Liiga-kierros: KooKoo yrittää karkottaa kolmannen erän kiroustaan, Ässät hakee edelleen avausvoittoa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Oskari Mäkisarka / Facebook.com/makisarkaphoto
Keskiviikon Liiga-kierros pitää sisällään viisi ottelua. Tampereella alkukauden valopilkut iskevät yhteen ja Kuopiossa siipirikko SaiPa pyrkii horjuttamaan KalPaa. Ässillä haussa puolestaan ensimmäinen täysi pistepotti.

Säilyvätkö HPK:n ketsuppipullot auki?

HPK sai hieman tukossa olleita maalihanojaan auki KalPaa vastaan. Sport on onnistunut omissa kamppailuissaan pitämään vastustajat tiukoilla ja osoittanut myös pystyvänsä maalintekoon, joten hämeenlinnalaisryhmää odottaa todennäköisesti hyvinkin hikinen iltapuhde.

HPK:n suoritukset ovat ailahdelleet alkukaudesta ja se näkyi myös viikonlopun otteluissa. KooKoota vastaan joukkue nappasi nihkeällä esityksellä kaksi pistettä voittomaalikisassa, mutta lauantaina jätti KalPan jalkohinsa vahvalla pelillä 5-1-lukemin.

Hämeenlinnalaisryhmän ykkösketju Philippe Cornet-Robert Leino- Markus Nenonen on ollut joukkueensa parhaimmistoa. KalPaa vastaan myös kakkosketjun Teemu Turunen oli myös vahvassa iskussa ja viimeisteli kaksi osumaa. Hyökkäystehojen puute on ollut alkukaudesta ongelma joukkueelle, joten KalPa-ottelu oli jo askel oikeaan suuntaan.

− Meillä on ollut tehottomuuden kanssa vähän vaikeaa viime aikoina, mutta nyt oltiin tehokkaita. Niinhän se jääkiekossa menee, että joskus koittaa se hetki, että mekin tehokkaita ollaan. Hyvä kiekkoilta, monipuolisia maaleja ja vähän poikapainia, HPK-käskijä Antti Pennanen iloitsi KalPa-ottelun jälkeen.

Sport on pelannut pirteästi, mutta pistepussissa se on näkynyt vaihtelevasti. Viime viikon kamppailuissa se hävisi Tapparalle tiukan taistelun jälkeen jatkoajalla, mutta Pelicansia vastaan se käänsi kamppailun voittomaalikisassa edukseen. Lahdessa joukkue jäi puolustuskannalle, mutta hoiti sen vahvasti ja oli omissa paikoissaan tehokas.

− Jo aamulla näki, että meidän energiatasot on vähän heikot. Oltiin jostain syystä todella väsyneitä ja annettiin itsellemme lupa olla tahmeita. Hyvä oppi meille siitä, että miten me pystytään reagoimaan yhdessä siihen, jos ennen peliä tuntuu tuolta, Sportin päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoma pohti Pelicans-ottelun jälkeen.

− Oltiin sitkeitä, vaikka oltiinkin kaksi erää pesukoneessa. Silti jollain tavalla selvittiin, ettei Pelicans päässyt tappamaan meitä. Kolmanteen erään selvä tasonnosto ja sen jälkeen ympäripyöreä peli, jossa molemmilla paikkansa. Ainahan tämä ei mene niin, että se voittaa, joka hallitsee. Kopille oli äärimmäisen tärkeää, ettei hävitty tuota jatkoaikaa.

Vaasalaisten tehomiehenä on häärinyt hyökkääjäkolossi Olavi Vauhkonen, joka on viimeisissä kolmessa ottelussa kerännyt tehot 1+4. Hän on muodostanut toimivan ketjun Antti Kalaputaan sekä Jesse Paukun kanssa. Ykkösketjun kaksikko Joel Kiviranta-Brody Sutter on ollut myös hyvällä pelipäällä.

Tulosveto

Hallinta tuo HPK:lle tulosta
Sekä HPK että Sport ovat kuuluneet alkukauden positiivisiin yllättäjiin. Silti kaksikosta HPK:lla on pienellä viimeistelyn petrauksella enemmän parantamisen varaa. Tasaviisikoin HPK on kiekonhallintatilastojen mukaan Liigan kärkipäätä, mutta laukaisuprosentti hämeenlinnalaisilla on Liigan neljänneksi huonoin. Keskiviikkona HPK jatkaa maalisaldojen vakiinnuttamista kolmen maalin tuntumaan. Sport pystyy haastamaan, mutta paremmin pelivälinettä hallitsevat isännät pitävät ainakin osan pistepotista itsellään.
2 3
1 2

Jukurit lähtee pysäyttämään lentokelissä olevaa Ilvestä

Ilves ja Jukurit ovat olleet alkukauden suurimpia onnistujia. Tamperelaisryhmä varsinkin on ollut viime peleissä kovassa lennossa, mutta kurinalaisesti pelaava ja pisteille mielivä mikkeliläisryhmä varmasti pyrkii katkaisemaan sen.

Ilveksen alkukausi on ollut todella vahva ja viimeisistä kuudesta ottelustaan se on voittanut viisi. Viime viikon kamppailuissa se jätti HIFK:n tylysti nollille kotikaukalossaan ja vierasottelussa Pelicansia vastaan taisteli kaksi pistettä jatkoajalla monivaiheisesta ottelusta.

− Siitä mistä tykkäsin meidän pelissä tänään eniten oli se, että jos jollain ei ollut paras vaihto tai erä, niin kaveri tuli paikkaamaan sen omilla hyvillä suorituksilla. Sitä joukkueurheilu on parhaimmillaan. Nopeasti piti nollata vaisut hetket ja päästä peliin takaisin, Ilves-valmentaja Karri Kivi kertoi Pelicans-ottelun jälkeen.

Tupsukorvien pelistä huokuu raikkaus ja rohkeus. Materiaaliltaan se ei kuulu sarjan vahvimpiin ryhmiin, mutta pelaa silti iloista hyökkäyspeliä ja pystyy myös oman pään pitämään puhtaana. Ilves on sekä tehnyt neljänneksi eniten ja päästänyt neljänneksi vähiten maaleja sarjassa.

Viime kaudella jo hyvän kauden pelannut Teemu Lepaus on osoittanut kehittymisen merkkejä edelleen ja kantaa tamperelaisryhmän kultakypärää tehoilla 4+8. Hänen lisäkseen nuoret Arttu Ruotsalainen, Topias Haapanen, Joose Antonen ja kaksi osumaa Pelicansia vastaan viimeistellyt Joona Ikonen ovat ottaneet isoja kehitysaskeleita, jotka näkyivät tehoina.

− Onhan siellä kova joukkue vastassa. Varmaan yksi Liigan parhaista ryhmistä liikkumaan. Nuoria poikia paljon, niin on sellaista raikkautta. Maalivahtiosasto on hyvä ja pakisto on sopivassa suhteessa nuoruutta ja kokemusta. Todella kova haaste tulee meille, kuvaili jukuriluotsi Pekka Kangasalusta tamperelaisryhmää.

Tamperelaisryhmä koki Pelicans-ottelussa kuitenkin myös pahan menetyksen, kun kapteeni Eemeli Suomi loukkaantui. Hän joutuu huilaamaan seuraavat neljä viikkoa yläraajavamman vuoksi.

Jukuritkin on aloittanut kautensa pisteiden valossa vahvasti, sillä 10 ottelussa se on jäänyt täysin pisteittä vain kahdesti. Mikkeliläisryhmä on osoittanut kamppailuissa sitkeyttä noustessaan useamman kerran tappioasemasta pisteille, eikä se ole pisteitä helpolla luovuttanut kenellekään.

Viime viikon otteluissa se taipui HIFK:lle 4-3-numeroin, vaikka johti sitä jo kahdella maalilla. Lauantaina joukkue nappasi kauden ensimmäisen kotivoittonsa, kun KooKoo taipui 5-2-lukemin.

Jukureiden tehot ovat jakautuneet hyvin tasaisesti, sillä kenttäpelaajista ainoastaan kolme on vielä ilman pisteitä. Kärjen takaa muun muassa kokenut Markku Flinck on pelannut vahvan alkukauden ja KooKoota vastaan nelosketju Joonas Kalliola-Valtteri Hotakainen-Nestori Lähde esiintyi edukseen. Kärkinimistä Turo Asplund ja kultakypärä Teemu Suhonen osuivat maalipuiden väliin kahdessa edellisessä ottelussa.

Tulosveto

Jukurien ylisuorittamisen aika on ohi
Sarjataulukossa kahdeksantena majaileva Jukurit on aloittanut kauden komeasti. Pisteittä mikkeliläiset ovat jääneet kauden aikana vasta kahdesti. Maalivahtipeli on ollut loistavalla tasolla, mutta vielä loistavampaa on ollut viimeistely. Mikkeliläiset ovat laukoneet toiseksi vähiten kohti vastustajien maalivahteja, mutta tehtyjä maaleja on kahdeksanneksi eniten. Jukurien alkukausi on ollut ennakko-odotuksiin sekä kiekonhallintatilastoihin nähden ylisuorittamista. Ilves on voittanut viimeisestä kuudesta ottelustaan viisi ja pääsee hyvässä vireessä kohti kamppailua.
3 4
1 2

Loukkaantumissumassa oleva SaiPa joutuu KalPan testiin

SaiPa elää tiukkoja aikoja, sillä joukkueella on ollut vaikeuksia saada jalkeille täyttä miehistöä ja maalintekokin on tökkinyt. KalPa puolestaan on pystynyt poissaoloista huolimatta varsin pirteisiin otteisiin ja pistepussi on karttunut tasaisesti.

KalPa on esiintynyt tuloksellisesti vahvasti, vaikka pelillisesti se ei vielä ole parastaan pystynyt esittämään kuin ajoittain. Se kaatoi viime viikon kamppailuissaan KooKoon sekä Ässät kotikaukalossa, mutta lauantaina HPK murjoi aavistuksen väsyneen kuopiolaisryhmän 5-1-lukemin.

− Me ei oltu henkisesti läsnä, eikä fyysisesti kamppailtu. Hävittiin aika monta aloitusta seisovin jaloin, niin aika vaikea silloin rakentaa peliä. Tunnetila nolla, niin lopputulema on tuo, KalPan päävalmentaja Sami Kapanen totesi HPK-ottelusta.

Kuopiolaisten isoimpana ongelmana ovat ollut poissaolot, jonka vuoksi kokoonpanot ovat eläneet paljon. Ykkössentteri Jaakko Rissasen poissaolo on iso menetys KalPalle ja nyt joukkue joutuu tulemaan toimeen myös ilman toiseksi tehokkainta pistemiestään Frank Gymeriä, joka sai kahden ottelun pelikiellon.

KalPa on kotikaukalossaan ollut tällä kaudella vahva, sillä se on voittanut viidestä kotiottelustaan neljä, eikä ole jäänyt vielä kertaakaan täysin pisteittä.

Vielä pahemmin loukkaantumiset ovat runnelleet KalPan vieraaksi saapuvaa SaiPaa. Viikonlopun TPS ja-Lukko-otteluissa se ei saanut täysiä neljää ketjua kasaan ja Lukkoa vastaan kokoonpanosta putosi kesken pelin vielä nuori Aatu Luusuanniemi. TPS:lle joukkue taipui 3-0-numeroin, mutta Lukosta se otti todellisen puolustusvoiton 1-0-lukemin.

SaiPa parhaimmillaan on kuitenkin esittänyt vaudikasta peliä KalPan tapaan, mutta nähtäväksi jää kuinka siipirikkoinen ryhmä kestää varsinkin kotikaukalossaan aktiivisesti pelaavaa kuopiolaisjoukkuetta vastaan.

Lappeenrantalaisjoukkueella on ollut vaikeuksia maalinteon kanssa, sillä edellisissä kuudessa ottelussa se on tehnyt vain seitsemän maalia, joista neljä syntyi Ässiä vastaan. Joukkueen johtohahmoina ovat heiluneet Tyler Morley ja David Goodwin, mutta heille kaivattaisiin enemmän taustatukea muun muassa viime kaudella tehoilleilta Topi Nättiseltä sekä Jonatan Tanusilta. Nättinen ja Tanus ovat koonneet alkukaudesta yhteensä vain viisi tehopistettä.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

harjoitusottelut

23.08.
SaiPa - KalPa
5 - 4
07.09.
KalPa - SaiPa
2 - 4

runkosarja

Tulosveto

SaiPan hanat pysyvät tukossa
SaiPa on tehnyt kolmessa viime ottelussaan yhteensä kaksi maalia. Toisella maaleista irtosi 1-0-voitto Lukon kustannuksella, mutta voiton ei kannata antaa hämätä. SaiPa on laukonut koko sarjan vähiten. Alkukaudesta Sputnikit porskuttivat hurjassa vireessä olevan ylivoimansa turvin, mutta uhkakuvat olivat näkyvillä jo tuolloin. Harva joukkue pystyy viimeistelemään joka kolmannesta ylivoimastaan läpi kauden. KalPa on kerännyt tällä kaudella kahta pistettä vaille täyden pistepotin kotikentällään, on ennakkosuosikki myös keskiviikkona.
3 4
0 1

Koituuko kolmas erä jälleen KooKoon kohtaloksi?

