Liigakierros: Nouseeko Sport vielä uhkamaan JYPiä, kampeaako Pelicans jo kolmanneksi?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saana Hakala
Liigan lauantain herkkupalat pelataan Helsingissä, Tampereella, Porissa ja Lappeenrannassa. Porin maininta tässä yhteydessä kuulostaa oudolta, mutta sille on oiva perustelu. Jos Sport voittaa viikonlopun toisenkin keskinäisen ja JYP häviää SaiPalle, voi vaasalaislauma nousta jopa kahden pinnan päähän jatkopaikasta jyväskyläläisten peesiin.

Alakuloisten kohtaaminen

Kovin on vaikeaa HIFK:lla. Joukkue kärsi kärkipään peleissä tappiot niin Pelicansille kuin HPK:llekin, eikä ainakaan tällä hetkellä näytä siltä, että helsinkiläiset horjuttaisivat niin sanotusti menestyjäkandidaatteja.

Lauantai joko jatkaa tätä linjaa tai muuttaa käsitettä. Sen vuoksi ottelu on isossa roolissa - nyt myös henkinen kapasiteetti punnitaan. Miten tappiot isoja joukkueita vastaan vaikuttavat?

TPS:ssäkin on jotain mystistä. Läpi kauden sarjan kärjessä keikkuva joukkue on juuri pudotuspelien alla muuttunut hengettömän näköiseksi.

Menestyjäkandidaatti kaipaa lähimenneisyyden perusteella herättäjää. Esimerkiksi Oula Palve kertoi haastattelussa, että hänen pitäisi jaksaa innostua joka ottelusta ja joka vaihdosta. Turkulaislaumaan siirtynyt Aleksi Salonen puolestaan kertoi siirron yhteydessä, että kopissa on ollut hiljaista ja ääntä pitäisi tuoda sinne.

Jos ilme ei muutu, eivät keväthanget kannattele joukkuetta pitkälle.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

20.01
HIFK - Jukurit
4 - 0
16.01
HIFK - KalPa
3 - 5
08.01
HIFK - JYP
3 - 2

TPS

22.01
Kärpät - TPS
1 - 2

Tulosveto

Kapeiden hyökkäysten kohtaaminen
Runkosarjan kakkospaikkaan matkalla ollut TPS on vajonnut viime otteluissa kuntopuntarin pohjalle. Viidestä viime ottelusta turkulaiset ovat voittaneet vasta yhden. Myös HIFK:lla on alla kaksi tappiota. Kummallakin joukkueella on ollut ongelmia viimeistelyssä. TPS:n tehot ovat kadonneet tyystin, kun Kaapo Kakko tai Oula Palve ei ole pystynyt hirmutehoihin. HIFK puolestaan lepää täysin Erik Thorellin ketjun ja kiekollisten oivallusten varassa. Kovien panosten ottelusta tuskin muodostuu maalijuhlaa.
2 3
2 3

Pirteät isossa pelissä

Tupsukorvat horjuttivat vahvassa liidossa olevaa Pelicansia perjantaina Lahdessa oikein urakalla. Joukkue oli hyökkäämisessä todella väkevä, eikä sen puolustaminenkaan ollut moitittavaa.

Vaikka se Lahdesta 0−2-tappio niskassaan lähtikin, vaikutti tupsukorvien paketti olleen kokonaisvaltaisesti varsin kivasti kasassa.

Lauantaina peliesitysten tulee siirtyä myös tulostaululle, sillä Ilves mielii varmasti kotietua pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. SaiPa hengittää yhdeksännellä sijalla niskaan vain yhden pisteen päässä. 

HPK karvasi perjantaina voimakkaasti jokaisen viisikon voimin HIFK:ta vastaan. Lisäksi hämeenlinnalaispoppoo oli erityisen vahva oman maalinsa edustalla. Kun joukkueelta onnistuivat myös yli- ja alivoimat tyrmäävän hyvin, tulee Ilvekselle tukala ilta Pelicansia vastaan nähdystä pirteästä esityksestä huolimatta.

HPK taistelee vielä pudotuspelien kotiedusta vahvassa vireessä olevaa Pelicansia vastaan. Lahtelaiset ovat sarjataulukossa kolme pistettä edellä, ottelun vähemmän pelanneena. Toisaalta tie voi kulkea myös alaspäin, sillä takana Lukko on kahden pisteen päässä, perjantaina kaatunut HIFK kolmen. 

Tilastot

Tällä kaudella

harjoitusottelut

17.08.
HPK - Ilves
1 - 5
30.08.
Ilves - HPK
4 - 3 JA

runkosarja

Tulosveto

Ilveksen tiivistyneet takalinjat pitävät maalimäärät kurissa
Nuori tshekkivahti Lukas Dostal on saanut näyttävän sisääntulon tupsukorvien maalin suulle. Ilveksen aiemmin vuotanut peräpää on tiivistynyt ja syy löytyy ensisijaisesti maalin suulta, sillä Dostal vie muita Ilveksen maalivahteja tilastoissa tylyin lukemin. Toisaalta Ilveksellä on ollut vaikeuksia saada onnistumisia hyökkäyspäässä. HPK on löytänyt vahvaa virettä tosipelien lähestyessä, mutta Ilves on kotikentällään vaikea kaadettava. Odotettavissa on tasainen ottelu, jossa maalimäärät pysyvät maltillisena.
1 2
1 2

Panokseton peli

Illan kotijoukkue on jo tällä kaudella pystynyt yllättämään Kärpät Oulussa. Vaikka Jukurien kausi päättyy runkosarjaan, ei joukkue ole olosuhteisiin nähden suinkaan ollut hajuton tai mauton.

Tekeminen on niin kaukalossa kuin sosiaalisessa mediassakin ammattimaista siitäkin huolimatta, ettei syksyn hyvä vire riitä pudotuspeleihin.

Kärpät tekee tällä hetkellä vain sen, mitä vaaditaan. Eli pelaa rutiinilla ja välttelee loukkaantumisia. Jyväskylässä se oli äärimmäisen tehokas todellisissa paikoissaan, eikä hyökkäyspäästä pudonneiden pelaajien aiheuttamat ketjumuutoksestaan sekottaneet.

Rutiinitaso on kivenkova. JYP jäi eilen jalkoihin numeroin 4−1.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

Kärpät

26.01
HPK - Kärpät
22.01
Kärpät - TPS
1 - 2
19.01
Kärpät - KalPa
1 - 4

Tulosveto

Kärpät ei päästä Jukureita maalipaikoille
Kärpät on jo varmistanut runkosarjan voittonsa, mutta oululaisten kone jatkaa tasaisessa tahdissa. Viimeisen kymmenen ottelun jaksolla Kärpät on voittanut kahdeksan ottelua, eikä Jukureilla ole eväitä joukkueen haastamiseen. Kärppien puolustus- ja maalivahtipeli on ollut koko kauden timanttisessa kunnossa, kun Jukureilla on vastaavasti ollut erityisesti viime otteluissa viimeistelyvaikeuksia. Kahdesti peräkkäin nollille jäänyt joukkue ei pääse revittelemään myöskään Kärppiä vastaan.
1
4 5 6 7

KalPa veitsi kurkulla

KalPa näytti viikolla JYPille ne kuuluisat närhen välineet nousemalla kahden maalin takaa voittoon. Joukkueen kannalta nousu oli siinä mielessä jopa harmillinen tapaus, että näihin olisi ollut saumoja aiemminkin - nyt jossiteltavaa jää todellakin.

Spengler Cupin voitto kertokoot jotain kieltä kuopiolaisten parhaasta osaamisesta.

Toisaalta varsinaisesta kiristä ei ole ollut mitään merkkejä koko keväänä. Tiukoissa paikoissa ratkaisukykyä ei ole löytynyt, ja kaikkiaan joukkueelta on jäänyt osaamista ääretön määrä piippuun.

