Liiga-kierros: Ville Leskinen debytoi HIFK:n paidassa Oulussa, Hämeenlinnassa juhlitaan 90-vuotiasta Kerhoa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liiga-kierroksen suurin mielenkiinto keskittyy Ouluun, jossa Kärpät isännöi HIFK:ta. HIFK:n paidassa nähdään ensimmäistä kertaa Kärppien viime kauden tehopelaaja Ville Leskinen. Kierroksella nähdään myös paljon kiihkeitä taisteluita tärkeistä pisteistä.

Tappara matkaa HPK:n vieraaksi Kerhon juhlaotteluun

Hämeenlinnassa juhlitaan HPK:n 90-vuotiasta taivalta. Juhlailtaan HPK saa vieraakseen Tapparan. Molemmat joukkueet ovat olleet hyvässä vireessä viime otteluissa.

Kotijoukkue HPK pelasi torstaina kotonaan TPS:ää vastaan ja nappasi ottelusta 4–2 voiton. Turkulaisia vastaan ottelu eteni tasaisissa merkeissä, mutta HPK:n tiukka puolustuspelaaminen ja riittävä tehokkuus omissa paikoissa käänsi pelin hämeenlinnalaisille. Neljään viime peliin HPK:n puolustus- sekä maalivahtipelaaminen on toiminut, kun hämeenlinnalaisten verkkoon on isketty ainoastaan seitsemän maalia.

Tappara pelasi myös torstaina, kun joukkue vieraili Vaasassa Sportin vieraana. Vähämaalinen peli kääntyi lopulta Sportille jatkoajalla 2–1 -lukemin. Tapparan pelaaminen on ailahdellut jo pidemmän aikaa ja myös tulokset ovat heitelleet. Varsinkin vieraissa kirvesrinnat ovat olleet ongelmissa, kun kuudesta viimeisestä vieraspelistään Tappara on hävinnyt viisi.

Yksilöistä HPK:lta on esiin noussut Markus Nenonen, joka seilaa kolmen ottelun pisteputkessa. Putken aikana kärkäs hyökkääjä on viimeistellyt viisi pistettä. Myös maalivahti Joona Voutilainen on pelannut viime ajat korkealla tasolla. Tapparasta pirteästi viime pelit on pelannut Anton Levtchi, joka on tehnyt viiteen viimeiseen otteluun kahdeksan tehopistettä. Tapparan uusi vahvistus Steven Iacobellis teki debyyttinsä torstaina TPS:ää vastaan, mutta kanadalainen ei vielä erottunut juurikaan. Myös Charles Bertrand vapautuu pelikiellosta illan otteluun.

Tampereella luvassa maalivahtien taisto

Neljän ottelun voittoputkessa oleva Ilves hakee putkelleen jatkoa Ässien kustannuksella. Porilaiset saapuvat Tampereelle hakemaan kauden ensimmäistä kolmen ottelun voittoputkeaan.

Ilves on ollut aivan alkusyksyä lukuun ottamatta yksi Liigan kuumimmista joukkueista. Tällä hetkellä tamperelaiset ovat napanneet neljä voittoa putkeen. Viimeisin voitto tuli torstaina Helsingistä, kun HIFK kaatui maalein 2–4. Erityisen isossa roolissa voittojen takana on ollut maalivahti Lukáš Dostál, joka pitää illasta toiseen maalit vähissä. Dostálin apuna on ollut myös tiukka puolustuspeli.

Ässien peli on ollut jo pidemmän aikaa hyvin ailahtelevaa ja otteet ovat vaihdelleet ottelusta toiseen. Porilaiset ovat napanneet nyt kaksi voittoa putkeen vasta toista kertaa tällä kaudella. Kolmen putkea Ässät ei ole vielä tällä kaudella pystynyt kokoamaan. Torstaina joukkue nappasi voiton Jukureista kotonaan 5–1 -lukemin. Myös Ässien pelissä isossa roolissa on ollut maalivahtipeli. Nuori venäläinen Daniil Tarasov on pelannut kaksi viimeistä ottelua erinomaisesta ja nuorukaisen voidaan olettaa aloittavan myös tänään.

Ilveksestä isoon rooliin on noussut jo harjoitusotteluissa kohahduttanut Matias Maccelli, joka jäi HIFK:ta vastaan tehopisteittä, mutta iski edeltäneessä pelissä kolme pistettä. Myös nuori puolustaja Lassi Thomson on esiintynyt pirteästi loukkaantumisensa jälkeen. Ässien kooonpanossa on nähty valtavasti kierrätystä. Loukkaantumisten lisäksi syynä on ollut ailahtelevuus. Tärkein pelaaja on ollut Tylor Spink, joka on päässyt pisteille viidessä viimeisessä ottelussa. Spinkin rooli Ässien hyökkäyksessä on noussut elintärkeäksi.

Savon herruudesta kamppaillaan Mikkelissä

Kauden kolmas Savon derby mitellään Mikkelissä. Kohtaaminen käydään kahden alavireisen joukkueen kesken.

