Liiga-kierros: tarjolla tulikuuma paikallispeli Tampereella

LIIGA / Kierrosennakko
Liigan ottelussa Tappara - Ilves, Hakametsän jäähallissa Tampereella 25.10.2019
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

HIFK lähtee uuden kapteenin johdattamana SaiPaa vastaan

Lappeenrannan SaiPa matkaa perjantaina Helsingin jäähalliin. HIFK palaa lähes kahden viikon tauolta uuden kapteenin johdattamana.

Kauden yskähdellen aloittanut HIFK on jäänyt kymmenessä edellisessä ottelussaan pisteittä vain kahdesti. Toinen tappioista tuli juuri SaiPaa vastaan. Myös SaiPa on löytänyt peliinsä punaisen langan, vaikka kaksi edellistä peliä on päättynyt sputnikien tappioon.

Perjantain koitoksesta on odotettavissa isäntien hallintaa. Kiekonhallintatilastoissa joukkueet edustavat eri ääripäitä. HIFK:n maalivahtia kohti on lauottu vähiten koko Liigassa, SaiPa puolestaan on laukonut vähiten. Erikoistilannepelaamisessa joukkueiden välillä ei ole merkittävää eroa, joskin SaiPan alivoimapeli on ailahdellut viime aikoina.

HIFK tiedotti torstaina, että viime vuodet joukkueen kapteenina toiminut Lennart Petrell luopuu vastuusta ja kapteenin C-kirjain siirtyy Jere Sallisen kannettavaksi. Petrell jatkaa kuitenkin joukkueen kapteenistossa.

Sarjataulukossa joukkueet ovat peräkkäin, HIFK kahdeksantena ja SaiPa yhdeksäntenä.

Ässät yrittää kääntää kurssinsa HPK:n vieraana

Tiistaina jäälle palannut HPK kohtaa liki kaksi viikkoa levänneet porilaiset kotijäällään.

Vaihtelevasti pelanneet hämeenlinnalaiset ovat hävinneet kaksi edellistä kotiotteluaan. Nyt HPK:lla on oiva mahdollisuus korjata tilanne, sillä Ari-Pekka Selinin luotsaamien patapaitojen otteissa ei ole ollut hurraamista.

Ässät ovat voittaneet kahdeksasta edellisestä ottelustaan ainoastaan kaksi ja ovat vajonneet sarjataulukossa sijalle 12. Toisaalta, yhden pelin enemmän pelannut HPK majailee sijalla 7., mutta eroa joukkueiden välillä on ainoastaan kuusi pistettä.

Kultakypärä Peter Tiivolan johdolla porilaiset voivat tuoreilla jaloilla horjuttaa HPK:n puolustusta, mutta nälkää riittää varmasti Hämeenlinnassakin. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

runkosarja

05.10.
Ässät - HPK
5 - 3
07.02.
Ässät - HPK
2 - 4

Halli täyteen paikallispelissä

Tampereen derbyt ovat täyttäneet Hakametsän lehterit varsin hyvin, eikä illan kamppailu tuota poikkeusta.

Valmentajavaihdoksen jälkeen Liigan kuumimmaksi joukkueeksi noussut Ilves on hävinnyt edellisestä kahdeksasta ottelusta vain kerran ja senkin vasta voittolaukauskilpailun jälkeen. Tähän putkeen mahtuu myös Tampereen herruus tupsukorvien kukistettua Tapparan lokakuun lopussa.

Ilves on ainoa joukkue, joka on Tapparan kyennyt voittamaan varsinaisella peliajalla tällä kaudella. Sarjan kärkipaikkaa pitävät kirvesrinnat ovat pelanneet vakuuttavasti koko kauden.

Molemmat joukkueet pääsevät starttaamaan ehjällä rosterilla. Luvassa on takuuvarmaa kiekkoviihdettä, jossa avainasemassa on, miten Tappara onnistuu pitämään Ilveksen hyvän liikkeen aisoissa tällä kertaa.

KalPa ja TPS kaipaavat tähtipelaajiltaan loistoa

Sarjan peräpäähän jumiutuneet KalPa ja TPS kohtaavat perjantaina Kuopiossa. Kummallakin joukkueilla yksi suurimmista syistä heikkoon sijoitukseen on ontuva viimeistely. Tilanteen korjaamiseksi joukkueet kaipaavat korkean profiilin pelaajiltaan parempia suorituksia.

KalPa pelaa tauon jälkeen toisen ottelunsa, tällä kertaa kotikentällään. Torstaina Jukurit haki Kuopiosta voittomaalikilpailuun edenneessä ottelussa 4-3-voiton. Mollivoittoisuus on KalPan alkukauden trendi, sillä joukkue majailee sarjataulukossa sijalla 13. Sen ruusuisemmin ei joukkue ole viime aikoina esiintynyt, sillä edellisestä voitto-ottelusta on jo yli kuukausi.

TPS:n edellisestä voitosta on alle kuukausi, mutta viimeksi täysi pistepotti on matkannut turkulaisten matkaan syyskuun lopulla. Tauko teki TPS:lle hyvää, sillä Kalle Kaskisen tilalle päävalmentajaksi tullut Marko Virtanen pääsi rauhassa viemään pelillisiä muutoksia joukkueeseen. Muutokset ovatkin tarpeen, sillä turkulaiset ovat valahtaneet jo 12 pisteen päähän pudotuspeliviivasta.

Kummankin joukkueen perisynti on ollut viimeistelyn tehottomuus. Katseet kohdistuvat erityisesti korkean profiilin pelaajiin, joilta ennen kauden alkua odotettiin paljon nähtyä enemmän.

Runkosarjaa on takana jo lähes kolmannes ja KalPan pelaajista Alexander Ruutulla on neljä maalia tehtynä, Janne Keräsellä ja Kai Kantolalla kolme.

TPS:n puolelta suurimpia pettymyksiä ovat kahdesti viimeistellyt Petteri Wirtanen, vain kertaalleen osunut Zach Budish sekä nollakerhoon edelleen kuuluva Tony Sund. Varsinkin Sundiin kohdistettiin suuria odotuksia tämän palattua San Jose Sharksin harjoitusleiriltä vaikeuksien keskellä tarponeen Palloseuran riveihin, mutta viime kaudella Liigassa loistanut Sund on vain varjo parhaastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

27.10
KalPa - TPS
5 - 3
16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6

TPS

27.10
KalPa - TPS
5 - 3
23.10
Lukko - TPS
4 - 1

Tällä kaudella

Kärpät metsästää Liigan kärkipaikkaa

Askelen Tapparaa jäljessä laahaava Kärpät kohtaa Lahdessa suossa rämpivän lintuparven. Viime peleissä Pelicansin taivaalle on kuitenkin syttynyt pieni toivon kipinä.

Juho Lammikon ja Jesse Puljujärven johdolla Kärpät on ollut koko alkukauden odotetun vahva. Ainoastaan Tappara on vienyt oululaisilta pisteet varsinaisella peliajalla.

Pelicansin syksy on syyskuun lopusta lähtien ollut taapertamista tappiosta toiseen. Edellisistä kahdesta ottelusta lahtelaiset ovat napsineet voitot taskuun, joten pitkästä aikaa valo pilkahtelee hyppyrimäkien kupeessa.

Kärpät lähtee pistejahtiin ilman merkittäviä poissaoloja ja levännein miehin. Keskiviikkona maaottelutauolta palanneet lahtelaiset voivat olla helisemässä entisten ja tulevien NHL-miesten tulituksessa.

Alavireisten joukkueiden kohtaaminen Vaasassa

Liigan peränpitäjä Sport saa vieraakseen Rauman Lukon. Suurin mielenkiinto ottelussa kohdistuu Ville Heinolaan, joka palasi rapakon takaa Lukon takalinjoille.

Kummallakin joukkueella pisteet ovat olleet kiven alla. Sport on hävinnyt jo yhdeksän peliä peräkkäin ja pisteitä alkukaudelta on kasassa vasta 12.

Lukko on hyvän alkukauden ansiosta edelleen sarjataulukossa sijalla kuusi, mutta joukkueen edellinen kolmen pisteen voitto on liki kuukauden takaa. Keskiviikkona debyyttinsä tämän kauden Liigassa tehnyt puolustaja Ville Heinola ei ensimmäisessä pelissä onnistunut kääntämään raumalaisten kelkkaa, mutta mieheltä on lupa odottaa isoa roolia joukkueessa.