Liigakierros: Melkein mutasarjaa Jyväskylässä, uutta ja ällistävää kokemusta vararenkaiden kanssa Lahdessa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Perjantain kierroksella kamppaillaan kuudella paikkakunnalla.

Seuraa Heitä

Vilmos Galló #55 | Luleå

Laitahyökkääjä

Unkarilaishyökkääjä on tehnyt seitsemään edelliseen otteluun tehot 4+5=9. Galló iski lisäksi KooKoon voittomaalikilpailun ratkaisuosuman viime ottelussa Oulussa.

Veeti Vainio #16 | Björklöven

Puolustaja

SaiPasta siirtynyt taitopakki saa varmasti reilusti vastuuta.

Jere Innala #12 | Frölunda

Laitahyökkääjä

Alkuviikosta syntyi hattutemppu TPS:n verkkoon. Entä nyt?

Melkein mutasarjan kamppailu

Jyväskylän perjantaissa ei mennä millään varsinaisella Liigan kärkitahdilla. JYP ja Jukurit ovat molemmat pudotuspeliviivan alla olevia joukkueita, eikä kummankaan kuntopuntari osoita mitenkään erityisen vakuuttavalta.

Marraskuussa ollut kuuden pelin tappioputki, vain kolme täyttä pistepottia viimeisistä 16:sta ottelusta ja vain yksi piste viimeisistä kolmesta ottelusta kertovat karua kieltä siitä, missä Jyväskylän edustusjoukkue tällä hetkellä makaa. Mikäli sama jatkuu, tulee jumbo-HPK:kin kohta ohi. Jos joukkueen vireestä pitää hakea väkisin jotain positiivista, on se Jerry Turkulaisen orastava maalivire. Valitettavasti verkko on heilunut omassakin päässä yhteensä 14 kertaa viimeisissä kolmessa pelissä.

Jukureilla heikkoa menoa on nyt riittänyt pidemmän aikaa. Pelillisesti väliin on mahtunut kohtalaisia suorituksia, mutta virheitä tulee liikaa ja suoritustaso heittelee paljon pelien välissä sekä sisällä. Takaiskut vaikuttavat nitkauttavan liikaa selkärankaa, ja takaa-ajossa homma menee puskemiseksi. Jäähypenkki on myös kulunut viime aikoina liiaksi.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Jukurit

28.03
Kärpät - Jukurit
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1

Helsingistä Kuopioon, koko illan tulee

KalPan perjantaivieras on sieltä mieluisimmasta päästä, kun vastaan luistelee suuri ja punainen HIFK. Helsinkiläisille ottelu on viikon ensimmäinen, KalPalle peli on viikon toinen yhteensä kolmesta matsista.

Tiistainan KalPan maalilla aloitti seuran edustuspuolella uusi maalivahti Henrik Tikkanen, joka torjui heti kärkeen mainion voiton 3−1-lukemilla. Illan nimekkäin pelaaja on kuitenkin vierasjoukkueen Anton Lundell, joka on maalipörssin toisella sijalla yhteensä 16 osumalla. Hänen laidoillaan ykkösketjua miehittävät Jere Sallinen sekä Sebastian Dyk.

Ottelun merkitys on suuri, sillä joukkueet ovat sarjan viidennellä ja kuudennella sijalla peräkkäin, KalPa yhden pisteen edellä. Tilannetta helpottaa HIFK:n kannalta suuresti se, että sillä on kolme peliä vähemmän pelattuna. Runkosarjan kakkossijalle molemmilla on vain vähän matkaa: Pelicansilla kuusi pistettä ja HIFK:lla seitsemän.

Vanha KalPa-kasvatti, HIFK:ssa nyt isossa roolissa pelaava Joonas Lyytinen on todennäköisesti ottelusta sivussa.

