Ässät nurjersi pitkästä aikaa Kärpät − Liigadebytantti Aaltonen osui heti

Kuva © Juuso Koro
Porin Ässät onnistui vihdoin voittamaan Oulun Kärpät. Ottelun voittomaalin sai nimiinsä liigadebytantti, kun Samuli Aaltonen ohjasi liigauransa avausmaalin ottelun toisessa erässä. Ottelu päättyi lopulta Ässien voittoon numeroin 3−0.

Ässät sai vieraakseen lauantain kiekkoehtoseen sarjan kestomenestyjän Oulun Kärpät. Kärpät tuli kamppailuun allaan tappio Raumalla Lukolle numeroin 3−0. Ässät lähti illan kamppailuun allaan myös tappio. Joukkue hävisi edeltävänä iltana Tampereella Ilvekselle 4−2.

Oulun Kärpät on ollut Ässille todellinen murheenkryyni. Viimeksi Ässät juhli voittoa Kärpistä runkosarjassa joulukuussa 2017. Ässien edellistä kolmen pisteen voittoa Kärpistä pitää etsiä vieläkin kauempaa, se löytyy lopulta tammikuulta 2017.

Ottelun ensimmäinen erikoistilanne vihellettiin ensimmäisen erän puolivälissä, kun Joonas Järvinen lähti kärsimään kahden minuutin rangaistusta koukkaamisesta. Kärppien ylivoiman paras paikka tuli Jussi Jokiselle, kun Libor Šulák löysi erinomaisella syötöllään keskikaistalta Jokisen. Hyökkääjä pääsi nokikkain Ässien maalilla pelanneen Sami Aittokallion kanssa, mutta Aittokallio oli mies paikallaan torjuen laukauksen.

Heti seuraavasta aloituksesta Jokinen lähti itse istunnolle, kun kokenut pelimies sai rangaistuksen hyökkäyspäädyssä estämisestä. Ässät pääsi vielä reiluksi minuutiksi pelaamaan ylivoimaa, mutta muutamasta hyvästä maalintekopaikasta huolimatta lukemat 0−0 pysyivät taululla.

Erän loppua kohden pelin tempo kasvoi selvästi. Lähimpänä maalintekoa pääsi viitisen minuuttia ennen erän loppua Kärpät ja Tino Metsävainio. Metsävainio punnersi itsensä hienosti maalin eteen, mutta rystynosto karkasi maalin ohitse.

Toisen erän alku mentiin Kärppien hallinnassa, jonka aikana tuli muutama hyvä tilaisuus siirtyä ottelussa johtoon, mutta viimeistelyssä oli edelleen toivomisen varaa. Hallinta tuotti kuitenkin tulosta jäähyn merkeissä, kun Ässät joutui toista kertaa alivoimalle. Melkein koko kaksiminuuttinen mentiin Ässien päädyssä, mutta pyörityksestä huolimatta Kärpät ei onnnistunut luomaan hyviä maalipaikkoja. Taululla säilyi edelleen sitkeästi maaliton tilanne 0−0.

Vaikka Kärpät hallitsi toisen erän ensimmäistä kymmentä minuuttia, niin avausmaalista vastasi kotijoukkue Ässät. Otto Kivenmäki voitti päädyssä kiekon, minkä jälkeen hän toimitti kiekkoa oikeaoppisesti maalille. Siellä liigadebytantti Samuli Aaltonen ohjasi kiekon ohi Justus Annusen. Näin 20-vuotiaalla Lännen Kiekon kasvatilla kesti puolitoista erää tehdä liigauran avausosuma. Myös Joonas Järvinen kirjautti itselleen syöttöpisteen maaliin.

Kolmas erä jatkui samoissa merkeissä kuin toinenkin erä: Kärpät hallitsipelivälinettä ja Ässät pyrki iskemään nopeasti vastaan. Porilaisten vastahyökkäyspelamisesta nähtiin esimerkki erän alkupuolella, kun Lenni Killinen pelaa Otto Kivenmäen karkumatkalle. Tällä laukaus löytää tien ainoastaan sivuverkkoon.

Jasse Ikonen lisää Kärppien tuskaa, kun pelikellossa oli pelattu 48:41. Otto Kivenmäki murtautuu Kärppien puolustuksen läpi, ja Ikonen iskee irtokiekon maaliin asti. Syöttöpisteet maaliin kirjauttavat Kivenmäki ja Killinen.

Kun itse et tee, niin vastustaja tekee. Sitä sanontaa voisi tästä illasta käyttää. Miro Mäkinen iskee ottelun loppulukemiksi 3−0 ajassa 54:18. Syöttöpisteen merkauttavat tähän maaliin Tommi Laakso ja Kasper Kotkansalo.

Näin Ässät voittaa Kärpät runkosarjassa pitkän tauon jälkeen, ja vielä kolmen pisteen arvoisesti. Kärppien Satakunnan reissu jää pisteettömäksi ja maalittomaksi.