Illan isäntä Jukurit lähtee otteluun kolmen ottelun tappioputkessa. Viimeisin tappio tuli torstaina Ässien vieraana, kun patapaidat pitivät pisteet Porissa 5–1 -lukemin. Viimeisissä otteluissa Jukurien puolustus on vuotanut ja hyökkäyspäässä tehot ovat jääneet vähiin. Otteet ovat näyttäneet myös hyvin aneemisilta. Maanantaina tuli ilmoitus Marko Kauppisen hyppäämisestä ensi kaudeksi mikkeliläisten päävalmentajaksi. Tämä ilmoitus on näyttänyt sekoittaneet peliä entisestään.

Mikkeliin matkustava KalPa on puolestaan kahden ottelun tappioputkessa. Tiistaina Kuopiossa SaiPa kävi hakemassa pisteet maalein 2-5. Myös KalPan pelaamisessa on ollut samoja ongelmia kuin kotijoukkue Jukureilla. Toviksi piristynyt viisikkopuolustus on jälleen aiheuttanut päänvaivaa ja samalla tehojen puuttuminen on aiheuttanut tappioita.

Yksilöistä Jukurien tehokkaimmaksi pelaajaksi on noussut Kristian Tanus. Pitkän pätkän syksyllä ilman tehoja pelannut Tanus on onnistunut kahteen viime peliin viimeistelemään kolme tehopistettä. KalPasta tehokkaasti on esiintynyt Kai Kantola, joka on viimeistellyt seitsemään edelliseen otteluun hurjat kahdeksan maalia. Romuluinen hyökkääjä on aiheuttanut puolustuksille ongelmia suoraviivaisella pelaamisellaan.

Risto Dufva palaa Jyväskylään

JYPin pitkäaikainen päävalmentaja Risto Dufva palaa Jyväskylään tällä kertaa Sportin penkin takana. Sekä JYPin että Sportin otteet ovat heitelleet viime aikoina.

Marraskuun alussa pirteästi esiintyneen JYPin otteet ovat ailahdelleet joulun lähestyessä. Edellisessä ottelussaan torstaina JYP haki pisteet Lahdesta, kun Pelicans kaatui 2–6 -lukemin. Ennen Pelicansia vastaan pelattua ottelua JYP kärsi neljään otteluun kolme tappiota. Jyväskyläläisten otteet heittelivät ja ajoittain keskittyminen on näyttänyt olevan puutteellista. JYPIn suurena tavoitteena onkin saavuttaa ehjiä otteluita.

Sarjajumbo Sport pestasi kokeneen Risto Dufvan päävalmentajakseen kaksi viikkoa sitten. Vaasalaisten otteet ovat hieman piristyneet vaihdoksesta ja Dufvalle tyypillinen tiukka puolustuspelaaminen on tullut vaasalaisten pelitapaan. Torstaina Sport nappasi kaksi pistettä Tapparan vieraillessa Vaasassa. Tiivis puolustuspelaaminen piti maalit vähissä ja loppulukemat kirjattiin maalein 2–1 Sportille.

JYPin tehopelaajana koko kauden häärännyt Julius Nättinen on ollut hurjassa vireessä ja palkintona edesottamuksista tuli kutsu myös Leijoniin. Nättinen on jäänyt 16 viimeiseen otteluun ainoastaan kerran pisteittä ja tehohyökkääjä löytyy koko sarjan pistepörssin piikkipaikalta. Myös puolustaja Anttoni Honka on esiintynyt mainiosti ja hyvin liikkuva puolustaja on kahden ottelun pisteputkessa. Sportin kannalta isossa roolissa on ollut maalivahti Niko Hovinen, joka on päästänyt kolmeen viimeiseen otteluun kaksi maalia. Hovinen pystyy tarjoamaan kunnossa ollessaan vaasalaisille mahdollisuuden taistella voitosta illasta toiseen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

harjoitusottelut

08.08.
JYP - Sport
1 - 3
27.08.
Sport - JYP
2 - 1

runkosarja

Kärpät koittaa kuitata viime viikon tappionsa HIFK:lle

Kärpät ja HIFK kohtasivat viimeksi viime viikon perjantaina ja helsinkiläiset onnistuivat nollaamaan Kärpät kotonaan. Sisuuntunut Kärpät hakee nyt revanssia vahvistuneesta HIFK:sta.

Koko kauden ajan Liigan kärkipäässä pelannut Kärpät on esiintynyt dominoivasti lokakuun puolivälistä lähtien. Oululaiset keräsivät jopa 11 ottelun voittoputken, joka katkesi viime viikolla juuri HIFK:n toimesta. Helsingissä koetun tappion jälkeen Kärppien peli on jälleen palannut raiteilleen ja tuloksena on tullut kolme voittoa. Viimeisin tuli torstaina Kärppien isännöidessä KooKoota ja loppulukemiksi kirjattiin 6–3.

Alkukaudella pelinsä kanssa tuskaillut HIFK on noussut marraskuun aikana nimilistansa edellyttämälle tasolle. Erityisesti viime viikonloppu oli helsinkiläisille tuloksekas, kun ensiksi perjantaina kaatui Kärpät ja lauantaina Tappara. Tällä viikolla HIFK on isännöinyt sekä HPK:ta että Ilvestä ja tuloksena on tullut voitto sekä tappio. Torstaina hyvässä vireessä oleva Ilves rynni voittoon 2–4 -lukemin. HIFK:n kannalta ratkaisevaa on ollut puolustuspään tiiviyden paraneminen, jonka ansiosta pisteitä on alkanut kertymään.

Yksilöistä suurimman valokeilan illan ottelussa varmasti nappaa Ville Leskinen, joka tekee paluun Raksilaan, mutta tällä kertaa HIFK:n paidassa. Ottelu on samalla Leskisen debyytti helsinkiläisten riveissä. Torstaina Kärppien tehokkaimpana pelaajana hääräsi Jesse Puljujärvi, joka viimeisteli maalin ja sai kaksi syöttöpistettä. HIFK:lta Jere Sallinen on esittänyt piristyneitä otteita ja tämän viikon kahdessa aiemmassa ottelussa keskushyökkääjä on viimeistellyt jo kolme tehopistettä.

Raumalla kamppaillaan pääsystä kuuden parhaan joukkoon

Sarjataulukossa sijalla seitsemän oleva Lukko isännöi kahdeksannelta sijalta löytyvää KooKoota. Hieman alavireisesti esiintyneet joukkueet pyrkivät nousemaan kuuden parhaan joukkoon.

Kotijoukkue Lukko on esiintynyt viimeisessä viidessä pelissään ailahtelevasti. Tiukkojen otteluiden jälkeen voitot ovat kääntyneet raumalaisten kannalta liian usein vastustajalle. Torstaina kuitenkin Lukko haki pisteet Lappeenrannasta 2–3 -lukemin. Viime viikon lopulla Satakunnan derby päättyi Raumalla Ässien voittoon.

Raumalle vieraaksi saapuva KooKoo on viime aikoina kärsinyt samoista haasteista, kun Lukko. Otteet ovat ailahdelleet ja varsinkin puolustuspelissä on ollut haasteita. Torstaina KooKoo kävi toteamassa Oulussa Kärpät paremmakseen maalein 6–3. Vaikka KooKoo sai ottelussa selvästi enemmän laukauksia, ottelu kääntyi lopulta Kärpille. Kouvolalaisten ongelmana pitkin kautta onkin ollut maalinteon tehokkuus. KooKoo saa luotua pääsääntöisesti otteluissa tarvittavan määrän maalipaikkoja, mutta viimeistelyn tehokkuus on ollut puutteellista. Tiivis puolustuspelaaminen sekä riittävä viimeistely on kuitenkin syksyn aikana tuottanut vielä tulosta.

Lukosta Eetu Koivistoinen pelasi pirteästi SaiPaa vastaan. Keskushyökkääjä viimeisteli kaksi tehopistettä. KooKoon Kim Strömberg on ollut hyvällä pelipäällä ja kahteen viime otteluun taitava sentteri on viimeistellyt kaksi maalia sekä yhden syöttöpisteen.

Kipeästi pisteitä kaipaava TPS matkustaa Lappeenrantaan

Koko kauden Liigan kriisijoukkueisiin kuulunut TPS kaipaa piristystä otteisiinsa, jotta taistelu pudotuspelipaikasta on enää edes realistista. SaiPa ei varmasti luovu pisteistä helpolla, koska myös lappeenrantalaiset tarvitsevat lisäpisteitä.

Illan isäntä SaiPa kärsi torstaina tappion kotonaan, kun Rauman Lukko haki pisteet 2–3 -numeroin. Viidestä edellisestä ottelustaan SaiPa on hävinnyt kolme. Kaikki viisi peliä ovat olleet tiukkoja vääntöjä, jotka ovat kääntyneet maalin erolla suuntaansa. SaiPa on ollut koko kauden kärkipelaajiensa tehojen varassa, joten Lappeenrannassa kaivataan varmasti onnistumisia laajemmalta rintamalta.

Vierasjoukkue TPS on puhuttanut koko kauden ja erilaisten vaiheiden jälkeen joukkueen ympärillä tapahtumat ovat hieman rauhoittuneet. Otteet kaukalossa ovat myös piristyneet uuden valmentajan johdolla, mutta tuloksissa tämä piristyminen ei ole näkynyt. Viimeisestä viidestä pelistään TPS on hävinnyt neljä. Torstaina HPK oli kotonaan liian vahva ja turkulaiset poistuivat 4–2 tappio niskassaan. TPS:n haasteena on ollut maalinteko, kun viimeiseen viiteen peliin joukkue on onnistunut maalinteossa ainoastaan seitsemän kertaa.

Viime aikoina SaiPan tärkeiksi kulmakiviksi ovat nousseet nuoret maalivahdit Niclas Westerholm sekä Karolus Kaarlehto, jotka ovat esiintyneet edukseen. TPS:n vähistä maaleista on viime aikoina pääasiassa vastannut Lauri Pajuniemi, joka on viimeistellyt kahdeksaan otteluun seitsemän maalia.