Liiga-kierros: Virtasen TPS näyttää Virtasen JYPiltä, Helsinkiin matkaa aivan miehoton Ilves

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Itsenäisyyspäivän sisältävä pitkä viikonloppu on torstaina toivon lisäksi liigapelejä täynnä.

Mieho taitaa jäädä matkasta

Sarjan kakkospaikkaa hiljalleen lähestyvä HIFK saa vieraita Tampereelta. Panu Mieho on todennäköisesti pelikieltoisena sivussa.

HIFK:n kuntopuntari on kova. Viimeisistä 18 ottelusta sillä on 14 voittoa.

Vierasjoukkue Ilves on voittanut viime aikoina pelejä pitkälti maalivahti Lukas Dostalin ansiosta. Esimerkiksi KooKoo-ottelu oli joukkueelta selviytymistaistelua pitkät pätkät.

Sen puolustuspeli on kuitenkin alkanut toimia kokonaisuutena koko ajan paremmin. Lassi Thomson pääsi viime pelissä taas maalin makuun, joten tulitukea sopii odottaa jatkossakin.

Hyökkäyksessä Arttu Ruotsalainen on kuitenkin pitkään sivussa. Matias Maccelli toimii tällä hetkellä kapellimestarina ja kapteeni Eemeli Suomi näyttää tekemisen esimerkkiä. Peli näyttää hyvältä niin kauan kunnes se todetaan huonoksi − ja tällä hetkellä siitä ei ole ennusmerkkejä.

Kyseessä on joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen tällä kaudella.

Hämeenlinnaan saapuva TPS yrittää kammeta itseään kohti pudotuspeliviivaa. Se ei ole helppoa 18 pistettä edellä olevaa Kerhoa vastaan.

TPS on piristynyt pelillisesti valmentaja Virtasen alaisuudessa, mutta se alkaa vasta nyt päästä jyvälle uudesta pelityylistä, joka sisältää aiempaa tiukempaa maalinedustapelaamista.

Osa-alue on tuttu Marko Virtasen Jyväskylän ajoilta, sanoo Jatkoajan jututtama Antti Pennanen.

− JYPiltähän se [TPS] näyttää staattisten tilanteiden osalta. Nopeita vaiheita pelistä on näin lyhyessä ajassa vaikeampi muuttaa. Virtasen hyväksi kokemia juttuja kuitenkin näkyy jo nyt TPS:n pelissä, miettii Pennanen.

TPS:n ykkösvahti Rasmus Tirronen on ollut pari ottelua sairastuvalla, jolloin poissaolon aikana kiekkoja on kopitellut Julius Pohjanoksa yllättävän varmoin ottein. Esimerkiksi tiistain peli Kärppiä vastaan oli tiukempi kuin loppunumerot antoivat ymmärtää (Kärpät teki kaksi tyhjiin).

Lauri Pajuniemi on liigan kuumimpia pelaajia ja tuppaa tekemään maalin mistä tilanteesta tahansa. Hän muodostaa Topi Nättisen ja Markus Nurmen kanssa TPS:n ainoan kunnon hyökkäysketjun.

Kerholla syvyyttä on löytynyt enemmän.

− Joitain pieniä vammoja on, mutta eletään hetkessä.

HPK:n maalissa pelaa todennäköisesti sekä TPS- että Tappara-peleissä Joona Voutilainen.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

TPS

31.10
TPS - HIFK
27.10
KalPa - TPS
5 - 3
23.10
Lukko - TPS
4 - 1

Kärkijoukkue vastaan kauden positiivisin yllätys

VeikkausTV näyttää suorana lähetyksenä kahden modernin valmentajan kohtaamisen, kun Kärpät ja KooKoo iskevät yhteen torstai-iltana Oulussa.

Synkät pelikaanit vastaan herpaantuneet kyläilijät

Viiden pelin tappioputkessa tarpova Pelicans hakee uutta nousua JYPin isäntänä. Miska Siikonen palaa Lahteen.

Valmentajaa vaihtaneen Pelicansin pelaamisesta on tällä hetkellä vähän positiivista sanottavaa. Sen onni voi olla, että vieraana olevien jyväskyläläisten suoritustaso on viime otteluissa pudonnut selvästi.

Jo perjantain ottelu kuopiossa osoitti, että pelaajien keskittyminen ei ollut sataprosenttista. Herpaantuminen on näkynyt etenkin Leijoniin valitun Miska Siikosen hermokontrollissa. Siikonen on ottanut viimeiseen kahteen pelaamaansa otteluun kolme käytösrangaistusta. Nyt hän on suurennuslasin alla, kun seitsemän edellistä kautta Lahdessa pelannut hyökkääjä palaa entiseen kotikaupunkiinsa.

Edellinen ottelu Kouvolassa oli hyvä osoitus siitä, että JYPillä on vielä paljon kasvettavaa, jos se aikoo pysyä kärjessä kauden loppuun asti. Kahden erän ja  kahden maalin johdossa se luuli pelin olleen jo ohi, mikä oikeutetusti kostautui päätöserässä.

