Liiga-kierros: Viimeiset asetelmat ennen tosipelejä – kymppisijan kohtalo ratkeaa Lahdessa

LIIGA / Kierrosennakko
Pelicans oli avauserässä aavistuksen hallitsevampi osapuoli.
Kuva © Samppa Toivonen - https://www.samppas.net
Runkosarjan viimeinen kierros lähtee käyntiin torstaina. Karhunosassa otteluissa on vielä pudotuspeliasetelmiin panosta, mutta suurimmat jälkilöylyt tulevat Sportin ja Pelicansin välisen kamppailun jäljiltä.

Pystyykö patapakka horjuttamaan IFK:n pois puolivälieräpaikalta?

Kauden viimeisiä otteluitaan pelaava Ässät vierailee Helsingissä IFK:n vieraana. Pelillisesti vuoristorataa kulkenut Ässät voisi voitolla murentaa IFK:n haaveet suorasta puolivälieräpaikasta.

Henri Kiviahon loukkaannuttua joukkue sai piristystä otteisiinsa. Radek Haas astui kirkkaampiin saleihin ensi kertaa Vaasassa menneellä viikolla ja suoriutui erinomaisesti. Tärkeimmälle kymmenelle minuutille asti Haas näytti olevan illan herra ja hidalgo, mutta Pasi Kaukorannan linjatessa Haas jäi harmillisesti aivan yksin.

Edellinen kamppailu Ilvestä vastaan näytti mitä Ässien otteet voivat pahimmillaan olla. Tyhjennysmyyntien ja loukkaantumisien kautta omia kasvatteja on otettu tunnustelemaan edustuksen tunnelmaa. Nuoresta osastosta Niklas Peltomäki, Otto Kivenmäki ja Lenni Killinen ovatkin saaneet paljon peliaikaa ja myös Kasperi Kotkaniemi on päässyt torjumaan kiekkoja.

Viime aikoina joukkueellisesti ailahdellut IFK kärsii pakistossa kovaa vajetta. Vahvuudesta poissa ovat joukkueelle tärkeät Teemu Eronen, Markus Kankaanperä ja Joe Finley. IFK:n onneksi Kyle Quincey pääsi pois sairastuvalta ja on näyttänyt hyvää mallia kiekollisessa puolessa. Myös Joonas Lyytinen on päässyt esittämään parhaita puoliaan.

Onnistuakseen säilyttämään viimeinen puolivälieräpaikkansa IFK tarvitsee kokemuksen syvää rintaääntä, mitä myös rivistöstä löytyy. Tommi Santalan, Lennart Petrellin ja Jasse Ikosen täytyy ottaa johtajuuden ja ratkaisijan roolia kontolleen, mikäli haluavat jatkaa ensimmäisiä kierroksia pidemmälle kevääseen.

Tilastot

Tulosveto

HIFK parempi alavireisistä
Helsingissä kohtaavat kaksi alavireistä joukkuetta, joista HIFK:lla on vielä rutkasti panosta. Voitolla HIFK saa varmasti suoran pudotuspelipaikan. Pelin pahasta tökkimisestä huolimatta HIFK lähtee selvänä ennakkosuosikkina otteluun vieden pisteet. Panoksen tuoma lataus tuo terävyyttä viisikkopelaamiseen sekä viimeistelytilanteisiin.
3 4
0 1

Kerho voi vielä joutua pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle

Tapparan, IFK:n ja Lukon ottaessa suorat voitot HPK:n aitiopaikka puolivälierästä muuttuisi taisteluun puolivälieräpaikasta. Tapparan tontti runkosarjan kakkospaikalla ei voi enää järkkyä kierroksen täydestä lopputuloksesta huolimatta.

IFK-matsi oli erittäin ehjä kokonaisuus Tapparalta. Varsinkin puolustuspeli oli tiivistä ja ottelussa oli pitkiä jaksoja kun helsinkiläiset eivät saaneet kiekolla mitään aikaan. Niklas Bäckström suoriutui kirvesrintojen maalin suulla hyvin puolustuksen toimivuuden johdosta. Ratkaisupelien lähestyessä kauden parhaaseen kuntoon ovat päässeet Kristian Kuusela ja Jan-Mikael Järvinen

Oman pään toimivuuden kautta pakisto on myös pystynyt tarjoamaan toimivuutta hyökkäyspäässä, ja viime aikoina parhaiten puolustajista sitä on tarjonnut Veli-Matti Vittasmäki.

Teemu Turusen johdolla HPK on onnistunut kaudestaan erinomaisesti. Turusen myötä joukkueen kirkkaiksi tähdiksi ovat nousseet Jere Innala ja Petteri Nikkilä

Hämeenlinnalaisisännillä onkin edessään tärkeä ottelu, sillä pahimmassa tapauksessa joukkue tippuisi kaksi sijaa alemmas sarjataulukossa. Emil Larmin loukkaannuttua toistamiseen tällä kaudella Antti Karjalainen on lunastanut ykkösveskarin vastuun hyvin.

Kauden lopuilla joukkueeseen saapunut Niclas Lucenius on osoittautunut tärkeäksi avaimeksi Antti Pennasen nipussa, jatkaen LeKissä hommattua nousukautta.

Tulosveto

Tappara lisää HPK:n jännitystä
Tappara on ollut viime aikoina vakuuttavassa vireessä, minkä johdosta kakkossija on plakkarissa. HPK puolestaan taistelee vielä suorasta pudotuspelipaikasta. Erityisesti tiiviin puolustuspelin kautta Tappara lähtee iltaan ennakkosuosikkina. HPK:lle tulee myös aukeamaan omat paikkansa, mutta tehoton viimeistely vie voittosaumat. Tapparan kliinisyys tuo pisteet.
1 2
2 3

Lukko pyrkii vielä suoraan puolivälieriin

Runkosarjan keskikastissa käydään myös kuumaa vääntöä viime hetken sijoittumisista, kun Ilves ja Lukko ottavat yhteen Hakametsässä. Tähtien ollessa kohdallaan Lukko nousisi suoralla voitolla viidennelle sijalle, kun taas Ilves nousisi Lukon ohitse taistelemaan kymmeneksi sijoittuneen kanssa.

Viimeiseen piinapenkkiin Ilves sai helpotusta, kun Oskari Laaksonen palasi takaisin kokoonpanoon. Edellisessä kamppailussa voitto tuli puhtain lukemin, Eemeli Suomen ja tšekkiläisen maalivahtipelin ansiota.

Lukáš Dostál on hyvillä esityksillään antanut Ilvekselle uutta tuulta purjeisiin. Yhdeksästä pelatusta ottelusta Dostál on voittanut kuusi ja tilastoiksi ovat jääneet 93,17%:n torjuntavarmuus ja päästettyjen maalien keskiarvoksi muodostui 1,55.

Tupsukorvat ovat helmikuun alusta lähtien olleet komealla lentokelillä pistetaulukossa. Kauden saldo on kasvanut jopa 25 pisteellä, ja parempaan suoritukseen on pystynyt ainoastaan varmistunut runkosarjan voittaja Kärpät. Tampereen toinen joukkue ja Lahden Pelicans ovat kerryttäneet pistetiliään yhtä paljon.

Ilves janoaa torstaina voittoa, koska se toisi seitsemännen sijan ja mahdollisen Tappara-puolivälieräsarjan.

Lukko koki edellisellä kierroksella mikkeliläistä lujuutta, kun raumalaiset ohjattiin kotia kohti häntä koipien välissä. Lukolla onkin takanaan kaksi peräkkäistä tappiota, joissa oma verkko on soinut kymmenen kertaa ja vastustajien vain kahdesti.

Runkosarjan loppuvastus ei tule olemaan helpoimmasta päästä, sillä edellisen kerran Lukko voitti Ilveksen Hakametsän pyhätössä joulukuussa 2016.

Tulosveto

Ilves tekee yllätyksen
Tampereella pelataan yksi kierroksen mielenkiintoisimmista otteluista, sillä voitolla Ilves nousee vielä sarjataulukon seitsemännelle sijalle. Tupsukorvien raikas peli-ilme pistää raumalaiset todella ahtaalle, sillä ongelmia oman pelin kanssa on riittänyt. Molemmat joukkueet haluavat viedä ottelun virtausta, mikä saattaa avata myös tukun maalipaikkoja. Ilves on kuitenkin hieman tehokkaampi viimeistelyssään.
3 4
2 3

Kumpi lopettaa kauden voittoon?

Mikkelin viimeiset hitaat käydään kahden vanhan Mestis-kilpailijan välillä. Joukkueellisesti kummallaan leirillä ei ole ottelussa mitään hävittävää eikä saavutettavaa, vaikka kausi on aina mukavempaa lopettaa voittoon.

Tehokas viimeistely ja loistava puolustus sekä maalivahtipeli olivat voiton avaimet Lukon kaatuessa peräti lukemin 6−1. Kokoonpano on kuitenkin hyökkäyksen osalta vajaa, kun Harri Kainulainen on ollut vamman vuoksi sivussa. Kainulaisen pelikunto ratkeaa aamun aikana. Hyökkäys saanee entistä enemmän vajetta Vadim Pereskokovin ulosajosta Lukko−ottelussa.
− Ei lähdetä pelailemaan, vaan ihan tosissaan taistellaan voitosta. Henkilökohtaisesti KooKoo on sellainen vastustaja, ettei sille ikinä halua hävitä. Se on viimeinen liigapeli tälle kaudelle, niin tietysti haluaa jättää hyvän jäljen kaikille, Mikko Kokkonen kommentoi Lukkoa vastaan käydyn taiston jälkeen.

KooKoo oli jäädä JYPin kokeneisiin jalkoihin kauden viimeisessä kotiottelussaan, mutta osoitti lujuutta ja tahtoa nousemalla kolmen maalin takaa tasoihin, antaen samalla paremmat mahdollisuudet Sportille ohittaa JYP loppumetreillä.

Malte Strömwall taistelee ottelussa vielä maalipörssin kärkipaikasta, mutta muuta suurempaa merkitystä ottelun lopputuloksella ei ole. KooKoolle on pitkän loppukauden myötä murtautunut nuoria ja potentiaalisia Liiga-pelaajia kokoonpanoihin. 19-vuotiaat Oskari Salminen ja Joonas Oden ovat suoriutuneet viime kamppailuissa hyvin.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0

KooKoo

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3

Tällä kaudella

harjoitusottelut

06.09.
KooKoo - Jukurit
5 - 2

runkosarja

Tulosveto

Yksilöt vastaan henki
Jukurit haluaa varmasti päättää kautensa voittoon kotona, kun taas pistepörssin voitosta taisteleva Malte Strömwall iskee kapuloita rattaisiin. Jukurit on väläytellyt vakuuttavuuttaan läpi kauden, mutta tasaisuuden löytyminen myös otteluiden sisällä on ollut iso päänvaiva. KooKoon vastahyökkäysvoima voikin olla iso voimavara torstaina, mutta viimeistelytehokkuus on kysymysmerkki.
2
1 3

Varma runkosarjan voittaja vierailee Kuopion auringonlaskussa

Hallitseva mestari ja runkosarjan voiton varmistanut Kärpät vierailee kauden viimeisen kerran Kuopiossa. KalPa voi vielä pudota sarjataulukossa KooKoon taakse, mutta suurempaa merkitystä ottelulla ei ole.

KalPalla on myös huolensa loukkantumislistan suuruudessa. Peräti yhdeksän edustuksen pelaajaa on tällä hetkellä sairastuvan puolella, mikä antaa osviittaa kuopiolaisten epäonnistuneesta kaudesta.

Kolikolla on myös kääntöpuolensa. KalPan nuoret lupaukset ovat keränneet paljon vastuuta ja ovat nostaneet tasoaan reippaasti. Joukkueen sisäisen pistepörssin neljän parhaan joukkoon mahtuu kolme hiljattain NHL:ään varattua pelaajaa. Alexandre Texierin, Otto Leskisen ja Eetu Luostarisen lisäksi Aleksi Klemetti on suoriutunut viime kamppailuissa hyvin.

Helmikuun alusta lähtien Kärpät ovat joutuneet myöntämään tappionsa ainoastaan kahdesti. Edellinen tuli yllätyksenä Kouvolan vierailulla ja toisen Kärpät koki raumalaista vieraanvaraisuutta, lähtien kotimatkalle murskatappiolukemin 8-1.

Nimellisesti vahva joukkue sai vuoden alussa entistä enemmän kokemusta ja jykevyyttä rivistöön Oskar Osalan ja Jussi Jokisen liityttyä joukkueeseen. 

Tulosveto

Kärppien kliinisyys tuo pisteet Kuopiosta
Pudotuspelipaikan menetettyään hieman ulospuhaltanut KalPa tuskin pystyy haastamaan Kärppiä. Oululaiset ovat näyttäneet viime kierroksilla, että myös hieman vajailla tehoilla pelaaminen tuo vakuuttavia voittoja. Kliinistä esitystä myös Kuopioon voi odottaa vahvoin perustein. Lisämielenkiintoa tuo Ville Leskinen taisto piste- ja maalipörssin voitosta, ja hänelle tullaankin todennäköisesti tarjoilemaan paikkoja parhaan mukaan.
1 2
4 5

Sport yrittää livahtaa vielä takaisin pudotuspelipaikoille

Sportilla on edessään kenties lyhyehkön Liiga-historiansa tärkein runkosarjaottelu. Sportin täytyy ottaa voitto Pelicansista keinolla millä hyvänsä JYPin pitäessä kymmenettä sijaa yhdella pisteellä. Pelicans puolestaan varmistaisi kolmen pisteen voitolla paikkansa runkosarjan kolmannella sijalla.

− Laitamme kaiken peliin ja katsomme mihin se riittää, Roope Talaja kommentoi Sportin lähtökohtia ennen TPS-ottelua.

Samalla mentaliteetillä kotkapaidat lähtevät myös Pelicansia vastaan. Sport on ylittänyt itsensä viimeisillä pelikierroksilla, kun vain viikkoja sitten pudotuspelimahdollisuus oli enää teoreettinen. Nyt unelma pudotuspeleistä Vaasassa on vain yhden voiton päässä.

Sami Aittokallio on nostanut tasoaan huomattavasti otteluiden saadessa enemmän panosta. Aittokallio lienee Sportin tuki ja turva myös lahtelaiskäsittelyn aikana.

Nousujohteisesti läpi kauden pelannut Pelicans sai hyökkäykseensä entistä enemmän leveyttä ja taitoa Juhamatti Aaltosen saavuttua Ruotsista pelikaanipaitaan. Aaltonen on saanut myös omiin purjeisiinsa uutta tuulta, tehden kymmenessä ottelussa kahdeksan maalia ja neljä syöttöpistettä.

Suoralla voitolla Pelicans säilyttäisi paikkansa kolmen parhaan joukossa ja murskaisi Sportin haaveet pudotuspelien ensimmäisestä kierroksesta, samalla varmistaisi JYPin paikan kymmenen parhaan joukossa.

 

Tilastot

Tällä kaudella

Tulosveto

Sport hakee yllätystä
Liigan mielenkiintoisin ottelu on Lahdessa, kun Sport tavoittelee huipennusta nousulleen kymmenen joukkoon ja Pelicans tavoittelee sarjan kolmatta sijaa. Pelicans saattaa toki hieman säästellä puolikuntoisia tähtiään, kuten Hynek Zohornaa. Sportin puolella latauksesta tuskin jää kiinni, eikä kauden paras kotkalauma olisi yllätys. Se kuinka hyvin se riittää Pelicansia vastaan riippuu isäntien halusta varmistaa kolmas sija.
2 4
2 3

TPS:n viimeinen yritys murtaa tappioputki

TPS taistelee viimeisessä runkosarjan kotiottelussaan sarjataulukon kolmen parhaan joukosta.Sportin voittaessa ja SaiPan kaatuessa Turussa TPS nousisi kolmossijalle. Varamiehistöllä viime aikoina kiekkoillut SaiPa sementoi paikkansa yhdeksännellä sijalla edellisellä kierroksella.

SaiPalla on luvassa panokseton peli yhdeksännen sijan varmistuttua edellisellä kierroksella. .

Viime kaudella hyvin esiintynyt Topi Nättinen on alkanut heräillä tehotilastoissa päästyään Tyler Morleyn ja Elmeri Kaksosen rinnalle. Edellisessä ottelus Nättinen iski ensimmäisen maalin sitten kauden avausviikonlopun. Sentterikolmikko Morley-Micke Saari-Cody Kunyk tarjoaa parhaimmillaan mahdollisuuden kolmen luovan ketjun rakentamiseen, joka riippuu paljon myös pelaavasta kokoonpanosta.

Edellinen taisto KalPaa vastaan oli parhaimmillaan raikasta ja aktiivista, josta on hyvä jatkaa pudotuspeleihin. Vastapainona puolustuksen tämän hetkinen kapeus näkyi tilanteissa, joita ei saisi ilmaantua missään vaiheessa.

TPS on viime aikoina kyntänyt syvissä vesissä, eikä viiden ottelun mittainen tappioputki kaunistele tosiasiaa. Lauri Korpikoski kommentoi Sportille koetun tappion jälkeen että joukkue on puinut tappioiden johtumista ja ottavat hyvät asiat mukaan edellisestä ottelusta SaiPaa vastaan.

Vaasalaisia vastaan TPS-puolustus oli ottelun ensimmäisen kolmanneksen täysin ulkona tilanteista. Rasmus Tirrosta ei käynyt kateeksi, kun ensimmäisen 43 sekunnin aikana ensimmäisestä kahdesta laukauksesta kaksi oli päässyt selän taakse.

TPS kuitenkin jatkoi hyvää kuviotaan ylivoimalla, eikä palasten loksahtaessa kohdalleen tarvinnut aikaa kahdeksaa sekuntia enempää. Kaapo Kakko kapellimestarina halutumman erikoistilanteen pelaaminen on nopeaa ja vastustajalle alati vaarallista.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Tulosveto

TPS päättää runkosarjan tappioputkessa
Viisi edellistä otteluaan hävinnyt TPS tuntuu olevan pahassa pelillisessä kurimuksessa kauden tärkeimmillä hetkillä. Vaikka materiaali on varsin laaja, joukkueesta ei ole saatu revittyä tehoja irti. Myös asenne puolustussuuntaan on ollut kyseenalaistettavissa. SaiPan puolella vire on löytynyt hyvään aikaan, ja tiivis puolustuspeli tehokkaan viimeistelyn kera tuo pisteitä myös Turusta.
1 2
2 3