Liiga-kierros: lintupaidat hakevat toivoa tammikuuhun, syksyn maalitykki Joakim Kemell pelaa vuoden ensimmäisen ottelunsa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Lauantain Liiga-taival jatkuu neljän ottelun voimin. Sport hakee kovasti toivoa pidemmästä keväästä, ja Pelicansilla on tavoitteena päästä eroon pisteettömästä tammikuusta.

Seuraa Heitä

Joakim Kemell #37 | JYP

Laitahyökkääjä

Nuori maalitykki pelasi edeltävän kerran U20-maajoukkueen mukana. Sarjan kellarikerrokseen jumahtanut JYP kaipaa kipeästi apua maalintekoon − onko Kemellistä kääntämään JYPin kevään suunta?

Iikka Kangasniemellä vahvistunut Pelicans haastaa Jukurit

Mikkeliläisillä on mainio paikka kerätä pisteitä neljän parhaan joukossa pysyäkseen. Vieraaksi Jukurit saa viime aikoina heikosti pelanneen Pelicansin.

Kotijoukkue Jukurit leipoo itselleen hienoa kevättä. Päävalmentaja Olli Jokisen eväät näyttävät riittävän, ja Jukurien pöytä on katettu voitokkaan pelaamisen aineksilla.

Mikkeliin saapuu tällä kertaa vieraita Lahdesta, jonka ylpeys Pelicans on voittanut varsinaisella peliajalla viimeksi 8.12. Jukurit sen sijaan on tuosta päivämäärästä lähtien hävinnyt varsinaisella peliajalla vain kahdesti HPK:lle.

Mikkeliläisten koneisto on jaksanut jauhaa syksyn pimeät ja miehistön jalat jaksavat varmasti, kun tammikuun viimeinen viikonloppu alkaa jo antaa keväälle tilaa ainakin mielissä. Jukurikapteeni Petrus Palmu on päässyt hyvään iskuun ja on kotijoukkueen avainpelaajia myös tänään.

Myös mikkeliläisten yli 22 prosentin tehokkudeella jyräävä ylivoima, joka on myrkkyä tämän hetken lahtelaisille vaikka alivoima onkin onnistunut 81 prosenttisesti.

Sen lisäksi että Pelicans ei liidä voittoputkessa, puuttuu siltä tärkeitä siipimiehiä kuten pistepörssisäkin korkealle itsensä pelanneet tshekkitaiturit Lukáš Jašek ja Jiří Smejkal. JYPistä vastikään saapunut uusvanha turkoosinuttu Brad Lambert saa näyttömahdollisuutta repaleisessa ja epävarmassa lahtelaisviiletyksessä.

Pelicans sai kuitenkin perjantaiseen KooKoo-otteluun mielyttäviä uutisia, kun 11 maalia ja 28 pistettä kuluvan kauden 29 ottelussa iskenyt Iikka Kangasniemi teki paluun joukkueen kokoonpanoon.

Tasainen KalPa isännöi maalihanat avannutta JYPiä

Tasaista suoritusta vetänyt KalPa kohtaa nuoren ja arvaamattoman jyväskyläläisjoukon. JYP löysi maalinteon taidon Helsingin vierailullaan, ja aika näyttää löytyykö avaimet menestykseen myös Kuopiosta.

KalPa on suoriutunut vuoden ensimmäisestä kuusta hyvin. Kolmesta edellisestä ottelusta pisteitä on tullut mukaan jokaisesta, yhteensä kuusi kappaletta, ja kaksi voittoa. Connor LaCouvee ja Eero Kilpeläinen ovat löytäneet harmonian työskentelystään, ja ovat olleet ratkaisevina tekijöinä kuopiolaisten keräessä jäähyjä tiuhaan tahtiin.

JYP puolestaan saa maalintekoon lisäapua, kun Joakim Kemell ja Patrik Siikanen tekevät paluun kokoonpanoon. Kemell pelaa ensimmäisen ottelunsa keskeytettyjen U20 MM−kisojen jälkeen.

Viime aikoina JYPin ykkösvitja Antti KalapudasSeveri LahtinenJerry Turkulainen ovat saaneet yhteistyönsä hyvään tempoon, joka on näkynyt tulostaululla. Puolustuspäässä Anttoni Honka on päässyt jälleen pisteiden makuun, eikä sovi unohtaa myös viime ottelussa loistanutta ulkomaalaisketjua Reid GardinerBraden ChristofferAdam Brodecki.

KalPan ja JYPin keskinäisissä kohtaamisissa ovat loistaneet Honka, joka on kolmessa ottelussa kuopiolaisia vastaan tehtaillut maalin ja viisi syöttöpistettä, sekä Aleksi Klemetti, joka on iskenyt jyväskyläläisiä vastaan maalin ja kolme syöttöä.

Ottelukantaan palannut KooKoo haastaa nuorentuneen SaiPan

Kokeneimpien pelaajien lähdettyä joukkueesta SaiPa on suorittanut kokoonpanon nuorennusleikkauksen. Junioritäyteinen SaiPa voitti Ässät maalintekokilpailussa, ja nyt vastassa on voitokkaasti otteluihin palannut KooKoo.

SaiPa järjesti Ässien kanssa 11 maalin näytöksen. Nuorista pelaajista koostuneet joukkueet pelasivat nuorten näköistä ottelua, joka lopulta kääntyi lappeenrantalaisten eduksi lukemin 6−5. Niclas Westerholm teki kauan odotetun paluun maalin suulle, ja piti varsinkin avauserässä SaiPaa mukana pelissä.

Puolustaja Henri Hietalan onnistumisten lisäksi joukkueen kanadalaisvahvistus Marc-Olivier Roy onnistui avaamaan maalitilinsä Liigassa.

SaiPan viikonlopun ottelut ovat siitä harvinaislaatuisia, että joukkue pelasi vielä perjantaina Porissa. Päivällä alkaneen ottelun jälkeen joukkue joutui siirtymään rivakasti takaisin kohti kaakkoa ja lauantaista ottelua.

Pitkän tappioputkensa katkaissut joukkue sai vihdoin ja viimein tuloksellisen onnistumisen, jonka päälle se voi rakentaa uutta. KooKoota vastaan SaiPan henkinen kantti joutuu jälleen testiin, ja lappeenrantalaisten henkinen kantti ja kyky sietää virheitä punnitaan voitokkaan ottelun jälkitunnelmissa.

Kookoo palasi pelattaviin otteluihin lähestulkoon täyden kalenterikuukauden jälkeen. Pelaamisen into näkyi erityisesti hyökkäyspelaamisessa, ja kouvolalaiset onnistuivatkin katkaisemaan orastavan neljän ottelun tappioputkensa Pelicansin kustannuksella.

Oskari Setänen torjui voiton 11 torjunnalla, joten varsinaiseen koetukseen KooKoon puolustus ei lahtelaiskäsittelyssä joutunut. Siitä huolimatta tyylipuhdas varma pelaaminen poiki kolme osumaa.

KooKoon 16-vuotias Jesse Nurmi teki Liiga-tason debyyttinsä perjantain ottelussa. Hyökkääjä pelasi reilut 12 minuuttia, mutta ei päässyt vielä tehopisteiden makuun.

SaiPa ja KooKoo ovat kuluneella kaudella kohdanneet neljästi, ja voitot pisteineen päivineen ovat jakautuneet tasan.

Liigan huonoimmat viimeistelijät kohtaavat Vaasassa

Vaasassa väännetään tärkeistä pisteistä. Kummallakin joukkueella on ollut vaikeuksia erityisesti hyökkäyspelaamisessa.

Sport saa lauantaina vastaansa Turun Palloseuran. TPS kaipaa ottelusta kipeästi pisteitä, jotta nousu kuuden sakkiin ja suoraan puolivälieräpaikkaan pysyisi haarukassa. Tällä hetkellä turkulaiset ovat sarjataulukossa seitsemäntenä, viisi pistettä kuudennen sijan Lukkoa perässä.

Alavireinen TPS on edeltävään hävinnyt edeltävän 11 ottelun aikana yhdeksän kertaa. Ainoat voitot ovat tulleet sarjan kellarikerroksen joukkueita Ässiä ja SaiPaa vastaan. Voitokkaan Ässät-ottelun jälkeen turkulaiset palasivat kuitenkin nopeasti maan pinnalle, kun huimaan voittoputkeen itsensä lietsonut Lukko kävi nappaamassa kolme pistettä Turun perjantaipäivästä.

Vaikka TPS on pudotuspelejä ajatellen vielä hyvissä asemissa, turkulaisten on syytä olla huolissaan nykyisestä vireestään. Kymmenen ottelun kuntopuntarilla Palloseura on sarjan 12 heikoin joukkue. Tällä aikavälillä joukkueen peruspelaaminen sekä erikoistilannepelaaminen ovat tasolla, joka ei kanna viime kevään tapaan finaaleihin saakka.

Sport pyrkii nipistämään pisteitä kollektiivisella peruspelaamisella, jossa mennään joukkue edellä. Vaasalaisten ongelma on ollut viime aikoina viimeistelyssä, joukkue on tehnyt kauden aikana keskimäärin alle kaksi maalia ottelua kohden, luku on selvästi Liigan huonoin. Joukkueen paras pistemies, Turo Asplund, löytyy Liigan pistepörssin sijalta 72, tehopisteitä kultakypärälle on kertynyt vaatimattomat 19, kun takana on 38 ottelua. 

Turkulaiset eivät juhli sen enempää pistepörssissä tai tehtyjen maalien tilastossa, nimittäin TPS on tehnyt toiseksi vähiten maaleja. Paras pistemies Markus Nurmi on pistepörssissä sijalla 48. Joukkueen hyökkäyspelin dynamo on kuitenkin Juuso Pärssinen, joka on tehtaillut pisteitä lähes yhden ottelua kohden. Myös tähtisentterin tahti on hiipunut viime aikoina, sillä viimeisessä kuudessa ottelussa tilille on napsahtanut vain yksi syöttöpiste. 

Odotettavissa on siis tasaista vääntöä. Kotijoukkue on kolmen ottelun tappiokierteessä ja eilen Lukolle hävinnyt TPS on varmasti juoninut itsensä peli-iskuun länsirannikkoa pitkin matkatessaan.