Liiga-kierros: huippuyksilöiden kohtaaminen Porissa ja U-käännös Hämeenlinnassa

LIIGA / Kierrosennakko
Jakob Stenqvist, Ässät ottelussa HIFK - Ässät, 13/10/2020, Helsingin jäähalli, Helsinki, Suomi. Photo: Joonas Kämäräinen
Kuva © Joonas Kämäräinen
Lauantaina kamppaillaan Liigassa täyden seitsemän ottelun verran. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella pelien alkamisajat on myös porrastettu kolmeen alkamisaikaan. TPS jatkaa ennätyksellisessä otteluruuhkassa, ja HIFK jahtaa kuudetta perättäistä voittoa.

Seuraa Heitä

Valtteri Puustinen #48 | AHL

Laitahyökkääjä

Jo omaa henkilökohtaista piste-ennätystään lähestyvä Puustinen on kahdeksan ottelun pisteputkessa ja yksi HPK:n nousun takuumiehistä.

Olavi Vauhkonen #5 | Sport

Laitahyökkääjä

Vauhkonen kohtaa vanhan seuransa ja vahvarakenteinen pelaaja on enää pisteen päässä 200 liigapisteen rajasta sekä pisteen päässä sadasta liigamaalista. Rikkoutuvatko rajapyykit Vaasassa?

Josh Kestner #62 |

Laitahyökkääjä

Kestner nousi perjantaina pistepörssin jaetulle ykkössijalle ja yhdysvaltalainen onkin ollut turkulaisten kantavia voimia läpi kauden. Rikkooko Kestner ensimmäisenä 40 pisteen rajan tällä kaudella?

Balázs Sebők #86 | Ilves

Keskushyökkääjä

Unkarilaishyökkääjä iski kahteen viimeiseen vieraspeliin yhteensä kuusi tehopistettä ja hän pelaa KalPan vahvan ykköskentän sentterinä.

Vahvojen ulkomaalaisvahvistusten värittämien joukkueiden kohtaaminen

Kuntopuntarin ääripäissä roikkuvat joukkueet kohtaavat toisensa jo viidennen kerran tällä kaudella. Jukurit pyrkii katkaisemaan tappioputkensa, ja KalPa yrittää pysyä kultakypäränsä Kai Kantolan johdolla suoralla pudotuspelipaikalla. Koituuko ottelun varhainen alkamisaika eilen pelanneen KalPan kohtaloksi?

Jukureiden on käytettävä lepoetu hyödykseen, jos se aikoo päättää pitkäksi venyneen tappioputkensa kuopiolaisten kustannuksella. Neljästä aiemmasta paikalliskamppailusta KalPa on vienyt nimiinsä kolme, joten mikkeliläisheimolla on paljon näytettävää.

Jukureiden tehokkuus on ollut alhaisella tasolla, mutta viimeisimmässä ottelussa joukkue sai kuitenkin iskettyä Pelicansin verkkoon neljä maalia, joten tunnelin päässä oli näkyvissä valoa. Ottelussa Markus Oden viimeisteli liigauransa avausmaalin, ja jokaisen maalin iski eri pelaaja, joten moni pelaaja sai kaivattuja onnistumisia. Ottelussa Jukurit nousi myös kolmesti tasoihin, joten se osoitti sitkeyttään sekä periksiantamattomuutta.

KalPa on ollut tasaisten otteluiden tahkoja, sillä kahdeksan edellisen ottelun aikana seitsemän on päättynyt maalin erolla. Kuopiolaiset saivat myös vahvistuksen riveihinsä Matěj Tomekin ollessa jo eilen mukana kokoonpanossa. KalPa on esiintynyt kaukalossa pirteästi viime aikoina, ja viimeisestä viidestä pelistä takataskussa onkin neljä voittoa. Vahvat suorittamiset ovat vieneet joukkueen sarjataulukossa sijalle seitsemän.

KalPassa ovat nousseet esiin erityisesti unkarilaishyökkääjä Balázs Sebők sekä yhdysvaltalainen Jeremy Bracco. Lisäksi maalipörssin sijalla yhdeksän oleva Kai Kantola sekä Alexander Ruuttu ja Juuso Könönen iskivät jokainen maalin mieheen länsirannikon vieraskiertueella. Jukureiden tehomiehinä ovat painelleet karanteenissa oleva Axel Rindell, Joachmin Rohdin, Aleksandr Jakovenko sekä Jesper Piitulainen.

Jukurit mielisi sarjataulukossa ylemmäs, ja KalPa sen sijaan suoralle pudotuspelipaikalle. Paikalliskamppailuista ei yleensä tunnetta puutu, joten sitä nähtäneen myös Mikkelin illassa. Ratkeaako peli erikoistilannepelaamiseen vai upeisiin yksilösuorituksiin?

Ylämäkeen vai alamäkeen – Kärpät tavoittelee hurjan pisteputkensa jatkoa KooKoon kustannuksella

Päinvastaisiin suuntiin liikkuneet joukkueet kohtaavat toisensa aikaisottelussa. Kouvolalaiset kaipaavat kipeästi pisteitä noustaakseen laivaan ja matkustaakseen kohti pudotuspelien satamaa. Onko Kärppien lepovuorossa eilen olleet pelaajat liian suuri este ylitettäväksi?

KooKoo näytti kauden alussa jatkavan siitä mihin se viime kaudella jäi. Joukkue oli kuitenkin laskemassa alamäkeä, kunnes joukkue nappasi eilen vakuuttavasti voiton Lahdesta. Eilisessä ottelussa kouvolalaiset pääsivät iskemään maaleja erikoistilanteista, kun maaliin iskettiin kiekko niin alivoimalla kuin ylivoimallakin.

Kotijoukkue on monessa ottelussa ollut niskan päällä, mutta tehottomuus on ollut pienoisena riesana. Ratkaisijoita kuitenkin löytyy laajalta rintamalta tarvittaessa myös tuttujen ratkaisijoiden, kuten Ahti Oksasen, Kyle Platzerin sekä Vilmos Gallón takaa. Todisteita tiiviistä viisikkopelistä sekä maalivahtien kuumasta hanskasta löytyy vuoden alusta, kun joukkue oli parhaimmillaan kahdeksan ottelun voittoputkessa.

Vierasjoukkue saapuu Kouvolaan Lappeenrannasta, josta se nappasi voiton voittolaukauskilpailun jälkeen. Kauden alussa moni varmasti ihmetteli joukkueen sarjasijoitusta, mutta nyt Kärpät liitelee kuitenkin vahvassa noususuhdanteessa. Viimeisen 12 ottelun saldo on häkellyttävä, sillä joukkue on kärsinyt tuona aikana vain yhden suoran tappion.

Kärppälaumassa nuoret pelaajat ovat päässeet laajalla rintamalla esille, vaikka esimerkiksi Aatu Rädyn peluuttaminen on herättänyt ihmetystä. Eilen hän pelasi kuitenkin jälleen vakuuttavasti isoveljensä Aku Rädyn tavoin, joka on nyt kahden ottelun maaliputkessa.

Rästiin jääneiden pelien vuoksi Kärpillä sekä KooKoolla pelejä on kasassa yhtä paljon ja eroa vain kolme pistettä, kun väliin mahtuu niin ikään kolme joukkuetta. Kamppailu suorista pudostuspelipaikoista on kova, ja pisteet kelpaavat varmasti molemmille. Jatkuuko Kärppien vahva meno vai pystyykö KooKoo hyppäämään liikkuvaan laivaan mukaan?

Perättäisten otteluiden ensimmäinen näytös – kesyttääkö HPK murisevan Ilveksen?

Vahvan U-käännöksen tehnyt hämeenlinnalaisjoukkue yrittää kiivetä Ilveksen kustannuksella kohti pudotuspeliviivaa. Pystyykö kolmanneksi eniten jäähyjä ottanut kotijoukkue pysymään poissa jäähyboksista Liigan toisiksi vahvinta ylivoimajoukkuetta vastaan?

Yksi Liigan kuumimmista joukkueista on tällä hetkellä hämeenlinnalaisten ryhmä, vaikka sarjasijoitus ei tästä kertoisikaan. Joukkue on vielä pyrkimässä täysillä mukaan kamppailuun pudotuspelipaikoista, ja nykyisillä otteilla se ei liene mahdottomuus. Alkukaudella peli oli liikaa muutaman pelaajan harteilla, mutta hallitseva mestari alkaa heräillä horroksestaan.

Joukkue on löytänyt peli-ilon luottosotureidensa johdolla, ja nuoret pelaajat ovat taistelleet eturintamalla. Valtteri Puustinen on tällä hetkellä kahdeksan ottelun pisteputkessa, ja viime kauden pistesaldosta puuttuu enää 10 täplää. Niin ikään joukkueen peliaikakuningas Elmeri Eronen on jäänyt 10 viimeisen ottelun aikana ainoastaan kahdesti ilman pisteitä. Voittojen taustalla on myös Eetu Laurikaisen oiva vire maalilla, ja tiivistynyt viisikkopelaaminen, joka on rakennettu vahvan puolustuspelaamisen päälle.

Vierasjoukkue saapuu Hämeenlinnaan sen sijaan murheellisemmat lukemat niskassaan. Vuodenvaihteen jälkeen NHL-lainansa menettänyt Ilves ei enää murise yhtä voimakkaasti. Ilves kävi sarjataulukossa myös piikkipaikalla, mutta nyt tamperelaiset ovat tippuneet sijalle yhdeksän. Joukkueen maalivahdit eivät ole olleet yhtä korkealla tasolla kuin joukkue olisi toivonut, ja kokoonpanosta ei ole meinannut löytää yhteensopivia koostumuksia.

Kamppailusta voidaan olettaa tasaista, sillä molemmat joukkueet kaipaavat pisteitä yhtä paljon. Ilveksen olisi tärkeää saada katkaistua laskusuhdanne, ja hämeenlinnalaiset pyrkivät näyttämään koko Suomelle, mistä heidät on muovattu. Joukkueet kohtaavat toisensa uudelleen tiistaina, joten illan kamppailusta haetaan varmasti asetelmia, ja tanssiparejakin saattaa löytyä.

Kylmä viima vai lämmin tuulahdus – herääkö Tapparan ykkösnyrkit ajoissa?

Eilen levännyt tamperelaisjoukkue pyrkii kaatamaan SaiPan kolmannen kerran tällä kaudella. Saako kotijoukkueen ykkösnyrkit maalihanansa sulatettua vai puhaltaako kaakkoisviima liian kylmästi?

Kovan vastuksen eilen Kärpille tarjonnut SaiPa kohtaa vieraissa pelinsä kanssa tuskailleen Tapparan. Tamperelaisjoukkueen tehottomuus sekä tappiot HPK:lle ja JYPille ovat näkyneet etenkin tuskastumisena ykkösnyrkkien harteilla, sillä suorittaminen on ollut väkinäistä sekä pakotettua.

Joukkue kärsii monista poissaoloista, sillä hyökkäyksestä puuttuu Anton Levtchi, Jukka Peltola sekä Jiří Smejkal. Puolustajista poissaolollaan loistavat Valtteri Kemiläinen sekä Michal Moravčík. Tappara onkin yksi EHT-turnauksen karanteenien vuoksi eniten kärsineistä joukkueista. Poissaolijat ovat joukkueensa parhaimmistoa sekä hyökkäys- että puolustuspäässä, joten se on näkynyt mielikuvituksettomana pelaamisena hyökkäyspäässä sekä lisääntyneinä virheinä omassa päässä.

SaiPa onnistui voittamaan kaksi ottelua putkeen, mutta niiden jälkeen on joukkue kokenut neljä tappiota, ja näiden pelien aikana on joukkue onnistunut tekemään yhteensä vain neljä maalia. Joukkueen kokoonpanossa on myös nähty muutoksia Matěj Tomekin siirtyessä lainalle KalPaan, David Bernhardtin lähtiessä Helsinkiin ja Sam Lofquistin palatessa keltapaitojen riveihin loppukauden ajaksi. Lofquist ei kuitenkaan ole vielä pelaavassa kokoonpanossa Tapparaa vastaan.

SaiPan tasavarmoihin suorittajiin kuuluneet Elmeri Kaksonen sekä Jarno Koskiranta ovat seitsemän sekä kahdeksan syöttöpisteen päässä 100 syötön rajapyykistä, joten rajapyykki ylittynee tällä kaudella, mutta ei vielä lauantain ottelussa. SaiPa on ottanut joukkueeseensa monia pelaajia kesken kauden ottelukohtaisella lainasopimuksella tai loppukauden sopimuksella. Se on näkynyt pelaamisessa, sillä vakituisia hyökkäyskoostumuksia on ollut vaikea löytää, ja monet ketjut ovat muuttuneet pelistä toiseen.

Tappara majailee viimeisellä paikalla, jolla saa lipun suoraan pudotuspeleihin, mutta otteiden on parannuttava, jos joukkue mielii pitää paikkansa. SaiPalla sen sijaan on kymmenen pisteen takamatka alimmalle pudotuspeliviivalle, joten mahdollisuudet ovat edelleen olemassa, mutta tällöin peli-ilon on oltava ylimmillään, ja joukkuepelin oltava yhtenäisempää kuin mitä se on aiemmin ollut.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

Tappara

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Jakob Stenqvist vastaan Joonas Lyytinen – Porin lauantai-illassa puolustajien näytös

HIFK lähtee kalastamaan jo kuudetta perättäistä voittoaan Isomäen lauantai-illasta. Ässien maalitykki Sebastian Wännström sekä puolustajien pistepörssin johtaja Jakob Stenqvist eivät kuitenkaan luovu kolmen pisteen saaliista helpolla.

Helsinkiläiset saapuvat Isomäen hallille voittoputkessa, jonka aikana joukkue nollasi myös sarjakärjen. Joukkue pyrkii käyttämään lepoetunsa hyödyksi, sillä Ässät pelasi vielä eilen Jyväskylässä. Kotimatka ei varmasti ole helppo myöskään selkeästi hävityn ottelun vuoksi.

Alkukaudesta maalihanojensa kanssa tuskaillut Sebastian Dyk on saanut peliään kuntoon, ja helsinkiläisten loukkaantumissuma on saatu hälvenemään. Joukkuetta kuitenkin kalvaa varmasti Anton Lundellin poissaolo, mutta tähänkin saataneen helpotusta ensi viikon otteluissa. Viimeisimmässä otteluiden kohtaamisessa Ässät oli vahvempi jatkoajan jälkeen, joten tähän haettaneen revanssia.

Ässien sekä koko Liigan valopilkkuja ovat olleet ruotsalaiskaksikko Sebastian Wännström sekä Jakob Stenqvist ja pohjoismaalaista joukkoa täydentävä Nicolai Meyer. Wännström johtaa ylivoimaisesti maalipörssiä, Stenqvist on sivunnut jo omaa henkilökohtaista piste-ennätystään ja Meyer löytyy pistepörssin kuudennelta tilalta.

Helpolla ei kotijoukkue kuitenkaan pääse, sillä varsinkin HIFK:n takalinjoilla luutiva Joonas Lyytinen on ollut kovassa vireessä, ja Ville Leskinen on päässyt loukkaantumisten jälkeen oivaan pelivireeseen. Viime ottelussa Henrik Borgström jäi viime hetkellä pois kokoonpanosta, ja hänen paikkansa otti Jere Sallinen.

Kohtaaminen on joukkueiden kauden neljäs, ja voitot ovat tällä hetkellä HIFK:lle 2–1, joten kotijoukkue haluaa varmasti tasoittaa voitot. HIFK on noussut sarjataulukossa jo toiselle sijalle, ja se hamuaa varmasti vielä lisää. Ässät tarvitsee pisteitä pitääkseen kiinni pudotuspelipaikastaan, ja estääkseen kolme peliä vähemmän pelanneen Sportin nousun heidän ohitseen.

Kaatuuko Lukko tehottomuuteen tai entiseen pelaajaansa?

Ailahtelevasti esiintynyt sarjakärki pääsee ensimmäistä kertaa vaasalaisten uudistettuun kotihalliin, ja joukkueet kohtaavat ensimmäistä kertaa sitten viime elokuun. Liitävätkö kotkat ylväästi vai onko maalihanat lukossa?

Kotkapaidat sekä raumalaiset kohtaavat vasta ensimmäistä kertaa tällä kaudella, ja toinen mittelö nähdään heti tiistaina. Kuuluisassa "kasitien kamppailussa" ottelut ovat olleet monesti todella tasaisia, vaikka sarjataulukko antaisi viitteitä muuhun. Kumpikin joukkue lähtee vielä kamppailuun voitto allaan.

Lukko löytyy Liigasta monelta mittarilta katsottuna kärkipäästä, ja pitäähän joukkue selvästi hallussaan myös sarjataulukon ykkössijaa. Joukkueen ylivoima ei ole kuitenkaan toiminut kärkijoukkueelle suotuisalla tavalla, vaikka eilen joukkue iskikin ylivoimamaalin. Alivoima sen sijaan on Liigan parasta tällä hetkellä, ja suhteessa selkeästi vahvempaa kuin ylivoimapelaaminen.

Sportilla on niin ikään rästissä otteluita, joita jouduttiin siirtämään koronaviruksen vuoksi. Vaasalaiset ovat nyt kuitenkin päässeet täysipainoisesti pelaamaan myös uudistetussa kotihallissaan. Kuuden viimeisen ottelun saldona on neljä voittoa sekä kaksi tappiota. Etenkin joukkueen puolustuspäässä on pelattu vahvasti maalivahdin toimiessa viimeisenä muurina.

Lukossakin pelannut ja Tapparasta Sportiin siirtynyt Olavi Vauhkonen on pisteen päässä 200 liigapisteen rajasta, ja liigamaalejakin miehellä on yhden maalin vajaat 100 kappaletta. Molemmat KeräsetJanne sekä Michael– ovat tulleet myös vahvasti kotkapaitojen vahvuuteen. Vahva alempien ketjujen raastaja Aaro Vidgren sai apinan pois selästään eilen tekemällä kauden avausmaalinsa.

Raumalaisten keskuudessa huolta aiheutti Aleksi Saarelan poisjääminen eilisestä ottelusta alkulämmittelyjen jälkeen. Niin ikään pienestä loukkaantumisesta kärsineen Anrei Hakulisen pelikunto on mysteeri, vaikka mies pelasikin eilen. Laajuutta sekä ratkaisijoita kuitenkin löytyy puolustajien maalipörssin johtajan Robin Pressin sekä neloskentän vahvojen vääntäjien – Heikki Liedeksen sekä Mikko Petmanin muodossa. Oskari Setänen saanee torjuntavuoron Lassi Lehtisen pelattua viikon kaksi aiempaa ottelua.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

07.08.
Lukko - Sport
0 - 0
07.08.
Sport - Lukko
1 - 2 VL

runkosarja

Riittääkö TPS:n kunto ennätyksellisessä ottelusumassa vai jatkaako JYP kasvojenpesuaan?

Toisilleen jo tutuksi tulleet joukkueet kohtaavat Turun illassa. Sarjataulukossa viimeisenä oleva JYP pyrkii estämään turkulaisten kapuamisen kohti kärkeä huikeaan maalivireeseen päässeen Robert Rooban johdolla.

Eilen Raumalla voittolaukauksilla hävinnyt TPS kohtaa voittoputkessa olevan JYPin kotonaan. Jyväskyläläiset onnistuivat katkaisemaan jo liiankin pitkäksi venyneen tappioputkensa aiemmin tällä viikolla. TPS:n vire on sen sijaan ollut vaihteleva pitkän voittoputken päättymisen jälkeen. TPS pelaa lauantaina 12. pelinsä 19 päivään, ja takana on jopa kolme perättäistä neljän pelin viikkoa.

Kuumana puheenaiheena on ollut Robert Rooban maalitahti. Mies on ainoa joukkueestaan, joka on iskenyt enemmän kuin yhden ylivoimamaalin, ja näitä maaleja on tullut viime aikoina todella monta. Hän iski nimensä historian kirjoihin, sillä nyt hyökkääjä on eniten liigamaaleja iskenyt virolaispelaaja.

Oman osaamisensa on myös esittänyt yhdysvaltalaishyökkääjä Josh Kestner, joka nousi eilen Liigan pistepörssin jaetulla kärkipaikalle. Ratkaisijoita löytyy myös nuorten pelaajien parista, sillä Juuso Pärssinen johtaa U20-pistepörssiä, ja hän muodosti eilen ykkösketjun yhdessä Mikael Pyyhtiän sekä Aarne Intosen kautta. Turkulaisjoukkueessa pelaakin paljon nuoria sekä nälkäisiä pelaajia, jotka ovat saaneet hyvin vastuuta.

Nuoria löytyy myös JYPin riveistä, ja mukana on tietysti nuorten maailmanmestaruuskilpailuissakin esiintynyt Samuel Helenius sekä illan ottelun myötä sata liigaottelua täyteen saava Patrik Puistola. Ratkaisijoita sekä tulivoimaa joukkueesta löytyy, mutta tällöin koko joukkueen pelin on onnistuttava aina maalivahdeista lähtien. Myrskyn silmässä kauden aikana ollut JYP pyrkii kuitenkin jatkamaan voittojen tiellä, ja saamaan pelaajistaan kaiken potentiaalin irti.

Ottelun voittaja saattaa selvitä kenties erikoistilanteiden pohjalta. Vaikka JYPin ylivoimapeli onkin Liigan toisiksi huonointa, on siihen kuitenkin ollut näkyvissä pientä parannusta. Sen sijaan keskikastia suuremmat jäähymäärät sekä toisiksi heikoin alivoima eivät kuulosta hyvältä yhtälöltä. 

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA