VeikkausTV-ennakko: Tapparan sensaatiomainen vauhti on hiipunut, Pelicansin alho on tällä hetkellä synkkä

LIIGA / Ennakko
Ville Niemisen joukoilla on edessään iso haaste Tapparaa vastaan.
Kuva © Teemu Grönroos
VeikkausTV näyttää perjantaina Liiga-ottelun Lahdesta. Pelicansilla on ollut erinomaisen viime kauden jälkeen tahmea kauden aloitus ja joukkue kaipaa pikaisesti kurssin kääntämistä. Vierasryhmä Tapparan tahti on hiipunut odotetusti huiman alkukauden jälkeen, mutta pisteitä on kertynyt edelleen hyvään tahtiin.

Pelicansin otteet ailahdelleet

Kotijoukkue Pelicans on viime aikojen huonojen otteiden seurauksena pudonnut sarjataulukossa sijalle 12. Turkoosipaidat ovat onnistuneet voittamaan viimeisestä 10 ottelusta vaivaiset kolme, joista vain yhden varsinaisen peliajan jälkeen.

Erityisesti kotiotteluiden saldo on huono. Yhdeksästä pelaamastaan kotiottelusta Pelicans on voittanut kolme, joista ainoastaan yksi on kolmen pisteen voitto avausottelusta HIFK:ta vastaan.

Lahtelaisten valmennusryhmässä on tapahtunut muutoksia, kun torstaina K-Vantaasta Pelicansiin liittynyt Jesse Welling, 42, siirtyy penkin taakse. Welling on päävalmentaja Ville Niemiselle tuttu mies aiemmilta kausilta.

– Olemme pelanneet vastakkain ja hän oli Risto Dufvan valmennusryhmässä Lukossa, kun itse olin pelaajana.

Pelillisesti Niemisen Pelicansilla ei ole ollut sitä syömähammasta, millä vastustajia kaadettaisiin. Joukkueelle on ollut leimallista varsinkin oman alueen kiekonmenetykset, puolustusvirheet ja niistä syntyneet maalit vastustajalle.Toinen sakannut asia on avauspelaaminen, minkä vastapuoli on usein saanut sekaisin kovalla paineistamisella.

Viime kauden jälkeen varsinkin Mikko Kousan ja Oliwer Kasken poistuminen näkyy kyseisellä osa-alueella. Kun taidot ovat rajalliset, ei voi suorittaa kiekon kanssa samanlaisia nousuja tai purkaa painetta yhtä taidokkaasti mitä näiltä herroilta totuttiin näkemään.

Kun oman alueen pelaaminen ei toimi, muuttuu hyökkääminenkin vaikeaksi. Viimeiseen kymmeneen otteluun Pelicans onkin tehnyt keskimäärin ainoastaan 1,8 maalia per ottelu.

Myöskään erikoistilanteet eivät Pelicansia mairittele, sillä ylivoima on vasta Liigan 10. parasta 20 prosentin tehokkuudella ja 68 prosentin alivoima on Liigan huonointa.

– En osaa sanoa mistä ne sinänsä johtuvat. Kyllähän se monesti kun yhtä paikkaa on laitettu kuntoon, toinen paikka on vuotanut ja ollaan jouduttu kierteeseen. Loukkaantumisten takia ei olla myöskään saatu pysyviä viisikoita, Nieminen kommentoi pelillisiä haasteita.

Kotipelien ongelma on ollut usein heikko peliintulo ja varsinkin ensimmäiset erät. Joissain peleissä alkukaudesta Pelicansin peli-ilme on ollut jopa hämmentävän vaisu, sillä Pelicans on viime kausina tunnettu siitä, että kaikki jätetään kaukaloon oli tulos mikä tahansa.

Pelicansilla on ollut lähes viikon huili edellisestä ottelusta. Nieminen avasi joukkueen viikkorytmiä sen valmistautuessa perjantain koitokseen.

– Maanantaina ja tiistaina hyvät fyysisen puolen harjoitukset, keskiviikkona palauteltiin ja tänään (torstaina) harjoitukset.

Tapparan lento hieman maltillisempaa

Tappara aloitti kautensa sensaatiomaisesti voittamalla ensimmäisestä kymmenestä ottelusta kymmenen, joista yksi oli jatkoaikavoitto. Sen jälkeen tahti on hieman hiipunut, mutta joukkue on silti 10 ottelun kuntopuntarissa sijalla kaksi, edellään ainoastaan Kärpät. Näistä 10 ottelusta peräti neljä on vaatinut ratkaisunsa varsinaisen peliajan jälkeen.

Alkukaudesta voitosta voittoon liitänyt joukkue on hieman laantunut, mutta tulosta tulee edelleen vakuuttavalla tahdilla. Jukka Rautakorven valmentama joukkue on yllättänyt monet aktiivisuudellaan, silti säilyttäen Tapparan traditioon kuuluvat pelilliset asiat.

Erikoistilanteissa Tappara on ollut erinomainen, ylivoimaprosentti on Liigan toiseksi paras 27,3 ja alivoima on operoinut 83,6 prosentin varmuudella ollen sarjan neljänneksi paras. Joukkueen maaliero onkin ollut alkukauden osalta huima +35.

Myös tamperelaisten viisikkopelaaminen on ollut ajankohtaan nähden laadukasta monilta osin. Toistaiseksi vain kaksi joukkuetta, Ässät ja Ilves, on keksinyt keinot Tapparan voittamiseen. Tappara pelaa tiivistä yhteistyön jääkiekkoa koko viisikon voimin niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä, sekä tarpeen vaatiessa keskialueella. Joukkueenjohtaja Aki Näykki näkee erinomaisen alkukauden jälkeen pelissä parannettavaakin.

– Kokonaisvaltaista pelin kehittämistä, ei se tässä vaiheessa ole lähellekään valmista. Yksi asia on järkevämmät hyökkäysten päätökset, että pysyttäisiin kiekossa ja saataisiin pidempiä hyökkäyspään hyökkäyspelejä.

Pelicansin tavoin myös Tappara on levännyt hyvin ja saanut harjoitella viikon rauhassa. Tiiviissä ottelutahdissa pelanneelle Tapparalle pieni tauko sopi enemmän kuin hyvin.

– Tiistaista eteenpäin ollaan harjoiteltu. CHL verottaa, kun on pelattu kolmen pelin viikkoja, niin hyvä että nyt on saatu harjoitella rauhassa.

VeikkausTV on palvelu Veikkauksen etuasiakkaille, jota voit katsoa osoitteessa www.veikkaus.fi/veikkaustv. VeikkausTV näyttää syyskauden aikana useita Liigan otteluita ilmaiseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle