HPK tyrmäsi HIFK:n avauserässä – helsinkiläisten ylivoimapeli tökki pahemman kerran

LIIGA / Raportti
HPK:n Jere Innala iloitsi näyttävästi 3−0-maaliaan.
Kuva © Emil Hansson
HPK kypsytti HIFK:n Helsingissä perjantaina tyrmäävällä avauserällään, jonka se vei lukemin 3–0. Vaikka HIFK pääsi vielä kahden maalin päähän, ei ottelun paremmasta joukkueesta ollut epäselvyyttä.
Lähtökohdat 

HIFK oli voittanut edellisessä ottelussa kotonaan JYPin 4−2. Helsinkiläiset veivät ottelua toisen erän loppuun asti selvästi (4−0), mutta päästivät kaasujalkaa kevennettyään jyväskyläläiset kahden maalin päähän. Kolmesta ensimmäisestä liigaottelustaan IFK oli voittanut kaksi ja hävinnyt yhden.

Maalivahtipelaaminen 

HPK:n maalit eivät menneet Frans Tuohimaan piikkiin, mutta hän jäi selvästi virkaveljensä Joona Voutilaisen varjoon.

Puolustuspelaaminen 

HIFK aloitti ottelun vahvalla viisikkopuolustamisella, joka tyrähdytti vierasjoukkueen hyökkäykset pitkälti keskialueelle. Jo kuitenkin vielä HPK:n tyrmäävän avauserän (0–3) aikana viisikon etäisyydet ja ryhmäkuri alkoivat sakata. Avauserän takaiskut syntyivät IFK:n löysän maalineduspelaamisen johdosta.

Hyökkäyspelaaminen 

HIFK hyökkäsi usein HPK-maalin taakse, josta helsinkiläiset käänsivät kiekon kiekollisena maalin eteen tai laitaan pelaamalla ja siitä yhä vaarallisena kohti Kerho-maalia.

Erikoistilanteet 

IFK sai runsaasti ylivoimaa toisessa ja kolmannessa erässä, mutta oli kovin tehoton: se teki vain yhden ylivoimaalin. Ylivoima oli yllättävän rauhallista, vaikkakin kiekko pyöri HPK-alueella. Usein IFK haki Jere Sallista maalin kulmalle, josta Sallinen pyörähti selin kiekon kanssa joko itse vetopaikkaan tai syötti kiekon joukkuekaverilleen tekopaikkaan. Alivoimalla IFK jätti HPK:n puolestaan vapaaksi maalin eteen.

Lähtökohdat 

Myös HPK pelasi kolmannella ottelukierroksella laskujohteisen ottelun. Hämeenlinnalaiset karkasivat kotiottelussa SaiPaa vastaan jo 3−0-johtoon, mutta SaiPa kiri päätöserässä vielä 3−2:een. HPK vei kuitenkin pisteet näillä lukemilla ja otti samalla kauden avausvoittonsa Liigassa. Voiton vastapainoksi Kerhon kärkihyökkääjä Markus Nenonen loukkasi itseään niin, että edessä on viikkojen huilitauko.

Maalivahtipelaaminen 

Joona Voutilainen pelasi HPK-maalilla loisto-ottelun. Hän otti lukuisia lähitorjuntoja maalin edestä. Isokokoiseksi maalivahdiksi Voutilainen liikkuu hyvin, minkä vuoksi kiekko usein pysähtyykin myös lähivedoista.

Puolustuspelaaminen 

HPK:n kärkikarvaaja oli erittäin ahnas ja hänellä oli suuri rooli HPK:n karvauksessa. Kerho lähti puolustuksesta liikkeelle jäänviileästi, vaikka vastustaja olisikin ollut kiekollisessa iholla.

Hyökkäyspelaaminen 

Hämeenlinnalaiset lähtivät hyökkäyksiin herkästi kontrolloidusti oman maalinsa takaa. Kiekollinen pyrki kuljettamaan kiekon pitkälle hyökkäysalueelle eikä hakenut niinkään syöttöjen kautta hyökkäyksiä.

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla HPK haki paljon maalinedustalta vetopaikkoja. 1–0-maali syntyi hyvän ylivoimapelin tuloksena ja 2–0:kin ylivoiman välittömästä jälkitilanteesta. Vieraiden alivoima oli melko passiivinen, mutta se oli Kerholta hallittu valinta pelata alivoimaa.

Erikoista 

Toisessa erässä IFK laukoi 19 kertaa kohti maalia, HPK kerran. Erä meni kuitenkin HPK:n nimiin tuolla laukauksella 1–0!

Ottelun ratkaisu 

HPK:n avauserän 3–0-johtossa oli ratkaisun makua, mutta viimeistään peli ratkesi kuvaavaan toisen erän 4–0-maaliin. Siinä HPK:n Jere Innala väisti IFK:n yli-innokkaan taklauksen hyökkäyssiniviivalla ja syötti Tommi Tikan maalintekoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo