisesti, ja ottelusta tuli tiukka vääntö. Sellaista oli lupa odottaa myös Nordiksen perjantai-iltaan.

IFK sai kokoonpanoonsa mukaan tervehtyneet Micke Åstenin ja Teemu Erosen

Maalivahtipelaaminen

Atte Engren selvisi muutamalla tärkeällä torjunnalla kaksi ensimmäistä erää. Kolmannessa erässä hän oli täystyöllistetty, ja välillä maalivahdin parhaat kaverit, tolpat, hoitelivat osan torjuntatöistä.

Kokonaisuutena jälleen vahvaa työskentelyä Engreniltä tolppien välissä.

Puolustuspelaaminen

HIFK puolusti tarkasti kaksi ensimmäistä erää. Joukkueella oli hyvä lataus Kankaanperän juhlapelissä. Kärpät eivät juurikaan saaneet ylivoimahyökkäyksiä HIFK:n päätyyn.

Parhaille paikoille ei Kärpillä ollut asiaa kahdessa ensimmäisessä erässä kuin videotarkistukseen johtaneessa Jari Sailion lähitilanteessa.

Kolmannessa erässä puolustukselle sattui yksi nukahdus, ja Niklas Lasu pääsi rankaisemaan.

Hieman myöhemmin oli paletti omassa päässä sen verran sekaisin, että Kärpät rankaisi toistamiseen.

Ottelun viimeiset minuutit olivatkin HIFK:lta lähinnä selviytymistaistelua.

Hyökkäyspelaaminen

HIFK aloitti ottelun vahvasti luoden ensimmäisessä erässä useita maalintekopaikkoja. HIFK karkasi 2–0-johtoon Tommi Santalan lauottua kiekon maaliin maskin takaa sekä onnistuneen ylivoimapelin jälkeen. Toisessa maalissa Henrik Koivisto laukoi kiekon Santalan tarjoilusta vastuttamattomasti verkon perille.

Ottelun kolmas, ja voittomaaliksi jäänyt maali syntyi, kun Juha Jääskä karkasi laidasta puolittaiseen läpiajoon. Veini Vehviläinen selvitti ensimmäisen yrityksen. Lennart Petrell survoi paluukiekon maaliin ja tilanteeksi 3-0.

Erikoistilanteet

HIFK käytti ensimmäisen ylivoimansa hyväkseen ja komean kuvion jälkeen Koivisto laukoi kiekon puolityhjään Kärppien maaliin. Syötön tarjoili Santala.

Omat alivoimansa HIFK selvitti takaiskuitta.

Lähtökohdat

Kärpät oli niskan päällä keskinäisissä otteluissa kuluvan kauden osalta. Se hävisi ensimmäisen kohtaamisen Oulussa maalein 5-6, mutta oli sen jälkeen ottanut voitot lukemin 2-5, 6-1 ja 3-1.

Sarjan ylivoimaisella piikkipaikalla Kärpät lähti myös vierasotteluun suosikkina.
Kärppien kokoonpano ei ole kauden aikana elänyt niin paljon kuin kotijoukkue HIFK:n. Kokoonpanoon palannut Sailio pelasi edellisen ottelunsa 1.12. Pelicansia vastaan.

Vehviläinen joutui antautumaan ensimmäisen kerran Santalan laukoessa keskeltä, pari metriä siniviivan alta. Tilanteessa Ilmari Pitkänen teki maskin Vehviläisen eteen.

Toinen HIFK:n maali syntyi ylivoimalla poikittaissyötön jälkeen. Koivisto laukoi suoraan syötöstä. Vehviläiselle ei jäänyt aikaa reagointiin.

Toisessa erässä Vehviläinen pelasti Kärpät joutumasta kolmen maalin takaa-ajoon, kun Janne Hämäläinen ja Jääskä pääsivät kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Samassa erässä Vehviläinen teki varsinaisen haamupelastuksen, kun Santala pääsi laukomaan Teemu Erosen levityksestä.

Ottelun alku oli tarkkaa puolustamista ja virheiden välttelyä. HIFK:n ensimmäisessä maalissa maskipelaaja Pitkästä ei saatu pois Vehviläisen edestä.

Toisessa erässä Kärpille tuli useita merkkausvirheitä, ja HIFK pääsi ylivoimahyökkäyksiin.

Kärpät joutui ottamaan riskejä ottelun lopussa, mikä sai puolustuksen haavoittuvaksi, ja avasi paikkoja myös HIFK:lle.

Kärppien hyökkäys oli vaisua kahden ensimmäisen erän aikana. Kolmanessa nähtiin aktiivinen kärppälauma. Kärpät laukoivat päätöserässä 30 laukausta. Määrä ylitti kahden ensimmäisen erän yhteenlasketun laukaisumäärän.

Kärpät onnistui vihdoin kolmannessa erässä maalinteossa. Niklas Lasu kyttäsi hyökkäyssinisellä HIFK:n puolustuksen takana ja pääsi läpiajoon Radek Koblizekin pystysyötöstä. Laukaus kilpikäden ylänurkkaan herätti Kärppien uskon.

Ville Leskisellä oli paikka 2–3-kavennukseen, mutta hän ampui tyhjästä maalista ohi.

Hetken kuluttua tästä Kärpät tuli maalin päähän.Teemu Kivihalme sai siirtää kiekon maaliin lähietäisyydeltä. Syötöt tarjoilivat Michal Kristof ja Jasper Lindsten.

Loppuminuutit Kärpät hyökkäsi voimakkaasti HIFK:n päädyssä. Pisteisiin asti kiri ei riittänyt.

Kärppien ensimmäinen jäähy kostautui. HIFK siirtyi 2-0-johtoon.

Kärpät sai pakkopelin pyörimään ensimmäisellä ylivoimallaan, mutta laukoi varsin nihkeästi ja kiekonsiirtely oli melko hidasta. Toinen ylivoima kolmannessa erässä oli jo huomattavasti parempaa tekemistä, vaikkei maaliin johtanutkaan.

Ottelun ratkaisu

Ottelun viimeiset minuutit Kärpät painoi rajusti päälle HIFK:n päädyssä ja oli lähellä tasoitusta. Lopullisen ratkaisun ottelulle laukoi Juhani Tyrväinen. Hänen omasta päästä lähetetty purkukiekko painui tyhjään kärppämaaliin.