Körököröä välttelemässä

Torstain kotijoukkue SaiPa sai otteluunsa alle maittavan vierasvoiton Kuopiosta, vaikka se oli avauserän täysin jaloissa. Vierasjoukkueeksi peliin saapuu sijan ylempänä oleva Lukko.

SaiPalle kyseessä oli kolmanteen peräkkäiseen vieraspeliin toinen voitto, mikä tekee joukkueelle varmasti hyvää. Edellinen tappio Kärppiä vastaan oli melkoista körököröä, kun SaiPa oli oikeastaan koko pelin pari potkua jäljessä.

Joukkueen molemmat nuoret maalivahdit ovat pelanneet viime aikoina ihan hyvin. Niclas Westerholm otti nollan Vaasasta ja Karolus Kaarlehto puolestaan pelasi mallikkaasti Kuopiossa eikä sortunut kotijoukkueen paineen alla.

Ykkösketju Tomas Zaborsky-Teemu Ramstedt-Mikael Kuronen on illasta toiseen suuressa roolissa etenkin ylivoimalla. Myös Ville-Vainikainen-Tomi Iso-Mustajärvi-Topi Piipponen pelaa hienoa kautta, vaikka tehoja ei tulekaan ihan yhtä paljon kuin kärkiketjulla.

SaiPan peli ei kokonaisuutena hivele silmiä, ja joukkue on ajoin varsin haavoittuvainen esimerkiksi turhalle jäähyilylle.

Lukko on tällä hetkellä alavireinen. Viimeisistä kymmenestä ottelusta sillä on vain kolme voittoa. Sivussa joukkueesta ovat loukkaantumisen takia Tapio Laakso ja Ville Petman. Lepovuorossa on Ilkka Heikkinen, ja Miska Kukkonen kärsii pelikieltoa. 18-vuotias Onni Korkka paikkaa poissaolijoita.

Dufvan joukot kohtaavat yskähtelevän Tapparan

Uudessa komennossa etenevä Sport otti kolmesta ensimmäisestä Dufva-pelistään vain yhden voiton, mutta nyt edessä on maukas mahdollisuus.

Vaasaan saapuu Tapparan yskähtelevä kone. Vierasjoukkue on välttynyt kuitenkin pidemmiltä tappioputkilta. Nyt viimeisestä neljästä pelistä saldona on kolme voittoa, joskin vastuksetkin ovat olleet lähtökohtaisesti heikompia

Viikkoa aiemmin Tappara näytti tehottomalta, mutta nyt ratkaisijoita on taas alkanut löytyä. Tyler Morleyn ja Charles Bertrandin poissaolojen myötä niitä on tosin pitänyt kaivaa "syvemmältä". Anton Levtchillä on neljän ottelun pisteputki menossa. Tiistaina joukkue onnistui myös useamman kerran ylivoimalla.

Uusi hankinta Steven Iacobellis pelannee Sportia vastaan, Otto Rauhala onkin ollut kärkiketjuissa eksyneen oloinen. Olavi Vauhkonen on tuonut leveyttä viimeistelyyn ja maskitaitoja ylivoimaan. Tuukka Mäntylän oletettu puuttuminen haavoittaa puolustusta, sillä Toni Utunen on ollut viime peleissä kiekon kanssa rohkea mutta kiekottomana epävarma.

Vuotava vene lipuu kohti pudotuspelisatamaa

Ari-Pekka Selinin vakiosanontaa lainaten "vene vuotaa aina vaan", paitsi silloin, kun tilastokärkiä huilautetaan paikallispelistä. Ässät sai poikki nihkeän putkensa Lukkoa vastaan, ja nyt siitä pitäisi jatkaa Jukureita vastaan.

Lukuisilla terveidenkin poissaoloilla ryyditetty Ässät nappasi suoran voiton Lukosta. Kyseessä oli ensimmäinen kolmen pisteen voitto sitten marraskuun ensimmäisen päivän.

Nyt vuorossa oleva Jukurit-peli on todella iso, kahden ongelmissa olleen kohtaaminen. Ässät pelaa oikeasti jo siitä, päättykö kausi taas tammikuussa. Kokoonpanon kierrätys on ollut valtavaa, ja tuskin on rauhoittunut vieläkään.

Ainoastaan maalivahtiosastolla peluutus ja otteet ovat olleet tasaisia, vaikka todellisia huippuiltoja on sielläkin ollut liian harvoin.

Jukureiden pelaaminen on ollut melkoista vuoristorataa. Edellisviikolla joukkue pelasi hyvin HIFK:ta ja Tapparaa vastaan, mutta tiistaina tuli totaalinen mahalasku Ilvestä vastaan.

Osin sitä aiheutti Patrik Puistolan loukkaantuminen, mutta ei se selitä sitä kolmannen erän täydellistä romahdusta.

On kiinnostavaa nähdä, millä asenteella Jukurit on tiistain valmentajauutisten ja heikon suorituksen jälkeen. Kokoonpanosta puuttuvat Aleksandr Jakovenko ja Puistola, todennäköisesti myös Jesper Piitulainen, eli miehitys lienee pääosin sama kuin edellisissä peleissä.