HIFK jäähyili, mutta punnersi Kärpät kumoon jatkoajalla

LIIGA / Raportti
Jesse Saarinen oli HIFK:n illan sankari.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
HIFK ja Kärpät tarjoilivat torstai-iltaan loistavan näytöksen, joka sai ratkaisunsa vasta jatkoajalla. HIFK oli vasta toinen joukkue, joka pystyi kaatamaan Kärpät tällä kaudella. 4–3-loppulukemat sivalsi Jesse Saarinen.
Lähtökohdat 

Illan kamppailu oli HIFK:lle 122-vuotisjuhlaottelu ja mökki oltiinkin saatu täytettyä merkkipäivän kunniaksi äärimmilleen. Alla oli maukas taisteluvoitto TPS:stä viime lauantailta. Maalinteko-ongelmat eivät tuossa ottelussa ratkenneet, mutta henkisesti tulos oli joukkueelle erittäin tärkeä.

Maalivahtipelaaminen 

Kesken HIFK:n alkurynnistyksen Frans Tuohimaa hörppäsi Juho Lammikon rannelaukausen luvattoman helposti. Myös Kärppien toisessa maalissa Tuohimaan sijoittuminen jätti toivomisen varaa, vaikka Jesse Puljujärven laukaus tulikin hyvän maskin takaa. Aatu Rädyn ryöstö alivoimalla oli toisaalta illan komeimpia suorituksia.

Puolustuspelaaminen 

Paluumuuttaja Joonas Järvinen aiheutti joukkueelleen vaarallisen kahden minuutin 5v3-alivoiman. Ajattelematon törkkäys Lasse Kukkosen kasvoihin vei miehen jäähypenkille, mutta maalia ei lopulta syntynyt. Tappiosta huolimatta Kärpät oli ottelussa hallitsevampi osapuoli ja loi paremmat maalipaikat, joten täysin puhtaita papereita HIFK:n puolustukselle ei voida antaa.

Hyökkäyspelaaminen 

Teemu Turunen herätti Helsingin jäähallin jo ensimmäisellä peliminuutilla nostamalla kiekon rystyltä maalin kattoon. Alivoimista johtuen kotijoukkueen hyökkäysjaksot jäivät kokonaisuudessaan vähiin. HIFK:n sankariksi nousi jatkoajalla Jesse Saarinen. Hyökkääjän kauden ensimmäinen maali oli komea laukaus suoraan aloituksesta.

Erikoistilanteet 

"Kun et itse tee, niin kaveri tekee." HIFK ei tarvinnut kuin yhden mahdollisuuden ylivoimalla, kun kiekko löysi jo tiensä verkkoon – maalintekijänä puolustaja Mikko Kousa. Alivoimaa punapaidat joutuivat sen sijaan tappamaan rutkasti. Kärppien mahdollisuudet neliön keskeltä olivat vähissä, kun HIFK-pelaajat vartioivat miehiään tarkasti. Päästetyt maalit olivat vierailta enemmänkin komeita yksilösuorituksia.

Lähtökohdat 

Julius Junttilan saapumisen myötä Kärpät vahvistui entisestään. Jatkoaikavoitto Skellefteåsta ei riittänyt jatkopaikkaan kivikovassa CHL-lohkossa, ja tästä eteenpäin Kärpät saakin keskittää kaiken energiansa Liiga-otteluihin. Päävalmentaja Mikko Mannerin mukaan joukkue sai lohkon päätösottelusta kuitenkin aimo annoksen itseluottamusta.

Maalivahtipelaaminen 

Patrik Rybaria ei käy HIFK:n ensimmäisistä maaleista syyttäminen, mutta lopulta ratkaisevat torjunnat jäivät puuttumaan. Varsinkin Jesse Saarisen jatkoaikalaukaus painui kilpipuolelle helpon näköisesti.

Puolustuspelaaminen 

HIFK:n avauserän maaleissa kiekko pomppi epäonnekkaasti, mutta Otto Paajasen osuma olisi aktiivisemmalla takakarvauksella ollut estettävissäkin. Kotijoukkueen maalipaikat olivat kuitenkin lopulta hyvin vähissä. Kärppien viisikkopuolustus toimi hyvin ja minimoi HIFK:n organisoidut keskialueen ylitykset tehokkaasti.

Hyökkäyspelaaminen 

Kärpät käynnisti hyökkäyksiä sekä lyhyillä kombinaatioilla että pitkillä avauksilla, jotka molemmat toimivat varsin mallikkaasti. Erityisesti puolustajien pystysyötöt olivat tänään komeaa katseltavaa. Ykkösketju Mika Pyörälä–Juho Lammikko–Jesse Puljujärvi pelasi yli 20 minuuttia ja sai vastuuta enenevissä määrin ottelun loppua kohden. Myös Julius Junttila pelasi nousujohteisesti, ja yritti viimeistellä ratkaisuhetkillä jopa omien jalkojensa välistä.

Erikoistilanteet 

Kärpät-ylivoima pyöri maltilla, kun Jesse Puljujärvi tasoitti lukemat 2–2:een. Loistavan maskin maaliin tarjoili Mika Pyörälä. Kokenut Pyörälä osoitti juonikkuutensa myös 3–3-tasoituksessa, jonka hän kiskaisi komean harhautuksen jälkeen suorasta hyökkäyksestä. Viidellä kolmea vastaan Kärppien ylivoima oli kuitenkin tehotonta ja staattista hieromista.

Erikoista 

HIFK istui boksissa liiankin kanssa, keräten yhteensä 14 jäähyminuuttia. Kärpät puolestaan selvisi neljällä minuutilla.

Ottelun ratkaisu 

Jesse Saarisen napakka rannelaukaus yllätti Patrik Rybarin suoraan aloituksesta. Maali oli hyökkääjän kauden ensimmäinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo