Vajaamiehinen HIFK nöyryytti Jukureita – Anton Lundellilla kuuden tehopisteen ilta

HIFK esiintyi kotonaan vakuuttavasti vajaallakin kokoonpanolla.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Unelma-alku siivitti kotijoukkue HIFK:n vakuuttavaan voittoon Jukureista. Mikkeliläisillä on pelinsä ja sarjasijoituksensa parantamisessa paljon tekemistä. HIFK voi olla tyytyväinen pisteiden raapimisesta vaikeissa olosuhteissa.

Otteluun lähdettiin mielenkiintoisista lähtökohdista, sillä HIFK:lla oli kokoonpanossaan vain 10 hyökkääjää ja viisi puolustajaa, joista yksi oli uransa ensimmäisen liigaottelun pelannut Matias Lentämäki. Vajaa miehistö ei kuitenkaan ottelun lopputulokseen vaikuttanut, vaan HIFK teki lopulta Jukureiden verkkoon lähes yhtä monta osumaa kuin vierasjoukkueen maalivahdeilla oli torjuntoja.

HIFK sai otteluun parhaan mahdollisen alun. Se siirtyi salamajohtoon vain 24 sekunnin pelin jälkeen. Kapteenina ja kultakypäränä ottelussa toiminut Anton Lundell karvasi ensin vahvasti päädyssä, pääsi sitten purjehtimaan Jukureiden puolustuksen läpi ja siirsi nousun päätteeksi kiekon varmasti rystyllä tyhjään maaliin.

Avausosuman jälkeen Jukurit sai hienokseltaan otteen pelistä, mutta perättäiset taklausjäähyt estivät vieraita pääsemästä kunnolla kenttätapahtumiin mukaan. Ensin Samuli Piipponen sai keskialueella Juho Keräsen päähän kohdistuneesta taklauksesta 2+10-minuutin rangaistuksen. Alivoiman aikana niin ikään Ville Hyvärinen sai 2+10-minuutin jäänyt, nyt selkään taklaamisesta.

HIFK:n ylivoima ei ehtinyt kauaa vanhentua, kun Juha Jääskä ohjasi maalin edestä Mikko Kousan kovan laukauksen maaliin. Jääskä esiintyi ottelussa muutenkin edukseen. Ylivoimia lukuun ottamatta hän pelasi koko ottelun poikkeuksellisesti puolustajana ja viimeisteli hyvän peruspelaamisen lisäksi toisen osuman ensimmäisen erän lopussa.

Sysimusta kakkoserä pilasi vieraiden mahdollisuudet

Jukurit sai toisen erän alkupuolella tilaisuuden kaventaa, kun Anton Lundell koukki itsensä hyökkäyspäässä jäähylle. HIFK pelasi kuitenkin erinomaista alivoimaa ja nosti lukemat jo neljään nollaan jäähyn päätteeksi. Rangaistusaitiosta hyökkäykseen liittynyt Lundell vei kiekon lähes päätyviivalle saakka ja syötti sieltä maalin edustalle nousseelle Johan Motinille. Kookas puolustaja ei paikastaan erehtynyt, vaan laukoi tarkasti kiekon häkkiin Sami Rajaniemen kilpipuolelta.

Vierasjoukkue Jukureiden murheellinen ilta sai jatkoa vain hetkeä myöhemmin. Edellisen osuman syöttänyt Lundell karvasi jälleen vahvasti päädyssä. Irtokiekko pomppasi maalin eteen Teemu Tallbergille, joka pääsi kenenkään estelemättä nostamaan kiekon rystyllä maalin kattoon.

Viidennen osuman jälkeen Jukurit vaihtoi maalivahtia. Tilalle tulleen Eetu Randelinin ilta ei tosin alkanut sen paremmin: Lundell ampui vahvan laitanousun jälkeen kiekon Randelinin olkapään yli maaliin ennen kuin maalivahdille oli kertynyt kovin montaa kunnollista torjuntaa. Muutamaa minuuttia myöhemmin Miro Väänänen teki kotijoukkueen seitsemännen maalin paluukiekosta. Osuma oli Väänäsen liigauran ensimmäinen.

Toisen erän loppu kuvasti Jukureiden koko keskiviikkoillan esitystä. Ensin Antti Suomela karvasi vaihtoaitioiden edessä löysästi pelanneelta Jukureiden kultakypärä Aleksandr Jakovenkolta kiekon ja syötti sen kaksi vastaan yksi -hyökkäyksen päätteeksi rystyllä Joona Luodolle. Tämä ampui terävällä kudilla kotijoukkueen 8–0-johtoon.

Puolitoista minuuttia ennen erän loppua Jukurit sai ensimmäisen kunnollisen vastahyökkäyksensä. Se päättyi kuitenkin Alex Rindellin rystyllä taaksepäin heitettyyn sokkosyöttöön. Irtokiekon saatuaan Miro Väänänen vapautti Micke-Max Åstenin läpiajoon, ja romuluinen laitahyökkääjä ujutti rystyltä kotijoukkueen 9–0-osuman.

Kolmannessa erässä tehtiin historiaa

Keskiviikkoillan ilotulituksessa maaleja syntyi viimeisessäkin erässä. Jukurit avasi viimein maalitilinsä kahden miehen ylivoimalla, kun puolustaja Jakovenko ampui viivasta suoraan syötöstä kiekon Niilo Halosen kainalosta maaliin. Maalia puolustaja Jakovenko ei juurikaan tuulettanut, vaikka se oli Jukureiden ensimmäinen ylivoimaosuma viiteentoista yritykseen. Sitä voidaan pitää Jukureiden illan ainoana valopilkkuna.

Erän lopussa Väänänen sai illan toisellaan kotijoukkueelle kympin rikki, ja vajaat kolme minuuttia ennen loppua Teemu Tallberg ohjasi maalin edestä luvut jo seuraavalle kymmenelle.

Lopputulos 11–1 on isoin voitto Liigassa 2000-luvulla. HIFK:lle voitto on suurin sitten vuoden 1996 lokakuun, jolloin joukkue kukisti kotonaan KalPan luvuin 13–2.

Juttua muokattu 18.11. klo 23.54. Korjattu HIFK:n seurahistoriaa koskeva tieto, jossa väitettiin, että voitto KalPasta olisi seurahistorian suurin ja muutettu luvuiksi 13–2 eikä 12–3.