Kierrosraportti: Lämsä vs Peltonen, Kaakon derbyn uusinta ja kauden ensimmäinen täysi kierros

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Liigan ensimmäinen täyskierros on pelattu. Energiset ja maalirikkaat avausottelut saivat kaltaistaan jatkoa useammalla mielenkiintoisella kohtaamisella, kuten toista kertaa toiseen päivään pelattu KooKoon ja SaiPan välinen Kaakon Derby, sekä Tomi Lämsän ja Ville Peltosen kohtaaminen.

Lauantain kierros tarjosi kaiken kaikkiaan jopa 49 maalia. Etenkin otteluiden ensimmäiset erät olivat hurjan tehokkaita, sillä avauserät ovat viimeksi tuottaneet yhtä paljon maaleja 7.12.2007. Turussa nähtiin myös erikoisuuksia, kun Palloseuran kanadalaislaituri Aidan Dudas karkasi kahdesti läpiajoon alivoimalla, ja tuli kummallakin kerralla kaadetuksi rangaistuslaukauksen arvoisesti.

Ottelukierros nousi maalimäärältään vuosituhannen kymmenenneksi runsasmaalisimmaksi, kun paikkakunnilla mätettiin yhteensä 49 täysosumaa.

Löydät otteluiden maalintekijät kunkin ottelun lopputuloksen alla olevasta tilastot-välilehdestä.

TPS viime hetkillä voittoon – Salamannopea Dudas säväytti kotiyleisön

TPS jatkaa voitokasta kulkuaan, ja siirtyi runkosarjan kärkeen voitettuaan Sportin lukemin 3–2.

Liigakausi sai avauksensa myös turkulaisten kannalta, kun TPS pelasi ensimmäistä kertaa tällä kaudella kotihallissaan. Vastaan asettui Sport. Molemmat olivat saaneet hyökkäyspelinsä sopivasti raiteilleen, TPS:n Emil Johansson kohtasi viime kaudella edustamansa Sportin ensimmäistä kertaa ja Sport-kapteeni Sebastian Stålberg pääsi tällä kertaa Turkuun perinteisellä joukkuekuljetuksella taksin sijaan.

Harjoituskaudella try-out-sopimuksen kanssa edukseen esiintynyt Jasper Lindsten kiitti Palloseuraa täysipäiväisestä sopimuksesta avaamalla maalinteon Turussa. Lindsten kierti maalin taakse Viljami Marjalan erinomaisen syötön jälkeen, ja iski pienestä kulmasta kiekon ohi Rasmus Reijolan.

Tutun kotiyleisön eteen palannut Markus Nurmi karkasi läpiajoon erän loppuvaiheilla, mutta Reijola pysäytti laukauksen. Antti Aarnio tasasi lukemat vain 21 sekuntia ennen erätaukosummeria terävällä laukauksella, ja koppeihin poistuttiin lukemissa 1–1.

Toinen erä alkoi isäntien kannalta hurmosmaisesti, kun räjähtävää nopeutta Palloseurassa osoittanut Aidan Dudas karkasi läpiajoon. Carl-Johan Lerby kaatoi kanadalaisen, ja tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus. Dudas ampui kiekon terävästi ohi Reijolan siirtäen Palloseuran johtoon. Tilanteesta ehti kulua vain vajaa kaksi minuuttia, kun Dudas karkasi uudella TPS-alivoimalla uudestaan läpi, ja tuli tällä kertaa Atro Leppäsen kaatamaksi.

Dudasille tarjottiin toinen rangaistuslaukaus, mutta tällä kertaa Reijola vei pidemmän korren. Sport ei saanut kiekkoa verkkoon toisessa erässä neljästä ylivoimamahdollisuudesta huolimatta, ja kolmanteen erään suunnattiin kotijoukkueen johdossa.

Aarnio kuitenkin rokotti isäntiä toistamiseen kolmannen erän alussa illan toisella osumallaan, tasaten koko viime kauden maalisaldonsa puolessatoista ottelussa. Kolmas erä oli aiemmista poiketen tasaviisikkojen vääntöä, ja ratkaisua saatiin odottaa pitkälle ottelun loppua kohden. 