Pelicansin tehtyjen maalien keskiarvo ennen eilistä Ilves-peliä kymmenen edellisen pelin otannalla oli hävyton 5,0. Joukkue on rullannut sydäntalven hieman vaisumman vaiheen jälkeen vakuuttavasti jokaisen sylinterin voimin kohti vastustajan maalia.

Lahtelaisten vahvuus on ollut juurikin räväkkä hyökkääminen, mutta samalla tietynlainen nöyryys - vaikka jalkoihin ovat jääneet lähiviikkoina murskatuloksin esimerkiksi niin Tappara, JYP kuin HIFK:kin. Toki perjantaina avain voittoon oli sitkeä puolusaminen.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

22.01
JYP - KalPa
1 - 2 VL
19.01
Kärpät - KalPa
1 - 4
16.01
HIFK - KalPa
3 - 5
13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA

Pelicans

Tulosveto

KalPan puolustus ei kestä Pelicansin hyökkäysvoimaa
Pelicans on ollut jo hyvän tovin Liigan tulivoimaisin joukkue. Helmikuun alun jälkeen joukkue on pelannut 12 ottelua, joissa se on tehnyt 55 maalia, yksitoista enemmän kuin toiseksi eniten tehnyt Kärpät. KalPalla on puolestaan ollut vaikeuksia puolustus- ja maalivahtipelinsä kanssa jo pitkän tovin. Koko kauden mittapuulla kuopiolaiset ovat päästäneet neljänneksi eniten maaleja. Lauantaina onkin hyvä paikka hakea isoa voittoa suurilla maalimäärillä, sillä Pelicansin puolustus on ailahdellut, vaikka perjantaina Ilves jäikin nollille.
2 3
5 6

JYPin jatkopaikalle sinetti?

Idän Sputnikien mielenkiintoisin fakta koskee joukkueen kauden koti- ja vieraspelien rekordeja. Kotimatseissa joukkue oli ennen perjantain pelejä peräti kolmanneksi paras koko Liigassa, mutta vastaavasti vieraspeleissä se on sarjan 11:nneksi "paras".

Tämä fakta tietysti puoltaa sitä, että joukkueen on oikeastaan pakko saada kotietu edes 1. kierrokselle. Puolivälierien suhteen se ei toteudu.

JYPin urakka perjantaina Kärppien isäntänä oli pelillisesti kaksijakoinen. Joukkue onnistui tilkitsemään oman maalinsa edustan, mutta toisaalta Kärpät rokotti kiekon menetyksistä. Joukkue oli kiekon kanssa varmempi ja parempi hyökkäyspäässä.

Aaltoilevien ja liian rajusti vaihtelevien otteiden olisi syytä tasaantua, jos ja kun joukkue haluaa menestyä pudotuspeleisä - saatika ensiksi varmuudella päästä sinne.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

SaiPa

JYP

22.01
JYP - KalPa
1 - 2 VL
20.01
JYP - Ässät
4 - 3
09.01
JYP - Lukko
0 - 2

Tulosveto

Hyvä isäntä, huono vieras
SaiPa on Liigan kolmanneksi paras kotijoukkue. Sputnikit ovat keränneet kotihallissaan pisteitä kahden keskiarvolla. JYP on puolestaan vieraskentillä metsästänyt pisteitä vain reilun pisteen keskiarvolla. SaiPa on lisäksi heräilemässä heikon jaksonsa jälkeen, ja ottanut kaksi voittoa viimeisestä kolmesta pelistä. JYPin valmentajanvaihdoksen jälkeinen pirteä jakso on puolestaan kääntynyt laskuun. Jyväskyläläiset eivät ole voittaneet kuuden viime pelin aikana kertaakaan varsinaisella peliajalla.
2 3
1 2

Sportillakin pakkovoiton paikka

Perjantaina Ässät antoi oivan näytteen osaamisestaan pitäen Sportin asioissa pitkään. Viimeisellä kymmenellä minuutilla vaasalaisten hyökkääjät pääsivät varkain hyville paikoille, eikä porilaisvieraat kyenneet reagoimaan ajoissa.

Jotenkin ilmassa on taas se, että vaasalaisjoukkue saattaa puristaa samalla, kun pata voi pelata ilman paineita.

Toisaalta Sport sai perjantaina taatusti huikean itseluottamuspiikin kaatamalla Ässät Vaasassa vimmatun kirin jälkeen numeroin 4−3. Jos joukkue voittaa lauantaina ja samalla JYP häviää, voi piste-ero kutistua viimeiseen jatkopaikkaan enää kahteen.

Tiukasti jatkopaikoista vääntävä joukkue heräsi perjantaina hiljalleen - josko runkosarjan loppupuolella kävisi sama juttu?

Tulosveto

Sport jatkaa siitä, mihin perjantaina jäi
Joukkueet kohtasivat myös perjantaina. Tuolloin Ässät johti vielä viimeiselle kymmenminuuttiselle lähdettäessä kahdella maalilla, mutta Sport pelasi nousujohteisen ottelun kiiveten rinnalle ja ohi jo varsinaisella peliajalla. Kuuluisa momentum on siis vahvasti vaasalaisten puolella. Ässillä ei ole paineita pisteiden suhteen, mutta perjantai jätti varmasti eipäilyksen porilaisten harteille. Sport on vieraskentälläkin selvä ennakkosuosikki Ässiä vastaan. Paineiden hellitettyä kokematon porilaisryhmä on intoutunut maalijuhliin, joten otteluun voi huoletta hakea suurempiakin maalimääriä.
2 3
5 6

Pelataanko Malte Strömwallille pistepörssin ykkösijaa?

Lukko on antanut lähiaikoina pelottavia myrskyvaroituksia muiden suuntaan höykyttämällä mm. Kärppiä, Pelicansia ja keskiviikkona TPS:ää. Vili Sopasen hankkiminen oli loistoveto.

Vaikka komeat voitot pitävät joukkuetta mukana taistelussa suorasta puolivälieräpaikasta, tarvitsisi alakerran petrata väkevien hyökkääjien, eli Sopasen sekä Justin Danfortin, Arttu Ilomäen, Brandon DeFazion ja muiden alla.

TPS:ää vastaan raumalaisilla oli vaikeuksia peräpäässään. Maalineduspelaaminen oli kehnoa, ja kotijoukkue sai latoa kiekkoa loistavasti torjuneen Lehtisen nenän edestä.

KooKoo on ollut vielä keväälläkin piristysruiske, vaikka se ulos jatkopeleistä jääkiin. Joukkueessa piilee koko ajan yllätyspotentiaali etenkin Malte Strömwallin johdolla. Ruotsalaisen tekemistä on ilo katsella, kun hänestä ei päälle päin näy todellakaan se, että jatkopaikat ovat jo menneet.

Mutta näkyykö KooKoossa kultakypärälle kenties pistepörssin voiton pelaaminen? Ruotsalainen on pörssikärki pinnan erolla ennen kolmea muuta pelaajaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

26.01
Pelicans - Lukko
09.01
JYP - Lukko
0 - 2

KooKoo

19.01
KooKoo - HPK
4 - 1
13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA

Tällä kaudella

Tulosveto

Lukko jatkaa vahvaa virettään
Lukko kärsi viime viikolla kaksi kirvelevää tappiota. Ensin päävastustaja HIFK:lle ja perään paikallisvastustaja Ässille. Kokonaisuutena Lukko kuuluu kuitenkin viime aikojen vahvimpiin joukkueisiin. Helmikuun alun jälkeen joukkue on pelannut 11 ottelua, joista se on kerännyt 22 pistettä, enemmän pisteitä on haalinut vain Kärpät. Lisäksi Lukolla on lauantain ottelussa lepoetu, sillä KooKoo pelasi perjantaina Tapparaa vastaan Lukon valmistautuessa lauantain koitokseen.
4 5
1 2