Liigakierros: Tasaisen keskikastin joukkueet pelaavat taas isoista pisteistä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liigan vilkas viikonloppu jatkuu lauantaina täydellä seitsemän ottelun kierroksella, kun HPK:ta lukuunottamatta kaikki muut porukat ovat irti. Katseet kääntyvät tietysti sarjataulukon sijoille 3−7, jossa viisi joukkuetta on kolmen pinnan sisällä. Kun noista laumoista eivät ketkään kohtaa, voi tasaisuus jatkua lauantain jälkeenkin.

Kumpi herää?

On sanomattakin selvää, että JYPin pitää alkaa ottamaan voittoja oikeasti tiuhaan tahtiin. Ennen lauantain kierrosta sillä on matkaa pudotuspeleihin seitsemän pinnaa, eikä tuo ero ole vielä missään vaiheessa päässyt kutistumaan.

Joukkue otti Ässistä viime vuoden lopulla pakkovoiton, ja sen perään kaatui myös komeasti Lukko. On mielenkiintoista nähdä, sortuuko hurrikaani alkuvuodesta esimerkiksi mailan puristamiseen tai väkinäiseen tekemiseen, kun sana "pakkovoitto" alkaa leimaamaan sen arkea.

TPS:nkin kone on yksinyt viime aikoina pahemman kerran. Viiden edellisen ottelun saldo on kaksi voittoa. Kun edellinen kamppailu Sportia vastaan (0−4-tappio) oli täydellinen ohipeli, voisi joukkueen kuvitella saaneen tuosta näytönhaluja ja ärsykettä. Turkulaiset ovat toki jonkin verran kärsineet avainpelaajien poissaoloista.

Tulosveto

JYPillä on oiva sauma katkaista TPS:n voittoputki
Ajassa joudutaan menemään taaksepäin peräti helmikuuhun 2014, kun JYP on viimeksi kaatanut TPS:n kotijäällään varsinaisella peliajalla. Tälle viiden vuoden aikajaksolle mahtuu toki yksi jyväskyläläisten jatkoaikavoitto, mutta muut ottelut ovat kääntyneet turkulaisille. JYP on voittanut pitkästä aikaa kaksi ottelua putkeen, eikä ole jäänyt pisteittä kotijäällään marraskuun alun jälkeen. TPS:kin voitti kaksi ottelua ennen kuin hävisi torstaina Sportille kotipelissään. Tuossa ottelussa TPS oli kerrassaan surkea, eikä saanut 4-0-tilanteessa päätöserässä minkäänlaista kiriä aikaiseksi. Jos TPS on tällä kaudella hävinnyt kerran, se on hävinnyt vähintään toisen putkeen. Tämä kaava saanee jatkoa Jyväskylän lauantai-illassa.
2 3
1 2

Nousukuntoiset kohtaavat

Kouvolalaisten ja etenkin sen kultakuuppa Malte Strömwallin (19+18=37) koneet näyttivät jo ehkä hieman hidastuvan itsetyydytyskohun ympärillä. Mutta mitä vielä: Ruotsalainen latasi itsensä takasin pörssikärkeen pöllyttämällä Ilveksen reppua perjantaina lukemin 1+2=3.

KooKoo kaatoi tällä hetkellä viimeisenä jatkoon menevät tupsukorvat "kuuden pisteen pelissä" jatkoajalla numeroin 4−3. Jos on tuota paikkaa kuuden pisteen päässä vaanivan kouvolalaispoppoon alakerran tekeminen herättänyt kysmymysmerkkejä, niin merkit saattoivat vähintään tuplaantua ennen perjantain mittelöä Juha Järvenpään loukkaantumisen takia.

Maalille pikakomennuksella ja ilman omaa pelipaitaansa ja sukkia kiitänyt Oskari Salminen oli kuitenkin loistava. Debytantti torjui voiton, ja se riittää. Pikkumustan eteen 21 kertaa venynyt kassari saattoi antaa oivan itseluottamuspiikin joukkuekavereilleen.

Lukko saapuu Kaakkois-Suomeen pari tappiota niskassaan. Lähes koko joulukuun jatkunut voittoputki on nyt kääntynyt kahden pelin häviökierteeseen. Se on raumalaisten kannalta tietysti ikävintä, että kummatkin koitokset ovat päättyneet tappioon maalin erolla.

Laulun pitää muuttua haavoittuvaisen oloisen KooKoon vieraana, tai muuten sijoitukset todella tasaisessa ylemmässä keskikastissa voivat romahtaa piankin.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

Lukko

16.10
HIFK - Lukko
2 - 3
10.10
Lukko - SaiPa
3 - 0

Tällä kaudella

Tulosveto

Lukko palaa voittokantaan
Eilen perjantaina KooKoo joutui tulemaan toimeen reservimaalivahdilla vieraspelissä Ilvestä vastaan, kun ykkösmaalivahdiksi tuohon otteluun nimetty Juha Järvenpää joutui lämmittelyjen jälkeen jättämään leikin kesken. Kouvolalaisten nuori torjuja Oskari Salminen pelasi kuitenkin hyvin ja piti nollan aina kolmanteen erään saakka, mutta voitto tuli lopulta vasta jatkoajalla. Repaleinen KooKoo venyi hyvään suoritukseen Tampereella, mutta lauantaina vieraaksi saapuva Lukko on materiaaliltaan kovempi kokonaisuus ja raumalaisilla on myös lepoetu. Kahden peräkkäisen maalin tappion jälkeen Lukko palaa jälleen voittokantaan.
1 2
3 4

Vierailla ei saumoja?

Mikkeliläisillä ei pitäisi olla ennakkoon mitään saumoja Oulussa. Joukkue oli tällä viikolla jo Tapparan ja Pelicansin kovassa rummutuksessa häviten kummatkin taistot. Kärpillä puolestaan on allaan pitkä matkustus.

Oululaislauma saapuu kotiin kaukaa Helsingistä, jossa se koki HIFK:lle ehkä yllättävän 2−4-tappion. Kotijoukkue puolusti tarkasti kaksi ensimmäistä erää, eikä ylivoimainen sarjakärki juurikaan saanut ylivoimahyökkäyksiä HIFK:n päätyyn. Vastaavasti isännät saivat niitä, kun Kärpille tuli useita merkkausvirheitä.

Parhaille paikoille oululaisilla ei ollut asiaa kahdessa ensimmäisessä erässä. Joukkue heräsi vasta viimeisen kaksikymppisen aikana. Ottelu saattoi olla runkosarjakauden ensimmäisen puoliskon selvästi parhaalle porukalle yksittäinen ohipeli, joka ei ihan lähiaikoina toistu.

Ehkä ainoa vähän Jukureiden yllätystä puoltava seikka on tuo jo esille nostettu Kärppien matkustaminen ja perjantain HIFK-vääntö.

Mikkeliläiset toki itse aloittivat torstaina Pelicansia vastaan väkevästi, vaikka edellisenä päivänä se oli pelannut kirvesrintojen isäntänä. Tuossa Lahden ottelussa Jukurien tekeminen muuttui minuutti minuutilta raskaammaksi ja toisessa erässä se kokikin täydellisen tyrmäyksen Pelicansin ladottua neljä häkkiä reiluun 10 minuuttiin.

Tulosveto

Jukurit vailla mahdollisuuksia Oulussa
Vaikka Kärpät-Jukurit-taisteluparia pyörittelisi miltä tahansa kantilta, ei vierasjoukkueen voittoa saa millään järkisyyllä perusteltua. Tässä ottelussa Kärpät on päivänselvä ennakkosuosikki. Vaikka Kärppien kokoonpanoon vaikuttaa edelleen nuorten MM-kisoissa pelaavat yksilöt, ei se oululaisten voittosaldoon ole suuremmalti vaikuttanut. Vaikka Kärpät kaatui eilen perjantaina Helsingissä ja on matkustellut heti täksi päiväksi kotipeliin Jukurien viettäessä eilen lepopäivää, pitäisi vierailijoille silti näkyä perävalot alusta saakka.
4 5 6
0 1

HIFK:llä vastassa kova kotijoukkue

Lappeenrannassa voisi kuvitella olevan luvassa vähämaalinen taistelu. Isäntäjoukkue on tuskaillut viimeistelyn kanssa, HIFK:n alakerta puolestaan antoi kovan näytteen osaamisestaan perjantaina kivenkovaa Kärppiä vastaan.