Niin ikään Turkuun täksi kaudeksi palannut Petrus Palmu iski ottelun voittomaalin vain kaksi ja puoli minuuttia ennen ottelun päättymistä Sport-puolustuksen unohdettua tämän maalin edustalle. TPS voittaa ja jatkaa tappioitta sarjakärkeen avausviikon jälkeen.

Maaliodottama:
TPS 1.66 – 1.99 Sport

HIFK:lle kauden avausvoitto maali-iloittelussa – Voittomaalia edelti upea aloituskuvio

HIFK avasi voittotilinsä runsasmaalisessa Lukko-koitoksessa Raumalla. Helsinkiläisten jatkoaikamaali syntyi upean aloituskuvion jälkeen.

Lukon ja HIFK:n kauden ensimmäiseen keskinäiseen kohtaamiseen lähdettiin erityisellä latauksella. Joukkueet kohtasivat viime kaudella pudotuspeleissä, jolloin HIFK poistui voittajana. Vielä merkittävämpi kohtaaminen löytyi kuitenkin joukkueiden penkkien takaa, sillä Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä oli Jokereiden pääkäskijä ottelussa, jossa Semir Ben-Amor rusikoi nykyisen HIFK-päävalmentaja Ville Peltosen käräjille saakka.

Isännät valtasivat tulostaulun täysin ensimmäisessä erässä. Lukko lähti Pathrik Westerholmin ja Matthew Abtin maaleilla jo kahden maalin johtoon. Sebastian Repo kasvatti raumalaisten johdon jo kolmeen maaliin Kristian Vesalaisen istuttua rangaistusaitiossa väkivaltaisuudesta.

Vierailijoiden Joonas Rask kunnostautui tilastomerkinnöissä kovaa tahtia erän lopussa. Rask niittasi HIFK:n kavennuksen, ja oli tehdä jo uuden maalin erän viime seknneilla. Kiekon kuitenkin todettiin jääneen maaliviivalle, ja osuma hylättiin videotarkastuksen jälkeen. Tilanteen jälkipeleissä Rask ja Abt tappelivat, ja Liiga pääsi toteuttamaan uuden tappelusääntönsä käytännössä.

Koska Abtilta tippui hanska tappelun yhteydessä, hänelle tuomittiin tilanteesta ottelurangaistus. Rask selvisi tilanteesta viiden minuutin tappelurangaistuksella.

HIFK sai uuden vaihteen silmään toiseen erään, ja paahtoi Lukon rinnalle, ja ohi. Helsinkiläisten maaleista vastasivat ylivoimalla osunut Vesalainen, sekä puolustajat Luke Martin ja Petteri Lindbohm. Maali oli Martinille Liiga-uran ensimmäinen, ja syntyi niin ikään ylivoimalla. Lindbohmin maali syntyi puolestaan upean rannelaukauksen jälkeen. Isännät hallitsivat kiekkoa toisessa erässä, mutta helsinkiläiset veivät erän nimiinsä.

Lukko myllytti hurjan lailla kolmannessa erässä vieden laukaustilastot jopa lukemin 17-4. Tasoitusmaalikin syntyi Revon lavasta, ja ottelu eteni jatkoajalle. HIFK:n maaliodottamaksi kolmanteen erän merkattiin olematon 0.03.

Jatkoajalla nähtiin avausviikon kiistatta upein pelikuvio, kun HIFK toteutti aloitusvoiton jälkeen muun muassa NHL-seura Buffalo Sabresin viime kaudella esittelemän jatkoaikakuvion. Aloituksen voittanut Jori Lehterä pelasi kiekon suoraan alle Martinille, joka luisteli aina oman maalinsa taakse. Jäällä kolmantena ollut Vesalainen unohtui Lukko-puolustukselta, ja hän karkasi läpiajoon tekemään voittomaalin.

