Kymmenen laukausta kohti maalia riitti KalPan voittoon: "Ylivoimaprosentti on jo maailmanennätys ja jatkumoa tehottomuudelle"

LIIGA / Raportti
Miikka Pitkänen katseli aitiopaikalta tiistaipelin ainoaa maalia. Maalin teki Aleksi Klemetti.
Kuva © Teemu Grönroos www.instagram.com/gronroosteemu/
Harvoin on joukkue voittanut ottelua oltuaan niin alakynnessä kuin KalPa Porin tiistai-illassa. Maalit lasketaan, ja ne menivät kuopiolaisten eduksi 1−0. Ässien ylivoima on osunut kerran 39:stä yrityksestä.
Lähtökohdat 

Ässät on kerännyt yhdeksästä ottelusta lähes saman verran pisteitä kuin koko viime syyskaudella. Voitto- tai tappioputkia ei ole juuri nähty, sillä molempia tuloksia on kertynyt maksimissaan kahdesta peräkkäisestä ottelusta.

Ennen tiistain KalPa-peliä patapaidat eivät ole tällä kaudella hakeneet ottelun ratkaisua jatkoajalta tai voittomaalikilpailusta.

Maalivahtipelaaminen 

Daniili Tarasov pelasi jo kolmannen peräkkäisen ottelunsa Ässien maalilla. Ratkaisu on yllättävä, sillä Sami Aittokallio on päästänyt pelaamissaan neljässä ottelussa vain kolme maalia.

Tarasov joutui antautumaan ennen ensimmäistäkään torjuntaa, mutta Aleksi Klemetin 2−1-hyökkäyksestä iskemälle maalille hän ei voinut mitään.

Puolustuspelaaminen 

Illan avausmaalia edelsi Simon Åkerströmin nousu hyökkäysalueen kulmaukseen. Kiekonmenetyksen jälkeen tilanne kääntyi vastahyökkäykseksi, joka kostautui Ässille. Nousun paikkaus epäonnistui pahasti.

Hyökkäyspelaaminen 

Ässät loi maalipaikkoja jo avauserään sen verran kuin yleensä tarvitaan koko ottelussa. Patapaidoilla ei ollut yhtään heikkoa ketjua, mutta Edwin Hedbergin, Otto Kivenmäen ja Roni Hirvosen muodostama kolmosketju oli lähimpänä onnistumista.

Tehottomuus on Ässien akuutti ongelma.

Erikoistilanteet 

Ässien ylivoima oli edelleen tehotonta. 39 yrityksestä Pata on onnistunut kerran tekemään ylivoimamaalin. Toista onnistumista ei nähty KalPaa vastaan.

Yhtä maalia kohti patapaidat ovat tahkonneet 65 minuuttia ja 36 sekuntia ylivoimaa.

Lähtökohdat 

KalPa on viimeisestä viidestä ottelustaan kerännyt viisi sarjapistettä, ja täydet pistepotit ovat kiertäneet kuopiolaisjoukkuetta. Tähän asti kauden ainoa suora voitto nähtiin 20. syyskuuta JYPiä vastaan.

Maalivahtipelaaminen 

Eero Kilpeläinen oli varsinkin ottelun alussa virkaveljeään työllistetympi, mutta Ässissäkin pelannut konkari hoiti tilanteet varmasti.

Nollapeli oli ansaittu, ja siihen vaadittiin lukuisia huipputorjuntoja, vaikka patapaidat onnistuivat myös tuhlaamaan paikkojaan.

Puolustuspelaaminen 

KalPa joutui olemaan Ässiä enemmän puolustuskannalla, ja torjunnat 9−36 kertovat ottelun kulusta.

Toisen erän lopussa KalPa loi jo painetta Ässien päätyyn, mutta suurimman osan ottelusta peli pyöri kuopiolaispäädyssä.

Hyökkäyspelaaminen 

Kuopiolaiset hyökkäsivät harvakseltaan kohti Ässien päätyä, mutta varsinkin avauserässä poikittaissyötöissä oli uhkaa kotijoukkueelle lähes joka kerta. KalPan pelaaminen perustui täydellisesti vastahyökkäyksiin sen jälkeen, kun se oli kestänyt paineen omassa päädyssään.

KalPa sai tyylilleen ominaisen kulmapaineen aikaan vasta toisen erän viimeisellä kaksiminuuttisella, mutta sekään ei kerryttänyt merkintöjä Daniil Tarasovin torjuntatilastoon.

Erikoistilanteet 

Vierasjoukkueen alivoimaa helpotti jonkun verran se, että Ässien ylivoimasta puuttui viivapelote lähes kokonaan. Muutenkin KalPa oli alivoimalla maltillinen. Ylivoima ei ollut juuri parempaa kuin Ässillä.

Ottelun ratkaisu 

KalPa iski ottelun ratkaisun hieman alle kahteen minuuttiin. Sen jälkeen porilaiset hakkasivat päätään puolustusmuuriin ja mainiosti pelanneeseen Eero Kilpeläiseen.

Ottelusta sanottua

Eero Kilpeläinen:

− Tehtiin tarvittava maali ja sen jälkeen pelattiin jämäkkää puolustuspeliä.

Tommi Miettinen, KalPa:

− Pelejä voi voittaa ja hävitä monella eri tavalla, nyt löysimme keinon voittaa yhteisöllisyyden, sitkeyden, valtavan puolustustaistelun ja loistavan maalivahtipelin kautta.

− Tarvitsimme tällaisen räkäisen vierasvoiton.

Ari-Pekka Selin, Ässät:

− Peli ratkesi ylivoimahyökkäykseen heti toisella minuutilla. KalPa oli tehnyt läksynsä edellisestä pelistämme.

− Ylivoimaprosenttimme on jonkunlainen maailmanennätys ja jatkumoa tehottomuudesta. En ole koskaan joutunut painimaan vastaavan ongelman kanssa.

− Tehottomuus jättää pohdittavaa tälle viikolle, sillä mieluummin kuljetamme kiekon maalin lähelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo