Liiga-kierros: Puolustavan mestarin kausi käyntiin - saako HPK:n Tappara-piina jatkoa?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Liigassa kamppaillaan lauantai-iltana seitsemän ottelun kierros. Kierroksella muun muassa puolustava mestari Kärpät avaa liigakautensa.

Saako Tappara koneensa käyntiin?

HPK saa kauden ensimmäiseen kotiotteluunsa vieraaksi Tapparan. Molemmat ryhmät kärsivät avausotteluissaan tappiot, mutta pelillisesti molemmilla on alla erilaiset ottelut.

HPK kärsi avauskierroksella jatkoaikatappion TPS:ää vastaan 2-1-numeroin. Hämeenlinnalaisryhmä esiintyi ottelussa kuitenkin pirteästi etenkin toisessa erässä ja silläkin oli tasaisessa kamppailussa paikat useampaan maaliin. Viimeistely oli kuitenkin tehotonta ja TPS käänsi ottelun lopulta jatkoajalla edukseen.

− Ekaa kymppiä TPS vei aika selvästi ja siinä oltiin aika vaiheessa. Sen jälkeen viimeiset 50 minuuttia oli tasaista ja molemmilla oli paikkansa tehdä toinen, mutta ei tänään uponnut. Pelaajat teki kuitenkin kovaa töitä ja tyytyväisiä ollaan pisteeseen, kommentoi HPK-luotsi Antti Pennanen.

Tapparan kone puolestaan yskähteli ja joukkue jäi telineisiin vahvasti taistellutta paikallisvastustaja Ilvestä vastaan kärsien niin ikään 2-1-tappion. Kirvesrinnoilla oli vaikeuksia päästä parhaille tekosektoreille ja sen vuoksi myös maalilukema jäi yhteen.

23 kertaa torjunut maalivahti Christian Heljanko ja ainoasta maalista vastannut Otso Rantakari kuuluivat joukkueen parhaimmistoon.

HPK on sopinut Tapparalle vastustajana hyvin, sillä kirvesrinnat ovat voittaneet joukkueiden yhdeksän edellistä keskinäistä kohtaamista. HPK on voittanut viimeksi keskinäisen kohtaamisen tammikuussa 2016.

Tulosveto

Hämeenlinnaan marssii sisuuntunut Tappara
Tapparan kausi alkoi heikolla esityksellä ja tappiolla paikallisvastustaja Ilvekselle. Lauantaina HPK saakin sisuuntuneen vieraan. Hämeenlinnalaiset pelasivat perjantaina Turussa, joten kotiedun merkitys pienenee hieman, kun molemmat ovat joutuneet matkustamaan. Tapparan materiaali on vahvempi.
0 1
3 4

Vahvasti aloittaneelle Ilvekselle sisuuntunut haastaja Jyväskylästä

Ilves aloitti kautensa vahvasti kaatamalla tiukassa taistossa Tapparan, kun taas JYP menetti kahden maalin johtonsa HIFK:ta vastaan ja taipui tappioon.

Ilveksen esitys Tapparaa vastaan oli kurinalainen ja etenkin joukkueen puolustus ja - maalivahtipeli toimivat. Hyökkäyspäässä jalka liikkui raikkaasti ja se lopulta käänsikin ottelun tupsukorville, kun Juho Liuksiala viimeisteli 2-1-voittomaalin vahvan nousun päätteeksi.

− Siihen olen tyytyväinen, että noin rauhallisesti haettiin oikeita ratkaisuja Tapparan karvaukseen. Vaikka nuoria miehiä peräpäässä, niin malttoivat katsoa, että jos vaihtoehdot a, b ja c eivät toimi, niin käytetään d:tä. Se antaa varmuutta puolustamiseen ja Riku tietysti maalilla oli hyvä, Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi totesi.

JYP esiintyi kauden avauksessaan pirteästi hyökkäyspäässä ja karkasi HIFK:ta vastaan jo 3-1-johtoon David Tomasekin, Robert Rooban ja Eric Perrinin osumilla. Joukkueen peli ei kuitenkaan kestänyt kasassa vielä täyttä 60-minuuttista, vaan helsinkiläisryhmä tuli ottelun loppuhetkillä vajaassa minuutissa tasoihin ja nappasi lopulta jatkoaikavoiton.

− Pelin tason suhteen oli hyvä lähtö tähän liigakauteen. Ensimmäisessä erässä saatiin koneet käyntiin ja toisessa pystyttiin vielä parantamaan vauhtiamme. Kolmannessa erässä vähän petti rohkeus. Vastustaja tuli todella kovaa ja jäimme kahden aiemman erän tasostamme, JYP-käskijä Lauri Merikivi summasi seuran kotisivuilla.

Vahvaa puolustamista Ilves tarvitsee myös JYPiä vastaan, sillä jyväskyläläisten hyökkäyksestä löytyy tulivoimaa ja se on varmasti sisuuntunut perjantain tappiosta. Tamperelaisryhmä ei kuitenkaan päästä vieraita varmasti helpolla ja samanlaiseen otteen menettämiseen kuin perjantaina ei ole JYPillä varaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

Tulosveto

Pelit jatkuvat tasaisina
Sekä Ilveksen ottelu Tapparaa vastaan että JYPin taisto HIFK:ta vastaan etenivät perjantaina jatkoajalle. Ilves voitti omansa, JYP hävisi. Ilvekseltä ei odoteta tällä kaudella suuria, mutta joukkue esiintyi jo harjoituskaudella ajoittain mallikkaasti. Odotettavissa on vähämaalinen ja tasainen kamppailu. JYPin materiaali on parempi, mutta Ilveksen kotietu ja onnistumisten tuoma hyvä henki tasoittavat vaakakuppia.
1 2
1 2

Perjantain takaa-ajajat iskevät yhteen Mikkelissä

Jukurit ja HIFK tekivät avauskierroksella komeat nousut kahden maalin tappioasemasta jatkoaikavoittoon otteluissaan.

Jukurit oli pitkälti vastaanottavana osapuolena KalPaa vastaan, mutta teki komean nousun viimeisillä minuuteilla ja vei kaksi pistettä jatkoaikavoitolla. Jukureilla oli hankaluuksia oman hyökkäyspelinsä kanssa kotijoukkueen karvatessa aktiivisesti. Joukkue puolusti kuitenkin tiiviisti ja viimeisteli tehokkaasti paikoistaan.

− Meille tulee tällaisia vieraspelejä, joissa joudutaan puolustamaan paljon ja maalivahdin on pelattava hyvin, mutta ei sillä ole lopulta väliä, miten voitetaan. 3−1-maalin jälkeen menettämisen pelko poistui joukkueesta. Maalit olivat melko rennosti tehtyjä. Läpi pelin oli vähän sellaista, että emme pystyneet ottamaan otetta ottelusta, kun siihen oli mahdollisuus, kuvaili Jukureiden päävalmentaja Pekka Kangasalusta  paikallislehti Länsi-Savolle.

Harjoituskaudella HIFK:n hyökkääjät eivät maaleilla juhlineet, mutta kauden avausottelussa helsinkiläisten hyökkääjät merkkauttivat neljästä tehdystä maalista kolme nimiinsä, kun Erik Thorell, Iikka Kangasniemi ja Joonas Rask osuivat. Aktiivisesti hyökkäyspäässä pelaava ryhmästä löytyy myös tulivoimaa siniviivalta Teemu Erosen, Kyle Quinceyn ja Ryan O'Connorin muodossa ja heille myös pyritään hyökkäyspäässä rakentamaan tilanteita.

Puolustuspäässä helsinkiläisryhmän pelaamisessa oli havaittavissa passiivisuutta ja siinä voi olla yksi iskun paikka Jukureille. Mikkeliläisryhmä osoitti harjoituskaudella pystyvänsä aktiiviseen peliin hyökkäysalueella ja sitä tarvitaan myös lauantaina HIFK:ta vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

Tulosveto

HIFK:n hyökkäys heräsi
HIFK:lla oli CHL-otteluissa suuria viimeistelyongelmia. Sama näytti jatkuvan myös ensimmäisessä Liiga-ottelussa, jossa helsinkiläiset olivat 3-1-tappiolla vielä neljä minuuttia ennen loppua, mutta venyivät jatkoajalla voittoon. Myös Jukurit voitti ensimmäisen ottelunsa jatkoajalla tehtyään kavennus- ja tasoitusmaalit loppuhetkillä. HIFK:n hyökkäyksen herääminen kuitenkin nostaa odotukset korkealle, joten ennakkosuosikin viitta kääntyy vierailijoille.
1 2
5 6

Kärpille kauden avaukseen vieraita Kuopiosta

Kärpät saa kauden ensimmäiseen otteluunsa vieraita Kuopiosta. KalPa kärsi tappion perjantaina Jukureille ja sen tilannetta vaikeuttavat edelleen loukkaantumiset.

Kärpät sai huilata perjantain ja se pääsee kauden avauksessa kamppailemaan perjantaina Jukureille hävinneen KalPan kanssa. Oululaisryhmän harjoituskausi sujui hyvin, sillä ainoan tappionsa se kärsi edellisessä CHL-ottelussa Nurnbergia vastaan. KalPankin joukkue onnistui harjoitusotteluissa kaatamaan 4-1-numeroin.

Oululaisjoukkueelta löytyy ratkaisijoita laajalti ja harjoituskaudella onnistumiset jakaantuivat tasaisesti eri pelaajille. Uusista hankinnoista varsinkin Aleksi Heponiemi ja Michal Kristof esiintyivät edukseen. Puolustuspäästä paluumuuttaja Atte Ohtamaa sekä Jani Hakanpää tuovat siniviivalle pelotetta.

KalPa-ottelusta joukkueen kokoonpanosta puuttuu varmuudella kanadalaispuolustaja Shaun Heshka.

KalPa pelasi hyvinkin aktiivista ja fyysistä peliä Jukureita vastaan hyökkäyspäässä, millä se onnistui sekoittamaan Jukureiden pelin avaamista ja sai aikaan tilanteita. Kärppien alakerta on kovempi haaste, mutta aktiivisuudella sitäkin on mahdollisuus sekoittaa. 

Puolustuspään pelaaminen oli puolestaan epävarmaa, mistä Jukurit rokottikin lopussa kaksi kertaa. Kärppiä vastaan alakertaan tarvitaan lisää tiiviyttä, sillä oululaisten hyökkäyskalustolle ei ole varaa antaa ylimääräistä tilaa. 

KalPan sairastuvalla on tällä hetkellä kahdeksan pelaajaa. Merkittävimpiä poissaolijoita ovat joukkueen ykkössentteri Jaakko Rissanen, viime kauden paras maalintekijä Alexander Ruuttu sekä runko puolustaja Mikael Seppälä.

Loukkaantumisten vuoksi vastuuta saaneet nuoret ovat kuitenkin esiintyneet edukseen. Jukurit-ottelussa Leevi Aaltonen ja Aleksi Klemetti esiintyivät miehekkäästi ja Aaltonen avasi pistetilinsäkin syöttämällä 2-1-osuman.

Tulosveto

Levännyt Kärpät käy kimppuun
KalPan loukkaantumishuolet, pitkä matkustus ja eilinen heikko esitys kääntävät vaakakupin täysin levänneen ja hallitsevat mestarin puolelle. Kärpillä on eväät iskeä taululle suuret maalimäärät, sillä oululaisten ryhmässä löytyy leveyttä useampaan ketjuun. KalPa joutui antautumaan jo Jukureille neljästi, eikä vastus ainakaan helpotu lauantaina.
5 6 7
0 1

Jatkuuko maali-iloittelu myös Lappeenrannassa?

SaiPa ja KooKoo järjestivät maalijuhlat perjantaina Kouvolassa. Nähtäväksi jää jatkuuko sama tahti vai lyödäänkö Lappeenrannassa luukut kiinni?

SaiPan ja KooKoon perjantaisessa kohtaamisessa pääroolissa olivat hyökkääjät, sillä 10 tehdystä osumasta kahdeksan meni hyökkääjien nimiin. Puolustajista maaliverkkoja heiluttelivat ainoastaan SaiPan Robin Salo ja Markus Kojo. Molemmat pelasivat vauhdikasta hyökkäyspeliä, mikä näkyi heikkona puolustamisena ja siihen molemmat varmasti haluavat parannusta lauantaina.

Kummankin ylivoimapelaaminen oli myös tehokasta, sillä KooKoo teki maaleistaan kolme ylivoimalla ja SaiPa heilutti verkkoja erikoistilanteissa kahdesti. Lappeenrantalaisten ylivoima saa myös lauantaille vahvistusta, kun kanadalaishyökkäjä Cody Kunyk palaa pelikieltonsa jälkeen kokoonpanoon.

KooKoo saa miehistöönsä puolestaan takaisin avausottelussa viime keväänä saamaansa pelikieltoa vielä kärsineen maalivahti Juha Järvenpään.

KooKoon nälkää varmasti lisää se, että se menetti ottelussa kahden maalin johdon päätöserässä. SaiPa puolestaan pääsee jatkamaan päätöserän tuomalla vireellä.

− Toisessa erässä veimme hyvin peliä tasakentällisin, mutta kolmannessa erässä emme enää taistelleet samalla tavalla viimeisestä kiekosta. Tarkoitan niitä yksittäisiä tilanteita, esimerkiksi keskialueella, mitkä pelasimme hyvin kaksi erää, mutta emme enää kolmannessa erässä, KooKoo-luotsi Tuomas Tuokkola harmitteli seuran kotisivuilla.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

KooKoo

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3

Tällä kaudella

harjoitusottelut

17.08.
SaiPa - KooKoo
5 - 3

runkosarja

Tulosveto

KooKoo väsyy
SaiPan perjantainen pistemenetys oli vain työtapaturma. KooKoo onnistui yllättämään Sputnikit aktiivisella pelaamisellaan, mutta lauantaina SaiPa tietää jo mitä odottaa. Kysymykseksi nousee myös kouvolalaisten kuntopohja. Perjantaina peräti neljä KooKoon hyökkääjää kellotti yli 20 minuutin peliajan, aktiivisuus kärsii väistämättä peräkkäisten päivien peleissä, mikäli joukkue ei pysty leventämään peluutustaan.
4 5
1 2

Lahdessa metsästetään avausvoittoa

Lahden lauantai-illassa Pelicans ja Lukko lähtevät hakemaan käännöstä kurssilleen perjantain tappioiden jälkeen.

Pelicansin otteet Sportia vastaan olivat epätasaisia. Joukkue aloitti vahvasti, mutta heikot hetket käänsivät pelin lopulta vaasalaisille. Lahtelaisten alivoima jätti myös parantamisen varaa jatkoon, sillä Sport teki kolme maalia ylivoimalla.

Pelicansin parhaimmistoa ottelussa olivat kaksi syöttöpistettä kerännyt tsekkihyökkääjä Hynek Zohorna sekä puolustaja Oliwer Kaski, joka pommitti joukkueensa toisen osuman.

− Pelattiin hyvä matsi, mutta vaikeiden hetkien yli ei välttämättä aina päästy. Meillä jäähykontrolli petti tänään siinä mielessä, että jouduttiin tappamaan ratkaisuhetkillä liikaa alivoimaa ja se on pois hyökkäyspelistä. Kapealla miehistöllä jouduttiin tappamaan sitä pois ja sen vuoksi loppukiri jäi minuuttimäärältä vähän lyhyeksi, kommentoi Pelicans-valmentaja Ville Nieminen.

Lukko sai Ässiä vastaan hyvän erikoistilanneharjoituksen, sillä ottelussa nähtiin runsaasti ylivoimaa ja alivoimaa. Ylivoimalla Lukko tekikin illan molemmat osumansa ja kuuden alivoiman aikana päästi vain yhden maalin. Ässät kuitenkin vei kaksi pistettä lopulta jatkoajalla.

Raumalaisten hyökkäyspeli oli ottelussa pääasiassa hyvää ja erityisesti yhdysvaltalaishyökkääjä Justin Danforth oli pelipäällä. Pisteille hän ei vielä kuitenkaan päässyt, vaikka sai kokeilla rangaistuslaukauksestakin.

Puolustuspelaamiseen sekä ylivoimaan raumalaisluotsi Pekka Virta kaipasi vielä parannusta.

− Oltiin alussa syystä tai toisesta kipsissä, mutta parannettiin kuin sika juoksuaan. Meillä oli ihan riittävä määrä paikkoja voittaakin tuo ottelu, mutta nyt se kääntyi näinpäin, Virta totesi.

− Puolustuspäässä oltiin hankaluuksissa, mikä oli myös Ässien hyvyyttä. Ylivoima oli saamatonta, että tuo määrä ylivoimaa olisi pitänyt riittää useampaan maaliin. Laukauksia tulee aika vähän.

Tulosveto

Maaleja odotettavissa
Vaikka sen enempää Lukko kuin Pelicans ei avauskierroksella juhlinunt maaleilla, lauantaille voi kertoimien perässä hakea suurempia maalimääriä. Kumpikin joukkueista pääsi laukomaan vastustajia enemmän ja varsinkin Lukko vielä laatupaikoilta, mutta vastustajien maalivahdit pitivät hyökkäyksen kurissa. Heti kauden alkuun peräkkäisten päivien otteluissa virheherkkyys kasvaa, mikä saattaa hyvinkin näkyä tulostaululla.
3 4
3 4

Tulikuumalle Salmiselle vieraita Turusta - nähdäänkö TPS:n uusin vahvistus kehissä?

Jatkoaikavoitoilla kautensa avanneet Ässät ja TPS iskevät yhteen Porissa. Ässien puolella huomio kiinnittyy avausottelussa kahdesti verkkoja heiluttaneeseen Sakari Salmiseen. Turkulaisryhmä puolestaan saattaa esitellä ottelussa jo uuden vahvistuksensa.

Ässät oli Lukkoa vastaan vahva varsinkin hyökkäyspäässä, jossa kirkkaimpana tähtenä tuikki Sakari Salminen. Kaksi maalia tehneen hyökkääjän lisäksi kolmosketjun kaksikko Mikko Salmio-Jussi Makkonen oli näkyvä kentällä. Puolustuspäässä nähtiin huolimattomuusvirheitä ja vaikka ne vielä Lukko-ottelussa eivät aiheuttaneetkaan takaiskuja, on niitä pyrittävä karsimaan.

Andreas Bernard oli maalilla todellisessa kiekkosateessa ja selvisi tulituksesta hyvin pelaten varman ottelun. Italialaisvahti pysäytti peräti 34 laukausta ja joutui antaumaan vain kahdesti.

TPS oli ajottain hankaluuksissa HPK:n kanssa. Turkulaisryhmällä oli vaikeuksia päästä omalta alueelta pois vierailijan saadessa lyötyä painetta puolustajiin. Puolustuspelaamisessa on turkulaisryhmän selvästi suurin kehityksen paikka lauantaille.

Hyökkäysalueelle päästessään joukkue kuitenkin näytti osaamistaan luoden runsaasti paikkoja, mutta tehottomuus vaivasi vielä. Viimeistelyn tahmeus näkyi myös ylivoimalla, kun hyvästä pyörityksestä huolimatta kiekkoa ei saatu maaliin saakka.

Perjantaina turkulaisryhmään liittyi myös uusi kasvo, kun Petteri Wirtanen teki marraskuun maajoukkuetaukoon saakka ulottuvan sopimuksen joukkueeseen. Hyökkääjä liittyi välittömästi joukkueen vahvuuteen, mutta nähtäväksi jää onko hän kaukalossa mukana jo Ässiä vastaan.

Tulosveto

TPS avaa voittotilin
Ässät aloitti kautensa jatkoaikavoitolla paikallisvastustaja Lukosta. TPS puolestaan voitti avausottelussaan niin ikään jatkoilla HPK:n. Kummallakin joukkueella on silti vielä paljon parantamisen varaa. Lukko hallitsi ottelua Ässiä vastaan, mutta kaatui tehottomaan viimeistelyynsä. TPS:n ottelussa puolestaan turkulaiset olivat ne, joilla jäi jossiteltavaa viimeistelystä. Lauantaina turkulaiset ottavat pelin hallinnan, eivätkä jätä tilaisuutta käyttämättä.
1 2
3 4