Ässät löi JYPin pudotuspelihaaveet hengityskoneeseen – Barach sankarina loppumetreillä

Derek Barach lapioi ottelun voittomaalin vain reilu minuutti ennen päätössummeria.
Ässät otti dramaattisten vaiheiden jälkeen maukkaan voiton JYPistä keskiviikko-iltana. Ottelun ratkaisua saatiin odottaa aina viime minuuteille, kun porilaisten paras pistemies Derek Barach niittasi ratkaisevan osuman.

Porin Ässät nappasi pudotuspelikevättä ajatellen erittäin tärkeän voiton JYPistä keskiviikkona. Ottelu päättyi isäntien 3-2-voittoon. Voitto nostaa Ässät lähemmäs kotietua pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

JYP onnistui iskemään ottelun avausmaalin tasan kymmenen minuutin kohdalla Juuso Puustisen tarjoiltua kiekon keskelle nousseelle Eetu Peltolalle, jonka kauden toinen maali syntyi komealla lämärillä.

Pata kuitenkin kaivoi itsensä tasoihin vain hetkeä myöhemmin JYPin Samuel Salosen istuttua rangaistusaitiossa korkeasta mailasta. Isäntien ylivoimapyöritys tuotti hedelmää, kun Ian McCoshenin loistava viivapommi löysi maskisumasta Roope Talajan mailan, jonka kautta kiekko upposi ohi JYP-vahti Veini Vehviläisen.

Ässät-maalille täksi illaksi palannut Niklas Rubin joutui antautumaan toisen kerran vajaan kuuden minuutin sisällä, kun tilaisuuden tullen pitkälti koko kauden loistavasti yhteen pelanneet Jerry Turkulainen sekä Robert Rooba vastasivat JYPin ylivoimamaalista. Turkulaisen syöttö keskelle löysi JYP-kapteeni Rooban, ja virolainen naulasi rystyltä kauden kymmenennen maalinsa.

Räväkän kuusiminuuttisen jälkeen enempää maaleja ensimmäinen erä ei tarjonnut, ja joukkueet poistuivat erätauolle JYPin 2-1-johdossa.

Ässien salama-alku erän suurin kohokohta

JYP näytti jääneen pukukoppiin toisen erän alussa, Ässien vyöryttyä välittömästi hyökkäysalueelle. Hurrikaaniryhmä puolusti erän alusta todella lepsusti, ja Sami Nikun selän takaa maalille liukunut Alexander Ruuttu naulasi ottelun tasoituksen, kun toista erää oli ehtinyt kulua vain 24 sekuntia.

Ässät haki erässä vimmatusti johtomaalia Rooban istuttua rangaistusaitiossa kahteen otteeseen. Edes ylivoimat eivät kovasta myllytyksestä huolimatta tuoneet johtomaalia isännille.

Vaikkei tasalukemat maalanneet erästä täydellistä kuvaa, enempää maaleja toisessa erässä ei nähty. Ässät laukoi toiseen erään jopa 27 kertaa, vieraiden lauottua vain viidesti. JYP-maalilla päällään seissyt Vehviläinen torjui erässä 14 kertaa.

Gardinerin hyökkäyspään jäähy koitui kohtalokkaaksi

Kolmas erä toisti pitkälti samaa kaavaa, mihin Ässät toisessa erässä jäi. Isännät laukoivat, minkä kerkesivät mutta tuloksetta. Vieraat istuivat jälleen kahdesti jäähypenkillä, mutta Ässät ei vieläkään onnistunut ylivoimalla.

Kovasta vyörytyksestä huolimatta ottelu näytti jo etenevän jatkoajalle, mutta vieraiden maalitykki Reid Gardiner otti hyökkäyspäässä kampitusrangaistuksen vain puolitoista minuuttia ennen loppua.

Pata-ylivoima ehti vanheta vain 13 sekuntia, kun porilaisten kultakypärää kantava Derek Barach iski maalin edestä ottelun voittomaaliksi jääneen osuman. Tilannetta katseltiin videolta mahdollisena maalivahdin häirintänä.

Videollakaan rikettä tilanteesta ei löytynyt, joten Barachin kauden viidestoista osuma hyväksyttiin. Tästä huolimatta JYP-päävalmentaja Jukka Rautakorpi päätti haastaa tilanteen, joka ei odotusten mukaisesti muuttanut tuomiota.

Epäonnistunut haasto päästi Ässät jälleen ylivoimalle, mutta yksitoista sekuntia ennen loppua nähty McCoshenin hätäinen purku venyi pitkäksi kiekoksi, joten JYP pääsi vielä viime sekunneilla hakemaan tasoitusta. Rubin kuitenkin piti pintansa taaten isännille tärkeän ja tilastojen valossa ansaitun kolmen pisteen voiton. Toisen ja kolmannen erän laukaustilasto meni Ässien hyväksi peräti lukemin 49-14.

Voitto sysäsi JYPin kuilun partaalle, sillä pudotuspelikevät vaatisi jo matemaattisia ihmeitä. Ero kymmenenentenä olevaan KooKooseen on kymmenen pistettä, kun otteluita kummallakin on jäljellä viisi. Ässille voitto puolestaan viittä vaille varmisti pudotuspelipaikan. Ero 11. sijalla olevaan HPK:hon kasvoi jo kahdeksaan pisteeseen, kun hämeenlinnalaisila on jäljellä enää kolme ottelua.

Kummankin joukkueen seuraava ottelu on derby. JYP ja KalPa taistelevat perjantaina Jyväskylässä kauden viimeisessä Pönttövuoren derbyssä, kun taas Satakunnan herruudesta taistellaan vielä kerran lauantaina Raumalla.