Pelikierrosennakko 02.11.2019

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Lauantain kierroksella on tarjolla niin häntäpään taisteluita kuin kärkikahinoitakin.

Piristynyt Jukurit kohtaa ailahtelevat patapaidat

Viime aikoina suurimaalisten voittojen ja tappioiden välillä ailahdellut matkaa lauantaina Mikkeliin Jukurien vieraaksi.

Kotijoukkue on selättämässä vaikeaa jaksoaan. TPS auttoi Jukureita voittamaan oman vaikean jaksonsa ja perjantaina Jukurit haastoi tasapäisesti Lukon, joka voitti ottelun vasta rankkareilla. Perjantain ottelussa Jukurit katseli ensimmäisen vartin, mutta pystyi sen jälkeen haastamaan Lukon. Lokakuussa kadoksissa ollut peli-ilme on marraskuun kunniaksi löytynyt. 

Ässillä taas on raskas työ tehtävänään jokaisen voiton eteen, ja aika usein tehty maalikin vaatii paljon. Viime aikojen peliesitykset ovat Jyp-nöyryytyksen jälkeen olleet kelvollisia.

Loukkaantumisia on, tosin Niklas Peltomäki on toipunut pelikuntoon. Valtteri Pihlajamäen kausi päättyi, mikä ei ainakaan tuo helpotusta alempien ketjujen pelaamiseen.

Lauantai-iltana yksi asia, johon voi kiinnittää huomionsa, on se, kuka seisoo Ässien maalilla. Aittokallio ei ollut syyllinen murskatappioon, mutta ei loistanutkaan. Tarasov puolestaan päästi SaiPaa vastaan neljästä yhden tai kaksi vähän huolimattomasti, mutta toisaalta joukkoon mahtui huipputorjuntoja.

Spinkin veljekset kantavat tällä hetkellä Ässiä tehoillaan, mutta sortuvat paikkojen tuhlailuun. Tämä kertoo enemmän siitä, että kukaan muu joukkueessa ei juuri osukaan.

Valon pilkahduksen toi Edwin Hedberg, joka päätti tiistaina kahteen maaliin seitsemän pelin pisteettömän putkensa. Ässät kaipaisi tehoja tasaisella rintamalla.

Kahden tiiviin viisikon kohtaaminen

JYP ja KooKoo kohtaavat Kouvolan lauantaissa. Luvassa on tasaista taistoa, jossa ei anneta senttiäkään periksi.

Kookoo pelaa ajankohtaan nähden harvinaisen valmista jääkiekkoa. Jussi Ahokkaan joukot pelaavat aktiivista Meidän peliä, jossa vastustajaa painetaan ylhäältä asti tiiviinä viisikkona ja puolustaminen tapahtuu myös eteenpäin ei vain taaksepäin. Kookoo on pelannut kauden alun mallikkasti ja joukkueen viimeisen kahdeksan pelin saldo 10 päästettyä maalia on silkkaa murhaa. 

Jypinkylän vanhat herrat ovat saaneet ihan uutta virtaa valmentaja Tirkkosen johdolla. Homma toimii ihan eri tavalla kuin viime kaudella ja joukkue pelaa hyvää peliä. Ilmaisia senttejä kaukalosta ei tarjoa myöskään Jyp, joka perjantaina kaatoi Jyväskylässä TPS:n. 

Kouvolan illassa on luvassa tiukka taisto pisteistä. 

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

27.01
Pelicans - KooKoo
19.01
KooKoo - HPK
4 - 1
13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA

JYP

27.01
Lukko - JYP
4 - 0
22.01
JYP - KalPa
1 - 2 VL
20.01
JYP - Ässät
4 - 3

Tällä kaudella

Kahden hyytyneen kohtaaminen

Jos syyskausi olisi 800 metrin juoksu niin Hakametsän illassa kohtaisivat kaksi hapoille itsensä juossutta joukkuetta. Kumpi korjaa uinahtanutta kurssiaan lauantaina?

Kotijoukkueen huikea alkukauden lento on tasaantunut ja palannut lähemmäksi normaalia. Joukkueen pistetahti on edelleen hyvä, mutta vastustajat ovat kuroneet Tapparan jo seitsemän pisteen sarjajohtoon venyneen eron kiinni. Tappara pelaa modernia Meidän peli-jääkiekkoa, jonka haastamiseksi viisikkopelin on oltava saumatonta.

Molemmat maalivahdit ovat vahvassa vireessä, ykkösketju ja etenkin Morley on edelleen liekeissä ja Vauhkonen teki vahvan sisääntulon poissaolon jälkeen iskemällä paluuottelussaan maalin.

Tapparan poissaolijoiden lista loistaa tyhjyyttään. Loukkaantuneiden listalla ei ole tällä hetkellä yhtään pelaajaa. Tuukka Mäntylä kärsii pelikieltoaan. Ben Bloodin mahdollinen paluu kokoonpanoon voi aiheuttaa positiivisen ongelman Tapparan puolustusryhmitykselle.

Lukon alkukauden liito on niin ikään hiipunut ja Lukko on kahdeksan ottelun kuntopuntarissa vasta sijalla yhdeksän. Perjantaina piristynyt Jukurit laittoi raumalaiset kotonaan ahtaalle. Lukko pystyy kuitenkin laadukkaaseen peruspeliin ja pystyy laittamaan Tapparan lauantai-illassa ahtaalle. 

Tanssiaiset kuntopuntarin kärjen kesken

HIFK kohtaa levänneet oululaiset Raksilassa kuntopuntarin kahden parhaan kohtaamisessa.