Maaliodottama:
Lukko 3.32 – 2.21 HIFK

Pelicans avasi maalihanat ja murskasi Kärpät – Laschin ketju hirmutehoilla

Ryan Laschin, Patrik Carlssonin ja Lars Bryggmanin ketju vietti tehokasta iltaa Pelicansin avatessa kauden voittosaldonsa.

Pelicans palasi kotijäälleen ensimmäistä kertaa alkavalla kaudella viime kevään hurmoksen jälkeen, ja sillä oli paljon todistettavana Tapparan nollattua lahtelaiset keskiviikon finaalien uusintaottelussa. Kotijoukkue saikin erinomaisen alun otteluun, ja hyödynsi Kärppien huolimattomat otteet.

Pelicans tykitti ensimmäiseen varttiin kaksi ylivoimaosumaa, kun maalin makuun pääsivät uudet hankinnat Patrik Carlsson ja Kasper Puutio. Kotijoukkueen maaleista huolimatta Kärpät pääsi lähelle osumaa, ja erän maaliodottama merkattiinkin selkeästi vieraiden nimiin lukemin 0.59–1.53.

Lasch ja Carlsson petasivat toisen erän alkuun maalintekopaikan Lars Bryggmanille, joka iski isäntien kolmannen maalin varmasti. Toinen erä oli selkeää ylivoimaa isänniltä, ja lahtelaiset hallitsivat pelitapahtumien ohessa myös kiekkoa paljon Kärppiä enemmän (42,0%-34,0%). Maaleja erä ei Bryggmanin osuman jälkeen tarjonnut, ja Pelicans meni menojaan.

Kärpät näyttäytyi tulostaululla vihdoin kolmannen erän puolivälissä Julius Junttilan iskettyä vieraiden ainoan maalin. Kärppien puolustaja Emil Pieniniemi merkkautti maaliin Liiga-uransa avauspisteen. Kolmikko Lasch-Carlsson-Bryggman tyylitteli loppulukemat Carlssonin iskiessä illan toisen osumansa. Ketjulle yhteensä kahdeksan pistettä, ja Pelicansille vakuuttava avausvoitto.

Maaliodottama:
Pelicans 3.15 – 4.31 Kärpät

SaiPa kuittasi kalavelat − ensimmäinen Kaakon derbyn voitto puoleentoista vuoteen

Perinteiseen tapaan KooKoo ja SaiPa kohtasivat Liiga-kauden ensimmäisellä viikolla kahdesti. Voitot jaettiin tasan, mutta pisteet menivät SaiPalle, sillä lappeenrantalaisjoukkue onnistui viemään 5−3-voiton Kouvolasta varsinaisella peliajalla. Edellisen kerran SaiPa kaatoi KooKoon maaliskuussa 2022.

Kaakon derby on aina otteluna mielenkiintoinen, mutta tähän iltaan lähdettiin erikoisasetelmasta. Joukkueet kohtasivat toisen kerran kahteen päivään ja eilen KooKoon jatkoaikavoittoon Lappeenrannassa päättynyt 4−3-trilleri, jossa SaiPa joutui kärsimään sydänsuruista upean kolmen maalin takaa-ajoaseman kirimisestä huolimatta ja ottelu siirtyi seuraavaksi Kouvolaan.

Avauserän alkupuoliskolla molemmat onnistuivat jo maalinteossa, kun Otto Paajanen ohjasi Miska Kukkosen laukauksen ja Santeri Airolan samankaltainen laukaus upposi KooKoo-maaliin ilman ohjausta. Erän käännyttyä jälkimmäiselle puoliskolle keskialueella kiekon saanut Emil Molin pääsi nousemaan kun SaiPan vaihto lennosta epäonnistui. Ruotsalainen ampui kiekon takakulmaan.

Tämänkin osuman SaiPa kuittasi nopeasti päästessään ylivoimalle, kun Valtteri Lipiäisen oikea-aikainen syöttö tavoitti Valtteri Ojantakasen, joka pääsi tasoittamaan. Muutenkin erän loppuosa mentiin SaiPan tahdissa, ja vieraiden päästessä pelaamaan viidellä kolmea vastaan Airola laukoi erän ja Liiga-uran toisen osumansa.

Toisessa erässä maaleja ei alkupuolella nähty, vaikka SaiPa-laukaus kävi tolpassa ja Adam Helewka sortui turhaan näpertelyyn. Erän loppua kohti ote siirtyi vahvasti KooKoolle. Erän päättyessä tunne nousi kun Hugo Rikkilä laukoi kiekon hieman summerin soimisen jälkeen. Yleinen kähinä toi rangaistukset Axel Ottossonille ja Henri Hietalalle.

Kolmannen erän toisella minuutilla Helewka onnistui avaamaan maalitilinsä Liigassa matalalla rystysuupaisullaan harhautettuaan sitä ennen Samuel Valkeejärven ulos tilanteesta. KooKoon kiriä vaikeutti Leevi Aaltosen hyökkäyspäässä ottama rangaistus, ja sen päättyessä kellossa oli kymmenen ja puoli minuuttia.

SaiPa pelasi järkevää johtoasemapeliä pitkän aikaa kolmannessa erässä. KooKoo sai kunnon paineen pidettyään aikalisänsä kolme minuuttia ja kahdeksan sekuntia ennen pelin loppua. Joonas Lehtivuori kavensi, mutta tasoitus ei enää onnistunut, vaan Ville Vainikainen viimeisteli sinetin SaiPa-voitolle tyhjään maaliin. 

Maaliodottama:
KooKoo 3.14 – 1.80 SaiPa

Ilves murskaava isäntä HPK:ta vastaan – Martelin osumat laiha lohtu hämeenlinnalaisille

HPK:n tähtihyökkääjä Danick Martel iski kaksi maalia, mutta Kerho jäi pahasti torstaista vahvistuneen Ilveksen jalkoihin.

Isännät saivat lentävän lähdön otteluun, kun viime kaudella 23 täysosumaa iskenyt Joona Ikonen avasi uuden kauden maalihanansa ylivoimalla. Avauserän puolivälissä Petteri Nikkilä täräytti keskialueella lujaa Eemeli Suomea ylävartaloon. Tilannetta tutkittiin uuden linjan mukaisesti videolta päähän kohdistuneena taklauksena, mutta pelirangaistusta ei kuitenkaan nähty tarpeelliseksi. Nikkilä selvisi tilanteesta kahden minuutin rangaistuksella.

Ilves karkasi kuitenkin menojaan ensimmäisen erän lopulla, kun tehokkaina laukojina tunnetut Ville Meskanen ja Jani Nyman kasvattivat HPK:n tuskaa. Erätauolle poistuttiin tupsukorvien kolmen maalin johdossa.

Toisessa erässä Ilves jatkoi myllytystä, hallitsi kiekkoa ja laukoi jopa kymmenen kertaa enemmän, kuin HPK. Maalia saatiin kuitenkin odottaa erän loppuvaiheille, kun Kerhon ykköstähti Danick Martel hyödynti Ilves-puolustuksen heikosti organisoidun puolustuskuvion, ja latasi kiekon etukulmasta maaliin.

Meskanen osui erän lopulla toistamiseen, tällä kertaa ylivoimalla. Laituri ohjasi Oula Palveen kudin ilmasta maaliin, ja vaikka tilannetta tarkasteltiin videolta, maali hyväksyttiin. Erätauolle poistuttiin murskaavissa 4–1-lukemissa. Erässä jaettiin jopa viisi rangaistusta.

Ottelun viimeinen kuusiminuuttinen tarjosi vielä jopa neljä maalia, kun Arttu Pelli teki ensimmäisen maalinsa Ilves-paidassa vanhaa seuraansa vastaan. Ilves-nuorukainen Sebastian Soini merkkautti syöttöpisteen maaliin Liiga-debyytissään. Martel ja Dominik Mašín iskivät vielä maalit mieheen, ja Aleksi Mustonen viimeisteli loppulukemat vain kaksi sekuntia ennen päätössummeria.

Maaliodottama:
Ilves 3.00 – 2.77 HPK

Maalikuningas Gardiner JYPin jatkoaikavoiton takeena – Jukurien kolme ylivoimamaalia eivät riittäneet

JYP voitti Jukurit runsasmaalisessa ottelussa lauantai-iltana Reid Gardinerin jatkoaikamaalilla.