Ville Leskinen on keräillyt jo seitsemän syöttöpistettä kahdeksassa ottelussa palattuaan kaukaloon. Maalitili on kuitenkin vielä avaamatta.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
17.03
Sport - KalPa
2 - 4

HIFK

28.03
Pelicans - HIFK
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

HPK tunnustelee jotain tälle kaudelle uutta

HPK on tällä kaudella ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa sillä on peräkkäisiä voittoja, ja sillä olisi sauma saada niitä lisää. Eetu Laurikainen on jo lyhyen ajan sisällä tuonut uutta vakautta omaan päähän, ja tiukat väännöt ovat ensimmäistä kertaa tällä kaudella kääntyneet peräti kaksi kertaa putkeen voitoksi.

Turussa kovimmassa iskussa oli juuri EHT-maajoukkueeseen valittu Jere Innala, joka onnistui hattutempun verran. Pelit pelataan viikkoa myöhemmin, joten nopea laituri on nyt vielä HPK:n mukana.

Sarjan kakkospaikalla viilettävä Pelicans on hävinnyt nyt kolme ottelua peräkkäin, mutta toisaalta kolmikosta KooKoo, KalPa ja Tappara ovat sarjan kovimmasta päästä ja selkeästi matkalla pudotuspeleihin. Nyt joukkueen pitäisi vain löytää tehonsa ilman Ryan Laschia, joka ehti nakuttaa hurjat 37 pistettä pelaamissaan 26 ottelussa.

Laschin lähdön jälkeen Pelicans veti kovan näytön pöytään Lukkoa vastaan, mutta sittemmin on ollut nihkeämpää. Peli on ollut hieman hukassa. Päälle on iskemässä loukkaantumissuma, kun pakistosta sivussa ovat Niclas Almari, Joonas Jalvanti, Alex Lindroos, ja uusin lainamies Erik Autio. Myös Iikka Kangasniemi jätti tiistain KalPa-pelin kesken, joten hyökkäyksenkin terävin kärki alkaa huveta.

Liigan paras ylivoima ollut nihkeää juuri Laschin jälkeen, ja vielä nihkeämpää Kangasniemen pudottua kyydistä. Veskariosasto on mallillaan, ja on todennäköistä, että Jasper Patrikainen pelaa viikonlopun peleistä toisen, sillä Patrik Bartosak pelasi viikon kaksi ensimmäistä. Pelicans on kotonaan suosikki, mutta vararenkaiden määrän kasvaessa HPK:lle on avautunut sauma uuteen ja ällistyttävään kokemukseen: kolmeen peräkkäiseen voittoon.

SaiPasta siirtyneelle Veeti Vainiolle ottelu on ensimmäinen kotona Lahdessa − joskaan ei sananmukaisesti kotiyleisön edessä. Avausottelussa ykkösparin puolustaja kellotti yli 21 minuutin peliajan ja viisi laukausta.

Joukkueiden keskinäinen paremmuus eli Hämeen herruus ratkeaa perjantaina. Pelicans johtaa ennen viimeistä osaottelua taistoa voitoin 2-1 ja pistein 6-3. Pelicansin maaliero on kaksi pykälää plussalla, HPK:n kaksi miinuksella. Lahtelaiset ovat tehneet kuusi vierasmaalia HPK:n kahta vastaan. Palkintorahan jakoperusteena ovat: 1. Pisteet, 2. Maaliero, 3. Vierasmaalit, 4. Palkintoraha jaetaan, jos kaikki on tasan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

28.03
Pelicans - HIFK
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

KooKoo jyskyttää Lappeenrannassa kohti yhdeksättä voittoaan

KooKoo teki tiistaina seuran uuden perättäisten otteluiden voittoennätyksen. Alamaissa kulkeva SaiPa pystyy tuskin uhkaamaan kouvolalaisten yhdeksättä perättäistä voittoa.

13. sijalla majailevalla SaiPalla on meneillään kolmen ottelun tappioputki. Viimeisestä kahdeksasta ottelusta lappeenrantalaiset ovat voittaneet ainoastaan yhden. SaiPan ero pudotuspeliviivaan, kymmenentenä olevaan Sportiin on jo kahdeksan pistettä.

Viime ottelussa tiistaina SaiPa kärsi 1−2-kotitappion Jukureille. Mikkeliläisvieraat iskivät ylivoimalla 30 sekunnin erolla kaksi maalia, eikä SaiPa päässyt Joni Nikon kavennusta lähemmäs.

KooKoo haki tiistaina Oulusta 2−1-voiton voittomaalikilpailun myötä. Samalla se nousi Ilveksen ohi Liigan sarjakolmoseksi. KooKoolla on menossa komea kahdeksan ottelun voittoputki, joka on seuran uusi ennätys. Lisäksi KooKoo on jo 11 ottelun pisteputkessa.

SaiPa ja KooKoo ovat kohdanneet tällä kaudella kerran. 28.11.2020 SaiPa haki pisteet Kouvolasta lukemin 3−1.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Sport ja Kärpät taistelevat viimeisestä pudotuspelisijasta

Vaasassa nähdään todellinen kuuden pisteen kamppailu: Sport on juuri pudotuspeliviivan yläpuolella vain pisteen Kärppiä edellä.

Liigassa kymmenentenä oleva Sport kärsi tammikuussa neljän ottelun tappioputken, mutta sen jälkeen vaasalaiset ovat löytäneet jälleen pistejyvän. Viidestä seuraavasta ottelusta Sport on voittanut nyt neljä.

Viimeisin voitto tuli Jyväskylästä, kun Sport voitti JYPin voittomaalikilpailun myötä 5−4. Eriskummallisten maalien ottelussa Sport oli kiinni jo kolmessakin pisteessä, mutta JYP kiri päätöserän lopussa tasoihin.

Jo 11. sijalle valahtanut Kärpät kärsi tiistaina voittomaalikilpailun kautta 1−2-kotitappion hirmuvireiselle KooKoolle. Oululaiset karkasivat yhdeksän minuuttia ennen loppua 1−0-johtoon Radek Koblížekin osumalla, mutta tämä maali riitti lopulta vain pisteeseen.

Viidestä viime ottelusta Kärpät on saalistanut vain yhden voiton, kun oululaiset kaatoivat vieraissa HPK:n 3−1.

Sport ja Kärpät ovat pelanneet tällä kaudella toisiaan vastaan kertaalleen. 13. marraskuuta Kärpät oli Vaasassa maalin parempi.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

Kärpät

28.03
Kärpät - Jukurit
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1

Eri suuntiin kulkevat TPS ja Ässät kohtaavat Turussa

Voittovireensä hukannut TPS on yhdeksäntenä olevaa Ässiä sarjataulukossa vain sijan edellä. Kaventaako Ässät turkulaisten kahdeksan sarjapisteen etumatkaa?

TPS:n kone on yskinyt puhtaan viiden ottelun voittoputken jälkeen. Perjantaina HIFK antoi Helsingissä kyytiä lukemin 5−2. Tiistaina puolestaan HPK nujersi TPS:n Turussa jatkoajalla 4−3. HPK-ottelussa Lauri Pajuniemi löysi kuitenkin maalijyvänsä: mies heilutti maaliverkkoa kahdesti.

Ässien tammikuu oli epätasainen, sillä voitot ja tappiot vaihtelivat lähes pelistä toiseen. Nyt porilaiset ovat kuitenkin kahden ottelun voittoputkessa.

Keskiviikkona patapakka kävi hakemassa pisteet Jukureilta 7−0-murskavoitolla. Ässien tehot jakaantuivat tasaisesti sillä suurimmat pistesepot olivat kaksi maalia tehnyt Sebastian Wännström ja tehot 1+1 saalistanut Nicolai Meyer.

TPS ja Ässät kohtaavat tällä kaudella kolmatta kertaa. Voitot ovat tätä ennen 1−1.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

28.03
Tappara - TPS
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1