HIFK niisti jatkoaikavoiton kotiluolassaan Anton Lundellin johdolla − Ässät tuhlaili paikkoja

LIIGA / Raportti
Bemström toimi HIFK:n ratkaisijana.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Tiistai-illan ainoassa liigakamppailussa jäähyt ja Anton Lundell näyttelivät pääosia. Lopulta jatkoaikasankariksi nousi vähemmän yllättävä ruotsalaisratkaisija.

Ottelu alkoi juhlallisuuksilla, kun HIFK:n konkarihyökkääjä Juho Keränen, 35, saavutti komean 600 runkosarjaottelun merkkipaalun liigajäillä. Kellosta ehdittiin saada muutamia sekunteja pelattua, kunnes peli oli hetken keskeytyksissä valojen himmeyden takia.

Lopulta Nordenskiöldinkadun jäähallin kirkastuneissa valoissa nähtiin vauhdikas näytös, jossa riitti tapahtumia koko rahalla.

Ässät sysäsi HIFK:n takaa-ajajaksi nopean vastahyökkäyksen päätteeksi, kun Nick Merkley löysi laitanousunsa päätteeksi maalilta Peter Tiivolan. Frans Tuohimaa isäntien veräjällä oli tilanteessa voimaton. Mahdollisuuden nopeaan kuittaukseen HIFK sai Ässien Miro Mäkisen otettua hyökkäyspäädyssä kaksiminuuttisen. Anton Lundell kiskaisikin punaiset tasoihin.

Taannoin ykköskierroksen NHL-varauksen saanut Lundell viritti ranteensa avauserässä vielä toistamiseen, kun Ässien puolustus päästi nuorukaisen vetämään hyvältä sektorilta. Linus Söderström porilaisten maalilla joutui antautumaan HIFK-sentterin käsittelyssä.

Isäntien ottelun alkupuoli oli yhdestä takaiskusta huolimatta vahvaa tekemistä. HIFK hallitsi kiekkoa ja pakotti Ässät tyytymään vastahyökkäyksiin. Myös helsinkiläisten puolustusvalmius oli tarvittavalla tasolla.

Jos HIFK:n ylivoima oli heti ensimmäisellä yrittämällä lyönnissä, samaa ei voi sanoa porilaisvieraiden vastineesta. Kotijoukkue hallitsi tilannetta vajaamiehisenä kapteeninsa Jere Sallisen johdolla. Ässät ei saanut Keräsen jäähyn aikana yhtään laukausta kohti Tuohimaata.

Avauserän oltua ajoittain melkoista vauhtileikittelyä, tarjosi toisen erän alku pelikatkoja ja hermostuneisuutta. Kumpikaan joukkue ei saanut viisikkopelistään kiinni ensimmäisten minuuttien aikana. Ylivoimansa ansiosta HIFK sai muutaman paikan luotua, mutta Ässät sinnitteli  mukana. Kuitenkin yhdestä selvittyään porilaiset nappasivat uuden rangaistuksen.

Vieraat kuroivat eron umpeen

HIFK käytti Tiivolan kaksiminuuttisen hyödykseen, kun Joona Luoto runttasi kiekon maalin kulmalta verkkoon. Viimeistään tässä vaiheessa oli selvää, ettei vieraiden auttaisi sortua alkukauden perisynteihinsä. Sitä vastoin vieraat löysivät uuden vaihteen, kun Merkley karkasikin HIFK-puolustukselta ja värkkäsi Ässien kannalta tärkeän kavennuksen.

Merkleyn kavennus käynnisti Ässien moottorin hetken yskähtelyn jälkeen ja Miro Karjalainen hermoili itsensä jäähylle kulmapelistä rusikoituaan Nicolai Meyeriä. Tahallista paitsiota kummallisempia temppuja vieraat eivät kuitenkaan päässeet erikoistilanteessa esittämään.

Harmikseen kamppailutilanteessa Meyerin maila nousi HIFK-pelaajan kasvoihn, vaikka tanskalainen itsekin oli vastustajan vahvoissa pihdeissä. Vain Meyerin lähdettyä jäähylle sai HIFK jälleen ylivoiman. Lundell oli jälleen terävänä, mutta hattutemppu jäi yrityksestä huolimatta syntymättä.

Toiselle erätauolle lähdettiin tasatilanteessa, kun puolustaja Jakob Stenqvist oli hiipinyt Tuohimaan maalin kulmalle. Otto Kivenmäki ja Merkley juonivat pelivälineen vapaana olleelle ruotsalaiselle. HIFK:n Mikko Kousan puolustuspeli ei ollut tilanteessa aivan terävimmillään.

Kolmas erä alkoi vauhdikkaana, kun Meyer polkaisi HIFK-ylivoiman jälkimainingeissa haastamaan Tuohimaata läpiajossa. Isäntien puolustajat ennättivät kuitenkin hätiin. Tanskalaisen karkumatkan jälkeen porilaiset olivat hieman hukassa pelinsä kanssa.

Ylivoimamahdollisuuttakaan Ässät eivät saaneet hyödynnettyä, vaan päin vastoin HIFK oli iskeä voittomaalin alivoimalla. Peräti kaksi kahdella yhtä vastaan -hyökkäystä tyrehtyivät viime hetkellä.

Ässät kesti lopulta varsinaisen peliajan loppuun ja ratkaisua haettiin jatkoajalta. Porilaisilla oli tuhannen taalan paikka voittoon, kun Sebastian Wännström riisti kiekon Emil Bemströmiltä. Roni Hirvonen ei kuitenkaan onnistunut päättämään tilannetta verkon perukoille.

Lopulta kun Ässät ei onnistunut ohittamaan Tuohimaata kolmannellakaan yrittämällä, pääsi HIFK vastahyökkäykseen. Porilaisten tilannetta katkaisemassa ollut Bemström niittasi kuvion päätteeksi irtokiekon sisään ja helsinkiläisille kaksi pistettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo