Liiga-kierros: Välierät alkavat alusta uusilla isännillä

LIIGA / Kierrosennakko
Liigan 2. välieräottelussa HIFK - TPS, Helsingin jäähallissa, 30. huhtikuuta 2021.
Runkosarjan perusteella isäntinä sarjoihin lähteneet Lukko ja HIFK hävisivät edelliset ottelut kotikentillään. Tappioiden myötä kotietu siirtyi Tapparalle sekä TPS:lle, ja finaalipaikkaan riittää kaksi lisävoittoa.

Tampereella ratkaisee taistelu maalinedustasta

Karavaani siirtyy Raumalta 150 kilometrin päähän Tampereelle tasatilanteessa. Lukko voitti ensimmäisen osaottelun, Tappara puolestaan jälkimmäisen.

Suurin ero otteluidenvälillä oli Tapparan puolustuspelaamisessa. Ensimmäisessä kohtaamisessa raumalaiset onnistuivat murtautumaan maalin edustalle, josta he onnistuivat viimeistelemään myös kaikki kolme maaliaan. Perjantaina tie oli kuitenkin tukossa ja maalisarake kasvoi vain Kristian Pospisilin osumalla.

Ongelma maalin edustalla juontaa juurensa jo keskialueelle. Vastakkain ovat kaksi eri koulukunnan päävalmentajaa, Tapparan Jussi Tapola on tunnettu juuri keskialueen shakin mestarina trapin rakentamisessa, Pekka Virta puolestaan trapin avaajana. Kaniineja kumpikaan ei pysty enää repimään hatusta, mutta pienilläkin muutoksilla voi sekoittaa vastustajan pelaamista.

Yksilötasolla Lukolta puuttuu vastine kirvesrintojen Jukka Peltolalle. Pudotuspelien alkaessa Peltola kiristi ruuvit ja nosti tasonsa kapasiteettinsa ylärajoille, kuten usein aiemminkin. Kippari on hiipinyt pistepörssissä kärkikolmikkoon.

Pudotuspelien pistepörssiä johtaa Lukon Eetu Koivistoinen, mutta kahdeksasta tehopisteestä vain yksi on syntynyt Tapparaa vastaan. Runkosarjassa pörssivoitosta taistellut Daniel Audette on ollut vaikeuksissa pudotuspeleissä ja välierissä pistetili on vielä avaamatta.

Kokoonpanojen kohdalla ei ole odotettavissa suuria muutoksia. Lukon slovakialaishyökkääjä Pavol Skalicky jäi perjantaina Patrik Virran jyräämäksi ja joutui jättämään pelin kesken. Skalickyn pelikunto on vielä arvoitus. 

Haastajan asemaan joutunut HIFK kaipaa yksilöiltään parempia suorituksia

Ottelusarja jatkuu tasatilanteessa, kun TPS voitti jälkimmäisen Helsingissä pelatun ottelun. Samalla joukkue nappasi kotiedun itselleen ja kiilasi helsinkiläiset haastajaksi.

Ennalta HIFK:lla piti olla etu materiaalin leveydessä, mutta tähän mennessä etu on ollut vain paperilla. Sebastian Dyk on saanut erityisesti ylivoimalla onnistumisia, mutta syömähampaaksi suunniteltu ketju Jere Sallinen - Henrik Borgström - Ville Leskinen on ollut yhdestä onnistumisesta huolimatta heikompi kuin osiensa summa.

Lisää ongelmia kulminoituu Anton Lundelliin. Nuori tähtisentteri joutui sivuun peleistä koronan ja karanteenien vuoksi pitkäksi toviksi. Johtuuko sitten pelituntuman puutteesta tai muista ongelmista, taso on ollut kaukana runkosarjan parhaiden päivien tasosta. 

Mikko Kousan puuttuminen on näkynyt oman alueen kiekollisessa pelissä. Kousan poissaolon aikana pelin avaaminen omalta alueelta on kaatunut Joonas Lyytisen niskaan. Lyytinen pystyy nostamaan jalalla kiekkoa, mutta toista Kousan tasoista avaussyötön antaaa joukkueella ei ole heittää kentälle.

TPS on pelannut juuri kuten odottaa sopi. Voittaakseen se tarvitsee avainpelaajiltaan parhaan panoksen. Ensimmäisessä ottelussa panos jäi puuttumaan, mutta perjantaina Josh Kestner, Ruslan Ishakov ja Ville Lajunen ottivat joukkueen reppuselkäänsä iskemällä maalit mieheen.

Turkulaisten toinen ase on ollut luisteluralli, jota joukkue on esittänyt koko neljän kentän laajuudella. Liike on pakottanut helsinkiläiset joko rikkomaan tai käyttämään jahtaamisen energiaa. Perjantain tasoitusmaalikin syntyi, kun Ville Leskinen seurasi peliä rangaistusaition puolelta.

Tilastot