SaiPa on perustilastojakin tuijottamalla mielenkiintoinen joukkue. Lappeenrantalaiset ovat kahdeksasta edellisestä kamppailustaan voittaneet vain kaksi, ja esimerkiksi neljässä viimeisimmässä kamppailussa verkko on soinut maksimissaan kahdesti per peli.

Toisaalta se on Liigan toiseksi paras kotijoukkue, kun lappeenrantalaisyleisö on joutunut todistamaan vain neljää tappiota koko alkukaudella.

Liigassa yhdeksäntenä oleva helsinkiläislauma otti perjantaina taatusti maukkaan ja itseluottamusta kasvattavan voiton Kärpistä pitkälti maalivahti Atte Engrenin ja puolustamisen hyvyyn ansiosta.

Veskari oli läpi illan vahva ja sitä samaa voi sanoa myös alakerran luutimisesta etenkin kahden ensimmäisen erän ajan.

Tulosveto

Samaa tasaisuutta kuin eilenkin
Sekä SaiPa että HIFK pelasivat eilen varsin tiukat kamppailut. SaiPa kohtasi vieraissa KalPan, joka käänsi ottelun edukseen viimeisellä kymmenminuuttisella ja lappeenrantalaisilta jäivät pisteet saamatta. HIFK onnistui sen sijaan kaatamaan kotiluolassaan piikkipaikalla majailevan Kärpät. Helsinkiläiset viimeistelivät kaksi ensimmäistä erää tehokkaasti, mutta päätöserässä kolmen maalin johto meinasi sulaa. Kärpät jäi kuitenkin lopulta kahden maalin päähän, kun viimeisillä sekunneilla HIFK iski tyhjin 4-2-loppulukemat. Vaikka vieraissa SaiPalla ei ole kulkenut, on se kaatanut liki järjestään kaikki Kisapuistossa vierailleet joukkueet. Tästä ottelusta tulee tasainen näytös, jossa maaleja tuskin isketään kovin montaa.
2 3
2 3

Jatkaako Sport pirteästi?

Vaasassa kohtaavat kaksi ehkä tämän hetken kiehtovinta poppoota. Sport pelaa illasta toiseen viihdyttävää kiekkoa liikuttaen pelivälinettä hurjaan vauhtiin, Ilves puolestaan on näyttänyt pystyvänsä niin huimaan kiriin kuin järkyttävään johtoaseman pupeltamiseenkin.

Sport on Pelicansin kanssa kauden ehdottomasti positiivisin yllättäjä. Joukkueen vire näyttää ainakin tilastoja tuijottamalla olevan pitkälti loistavien yksilöiden - jotka ovat hioutuneet loistavasti yhteen - panoksen seurausta.

Joukkue ei pidä kiekkoa turhan pitkään, vaan liikuttaa sitä nopeasti. Selvästi uransa ennätyspisteet jo tässä vaiheessa kautta iskenyt Roope Talaja (16+12=28) on latonut kumilätkää ihailtavan kovaan tahtiin reppuun.

Erityismaininnan yksilöistä ansaitsevat myös mm. luotsi Ari-Pekka Pajuluoma, ällistyttävän kovasti Talajan tavoin pinnoja kiskova pakki ja joulukuun pelaaja Tony Sund (4+17=21) sekä röyhkeä Olavi Vauhkonen. Ja huomioithan sen, että tässä on vain kourallinen esimerkkinimiä siitä, miksi kotkapaidat liitävät. Antti Kalapudas (10+19=29) kantaa kultapottaa ja miehittää koko sarjan pistepörssissä kahdeksatta sijaa. Hattu päästä.

Ilves on ollut lähimenneisyydessä eli ihan tälläkin viikolla todella ailahtelevan oloinen. Tupsukorvat olivat pelanneet jo edellisissä otteluissaan ailahtelevasti voittojen ja tappioiden vuorotellessa, mutta nyt kaksi viimeisintä kamppailua vasta erikoista draamaa ovatkin olleet.

Keskiviikkona joukkue hukkasi kotonaan Sportia vastaan 4−1-johdon häviten lopulta jatkoajalla, perjantaina se puolestaan nousi 0−3:sta tasoihin häviten kuitenkin taas - nyt KooKoolle ja jälleen jatkoilla.

Joukkueelle ei siis tunnu riittävän mikään. Ei johtoasemassa pelaaminen eikä sen kummemmin kiriminenkään ole herättänyt.

Tulosveto

Sport täydentää voitokkaan viikkonsa
Sport ja Ilves kohtasivat jo kertaalleen tällä viikolla keskiviikkona Tampereella ja tuosta ottelusta voittajana käveli ulos vieraileva Sport. Kotkapaidat nousivat kolmen maalin takaa tasoihin viimeisellä viidellä minuutilla ja voitti ottelun jakoajalla. Heti perään torstaina Sport kaatoi erittäin ehjän ja vakuuttavan esityksen päätteeksi vieraissa TPS:n kauden ensimmäisen nollapelinsä turvin lukemin 4-0. Ilveksen seuraava peli perjantaina sen sijaan päättyi jälleen jatkoajalla vierasvoittoon, kun heikkovireinen KooKoo haki voiton Tampereelta. Mikäli Sport jatkaa Turussa nähtyä peliään, ei sillä ole hädän päivää Ilvestä vastaan. Maalimäärä nousee Sportin kauden pelejä peilaten todennäköisesti suureksi.
4 5
2 3

Piristynyt KalPa voi hyvinkin yllättää

Tampereella kohtaavat pakettinsa kasaamisen kanssa yhä tuskaileva, mutta tappioputken Mikkelissä juuri ja juuri poikki saanut Tappara sekä Spengler Cupissa uusiin liekkeihin syttynyt KalPa.

Tappara sai tappioputkensa taannoin poikki Mikkelissä. Joukkueen tekeminen oli edelleen paikoitellen hyvinkin sekavaa, mutta toisen erän tehohetki toi joukkueen tasoihin ja sitä kautta tekeminen vapautui.

Yksilöistä esille on nostettava ketju Joona Luoto - Anton Levtchi - Otto Rauhala. Kolmikko oli pirteä, ja he järjestivät useammankin paikan.

Myös Kristian Kuusela ja Jan-Mikael Järvinen väläyttelevät ajoittain, mutta nämä pelaajat ovat vielä kaukana parhaastaan. Harmaaseen massaan kuuluu myös Antti Erkinjuntti, vaikka hän tekikin maalin sekä Ilvestä että Sportia vastaan. Maalipaikkojen tuhlailu on esimerkiksi Juhani Jasun ja Matti Järvisen kanssa turhan yleistä.

Alakerrassakin voisi mennä paremmin. Otso Rantakari ja Valtteri Kemiläinen ovat kumpikin melkoisia katastrofeja tällä hetkellä ja vedotkin paukkuvat poikkeuksetta päin ensimmäistä miestä tai ohi.

Christian Heljanko on ollut hitusen epävarma: Veskari saattaa pelin aikana ottaa sekä huipputorjuntoja että päästää helpon.

KalPa näytti pääsevän Spengler Cupissa heti alussa liitoon, ja se jatkui loppuun asti. Luulisi, että voitot Tsekin kärkeen kuuluvasta Trinecistä, KHL-jätti Metallurg Magnitogorskista tai Kanadan "eurooppalaisesta maajoukkueesta" kasvattaisivat kaikkea mahdollista, mitä jääkiekossa vaaditaan. Joukkue kaatoi perjantaina SaiPan luvuin 3−1.

− Sen takia nimenomaan tuonne kannattaa lähteä, että saa huippupelejä Euroopan kärkijoukkueita vastaan. Tiedämme, missä menemme heitä vastaan. Sitä kautta saa erittäin tärkeää tietoa joukkueelle pelaajista henkilökohtaisesti, että miten he pystyvät suorittamaan tuollaisessa painetilassa ja huippujoukkueita vastaan, apuvalmentaja Marko Tuomainen sanoi Jatkoajalle.

− Olemme paljon puhuneet pienistä voittavista asioista, kuten laukausten blokkaamisista, taklausten vastaanottamisista ja ampumisista pienistäkin kulmista. Saimme niitä hyvin esille, ja tulostakin tuli sitä kautta. Varmasti antavat uskoa meidän juttuun, mitä olemme koko kauden yrittäneet rakentaa kasaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

16.10
Tappara - HPK
3 - 2
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

Tulosveto

KalPa haastaa tappiokierteensä katkaisseen Tapparan
Illan avainkysymyksiä on, kantaako KalPan seitsemän ottelun mittaiseksi venynyt voittoputki (Spengler Cup mukaan lukien) myös kuopiolaisten vuoden toisessa Liiga-ottelussa. Erityisesti omalla puolustusalueellaan KalPa on ollut väkevä viimeisissä otteluissan, eikä sen verkkoon ole tehty viimeisen kuuden ottelun aikana kuin korkeintaan yksi maali. Tappara katkaisi seitsemän ottelun tappioputken vieraissa Jukureita vastaan keskiviikkona ja lähtee hakemaan tästä ottelusta jatkoa voitoilleen. Kuopiolaisvieraat laittavat kuitenkin kapuloita rattaisiin ja vähämaalisen ottelun todennäköisyys on suuri.
1 2
2 3

Pelicans luistelee Ässät jäänrakoon?

Porilaisjoukkueen tuska jatkui perjantainakin HPK:n vieraana 1−5-tappion myötä. Niclas Lucenius paukutti peräti viisi (2+3) pinnaa, eikä kakkosvahdin tontilta ainakaan toistaikseksi ykköseksi Emil Larmin loukkaantumisen takia noussut Antti Karjalainen ollut horjutettavissa.

Jotain Ässien perjantain esityksestä kertoo Jatkoajan otteluraportin lause: Perjantain ottelu oli Antti Karjalaiselle karmea. Ässät ei hyökännyt ottelussa käytännössä lainkaan, mutta yhtäkkiä toisessa erässä se olikin kahden pelaajan ylivoimalla ja kiekotteli HPK:n alivoimakolmikon solmuun. Ennen maalia Karjalainen ehti sentään torjua pari kertaa, muuten ottelussa roolina oli lähinnä purkukiekkojen pysäyttely.

Padalla voi olla ihan hiukan hikinen ilta, jos Pelicans pääsee toteuttamaan sen pelitapaansa, eli aggressiivista hyökkäämistä, josta päämäärätiedoton koheltaminen on jäänyt pois. Jos lahtelaisten etenkin viime kaudelta tutut ailahtelut jatkuvat, voi kellossa olla eri ääni.

Se on kuitenkin täysi fakta ilman minkäänvärisiä laseja, että pelin kulku on todennäköisesti kiinni vieraiden panoksesta. Pelicans on ollut läpi kauden todella pirteä. Sarjataulukon sensaatiomainen nelossija, kolmanneksi eniten tehtyjä maaleja (106) ja neljänneksi vähiten päästettyjä maaleja (90) - ilman kaikkein suurimpia nimimiehiä - todistavat tämän.

Tulosveto

Pisteidenhakureissu Poriin
Porilaisten loppukauden otteluiden panoksena on "ei mitään", se on ollut selvää jo jonkin aikaa. Pelicans sen sijaan taistelee vielä suorasta pudotuspelipaikasta ja jopa kotiedusta äärimmäisen tasaisessa keskikastissa. Pelicansilla on pelissä paljon panosta ja Ässillä sitä ei ole enää hetkeen ollut. Lahtelaisvieraiden pitäisi kairata täysi pistepotti matkaan, vaikka vapautuneesti pelaava Ässät tuskin kotonaan täysin pystyyn häviää.
1 2
3 4