Kolmen ottelun tappioputkessa uuteen viikkoon lähtevä KooKoo on ollut vaikeuksissa otteluiden loppupuolella. Lukko on osoittanut heräämisen merkkejä, vaikka senkin pelissä vielä korjattavaa löytyy. Maaleja on ainakin odotettavissa, sillä kummankin hyökkäys on toiminut puolustusta paremmin.

KooKoon käyrä on ollut viime kierroksilla laskeva, sillä viime viikon kolmesta kamppailusta sen pussiin jäi vain yksi sarjapiste. KalPaa vastaan peliesitys oli vahva, mutta joukkue jäi pisteittä. HPK:ta ja Jukureita vastaan pelissä oli hyviäkin hetkiä, mutta aivan yhtä vahvaan esitykseen joukkue ei kyennyt. HPK vei voiton voittomaalikisassa ja Jukurit varsinaisella peliajalla.

Vahvaan hyökkäyspeliin pelinsä perustavan kouvolalaisryhmän terävimpänä syömähampaana on ollut kakkosketjun tutkapari Miikka Pitkänen-Malte Strömwall, joka onnistui myös HPK:ta ja Jukureita vastaan maalinteossa. Anrei Hakulinen on esiintynyt myös pirteästi viime aikoina ja luo hyvällä luistelulla uhkaa hyökkäyspäässä.

Oman pään pelaamisessa KooKoolla on petrattavaa, sillä joukkue on päästänyt 41 maalia, mikä on selvästi eniten koko sarjassa. Vaikeuksia ovat tuottaneet myös kolmannet erät: joukkue ei ole ollut kertaakaan toisen erän jälkeen vielä tappiolla, mutta hävinnyt kahdeksan kertaa kymmenestä kolmannen erän. Maaliero kolmansissa erissä on murheellinen 4-21.

Heikosti kauden aloittanut Lukko on viime kierroksilla päässyt tulokseen kiinni ja voittanut kolme viidestä viimeisestä kamppailustaan. Viime viikolla se kaatoi JYPin komeasti 5-3, mutta taipui hallinnastaan huolimatta SaiPalle 1-0.

− Tultiin hyvin peliin, mutta ei pystytty muuttamaan sitä numeroiksi taululle. Toisessa erässä astuttiin ansaan, kun voittamisen halu lisääntyi. Vaihdot piteni ja yksinkuskaamiset sekä tuska homman ympärillä lisääntyivät. Siinä moni tyhjensi henkisen sekä fyysisen takkinsa ja mahdollisuus voittaa meni huonompaa suuntaan. Siinä on iso opin paikka, miten toimitaan kun ollaan pelin päällä, eikä saada tulosta, Lukon päävalmentaja Pekka Virta kommentoi SaiPa-kamppailua.

Alkukaudesta tökkinyt maalintekokin on parantunut jonkin verran, sillä viimeisissä viidessä ottelussa raumalaisjoukkue on heiluttanut verkkoa 16 kertaa. Isoa roolia pisteiden teossa ovat kantaneet yhdeksän pistettä mieheen keränneet Arttu Ilomäki ja Janne Keränen, joiden lisäksi vahvoja otteita on nähty myös Justin Danforthilta.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA
30.12
Ässät - KooKoo
4 - 3 JA

Lukko

09.01
JYP - Lukko
0 - 2
30.12
Lukko - HPK
2 - 1

Tällä kaudella

Tulosveto

Maalimäärät pysyvät korkealla
Lukon edellisessä ottelussa nähtiin vain yksi maali. Sitä edeltävissä viidessä ottelussa maaleja tuli keskimäärin kahdeksan ottelua kohden. Koko kauden mittapuulla KooKoo on sekä tehnyt että päästänyt eniten maaleja. Kumpikin kuluttaa jäähypenkkiä runsaasti, Lukko on ottanut kolmanneksi eniten kahden minuutin rangaistuksia, KooKoo eniten. Odotusarvo maalien suhteen pysyy korkealla myös keskiviikkona. Lukko on osoittanu merkkejä paremmasta, joten KooKoo on vain niukka ennakkosuosikki.
4 5
3 4

Ässät pyrkii ylöspäin ailahtelevan Pelicansin kustannuksella

Ässien alku Liiga-kaudelle on ollut synkkä, sillä joukkue on juuttunut sarjan hännille. Pelicans on pystynyt parhaimmillaan koviinkin suorituksiin, mutta taso on heilahdellut. Porilaisryhmällä voikin olla edessään todellinen iskunpaikka sarjasijoituksen kohentamisen kannalta.

Ässien alkukausi on ollut sanalla sanoen surkea. Yhdeksän ottelun jälkeen joukkue majailee jumbosijalla ilman ensimmäistäkään kolmen pisteen voittoa. Viime viikon alkajaisiksi se jo väläytti pientä valoa tunnelin päässä voittamalla jatkoajalla TPS:n, mutta selvät tappiot KalPalle ja Kärpille palauttivat joukkueen lähtöpisteeseen.

Joukkueen esitykset kaukalossa eivät ole vakuuttaneet lainkaan, sillä joukkue on tehnyt sarjassa vähiten ja päästänyt toiseksi eniten maaleja. Hyökkäyspeli on ollut lähes täysin Sakari Salmisen harteilla ja hän onkin ollut mukana joukkueen tekemistä 17 osumasta kymmenessä. Vastuunkantajia kaivattaisiin muualtakin, mikäli joukkue kurssi halutaan kääntää.

Porilaiset saavat Pelicans-otteluun apuja kentän molempiin päihin. Hyökkäykseen sairastuvalta palaavat Peter Tiivola sekä Mikko Salmio. Puolustuskalustossa ensiesiintymisensä tekee puolestaan maanantaina joukkueeseen palannut Jyri Marttinen.

− Asenteen puolesta tuon ainakin esimerkkiä joukkueelle ja puolustuspelaamiseen kamppailuvoimaa. Pitää vain saada oma peli rullaamaan ja joukkueen peli siinä samassa, Marttinen totesi Ässien kotisivuilla.

Pelicansin otteet alkukaudesta ovat olleet vuoristorataa, sillä joukkue on pystynyt vahvoihinkin suorituksiin, mutta mukaan on mahtunut viime viikon kaltaisia sulamisia. Lahtelaisryhmä menetti Sportia vastaan kahden maalin johtonsa ja hävisi voittomaalikisassa. Ilveksen se päästi puolestaan kaksi kertaa tasoihin päätöserässä ja taipui lopulta jatkoajalla.

− Kyllä nuorten pelaajien täytyy aika pikakurssilla alkaa oppimaan näiden pelien vaatimukset ja kuinka pienet ovat marginaalit. Jos he meinaavat, että heistä tulee oikeita jääkiekkoiljoita, niin silloin se kannattaa tehdä hyvin nopeasti. Tämä viikko oli hyvä oppi siitä, mutta kallis, puhisi Pelicans-luotsi Ville Nieminen Ilves-ottelun jälkeen.

Viikon ensimmäisessä kamppailussa se väänsi tasaisesti Kärppiä vastaan häviten 1-0-lukemin. Aiemmin joukkue pystyi myös kaatamaan HIFK:n ja TPS:n, mikä on osoitus turkoosipaitojen tasosta parhaimmillaan. Vahvalla kaksinkamppailupelillä se on pystynyt haastamaan sarjan kärkijoukkueitakin ja siihen sen pitää pyrkiä jatkossakin.

Ässät-ottelun alla lahtelaisryhmä kärsii pahasta mieskadosta puolustuksessaan. Mikko Kousa sai Ilves-ottelun taklauksestaan neljän ottelun pelikiellon, minkä lisäksi Henrik Nilsson ja Nico Manelius joutuvat loukkaantumisten vuoksi pitkäksi aikaa sivuun. Pelicans-puolustajista Keni Karalahti ja Aleksi Ek aloittivat kautensa Peliitoissa, joten he pääsevät mahdollisesti avaamaan liigakautensa.

Tulosveto

Ailahteleva Pelicans tarjoaa Ässille mahdollisuuden
Pelicansilla on alla kaksi kirvelevää tappiota jatkoajalle edenneissä otteluissa. Joukkue laukoo Liigassa eniten, mutta jos rajataan pois viivalta lähteneet vedot, Pelicans putoaa useamman pykälän taaksepäin. Pelicansin ailahtelu tarjoaa myös Ässille mahdollisuuden napata kauden ensimmäinen täysi pistepotti. Porilaiset ovat vahvistaneet joukkojaan viime viikkoina ja edellisessä kotipelissä Ässät onnistui nappaamaan TPS:n päänahan, joskin vasta jatkoajalla.
1 3
2 3