Kotijoukkue Kärpillä kulkee. Keskiviikkona Kärpät nousi sarjakärkeen tasapisteisiin Tapparan kanssa, jota vastaan oululaiset ovat jääneet tällä kaudella pisteittä. Pistepörssin kärkeen keskiviikkona nousseen Lammikon ketju on yksi Liigan kuumimmista. Kaikki ketjun pelaajat mahtuvat pistepörssin seitsemän parhaan joukkoon. Kakkosketju on myös löytänyt muotonsa Julius Junttilan tulon myötä. Ketjun kaksi muuta lenkkiä ovat Kristof ja Jokinen. Humalojan johtama kolmosvitja on ollut viime peleissä vaikeuksissa. Nelosketjussa tullee olemaan varmasti tuttua kierrätystä. Maalivahtitilanne on auki, koska keskiviikko Rybar liputti itsensä ulos sairastuttuaan, joten Annunen saattaa olla taas tolppien välissä. Alivoima edelleen sarjan parasta, ylivoimassa Kärpät ovat petranneet viime viikkoina paljon. Puolustus on ollut käytännössä muuttumaton koko kauden ja pelannut on toiminut hyvin.

Pesonen ja Koblizek palaavat terveiden kirjoihin vasta maajoukkuetauon jälkeen.

HIFK pelasi perjantaina jatkoille menneen pelin Kuopiossa. Helsinkiläisille irtosi voitto, vaikka välillä joukkue olikin purjeessa savolaisten kanssa. HIFK on parantanut otteitaan ja on Kärppien jälkeen kuntopuntarin toisena. Suurimmat yksittäiset syyt ovat Joonas Järvisen saapuminen joukkueen takalinjoille sekä Teemu Turusen huima vire. 

Atte Engren palasi tolppien väliin ja pelasi mallikkaan pelin perjantaina Kuopiossa. Jarno Pikkaraisella onkin positiivinen ongelma kenet laittaa tolppien väliin. HIFK kärsii jonkin verran avainpelaajien loukkaantumisista, toisaalta Michael Keränen on tullut nuoren Lundellin rinnalle, joka mahdollistanut IFK:lle kahden vaarallisen ylivoimakentällisen muodostamisen.

Lauantai-illan ottelusta on odotettavissa tasainen kärkipään kamppailu. Edellisen vei HIFK Jesse Saarisen jatkoaikamaalilla.

Tilastot

Terapian tarpeessa

Kaksi kriisissä seilaavaa joukkuetta kohtaavat Vaasassa.

Sportilla menee metrin syötöt kolme metriä lavasta ohi. Sportilla kulkee siis juuri niin hyvin kuin sarjataulukosta voi päätellä. Kuuden ottelun tappioputki ja vain kolme varsinaista voittoa. Puolustuksella on iso työmaa saadakseen oma suorittaminen hyväksi.

Erikoistilanteetkaan eivät ole toimineet erityisen hyvin, etenkin alivoima ei kulje ollenkaan. Niko Hovinen ei ole esittänyt maalilla suuria ihmeitä, mutta Stefan Steen on esiintynyt viime aikoina kelvollisesti.

Perjantaina Sport esiintyi ihan mallikkaasti, mutta tällä hetkellä onnetarkaan ei ole ollut vaasalaisten puolella. 

Pelicansin pelin taso vaihtelee pelin sisällä liikaa. Perjantaina lahtelaiset haastoivat tasaväkisesti Tapparan, mutta joutuivat tiukan taistelun jälkeen taipumaan. Oman haasteensa lahtelaisten tielle heittävät ääriään myöten pullisteleva sairastupa. 

Pelicansilla on kuitenkin maalilla välillä päällään seisova Tomi Karhunen ja yksin pelejä ratkomaan pystyvä Juha-Matti Aaltonen, joten pussinokat pystyvät asettamaan haasteen vaasalaisille. 

Turkulaiset metsästävät ensimmäistä kotivoittoaan

TPS yrittää uuden valmentajansa johdolla metsästää avausvoittoa kotonaan. Ilveksellä on tappavan tehokas ylivoima.

TPS kävi hakemassa uuden valmentajan Jyväskylästä ja esittelee tämän kotiyleisölle lauantaina. Jyväskylässä joukkueen peli oli vielä sekaisin kuin seinäkello, mikä on hyvin odotettavaa, kun yhteisiä harjoituksia ei ilmeisesti vielä juuri ole takana. TPS:n alkukaudesta ei voine nostaa esille yhtään onnistujaa. Perjantaina TPS esitteli aktiivisuutta, jota Turussa ei tällä kaudella juuri ole nähty. Yhteisiä kuvioita ei tosin juuri voi vielä oikein olla, kun yhteisiä tapahtumiakaan ei ole. Silti kotijoukkue voi esittää aivan erilaista energistä peliä uuden valmentajansa kanssa kuin mihin Turussa on tällä kaudella totuttu. Varsinaisesti Virtasen vaikutuksen voi nähdä korkeintaan vasta maajoukkuetauon jälkeen. 

Ilveksen ylivoima on jäätävää, joten turkulaisten on syytä pysyä poissa jäähyaitiosta. Perjantain pelissä tamperelaiset operoivat viidenkymmenen prosentin ylivoimatehokkuudella. Perjantaina Ilves kaatoi SaiPan, mutta nuori joukkue voi ailahdella ja Turun ilta voi tarjota yllätyksiäkin, vaikka tupsukorvat lähtevät otteluun selkeinä ennakkosuosikkeina. 

Tilastot

Tällä kaudella

harjoitusottelut

22.08.
TPS - Ilves
3 - 2

runkosarja