HIFK:n syntymäpäiväjuhlat päättyivät voitokkaasti − ykkösketju liekeissä juhlaottelussa

LIIGA / Raportti
HIFK vei juhlaottelun nimiinsä isännän ottein.
Kuva © Aleksi Koskinen
HIFK vietti 125-vuotisjuhlapäiviään kotiottelussa HPK:ta vastaan. Syntymäpäivät päättyivät isäntien kannalta suotuisaan 4−1-voittoon.

HIFK sai 125-vuotisjuhlaottelussaan vastaansa HPK:n. Vuosina 1993–1996 käytössä olleeseen tähtilogo-paitaan sonnustautunut HIFK oli seitsemän ottelun pisteputkessa, kun vieraaksi saapunut HPK puolestaan kuuden. Helsinkiläiset keräsivät täyden pistepotin 4−1-voitolla, jota todistamaan oli saapunut lähes 8000 katsojaa.

HIFK pyrki aloittamaan ottelun rauhallisella ja riskittömällä kiekonhallinnalla, mutta ottelun ensimmäinen hyvä paikka syntyi HPK:n Michael Jolylle. Roope Taponen ja Otso Rantakari joutuivat makaamaan vierekkäin maaliviivalla estääkseen Liigan pistepörssiä johtavan hyökkääjän yrityksen.

Juhlaottelun ensimmäiset jäällä käydyt kekkerit alkoivat 13 minuutin pelin kohdalla. Iiro Pakarinen, Kristian Vesalainen ja Juha Jääskä lähtivät rintamahyökkäykseen ja laidalta keskelle kiekon kanssa leikannut Vesalainen syötti Jääskälle, joka ampui pelivälineen maalin kattoon. Pakarinen sai myös syöttöpisteen avausosumaan.

Ottelun ensimmäisessä erässä vihellettiin myös vanhan liiton kiekkopeleistä tuttu ja nykyään lähes olemattoman harvinainen tilanne, eli ruuhka. Erätauolle mentiin kotijoukkueen juhlavissa 1–0-johtotunnelmissa.

HIFK meni menojaan

HIFK:n ykkösketju dominoi toista erää. Vesalainen kiersi lapa lämpimänä HPK-maalin takaa hyökkäysalueen kulmaan ja syötti Pakariselle B-pisteelle. Pakarisen laukaus ei ollut tulisin mahdollinen, mutta Jääskän tekemä hyvä maski peitti Daniel Lebedeffin näkökentän ja halli-DJ sai lisää töitä.

Vesalaiselle ja Pakariselle merkittiin ottelun toiset pisteet mieheen ja Christian Kåsastul sai kauden toisen tehopisteensä.

Seitsemän minuuttia ennen erän loppua HPK sai ensimmäisen todellisen saumansa päästä takaisin otteluun, kun HIFK:n Otto Paajanen sai kaksi minuuttia huitomisesta. Mitäänsanomattoman minuutin mittaisen ylivoimajakson jälkeen HIFK sai purettua kiekon HPK-maalin taakse, Pakarinen painoi perään ja maalivahti Lebedeff esti häntä kahden minuutin arvoisesti. Joly lähti istumaan rangaistusta.

HIFK kävi neljällä neljää vastaan lähellä maalintekoa. Ohituskaistaa pitkin yhdeksi ottelun hahmoista noussut Pakarinen ampui tolppaan ja yleisön huokaistua Paajanen pääsi takaisin kentälle aloittaen minuutin kestävän HIFK-ylivoiman.

Pallokerho kavensi yllättävällä tavalla, kun Matti Järvinen vei alivoimalla kiekon viivalla ja karkasi läpi. Hän siirsi kiekon kämmeneltä rystylle ja viimeisteli kavennuksen vakuuttavasti.

HPK hoiti ylivoiman, mutta antoi heti uuden perään. Pöytäkirjaan kirjoitettiin aika 36.46, Petteri Nurmi ja kiinnipitäminen. HIFK sai pakkopelin rullaamaan ja Vesalainen avasi maalihanansa ampuen kiekon Lebedeffin jalkojen välistä verkkoon. Vesalainen sai tästä jo kolmannen pisteensä. Ilari Melartille merkittiin syöttöpiste ja uusi hankinta Kevin Roy sai hakea kiekon talteen Liiga-uransa avauspisteen kunniaksi.

HPK oli lyöty

Julius Nättinen järjesteli kolmannen erän ensimmäiset sydämentykytykset. Kiekko irtosi HPK-alueelle ja Nättinen olisi ehtinyt siihen ensimmäisenä, ellei Lebedeff olisi irronnut maaliltaan. Maalin ollessa tyhjänä Ossi Ikonen viiletti tilanteeseen ja kiekko nousi hänen lavastaan katsomoon. HIFK pääsi ylivoimalle, mutta jäi tällä kertaa maaleitta.

"Nordiksen" kaukalon reunat olivat HPK:lle liian matalat, sillä ajassa 47.19 Arttu Pelli roikotti kiekon katsomoon ja lähti pelin viivyttämisestä jäähyaitioon. HPK pelasi toisen vahvan alivoiman jättäen HIFK:n ilman kunnollisia tekopaikkoja.

2.27 oli jäljellä peliaikaa HPK:n ottaessa tappioasemassa jäähyn vaihtovirheestä. Steve Moses lähti kärsijäksi, HPK otti maalivahdin pois ja erikoistilanne pelattiin viidellä viittä vastaan. Roylla oli mahdollisuus lyödä viimeinen naula arkkuun, mutta hän ampui tyhjistä ohi.

Pakarinen pääsi pian Royn yrityksen jälkeen kiekkoon ja kävi näyttämässä, miten tyhjiin viimeistellään. HIFK:n syntymäpäiväjuhlat päättyivät kotijoukkueen 4–1-voittoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo