Liiga-kierros: Yksillä haussa aseman vankistus, toiset kampeavat itseään askelmissa ylöspäin

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saana Hakala
Lauantain Liiga-kierroksella pelattavien kuuden ottelun joukossa on monenkirjavia asetelmia. Tarjottimella on kamppailua niin sarjataulukon kärjessä, pohjilla kuin kärjen ja pohjalta ponnistavan välillä. Runkosarja on edennyt vaiheeseen, jossa jokaisen pisteen merkitys tuntuu koko ajan painavampana.

Aseina maalitykkejä ja räjähteleviä tunteita

Kaksi vahvasti esiintynyttä joukkuetta kohtaa ja jaossa on pisteitä tukevoittamaan paikkaa sarjan kärkisijoilla.

Lahdessa kohtaavat Pelicans ja Tappara ovat molemmat mukana runkosarjan kärkikahinoissa. Tappara pitää sarjataulukon kakkossijaa ja on esittänyt vankkoja otteita. Eilinen paikalliskamppailu Ilvestä vastaan päättyi häviöön, mutta tappio oli alkuvuoden yhdestätoista pelatusta pelistä vasta toinen laatuaan. Vieraspeleistään tamperelaisjoukkue on voittanut vuodenvaihteen jälkeen jokaisen.

Pelicansin sijoitus sarjataulukossa on neljäs, mutta kolme seuraavaa joukkuetta – HPK, Lukko ja HIFK – hengittävät niskaan kolmen pisteen sisällä. Lahtelaiset aloittivat uuden vuoden voittoputkella, mutta tahti on osoittanut hiipumisen merkkejä ja viimeisistä neljästä ottelusta on kasaan kertynyt vain kolme pistettä. Myös Pelicans hävisi eilen paikalliskamppailun, kun Hämeen kilpakumppaneista HPK oli vahvempi. Tunteikkaassa ottelussa ulosajon saivat Pelicansin kapteeni Hannes Björninen, päävalmentaja Ville Nieminen ja jopa joukkueen fysioterapeutti. Saa nähdä, onko pää kylmennyt illan kotiotteluun mennessä.

Molemmilla joukkueilla on riveissään Liigan tämän hetken ahkerimpia maalitehtailijoita. Tapparan Niko Ojamäki on hurjassa vireessä ja osui tammikuun peleissä verkon perukoille kahdeksan kertaa. Pelicansin paidassa puolestaan hääräilee Liiga-puolustajien pistepörssin kärkimies Oliwer Kaski.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

Tappara

27.11
Tappara - Lukko
5 - 2
21.11
Tappara - KalPa
2 - 1 JA
17.11
Sport - Tappara
5 - 6 VL

Tulosveto

Tappara palaa voittojen tielle
Tappara kompuroi perjantaina Ilvestä vastaan, mutta palaa voittojen tielle heti lauantaina Pelicansia vastaan. Pelicans oli hetken Liigan kuumin joukkue, mutta viime otteluissa lahtelaiset ovat kompuroineet. Pelicansin edellisestä varsinaisen peliajan voitosta on jo neljä ottelua, eikä sellaista ole luvassa lauantainakaan.
1 2
2 3

Joukkueet etsimässä parasta versiota itsestään

Tampereella Ilves hakee suuntaa kohti pudotuspelejä, Jukurit katselee jo pidemmälle eteenpäin.

Ilves majailee sarjataulukon keskivaiheilla, ja suunta voi olla kumpaa tahansa pudotuspeliviivaa kohti, myös joukkueen viime aikojen epätasaisesta suoriutumisesta päätellen. Tilille on rapsahdellut niin suurinumeroisia voittoja kuin tappioitakin. Pisteet olisivat siis tamperelaisille kullanarvoisia, ja myös tavoitettavissa, jos peli pysyy hallussa tavalla, joka on parhaina iltoina joukkueelta nähty.

Jukurien tie on takunnut ja paikka pudotuspeleissä alkaa lipsua käsistä. Joukkue on sarjataulukossa toiseksi viimeisenä ja matkaa alempaan pudotuspeliviivaan on yli kymmenen pistettä. Tämän vuoden puolella pelatuista yhdestätoista ottelusta taskussa on ainoastaan kaksi voittoa. Tapahtui ihmeitä tänä keväänä tai ei, mikkeliläisjoukkueella on jo katse vahvasti tulevissa kausissa: Jukurien uutena urheilutoimenjohtajana aloitti helmikuun alusta Jukka Holtari.

Joukkueiden tämän kauden aiemmista kolmesta keskinäisestä kohtaamisesta Ilves on voittanut kaksi ja Jukurit yhden.

Tulosveto

Jukurien raskas taival jatkuu
Jukurit on voittanut tammikuussa vain yhden ottelun varsinaisella peliajalla. Lisäksi kerrtaalleen voitto on tullut varsinaisen peliajan jälkeen, mutta yhdeksän kertaa mikkeliläiset ovat joutuneet maistelemaan tappion karvasta kalkkia. Perjantaina paikallispelistä maistuvan voiton napsinut Ilves on vaikea vastus Jukureille, etenkin vieraskentällä.
3 4
1 2

Mittailussa ote voittavaan käteen – valttina maalivahtipeli

JYP kurottelee kohti kympin sakkia, HPK tasapainoilee pysyäkseen kiinni kärjen ruuhkaisassa hännässä.

JYPin sijoitus sarjataulukossa on 12. ja pudotuspeliviivan paremmalle puolelle on vain kahden pisteen erotus. Vuodenvaihteen jälkeen jyväskyläläiset ovat kärsineet vain kolme tappiota, ja joukkue on osoittanut, että sillä on kyky haalia elintärkeät pisteet kasaan, jos ote on riittävä ja pitää.

HPK on sarjataulukossa viidentenä, vain pisteen jäljessä neljättä paikkaa pitävää Pelicansia. Myös hämeenlinnalaisryhmä on uudenvuoden jälkeen hävinnyt kolmesti, mutta kolmen pisteen voittoja sillä on tältä ajalta yksi enemmän kuin JYPillä.

Huomionarvoista tässä kamppailussa on se, että molemmilla joukkueilla on laittaa verkkoaan vartioimaan yksi Liigan parhaista maalivahdeista. HPK:n Emil Larmi pitää toista ja sijaa kuluvan kauden maalivahtitilastossa, joka vertaa päästettyjen maalien keskiarvoa. JYPin Eetu Laurikainen on saman tilaston kolmas, ja hänen torjuntaprosenttinsa puolestaan on Liiga-vahdeista toiseksi paras. Larmi on ollut useita viikkoja sivussa loukkaantumisen takia, mutta nyt hän on taas pelikunnossa. Eilisessä ottelussa hän oli kokoonpanossa kakkosvahtina, kun maalilla aloitti Antti Karjalainen, joka on hänkin antanut kelpo näyttöjä. Larmi palannee pian torjuntavastuuseen HPK:n ykkösvahtina.

Tilastot

Tällä kaudella

harjoitusottelut

15.08.
JYP - HPK
2 - 3

runkosarja

Tulosveto

JYPin tehot hukassa
Risto Dufvan astuttua puikkoihin JYP näytti nousevan pelillisesti uudelle tasolle, mutta kolmesta viime ottelusta joukkue ei ole saanut täyttä pistepottia. Erityisen suuria ongelmia on ollut viimeistelyssä, sillä kolmen ottelun jaksolla JYP on tehnyt vain kolme maalia, joista yksi tuli vasta varsinaisen peliajan jälkeen. HPK on puolestaan vahvassa vireessä.
1 2
2 3

Altavastaaja osaa myös yllättää sarjajyrän

Kärpät on ilmeinen ennakkosuosikki monella tasolla, mutta sen menestyksen rattaisiin on mahdollista heitellä ainakin pieniä kapuloita sarjataulukon alakerroksista asti.

Kärpät johtaa runkosarjaa ylivoimaisesti: kasassa sillä on tällä hetkellä tasan 100 pistettä, mikä on peräti 17 pistettä enemmän kuin kakkossijaa pitävällä Tapparalla. Oululaisten koko kauden kestänyt voittokulku on kuitenkin ottanut myös iskuja vastaan. Tammikuun kymmenestä ottelustaan Kärpät hävisi neljä, ja yksi näistä häviöistä oli vierastappio juuri Vaasan Sportille. Tämän kauden keskinäisissä kohtaamisissa Kärpät on lisäksi ottanut yhden suoran voiton Sportista, ja yksi kohtaamisista eteni voittolaukauskilpailuun, joka kääntyi Kärppien eduksi.

Sport ei ole siis ollut Kärpille se helpoin vastus, mitä ei ehkä pystyisi päättelemään sarjataulukkoa katsomalla. Sport on sijalla 10, juuri ja juuri kiinni pudotuspelipaikassa. Kärpistä otettu voitto oli yksi tammikuun kolmesta voitetusta ottelusta, muuten Sport on joutunut antautumaan alkuvuoden peleissä. Eilen Vaasassa Sport johti kahden erän jälkeen KalPaa jo 3−0, mutta vastustaja tuli kolmannessa erässä tasoihin ja ohi. Sportin on tärkeää saada Ouluun matkustaessaan nollattua tuo takaisku ja lähteä täydellä itseluottamuksella taistelemaan pisteistä, jos pudotuspelit houkuttavat.

Kärpillä on hallussaan pelaajatilastojenkin kärkipaikkoja: Ville Leskinen johtaa maalikuninkuustaistoa ja Veini Vehviläinen on numeroiden valossa Liigan tämän hetken paras maalivahti. Sportin miehistöstä Roope Talaja kuuluu tämän kauden vilkkaimpiin maalintekijöihin, ja pistepörssissä korkealla on Antti Kalapudas, joka on kahminut tililleen erityisesti syöttöpisteitä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

21.11
Kärpät - Ässät
5 - 4 JA
11.11
Kärpät - Jukurit
2 - 1

Sport

17.11
Sport - Tappara
5 - 6 VL

Tällä kaudella

Tulosveto

Sport ei pysty haastamaan Kärppiä
Sportin pistetahti on hidastunut viime viikkoina. Viimeisestä seitsemästä ottelusta on kasassa vain yksi voitto. Pistejahti ei helpotu myöskään lauantaina, kun vastaan asettuu sarjakärki. Kärpät puolestaan vahvistuu entisestään, kun Jussi Jokinen palaa joukkueen riveihin. Kun peli pelataan vielä Oulussa, on ottelussa vain yksi ennakkosuosikki.
5 6
1 2

Kaakon derby on työhevosten kilpajuoksu

Sekä SaiPa että KooKoo ovat painaneet pitkää päivää, jotta kausi saisi jatkua pudotuspeleihin.

SaiPan sijoitus on melko vankasti sarjataulukon keskivaiheilla, molempiin pudotuspeliviivoihin on matkaa kuutisen pistettä. SaiPan alkuvuosi on vaatinut kamppailua pisteiden eteen: neljä ottelua yhdestätoista on edennyt jatkoajalle ja niistä kolme on ratkennut vasta voittomaalikilpailun kautta. Lappeenrantalaiset ovat kuitenkin näistä neljästä kerrasta kolmena punnertaneet voiton itselleen. Kolmen pisteen voittoon joukkue ylsi tammikuussa kahdesti.

KooKoo on sarjataulukossa sijalla 13, ja pudotuspelipaikasta joukkueen erottaa kahdeksan pistettä. Toivoa siis on, mutta sen realisoituminen vaatii tulosta. Kouvolan miehet ovat niin ikään joutuneet paiskimaan töitä pisteidensä eteen viime viikkoina. Myös KooKoo on ottanut tämän vuoden puolella pelatuista otteluista kaksi voittoa varsinaisella peliajalla, ja kolmesti peli on edennyt jatkoajalle. Näistä kerroista KooKoo on napannut kaksi kahden pisteen voittoa, joista viimeisen keskiviikkona TPS:ää vastaan voittolaukauskilpailun jälkeen.

Joukkueet ovat kohdanneet aiemmin tällä kaudella neljä kertaa. Näistä peleistä SaiPa on voittanut kolme, mutta viimeismmän vei nimiinsä KooKoo joulukuussa. Seuraamisen arvoinen pelaaja on KooKoon Malte Strömwall, joka kamppailee runkosarjan pistepörssin ja maalikuninkuuden voitosta. Mies ei kuitenkaan ole onnistunut maalinteossa tammikuun ensimmäisen ottelun jälkeen, joten odotusten voi melkein silmin nähdä kasautuvan hänen harteilleen.

Tulosveto

KooKoolla vaikeuksia vieraissa
KooKoo on jo putoamassa pudotuspelijunasta. SaiPa lähteekin otteluun kotihallissaan selvänä ennakkosuosikkina. KooKoon edellinen varsinaisen peliajan vierasvoitto on marraskuun lopulta. Sen jälkeen vieraspisteitä on kertynyt kymmenellä yrityksellä vain kaksi. SaiPa ei ole enää kotikentällään alkukauden veroisessa vireessä, mutta edelleen vahva.
4 5
1 2

Viivan alta kolisee

Ässillä ei ole enää suuremmin tarvetta pakkovoitoille, mutta KalPa kaipaa kipeästi pisteitään.

Ässät pitää majaa sarjataulukon pohjalla eikä näytä nousemisen merkkejä. Uudenvuoden jälkeen pelatuista otteluista se on ottanut ainoastaan yhden voiton ja yhteensä viisi pistettä. Porilaisseuralla lienee katse jo tulevissa kausissa, ja valmennusryhmää rakennetaan päävalmentajan saappaisiin astuvan Ari-Pekka Selinin ympärille. Ainakin paineet taitavat olla suureksi osaksi poissa Ässien loppukaudelta.

KalPa kolkuttelee kahden pisteen päästä alempaa pudotuspeliviivaa, ja voitolla se saattaisi nousta paremmalle puolelle. Joukkueen alkuvuosi on ollut pienoista puurtamista. Kolme ottelua on edennyt jatkoajalle ja kaksi voittolaukauskilpailuun. Voittoja kuopiolaiset ovat ottaneet sarjataulukon alemman puoliskon vallanneista vastustajista, mutta kärkipään joukkueita he eivät ole pystyneet kaatamaan. Työtä pelkäämättömällä asenteella pudotuspelipaikka on KalPan ulottuvilla.

Lisävahvuutta KalPan hyökkäyskalustoon tuo tuore hankinta Ilkka Pikkarainen. Kokenut laitahyökkääjä iski maalin heti ensimmäisessä pelissään KalPa-paidassa eilen Sportia vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

27.11
Ässät - Jukurit
5 - 6 JA
21.11
Kärpät - Ässät
5 - 4 JA

KalPa

27.11
KalPa - Pelicans
3 - 4 VL
21.11
Tappara - KalPa
2 - 1 JA

Tulosveto

Ei Ässille valoa tunnelin päähän
Ässien tilannetta kuvastaa parhaiten kuntopuntari. Joulun jälkeen porilaiset ovat pelanneet 13 ottelua, joista saaliina 7 pistettä. Vastaavan ajan toiseksi huonoin joukkue on kerännyt kaksinkertaisen määrän pisteitä. KalPa on ailahteleva, mutta rutiini riittää Ässien kaatamiseen. Maaliodottama ei kuitenkaan nouse kovinkaan suureksi.
0 1
3 4