Ilves-hyökkääjä Jani Nyman nousi sankariksi Porissa

LIIGA / Raportti
Nuori Ilves-hyökkääjä tuuletti Liiga-uransa avausmaalia.
Kuva © Teemu Grönroos
Liiga-kautta on pelattu vasta viikko, mutta Ilves ja Ässät kohtasivat toisensa jo toistamiseen. Kauden toinen kohtaaminen Porissa päättyi vieraille voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3–2. Sankarin viitan sai harteilleen nuori hyökkääjä Jani Nyman.

Ilves ja Ässät kohtasivat lyhyen ajan sisään toistamiseen, kun joukkueet kamppailivat Porin keskiviikkoillassa pisteistä. Kauden toinen kohtaaminen päättyi vieraiden voitonjuhliin voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3–2. Tampereella Ilves oli vahva isäntä, mutta Porissa ottelu oli tasaisempi.

Kultaiset kypärät otettiin käyttöön tässä ottelussa. Ässiltä sitä kantoi Feetu Knihti kolmella ja Ilvekseltä Petri Kontiola viidellä tehopisteellä. Kontiolan päässä ei kuitenkaan nähty kultaista kypärää, sillä kypärä ei tullut vierasotteluun mukaan.

Jani Nyman laukoi Liiga-uransa avausmaalin

Avauserä oli isäntien vahvan alun jälkeen tasaista kiekkoilua. Isäntien Jan-Mikael Järvinen pääsi kuin varkain loistavaan maalintekopaikkaan avausminuutilla, mutta kiekko ei sujahtanut ohi Marek Langhamerin.

Ässät oli virkeällä jalalla liikkeellä, eikä Ilves päässyt avausminuuteilla kunnollisiin maalipaikkoihin. Ottelun avausmaalista vastasi ansaitusti isännät kokeneen hyökkääjän Jesse Joensuun ohjatessa kiekon maalin.

Ilves sai takaiskun jälkeen koneensa paremmin käyntiin, mutta Tommi Tikka nappasi ottelun ensimmäisen rangaistuksen. Ilves ei ole tällä kaudella päästänyt ainuttakaan osumaa alivoimaisena, eikä takaiskuja nähty Porissakaan.

Hetki Tikan rangaistukesta ja kotijoukkueen nuori hyökkääjä Lenni Hämeenaho antoi Ilvekselle mahdollisuuden jatkaa hyvää ylivoimapeliään. Jäähy kostautui, sillä Jani Nyman juhli Liiga-uransa avausmaalia komean kuvion päätteksi. Loppuerä kiekkoiltiin tasaisesti päädystä päätyyn ja maaleja ei erässä enempää nähty, vaikka Järvinen nappasi vielä rangaistuksen kaksi sekuntia ennen erän päättymistä.

Ässät tasoitti ottelun onnenkantamoisella

Toisessa erässä Järvisen rangaistuksen rippeet eivät tuoneet tulosta Ilvekselle, mutta hyviä aihioita vierailta silti nähtiin. Vieraat lähtivät erään selvästi paremmin kuin ensimmäiseen kaksikymppiseen.

Ilveksen piristynyt ote sai ikävän sivumaun, kun Tikka huitaisi kädellään Aleksi Laaksoa kasvoihin kahden minuutin arvoisesti. Ilveksellä oli kuitenkin alivoimalla paremmat paikat kuin Ässillä ylivoimalla.

Tasaisen erän aikana Langhamer sekä Niklas Rubin esittivät monia huipputorjuntoja pitäen ottelun tasaisena. Ilves laukoi kuitenkin erän ensimmäisen maalin. Santeri Virtanen juhli alivoimaosumaa, joka avasi vaikeasta sairaudesta parantuneen hyökkääjän kauden maalihanat.

Virtasen alivoimamaaliin Balázs Sebők antoi maukkaan esityön, ja Virtasella oli helppo työ ohittaa läpiajon jälkeen Ässät-vahti Rubin. Tamperelaisten ykkösketju oli erän aikana virkeä ja isäntien näkyvin ketju oli kolmosketju monien vastahyökkäysten vuoksi.

Erän seuraavasta maalista vastasi Ässät. Järvinen toimitti erän viimeisillä minuuteilla kiekkoa Ilves-maalille ja kiekko pompsahti maaliin vieraiden puolustajan Karri Ahon polvesta ohi Langhamerin. Erätaukosummerin soidessa Ässät-puolustaja Ian McCoshen yritti hämmentää puheellaan keltavihreää vierasleiriä, mutta joukkueet siirtyivät pukukoppiin rauhallisissa tunnelmissa. 

Tasainen ottelu sai arvoisensa lopun

Maaliton kolmas kaksikymppinen käynnistyi Ässien vahvalla otteella ja Langhamer koppasi tuplatorjunnalla Dominic Turgeonin yritykset. Tamperelaisten jalat jäivät pukukoppiin ja Rubinilla oli rauhallisemmat hetket erän alussa.

Ilves sai seitsemännen minuutin kohdalla pelin paremmin käyntiin. Kierroksen toiseksi eniten katsojia (3 191 katsojaa) kerännyt ottelu oli kolmannessa erässä puolustusvoittoista riemujuhlaa ja ottelun voittajaa haettiin trillerimäisesti jatkoajalta.

Erän aikana Roope Talaja joutui ottamaan jääpussia kolhun vuoksi, mikä ei kuitenkaan pysäyttänyt kokenutta hyökkääjää. Lisäksi päätöserässä linjatuomari sai ikävästi kiekon käteensä, mutta hammasta purren hän pystyi jatkamaan ottelua.

Voittomaalikilpailun kautta löydettiin voittaja 

Jatkoajalla vieraat saivat aluksi kiekkokontrollin, kunnes menetti sen hetkeksi. Kiekonmenetyksen jälkeen kiekko liikkui ajoittain paremmin Ilveksen käsittelyssä. Ässien ensimmäisen vaarallisen maalipaikan jälkeen Langhamerin niskaan kaadettiin maali, mutta tšekkivahti selvisi tilanteesta säikähdyksellä.

Fyysisen viisiminuuttisen aikana kumpikin joukkue tarjoili vahvoja taklauksia. Maaleja ei kuitenkaan vauhdikas jatkoaika tarjonnut, joten illan ratkaisu haettiin vottomaalikilpailun kautta. Voittomaalikilpailussa sankariksi nousi kuudennessa parissa jo aiemmin ottelun aikana uransa avausmaalin laukonut Nyman. 

Ilves on voittanut Ässiä vastaan viimeiset kuusi runkosarjakohtaamista, mutta porilaisseura oli ensimmäinen joukkue, joka nappasi Ilvekseltä tällä kaudella pisteen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo