Liiga-kierros: Tasaisten kamppailuiden kierros

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - Pelicans, Helsingin jäähallissa, 24. lokakuuta 2018.
Liigan lauantain kierroksella nähdään useita tasaisia ottelupareja. Yksittäisillä voitoilla saatetaan nähdä suuriakin keikahduksia sarjataulukon tasaisessa keskikastissa.

Kärpät jatkaa Satakunnan kiertuetta voitto mielessään

Kärpät pelasi perjantaina Porissa, josta matkaan jäi kaksi pistettä. Seuraavana Satakunnan kiertueella on vuorossa Lukko, jota vastaan Kärpät lähtee hakemaan lisäpisteitä kotiinviemisiksi.

Lukko on pelannut ailahtelevasti. Kausi alkoi neljän ottelun tappioputkella ja ongelmia oli pelin jokaisella osa-alueella. Ajoittain raumalaisten peli on jo näyttänyt lähtevän käyntiin, mutta hyviä otteluita seuraa huono jakso. Viime viikolla joukkue nappasi voitot Sportista ja HIFK:sta, mutta kuluneella viikolla tarjolla on ollut vain tappioita.

Kärpät oli viikkoon lähdettäessä kymmenen ottelun voittoputkessa. Keskiviikkona Tappara kuitenkin katkaisi oululaisten voittokulun hakemalla täydet vieraspisteet Kärppien kustannuksella. Perjantaina Kärpät korjasi kurssiaan voittamalla Porissa Ässät rangaistulaukauksilla.

Lukon kauden suurimmat ongelmat ovat olleet puolustus- ja maalivahtipelissä. Raumalaiset ovat päästäneet Liigan eniten maaleja. Kokonaisuutena Lukon verkkoa on heiluteltu lähes kolminkertainen määrä Kärppiin verrattuna. Hyökkäyspelaamisessa Lukko on ottanut kauden mittaan askeleita parempaan suuntaan, mutta suoritusvarmuuden kanssa riittää vielä töitä.

Kärpät on siis päästänyt selvästi vähiten maaleja Liigassa. Ottelun vähemmän pelannut TPS on päästänyt toiseksi vähiten, 28 maalia, kun Kärppien maalivahdit ovat joutuneet keräämään kiekkoja selkänsä takaa 20 kertaa. Hyökkäyksen kanssa myös oululaisilla puuttuu parhaat askelmerkit. Mika  Pyörälän, Rasmus  Kuparin sekä Aleksi Heponiemen ketju pystyy tuottamaan tehoja lähes joka ilta, mutta muilta osin oululainen ketjuruletti vielä pyörii.

Tilastot

Tulosveto

Kärpät ottaa toisen voiton Satakunnasta
Kärpät oli yllättävän suurissa vaikeuksissa perjantai-iltana Liiga-jumbo Ässien vieraana. Voitto oululaisille irtosi vasta voittomaalikilpailun jälkeen. Lukko tulee otteluun allaan ruma tappio JYPiä vastaan. Mikäli raumalaisten otteet ailahtelevat yhtä paljon kuin aiemminkin, ei Kärpillä pitäisi olla ongelmia tämän pelin voittamisessa.
1 2
3 4

Ilveksen vahva hyökkäys kohtaa Pelicansin pitävän puolustuksen

Eniten maaleja tehnyt Ilves saa vieraita Lahdesta, kun tiiviisti omalla alueella pelaava Pelicans saapuu Tampereelle.

Ilves on aloittanut kauden ylittämällä odotukset. Sarjataulukossa tupsukorvat ovat neljäntenä, kun runkosarjaa on takana neljännes. Viimeisimmässä ottelussaan Ilves kärsi tappion TPS:lle lukemin 3-4.

Pelicans on sarjataulukossa viisi pistettä Ilvestä perässä. Lahtelaiset pääsevät otteluun kaksi voittoa takataskussaan. Ensin joukkue haki maistuvan vierasvoiton HIFK:sta helsingissä ja perään kotonaan KalPasta.

Ilves on kasvanut kauden aikana tulivoimaiseksi joukkueeksi, joka on iskenyt eniten maaleja Liigassa. Kyse on koko joukkueen kehityksestä, siitä on merkkinä jo vilaisu pistepörssiin. Kymmenen parhaan pistemiehen joukosta löytyy vain yksi Ilveksen pelaaja, toisena majaileva Teemu Lepaus. Tasaisesti ja laajalla rintamalla hyökkäävä Ilves on vaarallinen vastustaja jokaiselle joukkueella.

Pelicansin kausi ei ole ollut hyökkäyspelin ilotulitusta. Kauden alussa puolustajista Oliwer Kaski sekä Mikko Kousa kantoivat suurta vastuuta tehoista, viime aikoina hyökkääjien kärkinimet Hynek Zohorna, Jesse  Saarinen sekä Jesse Mankinen ovat ottaneet suurempaa roolia. Pelicansin tuloksien selkäranka on kuitenkin ollut vahva puolustuspelaaminen sekä korkealla tasolla pelaavat maalivahdit.

Tulosveto

Ilves on toipunut TPS-pelistä
TPS laittoi taululle neljä maalia jo ensimmäisessä erässä vierasottelussa Ilvestä vastaan torstaina. Jo kuuden minuutin jälkeen tilanne oli 3-0 vierailijoille, jonka jälkeen maalilla aloittanut Antti Lehtonen vaihtui Riku Heleniukseen. Ilves sai vielä pelistään kiinni ja nousi maalin päähän, mutta hävisi lopulta lukemin 3-4. Lauantai-iltana vieraaksi saapuu kaksi peräkkäistä voittoa ottanut Pelicans. Lahtelaiset eivät päästä Ilvestä helpolla ja ottelussa voidaan hyvinkin nähdä jatkoaika.
3 4
3 4

KalPa hakee tappioputken katkaisua

KalPa on hävinnyt kahdeksan edellistä otteluaan. Loukkaantumisten riivaama kuopiolaisryhmä hakee putken katkaisua JYPin kustannuksella.

KalPa on hävinnyt kahdeksan viimeistä otteluaan. Jakson ainoa pilkahdus on yksi piste kotiottelusta SaiPaa vastaan. Tappioputken aikana KalPa on jäänyt usein selvästi jalkoihin, eikä voi puhua edes jatkuvista niukoista tappioista. Kaikkiaan tappioputken maaliero on kuopiolaisittain murheellinen 10-35.

Myös JYPin kausi on alkanut odotettua heikommin. Sarjataulukossa joukkue on valahtanut Ässien edelle toiseksi viimeiseksi. Edellisessä ottelussaan jyväskyläläiset voittivat Lukon murskalukemin 7-2. Voitto katkaisi jyväskyläläisten yhdeksän ottelun putken ilman täyttä pistepottia.

KalPan ongelmat alkoivat jälleen loukkaantumisista. Kuopiolaisten kokoonpano ei kuulu muutenkaan sarjan leveimpiin ja avainpelaajia on puuttunut läpi kauden. Jaakko Rissasen paluu helpotti tilannetta, mutta lähes samalla oven avauksella riveistä putosi Kai Kantola. Lauantaina kuopiolaisia rasittaa myös perjantainen ottelu Lahdessa, kun JYP pääsee päivän levänneenä otteluun.

Torstain murskavoitto Lukosta avasi JYPin henkisiä viimeistelyn kahleita. Erityisen tärkeitä onnistuiset olivat tehottomuudesta kärsineille konkareille Jarkko Immoselle sekä Eric Perrinille. JYP kaipaa kaksikon tehoja mikäli mielii sarjataulukossa ylöspäin. Maalin suulla Eetu Laurikainen on pelannut joukkueen tuloksista huolimatta erinomaisesti.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

JYP

25.09
Tappara - JYP
6 - 3
24.09
JYP - SaiPa
1 - 3
18.09
JYP - KooKoo
3 - 1

Tulosveto

JYP löysi maalijyvänsä ja itseluottamuksensa
Jyväskyläläiset ovat painineet pitkän aikaa maalinteko-ongelmien kanssa. JYP ei ole saanut tilanteista huolimatta kiekkoa maaliin, mutta viimeisimmässä ottelussaan hurrikaanipaidat onnistuivat viimein kääntämään tilanteet osumiksi myös tulostaululle. Se kaatoi kotijäällään Lukon peräti lukemin 7-2, vaikka raumalaisvieraat johtivat ottelua vielä toisen erän puolivälissä. Eilen Lahdessa häviämässä käynyt isäntäjoukkue KalPa uiskentelee syvissä vesissä, eikä valoa tunnelin päässä oikeastaan näy. Juonen päästä kiinni saanut JYP saattaa iskeä reilummankin kasan maaleja edellisessä ottelussa löytyneellä itseluottamuksella.
1 2
4 5 6

Kokoonpanoon palannut Partanen tuo tehoja Jukureille

KooKoo saa lauantaina tuttuja vieraita Mikkelistä, kun Jukurit saapuu vierailulle. Jukurien Mika Partanen palasi kokoonpanoon perjantaina ja toi heti uutta juonta mikkeliläisten hyökkäykseen.

KooKoon viiden ottelun tappioputki on vaihtunut viime otteluissa voittoputkeen. Kouvolalaiset ovat voittaneet neljä edellistä otteluaan. Tällä viikolla KooKoo on pelannut vain yhden ottelun, perjantaina HPK kaatui vieraskentällä niukasti 3-2.

Myös Jukurit pääsee otteluun edellisiltana tulleen voiton tuoma tunne mukanaan, kun SaiPa kaatui tasapainoisen esityksen jälkeen lukemin 4-2. Sarjataulukossa joukkueet majailevat peräkkäisillä sijoilla, KooKoo yhdeksäntenä, Jukurit kymmenentenä.

Jukurien puolustus on toiminut viime otteluissa hyvin. Hyökkäyksessä kokoonpanoon palannut Mika Partanen toi uutta liekkiä mikkeliläisten pelaamiseen. Ketju Partanen - Turo Asplund - Vadim Pereskokov oli joukkueen vaarallisin. Vastaavasti joukkueen nimelliseltä, Julius Vähätalon johtamalta, ykkösketjulta on lupa odottaa enemmänkin tehoja kovan työmäärän lisäksi.

KooKoo oli kauden alussa Malte Strömwallin tehojen varassa. Syksyn edetessä hyökkäyspäähän on löytynyt lisää ratkaisijoita. Viime otteluissa joukkueen tehokkaimmaksi on noussut kokenut konkari Juha-Pekka Haataja, joka on viiden ottelun pisteputkensa aikana kerännyt yhteensä kahdeksan pistettä, eikä Haataja ole ainoa, jonka tehokäyrä odottaa ylöspäin.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

25.09
Kärpät - KooKoo
2 - 1
22.09
KooKoo - KalPa
7 - 4
18.09
JYP - KooKoo
3 - 1

Jukurit

Tällä kaudella

harjoitusottelut

06.09.
KooKoo - Jukurit
5 - 2

runkosarja

Tulosveto

KooKoo on oppinut voittamaan vieraissa
Kouvolaan on kuulunut viimeisten ottelujen aikana oikein hyvää. Erittäin huojentavaa KooKoon kannalta on ollut se, että se on onnistunut voittamaan nyt kahdesti vieraissakin. Vieraskaukalossa kouvolalaiset hävisivät kuusi ensimmäistä peliään, mutta nyt sekin asia on korjattu. Kouvolalaiset viilettävät tällä hetkellä neljän ottelun voittoputkessa. KooKoo jatkaa kotijäällään väkevää menemistään Jukureita vastaan. Ottelu tulee kuitenkin olemaan tasainen.
2 3
2 3

HPK hallitsee, SaiPa selviytyy

Sarjan kiekonhallintatilastoja hallitseva HPK matkaa Lappeenrantaan SaiPan vieraaksi. SaiPan salainen ase on alkukauden HPK:ssa pelannut Oskari Lehtinen.

Kauden vahvasti aloittanut SaiPa on marssinut viime peleissä asteen mollivoittoisemmin tuloksin. Perjantai-iltana Sputnikit hävisivät Jukureille lukemin 4-2. Pienestä pelillisestä alavireestä huolimatta SaiPa on edelleen sarjataulukossa hyvissä asemissa seitsemäntenä.

Yksi alkukauden suurimmista yllättäjistä on sarjataulukossa kolmantena majaileva HPK. Joukkue hävisi edellisen ottelunsa perjantaina KooKoota vastaan, mutta edelliset viisi ottelua hämeenlinnalaiset voittivat ilman pistemenetyksiä.

Kiekonhallintatilastoista joukkueet löytyvät eri ääripäistä. Tasaviisikoin HPK on laukonut useimmin kohti vastustajan maalia, SaiPa vähiten. Vastaavasti SaiPan maalivahdit ovat joutuneet urakoimaan huomattavasti useammin kuin HPK:n virkaveljensä.

Illan erikoisuus on Oskari Lehtisen pelaaminen edellistä seuraansa vastaan. Viime kaudet Mestistä tahkonnut Lehtinen aloitti kautensa HPK:ssa, mutta pääsi pelaamaan pienessä roolissa vain kahdessa ottelussa. Kokoonpanon ulkopuolelle valahtanut pelaaja lähti hakemaan vastuuta Lappeenrannasta, jossa on onnistunut loistavasti. Lehtinen on tehnyt SaiPan riveissä kahdeksassa ottelussa viisi tehopistettä kuuluen vastaavalla jaksolla joukkueen tehokkaimpiin pelaajiin.

Tulosveto

SaiPa kaivaa jälleen kotivoiton
Pisteitä per ottelu -kaavalla laskettuna SaiPa on tällä hetkellä sarjan kovin kotijoukkue. Se ei ole hävinny vielä yhtään kotipeliä tällä kaudella, vaikka vieraissa onkin ollut melko vaikeaa. Lappeenrantalaiset saavat lauantai-illan ratoksi vastaansa HPK:n. Hämeenlinnalaisten voittokulku sai eilen kolhun kotijäällä, kun KooKoo kävi hakemassa kauden toisen vierasvoittonsa HPK:n kustannuksella. SaiPa jatkaa väkeviä kotiotteitaan ja ottaa vierailtaan tässä ottelussa täyden pistepotin.
3 4
2 3

Kriisien keskellä tarpova Ässät vierailulle Vaasaan

Alkukauden virallinen kriisijoukkue Ässät on jo aiemmin tehnyt muutoksia pelaajistoonsa. Seuraavaksi ratkaisua Porissa haettiin urheilujohdosta, josta seuraikoni Jari Korpisalon pesti päätettiin. Seuraavana todennäköisesti tutisee päävalmentajan palli, mikäli kurssi ei käänny.

Sport katkaisi edellisessä ottelussaan keskiviikkona viiden ottelun putkensa ilman täyttä pistepottia, kun Jukurit kävi Vaasassa häviämässä kotkapaidoille.

Porilaisten kannalta pistesarake on murheellista katsottavaa. Takana on 16 ottelua, joista kymmenen pistettä ja vain yksi varsinaisen peliajan voitto. Perjantain piste Kärpiltä on laiha lohtu, kun ero pudotuspeliviivaan on jo kymmenen pistettä.

Viime aikoina Sportin puolustus on ollut haavoittuva. Ennen voittoa Jukureista vaasalaisia vastaan tehtiin viidessä ottelussa 25 maalia. Samalla kauden alussa toiminut hyökkäys on yskähdellyt. Vastaavalla viiden ottelun jaksolla joukkue nimittäin jäi peräti kahdesti nollille ja kertaalleen tuloksena oli yksi maali.

Ässiä vaivaa koko organisaation laajuinen alavire. Joukkue on hakenut ratkaisua jo muutoksilla kokoonpanossa ja pelaajistossa, viimeisimpänä kohteeksi joutui urheilujohto, kun seuralegenda Jari Korpisalon pesti päätettiin lakkauttaa. Yksilötasolla tulosyksiköiden pelaajista vain Sakari Salminen, Niko Peltola ja varauksin Jarno Kärki saavat puhtaat paperit alkukaudesta.

Tulosveto

Sport vie kasitien derbyn
Ässät rullailee kasitietä pohjoiseen lauantaiksi Sportin vieraaksi. Hyvinkin vaihtelevia otteita esittänyt Sport on ennakkosuosikki kaatamaan Ässät tässä syksyn toisessa derbyssä, vaikka porilaiset onnistuivatkin perjantaina laittamaan sarjakärki Kärpät ahtaalle kotiluolassaan. Vaikka voittaminen on ollut Sportille vaikeaa, on tämä niitä otteluita, joissa sen pitäisi ottaa täysi pistepotti.
3 4
1 2

HIFK nuorella voimalla ryöstöretkelle Turkuun

TPS on sarjataulukon kärkitaistossa. Loukkaantumisten runtelema HIFK lähtee Turkuun tilanteessa, jossa joukkueen pirteimmin ovat esiintyneet nuoret pelaajat Anton Lundell ja Niklas Nordgren. Riittääkö nuori voima vai pystyykö TPS pitämään ottelun näpeissään?

Isäntäjoukkue on pitänyt itsensä kauden alkuhetkistä lähtien sarjan kärkitaistossa mukana. Tällä hetkellä TPS majailee sarjataulukon toisena, viisi pistettä Kärppien takana. TPS on voittanut kolme edellistä otteluaan, viimeisimpänä niin ikään vahvassa vireessä olevan Ilveksen vieraskentällä lukemin 4-3.

Loukkaantumisten keskellä rypevällä HIFK:lla on ollut pelillisiä vaikeuksia. Perjantaina helsinkiläiset kuitenkin voittivat kahden tappiollisen ottelun jälkeen Tapparan kotonaan 4-0 ottelussa, jossa Kimmo Kuhdan paita nostettiin hallin kattoon.

TPS on profiloitunut joukkueeksi, joka tekee tarvittavan voittoon, ei juuri ylimääräistä. TPS ei ole voittanut kertaakaan enemmällä kuin kolmella maalilla, vaikka esimerkiksi edellisessä ottelussa Ilvestä vastaan joukkue karkasi neljän maalin karkumatkalle jo ensimmäisessä erässä.

HIFK:n riesana ovat loukkaantumiset, joista joukkue on kärsinyt erityisesti viime otteluissa. Kiekollista peliä ovat häirinneet taitavien Iikka Kangasniemen sekä Erik Thorellin puuttuminen kokoonpanosta. Tasonsa osoittaneiden taitureiden jättämää taitovajetta ovat korvanneet ensisijaisesti nuoret pelaajat. Anton Lundell sekä Niklas Nordgren ovat kiittäneet lisääntyneestä peliajasta ja nousseet tehokkaimpien pelaajien joukkoon.

Tulosveto

TPS vahvoilla kotonaan
Vahvasti viimeisimmissä otteluissaan esiintynyt TPS jatkaa voittojaan vierailevaa HIFK:ta vastaan. Turkulaiset pelasivat viimeksi torstaina, kun se kaatoi Ilveksen vierasjäällä. Eilen perjantaina Helsingissä hilattiin Kimmo Kuhdan paita hallin kattoon ja HIFK kaatoi juhlallisuuksien päälle Tapparan lukemin 4-0. Kotijäällään kauttaaltaan hyvin esiintynyt TPS pääsee levänneempänä eilen pelannutta helsinkiläisnippua vastaan ja korjaa voiton.
2 3
1 2