Ottelu sai vauhdikkaan alun, kun Pekka Jormakka ja Reid Gardiner iskivät maalit mieheen ensimmäisen viiden minuutin aikana. Jormakan osuma syntyi JYP-rangaistuksen aikana. Oskars Batņa iski jo kauden kolmannen maalinsa, jälleen ylivoimalla, ja erätauolle lähdettiin isäntien yhden maalin johdossa. Jukurit myllytti ensimmäisessä erässä jopa 25 laukausta. 

JYPin taiturimainen laituri Severi Lahtinen tasoitti ottelun vain 28 sekuntia toiseen erään. Jyväskyläläisten viime kauden kultakypärä Jerry Turkulainen iski kauden avausmaalinsa ylivoimalla vieden hurrikaaniryhmän johtoon ensimmäistä kertaa ottelussa. Jukka Rautakorven ryhmän kurinalaisuus kuitenkin petti jälleen rangaistuksen hinnalla, ja mikkeliläisten viime kauden ykköstykki Niko Huuhtanen kihautti kauden ensimmäisen osumansa – illan teeman mukaisesti ylivoimalla.

Kolmas erä oli tasaista vääntöä vähillä laukauksilla, ja ratkaisua haettiin jatkoajalta. JYPin kärkisentteri Giorgio Estephan löi maalin eteen liukuneen Otto Mäkisen mailaan, ja tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus, josta Mäkinen ei kuitenkaan ratkonut ottelua.

Gardiner iski voittomaalin Lahtisen upeasta esityöstä. Taiturilaituri Lahtinen pujotteli Jukuri-puolustuksen läpi, ja pelasi kiekon jalkojen välistään Gardinerille. Osuman voit katsoa tästä linkistä (linkki vie X-palveluun).

Maaliodottama:
Jukurit 4.53 – 3.05 JYP

Leevi Viitalan hirmuilta tahditti Ässien murskajaiset

Leevi Viitala toimi Ässien tähtenä iskien Padan murskaavassa 6–0-voitossa jopa tehot 3+2.

Ottelun alku ei olisi voinut saada parempaa alkua Ässien kannalta. Puolustaja Aleksi Matinmikko sivalsi kotijoukkueen johtoon Liiga-uransa avausmaalilla. Pata siirtyi erän alkuun vielä 2–0 johtoon Leevi Viitalan kauden avausosumalla. Konsta Kapanen oli lähellä tuoda keltapaidat mukaan otteluun, mutta videotarkistuksen jälkeen numerot säilyivät samana.

Toista erää ei kauan ehditty ihmettelemään, kun Juha Jatkola kaivoi jo kolmannen kerran kiekkoa maalista. Tälläkin kertaa asialla oli Viitala, mutta luvassa oli illan toinen videotarkastus. Tuomio pysyi, ja Viitalan illan toinen maali jäi tilastoihin.

Jatkolan ilta paheni entisestään, kun viime kaudella Ässien sisäisen pistepörssin voittaneen Roope Talajan laukaus yllätti Jatkolan, ja kotijoukkue siirtyi ratkaisevan oloisesti 4–0 johtoon.

Päätöserän hahmoksi Ässä-puolustaja Martin Lefebvre. Kanadalainen viimeisteli ensin itse maalin, ja erän puolivälissä puolustaja vapautti Viitalan maalintekoon. Viitalan hattutemppu oli tosiasia, ja kahdella edellisellä kaudella kullakin neljä osumaa iskenyt 21-vuotias sinetöi illan kolmannellaan Ässien murskavoiton.

 KalPa piristyi ottelun lopulla hakemaan vimmatusti maalia, mutta huikean ottelun Ässien maalilla pelannut Niklas Rubin sai tililleen kauden ensimmäisen nollapelinsä. Ässät avasi kauden voittotilinsä murskaavasti kahden tappion jälkeen.

Maaliodottama:
Ässät 1.94 – 2.32 KalPa