HIFK otti murskavoiton Ilveksestä − vasta 16-vuotias huippulupaus Brad Lambert säkenöi

LIIGA / Raportti
HIFK juhli voittoa kotikaukalossaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Lähtökohdat 

Helsingin IFK:ta oli ravistellut edellisen viikon aikana flunssa-aalto, mutta Ilves-otteluun helsinkiläiset saivat pelaajiaan takaisin kokoonpanoon, kun muun muassa Jesse Saarinen ja Niklas Nordgren olivat jälleen pelikunnossa. 

Maalivahtipelaaminen 

Frans Tuohimaa pelasi HIFK:n maalilla varman ottelun, josta osoituksena on nollapeli. Tuohimaa torjui ottelussa kaiken kaikkiaan 21 kertaa. 

Puolustuspelaaminen 

HIFK puolusti tiiviisti keskustaa omalla puolustusalueella. HIFK pyrki paineistamaan korkealta ja usean pelaajan voimin, mutta turvautui myös keskialueen ohjauspeliin Ilveksen rytmittäessä peliä. 

HIFK pystyikin pitämään Ilveksen varsin hyvin poissa laadukkailta maalipaikoilta. Etenkin toisessa erässä kotijoukkue pystyi riistämään useamman kerran kiekon hyökkäysalueella ja siten vaikeutti Ilveksen hyökkäyspelaamista. 

Hyökkäyspelaaminen 

HIFK käänsi peliä nopeasti aina kun siihen oli vain mahdollisuus. Avauserässä HIFK:lla oli kuitenkin ajoittain kiireen tuntua, kun Ilves paineisti korkealta. Näin ollen helsinkiläisten avauspelaaminen oli välillä haastavaa. 

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä paremmin HIFK sai avauspelaamisensa soljumaan. Toisessa erässä HIFK pystyi nopeista vastaiskuista tekemään 1−0- ja 2−0-johtomaalit, kun Sebastian Dyk ja Jere Sallinen onnistuivat maalinteossa. 

HIFK myös pystyi pysymään kiekossa paremmin toisessa erässä, ja sai aikaan pitkiä hyökkäysalueen pyörityksiä. Kiekonriistojen ansiosta HIFK myös pystyi kääntämään peliä takaisin Ilveksen maali kohti. Siten HIFK sai myös pelin virtausta paremmin hallintaansa. 

Kolmannen erän alussa MIkko Kousa lisäsi HIFK:n johdon 3−0:aan, jonka jälkeen helsinkiläiset tyytyivät puolustamaan johtoaan ja iskemään vastaan. 

Erikoistilanteet 

HIFK pääsi pelaamaan kahdesti ylivoimalla, mutta kotijoukkueen ylivoimapelaaminen oli vaikeaa. HIFK ei oikein onnistunut edes luomaan kunnollisia maalipaikkoja. 

HIFK pelasi kolmesti alivoimalla, mutta pystyi pitämään Ilveksen maalintekoyritykset vähissä. Ilves aikaili jonkin verran laukaustensa kanssa ja HIFK pääsikin peittämään laadukkaasti tupsukorvien laukauksia. 

Lähtökohdat 

Ilves oli saanut tyhjennettyä sairastuvansa täysin HIFK-otteluun, joten tamperelaiset pääsivät ihannekokoonpanolla illan otteluun. Ilves oli pelannnut edellisinä viikkoina varsin hyvin. Tupsukorvat olivat esimerkiksi voittaneet kaksi edellistä otteluaan. 

Maalivahtipelaaminen 

Tšekkivahti Lukáš Dostál joutui antautumaan kolmesti Ilveksen maalilla. Dostal otti lopulta yhteensä 25 koppia. 

Puolustuspelaaminen 

Ilves paineisti korkealta usean pelaajan voimin läpi avauserän, sai siten kiekonriistoja sekä pakotti HIFK:n avaamaan peliä paineen alla.

Omalla puolustusalueella Ilves puolusti keskustan kautta, eikä HIFK päässyt kovinkaan usein maalipaikoille avauserän aikana. Ajoittain Ilveksen viisikko rakoili keskialueella, joista HIFK pystyi iskemään nopeasti vastaan.

Toisessa erässä Ilveksen puolustuspelaaminen rakoili kuitenkin useamman kerran. Hyökkäyspelaaminen ei soljunnnut, mikä vaikutti myös puolustuspelaamiseen: karvauspelaaminen ajoittain myöhästeli, jolloin HIFK pystyi iskemään vaarallisesti vastaan. Samalla omalla puolustusalueella HIFK:n pelaajia jäi vapaaksi ja helsinkiläiset pääsivät maalin eteen kiekon kanssa varsin helposti.

Hyökkäyspelaaminen 

Ilves kontrolloi kiekkoa avauserässä ja rytmitti kiekollista peliään, HIFK:n ryhmittyessä keskialueen trap-pelaamiseen. Ilves myös pystyi murtautumaan hyökkäysalueelle kiekon kanssa, mutta laadukkaille maalipaikoille tamperelaiset eivät kuitenkaan päässeet.

Toinen erä oli kauttaaltaan Ilvekseltä heikkoa pelaamista. Tupsukorvien pelaajien kiekollinen pelaaminen oli vaikeaa, syötöt eivät menneet lapoihin, jonka takia Ilvekselle sattui useita kiekonmenetyksiä ja harhasyöttöjä.

Se myös näkyi kielteisesti Ilveksen puolustuspelaamisessa. Ilves ei saanut kiekollisesta pelaamisestaan happea, jonka myötä hyökkäyspelaamiseen ei riittänyt energiaa ja paine omissa kasvoi. 

Päätöserässä Ilves puski päätään HIFK:n puolustukseen. 

Erikoistilanteet 

Jos Ilveksen kiekollinen pelaaminen oli vaikeaa tasaviisikoin, sitä se oli myös ylivoimalla. Ilveksen pelaajien syötöt olivat vaikeita, eivätkä laukauksestkaan lähteneet toivotulla tavalla. 

Alivoimalla Ilves pelasi kahdesti ja pystyi pitämään HIFK:n poissa pahimmilta maalipaikoilta. 

Erikoista 

HIFK:n 16-vuotias huippulupaus Brad Lambert sai mahdollisuuden pelata joukkueensa ykkösketjussa. Lambert kiitti luottamuksesta ja saalisti tehot 0+2. 

Tappion myötä Ilveksen 17 ottelun mittainen vierasotteluiden pisteputki katkesi. Samalla KooKoo nousi voittonsa ansiosta Ilveksen ohi sarjataulukossa kolmanneksi. 

Ottelun ratkaisu 

HIFK sai paineistuspelaamisensa toimimaan toisesta erästä eteenpäin. Siten HIFK sai useita kiekonriistoja sekä sai Ilveksen hyökkäyspelaamisen vaikeuksiin. 

Lopulta HIFK oli myös terävä maalipaikoissaan ja otti 4−0-voiton. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo