Liiga-kierros: Voittoputkissa liitävät Kärpät ja Tappara kierroksen timanttina

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saana Hakala
Keskiviikkoiltana pelataan viiden kamppailun Liiga-kierros. Kierroksella pelaa paljon taitekohdassa olevia joukkueita, sillä monella joukkueella on mahdollisuus katkaista alavireensä.

Pelissä on panoksena voittoputken katkaisu

Kierroksen kiihkein kamppailu nähdään varmasti Kärppien ja Tapparan välillä, ja molempien joukkueiden kuntokäyrä on korkealla. Menestyjien ensimmäinen kamppailu tällä kaudella päättyi Kärppien 2−4-voittoon.

Kärpät on hävinnyt viimeksi yli kuukausi sitten ja voitto putki Liigassa on venynyt jo kymmenen ottelun mittaiseksi. Sekoitus maalivahti Veini Vehviläisen varmoja torjuntoja, tiivistä viisikkopeliä sekä rohkeaa hyökkäämistä on mahdollistanut hurjan voittoputken.

Tapparan alkukausi ei ole ollut niin ruusuinen, mutta kuntokäyrä on kohonnut. Viimeiset neljä Liiga-peliä on päättynyt kirvesrintojen voittoon. Päästettyjä maaleja näissä peleissä on ainoastaan neljä, mikä kertoo puolustuksen toimivuudesta.

Tapparan ykkösmaalivahti Christian Heljanko on päässyt vauhtiin ja kiekot ovat tarttuneet viime peleissä. Lisäksi Tapparan hyökkäys on ollut riittävän tehokas ja kokeneet pelaajat ovat pystyneet voittamaan tiukkoja pelejä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

02.03
Kärpät - KalPa
1 - 2
27.02
KooKoo - Kärpät
2 - 3

Tappara

23.02
HPK - Tappara
3 - 0
20.02
Tappara - Jukurit
3 - 0

Tulosveto

Kärppien putki vaarassa
Kärpät on kerännyt kymmenestä edellisestä ottelustaan täyden pistepotin. Kymmentä edellistä ottelua tarkastellessa Kärpät on kerännyt seitsemän pistettä enemmän kuin seuraava. Maaleja oululaiset ovat päästäneet jaksolla vain yhdeksän, kun toiseksi pienin luku on TPS:n seitsemäntoista. Myös Tapparan tahti on kiristynyt heikon alkukauden jälkeen. Kirvesrinnat ovat saaneet pakkaansa kasaan ja siitä on osoituksena neljän suoran voiton putki.
2 3
1 2

Yllätysvalmis Pelicans haastaa alavireisin HIFK:n

Sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvalla HIFK:lla on ollut vaikeuksia viime aikoina. Viimeisestä kahdeksasta liigapelistä kolme on päättynyt helsinkiläisten voittoon. Viimeiset voitot Liigasta ovat sarjajumbo Ässiä sekä alavireistä KalPaa vastaan. Viime lauantaina HIFK taipui Lukolle.

Pelicans on pelannut viime aikoina tiukkoja pelejä, jotka ovat päättyneet kuitenkin lahtelaisten tappioon. Viimeisestä viidestä pelistä vain yksi voitto ja viisi sarjapistettä eivät varmasti tyydytä pelikaaneja.

Viime perjantaina Pelicans oli häviöllä TPS:ää vastaan vain 42 sekuntia, mutta hävisi silti. Tasaisten pelien häviäminen johtunee puolustuksen repaleisuudesta, sillä muun muassa Mikko Kousa ja Henrik Nilsson ovat poissa. Silti Pelicans on yllätysvalmis, koska joukkue on osoittanut neljän ketjun voimin, että tulivoimaa löytyy.

Tulosveto

Kysymysmerkit leijailevat HIFK:n yllä
Siipirikkoinen HIFK hävisi edellisen ottelunsa lauantaina Raumalla. Tappio oli helsinkiläisille vasta toinen varsinaisella peliajalla. Pelicansin vire on ollut laskeva. Viimeisestä kuudesta ottelusta lahtelaiset ovat voittaneet vain yhden. Normaalioloissa HIFK olisi kotonaan ennakkosuosikki, mutta sairastelut tasoittavat vaakakuppia. Maalivahtien taistossa Pelicansilla on myös etu, joten odotettavissa on tasainen ottelu.
2 3
2 3

SaiPa yrittää aukaista lukkoaan kotiottelussa

SaiPa lähtee katkaisemaan syöksyään kotikentällään nousukunnossa olevaa Lukkoa vastaan.

SaiPalla oli viime viikolla kammottava vierasreissu, kun sputnikit hävisivät Sportille ja Kärpille. Lappeenrantalaisten pelaaminen oli kuritonta sekä särmätöntä, minkä vuoksi kotikentälle palaavalla joukkueella on parannuksen paikka.

Sputnikien maalilla Frans Tuohimaa on antanut joukkueellensa mahdollisuuden voittaa. Lisäksi SaiPan valopilkkuihin kuului nuori Santeri Virtanen, joka sai palkinnoksi vierasreissulla ensimmäiset tehopisteensä.

Lukko puolestaan on parantanut peliään alkuotteluista ja noussut havittelemaan suoraa pudotuspelipaikkaa. Raumalaiset ovat vain kolme pistettä SaiPan perässä.

Lukolle on tuottanut vaikeuksia vastustajan korkea karvaus, sillä puolustajille on iskenyt paniikki paineessa. Tämä on rokottanut myös raumalaisten hyökkäyspeliä, vaikka ajoittain myös pitkiä pyörityksiä on nähty.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

SaiPa

Lukko

04.03
Lukko - KooKoo
27.02
Sport - Lukko
2 - 5

Tulosveto

SaiPan laskeva trendi jatkuu
SaiPa on voittanut varsinaisella peliajalla vain yhden viimeisestä seitsemästä ottelustaan. Kauden alussa SaiPa marssi voitosta voittoon loistavasti toimineen ylivoimapelinsä turvin, mutta viime peleissä joukkue ei ole pystynyt käyttämään erikoistilannemahdollisuuksiaan. Lukko on kääntänyt kurssiaan voitokkaaksi. Merkittävämpää on kuitenkin raumalaisten parantunut kiekollinen pelaaminen. Lukko on pystynyt hallitsemaan viime otteluissaan laukaisutilastoja, joten joukkueella on edellytykset vierasvoittoon kiekonhallintatilaston peräpäässä majailevan SaiPan kustannuksella.
1 2
2 3

Häntäpään taistossa otetaan askel pudotuspeliviivaa kohti

Häntäpäässä ja tasapisteissä painivilla Sportilla ja Jukureilla on mahdollisuus ottaa askel kohti pudotuspeliviivaa. Kumpikaan joukkue ei ole onnistunut voittamaan pelejänsä viime aikoina.

Tappioista huolimatta Sportin pelissä on ollut paljon hyvää. Viime lauantaina Tappara teki vain yhden maalin maalivahti Mika Järvisen taakse, ja vaasalaisten puolustus oli hyvässä terässä koko pelin ajan. Sport ei onnistunut kuitenkaan maalinteossa, vaikka paikkoja siihen oli.

Pohjalainen kertoi eilen, että Sportin parhaisiin maalintekijöihin kuuluva Joel Kiviranta on viikkoja sivussa. Laitahyökkääjä on iskenyt kauden aikana neljä täysosumaa.

Jukurit ottivat lauantaina kivan päänahkan paikallisottelussa KalPasta. Mikkeliläisten maalinteko onnistui niin KalPaa kuin HPK:ta vastaan perjantaina, mutta paikkoja myös tuhlaantui paljon. Lisäksi Jukurien molemmat maalivahdit ovat pelanneet vahvasti, ja kumman vaan voi asettaa tolppien väliin.

Jukurien uusin hankinta Vadim Pereskokov on todennäköisesti jo keskiviikkona mukana joukkueen vahvuudessa.

Tulosveto

Sport venyy kotonaan pisteille
Sport on hävinnyt viidestä edellisestä ottelustaan neljä. Kotonaan Sport on kuitenkin jäänyt pisteittä koko kauden aikana vain kerran. Jukurit ei ole onnistunut saalistamaan yhtäkään pistettä kolmesta edellisestä vieraspelistään. Suurimaalista juhlaa ottelusta ei kannata odottaa, sillä joukkueet ovat laukaisutilastoissa Liigan keskiarvon alapuolella. Sport on lievä ennakkosuosikki kotietunsa turvin.
2 3
1 2

HPK pyrkii venyttämään voittoputkensa jo viiden ottelun mittaiseksi

HPK:lla riittää keskiviikkoiltana rutiinisuoritus voittoon, mikäli Ässät jatkaa virheidensä toistamista.

Ässien alkukausi on ollut katastrofi. 14 pelattua ottelua, yhdeksän pistettä, vain yksi voitto varsinaisella peliajalla ja Liigan jumbosija. Liigadatan mukaan porilaiset ovat tasoittaneet ottelun vain kerran kauden aikana.

Ässien puolustus on kaivannut jämäkkyyttä, mutta sitä ei tähän mennessä ole löytynyt. Hyökkäyspäässä porilaiset ovat tuhlanneet maalipaikkoja ohimenneillä laukauksillaan. Lisäksi yli- ja alivoima on ollut sarjan surkeinta.

HPK puolestaan viilettää neljän ottelun voittoputkessa ja viimeisestä seitsemästä pelistään, hämeenlinnalaiset ovat hävinneet vain kaksi. HPK:n voittoihin ei kuulu sarjan kärkitiimejä, mutta silti Pallokerho on noussut jo Liigan nelossijalle.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

26.02
JYP - Ässät
5 - 2
24.02
Ässät - KalPa
3 - 4 JA
20.02
Ässät - TPS
1 - 3

HPK

26.02
KalPa - HPK
0 - 4
23.02
HPK - Tappara
3 - 0

Tulosveto

Ässät ei pärjää HPK:n hallinnalle
HPK on laukonut tasaviisikoin koko Liigan eniten, Ässien maalia kohti on lauottu neljänneksi eniten. Ottelussa Ässien rasitteena on myös vaikeasti alkanut kausi ja sen tuomat paineet. Porilaiset eivät ole onnistuneet lunastamaan täyttä potentiaaliaan. Vaikka HPK on ottanut alkukauden aikana suuren loikkauksen pohjalta pudotuspelitaistoon, on myös hämeenlinnalaisilla varaa parantaa. Viitteitä paremmasta on ollut näkyvissä viime otteluissa, joissa HPK:lla on onnistunut sekä viimeistely että maalivahtipeli.
0 1
4 5