HIFK:n ylivoima toimi tärkeimmällä hetkellä − Sysäsi Kärpät kuilun partaalle

LIIGA / Raportti
Jesse Saarinen oli HIFK:n juhlittu sankari.
HIFK ja Kärpät hakivat ratkaisua pitkän kaavan kautta sarjan toisessa osaottelussa. Ratkaisu syntyi vasta toisessa jatkoerässä Jesse Saarisen ylivoimamaalilla.

HIFK osoitti heti ottelun avaus 20-minuuttisella, ettei se aio ottaa taka-askelia eilisen voiton jälkeen. HIFK oli avauserässä selvästi valmiimpi ja laadukkaampi joukkue.

HIFK sai otteluun salama-alun, kun se iski ottelun avausmaalin heti ensimmäisessä vaihdossa. Henrik Borgström järjesti kiekon hyökkäysalueelle, pelasi kiekon viivaan, josta David Bernhardt toimitti kiekkoa maalille. HIFK-kippari Jere Sallinen ohjasi kiekon ilmasta maaliin. Tilannetta tarkasteltiin videolta useita minuutteja, mutta tuomarin liukuessa ulos aitiostaan hän ojensi kätensä kohti kaukalon keskiympyrää.

HIFK jatkoi kovaa paineistamista välittömästi seuraavassa vaihdossa pitkän hyökkäyksen muodossa. HIFK:n hyökätessä aktiivisesti vierasjoukkueelle avautui sauma vastahyökkäykseen, joka tuotti lopulta ylivoiman oululaisille. Tuolla ylivoimalla Juhamatti Aaltonen tasoitti pelin 1−1:een. Aaltoselle hienon syötön maaliin antoi Topi Niemelä.

HIFK vei ottelun alkua

Vaikka Kärpät tasoitti ottelun aikaisessa vaiheessa, oli se ensimmäisessä erässä selvästi ottavampi osapuoli. Oululaisten pelaaminen omissa oli epävarmaa ja huolimatonta. Pelaamisessa näytti myös olevan selähköjä kommunikaatio-ongelmia.

HIFK luisteli avauserässä todella vahvasti ja oli jokaisessa tilanteessa ensimmäisenä − kiekollisena sekä kiekottomana.

HIFK rokotti toistamiseen avauserän puolessa välissä kovan paineistuksen päätteeksi. Rony Ahosen laukaus tuli kovan härdellin keskeltä kolmen kärppäpelaajan vartioinnista. Ahonen hamusi tilanteessa hanakasti kiekkoa itselleen, kun taas kärppäpelaajat olivat sivustakatselijoiden roolissa.

Tovi edellisestä ja HIFK siirtyi jo 3−1-johtoon. Kiekko pomppi Shaun Heshkan varusteista ohi Patrik Rybarin. Maali merkattiin entisen pitkäaikaisen kärppäpelaajan Juho Keräsen nimiin.

3−1-osuman jälkeen oululaisten maalille luisteli Justus Annunen. Kärpät oli avauserässä laaduton. Vierailijoiden syötöt tulivat huonoihin saumoihin ja usein vastustajien lapoihin.

Toisen erän alku noudatti samaa kaavaa kuin ensimmäinen: HIFK vie peliä ja Kärpät taistelee vastaan.

HIFK puolusti läpi ottelun korkealta mentaliteetilla "hyökkäys on paras puolustus". Kärpillä oli todella isoja vaikeuksia pääsä omalta alueelta ulos, kontrolloiduista hyökkäyksistä puhumattakaan. Kun vierasjoukkue pääsi hyökkäämään, oli tiivis HIFK-viisikko vastassa keskialueella.

HIFK iski jo ratkaisevalta näyttäneen 4−1-osuman vastahyökkäyksestä. Johan Motin antoi tarkan syötön takatolpalle Juha Jääskälle, jolla oli helppo työ putata kiekko Kärppien maaliin.

Kun peli pyöri HIFK:n puolustusalueella, punapaitaisella kotijoukkueella oli koko ajan varovasti rintamasuunta kohti hyökkäysaluetta. HIFK oli tuoreen ja valppaan näköinen.

Oululaisten kiri alkoi toisen erän lopulla

Kärpät pääsi ylivoimalle kun toista erää oli jäljellä noin kuusi minuuttia. Kärppäkapteeni Mika Pyörälä ohjasi Cody Kunykin syötön maaliin edestä. Kärpät piristyi 4−2-kavennusmaalin myötä ja sai peliinsä uutta virtaa.

Kolmannessa erässä nähtiin täysin uudenlainen Kärpät. Taisteleva, uhrautuva ja kärsivällinen ryhmä teki uskomattoman nousun ja kolmannessa erässä tasoihin.

Erän alku oli oululaisittain vaikea, mutta alkukankeuden jälkeen vierasjoukkue laittoi kirivaihteen päälle.

Ensin vahvan ottelun pelannut Libor Sulak kavensi pelin 3−4:een hienon yksilösuorituksen turvin. Sulak liukui hitaasti kohti maalia ja laukoi kiekon pienestä raosta Frans Tuohimaan olkapään päältä maaliin.

Sulak oli ottelussaa yksi harvoista kärppäpelaajista, joka sai purettua paineen kiekollisena HIFK:n painostaessa kärppäalueella.

Kärpät viimeisteli komean nousunsa 4−4-tasoitukseen kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vain muutama minuutti. Radek Koblizek laukoi keikon tyhjään maaliin Aku Rädyn seistessä Tuohimaan vartioiman maalin selustassa. HIFK-käskijä Jarno Pikkarainen ei kuitenkaan haastanut tuomiota. Näin ottelu eteni aina jatkoajalle saakka.

HIFK ensimmäisen jatkoerän herra

Illan isäntäjoukkue oli ensimmäisen jatkoerän alussa todella energinen ja ratkaisuhakuinen. Se sai pariin otteeseen todella pitkiä hyökkäyksiä Kärppien alueelle, ja oululaiset joutuivat aika ajoin puolustamaan polvet suorina ja jalat hapoilla.

Ensimmäinen äkkikuolemaerä sisälsi runsain määrin vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja molemmilla joukkueilla oli omat etsikkoaikansa.

Kärppien kolmannessa erässä koottu ketju Aku Räty − Aatu Räty − Arttu Hyry oli oululaisten paras ensimmäisessä jatkoerässä. HIFK:n vastaava oli Henrik Borgströmin johtama vitja.

HIFK:n tappava ylivoima toi voiton

Koko kauden hyvin toiminut HIFK-ylivoima tuotti tulosta hetkellä, kun sillä oli eniten merkitystä. HIFK:n sankariksi nousi Jesse Saarinen rusikoidessaan kiekon maaliin maalinedustalta.

Voiton myötä HIFK sysäsi Kärpät kuilun partaalle: yksi tappio, ja oululaisten kausi päättyy, ja HIFK etenee välieriin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo