Liiga-kierros: Voittotilinsä avanneella Ilveksellä on uusi haaste Kärppien vieraana

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Jarno Hietanen
Tamperelaisjoukkueet ovat eri päässä sarjataulukkoa. Alkukauden yllättäjä Jukurit kohtaa hyökkääjävahvistuksia haalineen SaiPan.

HIFK jahtaa kolmen pisteen voittoa, Charles Bertrand 100. liigamaaliaan

Tappara on pelannut seitsemän ensimmäistä peliään tappioitta ja miehittää pistepörssin kärkisijoja. HIFK:n edellisestä kolmen pisteen voitosta on jo kolme peliä aikaa.

Sarjakärki Tappara on aloittanut kautensa vakuuttavasti − ainoa pistemenetys on tullut jatkoaikavoitosta JYPiä vastaan. Hallitseva pronssimitalisti on tehnyt eniten maaleja ja päästänyt kolmanneksi vähiten. Pistepörssin kuudella ensimmäisellä sijalla on Tappara-pelaaja.

HIFK:n kauden alku ei ole vastannut odotuksia, ja kolmen viime pelin saldo on vain kolme sarjapistettä. Helsinkiläiset ovat yksi vähiten maaleja tehneistä joukkueista.

Molemmat joukkueet pelasivat perjantaina länsirannikolla, HIFK Lukon ja Tappara TPS:n vieraana. Tappara nöyryytti turkulaisia, ja HIFK osoitti vahvuuttaan nousemalla loppuhetkillä tasoihin − vaikka hävisikin jatkoajalla.

Tappara tehoilee laajalla rintamalla pelistä toiseen, ja ranskalaisvahvistus Charles Bertrand iski TPS:n verkkoon liigauransa 99. osuman. HIFK:n tehoista ovat viime peleissä vastanneet Teemu Turunen ja Anton Lundell. Erikoistilanteissa HIFK on edellä, vaikka Tappara murjoikin TPS:n erityisesti ylivoimalla.

Kovia kokeneen Aleksi Klemetin mahdollisuus revanssiin

KalPan ja KooKoon edellinen kohtaaminen muistetaan Kim Strömbergin tahattomaksi tulkitusta törmäyksestä KalPan silloiseen kultakypärään Aleksi Klemettiin. Strömberg jäi rangaistuksetta, ja Klemetti palasi kokoonpanoon ja tehoille seuraavassa pelissään.

Odotetusti sarjataulukon häntäpäässä majailevat KalPa ja KooKoo kohtasivat edellisen kerran viime lauantaina. Tuolloin yksi maali riitti voittoon, kun ainoastaan KooKoon Trevor Mingoia onnistui viimeistelyssä. Eniten huomiota sai kuitenkin ottelun loppuhetkillä nähty tilanne, kun KooKoon Kim Strömberg osui KalPan Aleksi Klemettiä päähän. Strömberg selvisi ilman sanktioita.

Keskinäisen kohtaamisen jälkeen molemmat ovat kärsineet ruman tappion − KooKoo kotonaan TPS:ää vastaan ja KalPa Ilveksen vieraana. Kumpikaan joukkue ei ole vakuuttanut hyökkäyspelillään, ja KooKoo on lisäksi yksi eniten maaleja päästäneistä joukkueista.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

KooKoo

25.09
Kärpät - KooKoo
2 - 1
22.09
KooKoo - KalPa
7 - 4
18.09
JYP - KooKoo
3 - 1

Tällä kaudella

Avausvoittonsa jälkeen Ilves saa hurjan vastuksen

Ilveksen alkukausi on ollut pettymys, ja avausvoitto tuli vasta Pohjois-Amerikasta palanneen Arttu Ruotsalaisen avustuksella. Kärpät on sarjakakkosena, mutta viimeisin kolmen pisteen voitto tuli juuri Ilvestä vastaan.

Kärpät on odotetusti sarjataulukon kärkipäässä, kovin odotuksiin kauteen lähtenyt Ilves puolestaan sarjajumbo. Hyvästä sijoituksestaan huolimatta Kärpät ei vielä ole saanut koneestaan kaikkia tehoja irti.

Joukkueen paras maalintekijä ja pistemies on nelosketjun laitahyökkääjä Otto Karvinen, ja konkarihyökkääjät Jussi Jokinen ja Mika Pyörälä ovat vielä maaleitta. Jokinen on lisäksi pitkään pelikiellossa taklattuaan JYPin Julius Nättistä.

Ilves on päästänyt Liigassa toistaiseksi eniten maaleja, ja avausvoittokin oli kaukana puolustuksen riemujuhlasta. Maalivahdit Lukas Dostal ja Ville Kolppanen eivät ole pystyneet kannattelemaan joukkuetta.

Ilveksellä on hyökkäyspeliinkin huomattavasti enemmän potentiaalia kuin toistaiseksi on nähty, mistä viime pelin seitsemän maalia KalPan verkkoon oli hyvä todiste. Päävalmentaja Karri Kiven on kuitenkin ensisijaisesti saatava joukkueen puolustuspelaaminen ja torjuntatyöskentely kuntoon.

SaiPan hyökkääjähankinnat ottavat mittaa alkukauden todellisesta yllättäjästä

SaiPa vahvisti tällä viikolla hyökkäystään Tuomas Kiiskisellä ja kanadalaisella Dante Saliturolla. Jukurit on puolestaan alkukauden yllättäjä sarjataulukon nelossijallaan.

Tuomas Kiiskinen sähköisti SaiPan hyökkäyspeliä heti ensimmäisessä ottelussaan tehoilla 1+1, vaikka joukkue joutuikin nöyrtymään Pelicansille. Pari päivää myöhemmin SaiPa hankki ECHL:ssä tehoilleen Dante Salituron. Kanadalaishyökkääjän pelaaminen lauantain ottelussa on kuitenkin epävarmaa. Kiiskistä ja tämän roolia kakkosketjun dynamona kannattaa kuitenkin seurata.

Jukurit on kuudessa pelissään jäänyt vain kerran pisteittä. Kolmesta voitosta kaksi on kuitenkin tullut häntäpään Sportia ja KooKoota vastaan. Tuorein päänahka hallitsevasta mestarista HPK:sta oli kuitenkin vakuuttava suoritus − ja ennen kaikkea Jesper Piitulaisen näytöstä. Tehot 2+2 nostivat 28-vuotiaan hyökkääjän Jukureiden kultakypäräksi.

Kumpi toipuu murskatappiosta paremmin?

Sekä Ässät että TPS kärsivät perjantaina viiden maalin tappion. Ässät on tehnyt koko kaudella vain yhdeksän maalia, TPS paukutti keskiviikkona KooKoon verkkoon seitsemän osumaa.

Ässät palaa Hippokselta Isomäkeen 1−6-tappio niskassaan, TPS puolestaan hävisi Tapparalle perjantaina 2−7. Ässien harvat tehot ovat olleet Peter Tiivolan ja ruotsalaishankinta Edwin Hedbergin harteilla. Esimerkiksi ykkösketjuun hankitut kanadalaiskaksoset Tylor ja Tyson Spink ovat vielä kiikaritehoilla. Myöskään venäläismaalivahti Daniil Tarasov ei toistaiseksi ole pelannut odotetulla tasolla.

TPS:n tehot ovat jakautuneet tasaisemmin, esimerkiksi murskavoitossa KooKoota vastaan peräti 14 pelaajaa pääsi pisteille eikä kukaan kerännyt kahta tehopistettä enempää. Ässien tavoin myös TPS:n ykkösmaalivahdilla Rasmus Tirrosella on ollut ongelmansa.

Tappelupukarit vastaan tehoilijat

Sport hakee ensimmäistä kotivoittoaan, JYP sai tappioputkensa poikki perjantaina.

Sport on pelannut toistaiseksi vain yhden kotiottelun ja hakenut molemmat voittonsa vieraskentältä. Perjantaina joukkue kaatoi Pelicansin − ottelussa herätti eniten huomiota kuitenkin kaksi nyrkkitappelua pienen ajan sisällä. Sport-pelaajista hyökkääjä Erik Riska ja puolustaja Steven Seigo pudottivat hanskat.

JYP ehti kärsiä viisi peräkkäistä tappiota ennen perjantaista voittoa Ässistä. Jyväskyläläisillä oli ongelmansa viimeistelyssä, kunnes hattutempun iskenyt Jarkko Immonen ja tehot 2+2 kerännyt Jerry Turkulainen nousivat esiin.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

JYP

25.09
Tappara - JYP
6 - 3
24.09
JYP - SaiPa
1 - 3
18.09
JYP - KooKoo
3 - 1

Tällä kaudella

harjoitusottelut

08.08.
JYP - Sport
1 - 3
27.08.
Sport - JYP
2 - 1

runkosarja