Liiga-kierros: Uudet kasvot haluavat estää JYPin historiallisen tappioputken

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Keskiviikon Liiga-kierroksella JYP on tappion päässä historiansa pisimmästä tappioputkesta. Sarjan kärkipäässä KooKoo, HIFK ja Pelicans haluavat parannella asetelmiaan.

Seuraa Heitä

Jani Tuppurainen #10 | Grenoble

Laitahyökkääjä

Kokenut hyökkääjä saa täyteen 800 peliä Liigan runkosarjassa. Rajapyykki ylittyy varsin tutulla Hippoksella.

Niclas Westerholm #53 | SaiPa

Maalivahti

Käsittämättömiä määriä pelaava nuori veskari on kovan haasteen edessä, kun nollattavana on kuumavireinen HIFK-hyökkäys.

Tuoko uusiutunut valmennus järkeä JYPin peliin?

JYP reagoi tappioputkeensa pestaamalla uutta verta valmennusryhmäänsä sekä uusvanhan lainapelurin. Hurrikaaniryhmän suunnitelmana on katkaista pitkä tappioputki tuttuja kasvoja vilisevän Jukurien kustannuksella.

JYP kärsi lauantaina Ilvekselle tappion lukemin 6–1. Tappio oli kymmenes peräkkäinen, minkä takia jyväskyläläisryhmä on seurahistoriansa jaetusti pisimmässä tappioputkessa. Tappio Jukureille siis uutta ennätystä.

Tappioputkeen reagointiin vaihtamalla valmennusryhmästä Jukka Varmanen Juha Juujärveen, sekä hankkimalla aiemmin kahdeksan kautta Jyväskylässä viettänyt Anton Stråka lainasopimuksella takaisin hurrikaanipaitaan. Juujärven odotetaan tuovan valmennusryhmään lisää taktista osaamista, kun taas Stråkalta halutaan kokonaisvaltaista pelaamista sekä leveyttä kapeaan hyökkäysryhmään.

Jukurit ylsi jo komeaan kuuden ottelun pisteputkeen, mutta se katkesi lauantaina KooKoon käsittelyssä. Joukkueen päävalmentaja Olli Jokinen kuvaili ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että joukkueen riveistä löytyi vapaamatkustajia, jotka eivät olleet ottelun vaatimalla tasolla.

Tappiosta huolimatta mikkeliläisryhmän ympärillä pöhinä on JYPiä positiivisempi. Aatu Rädyn ja Oliver Larsenin lainasopimukset ovat olleet nappiosumia, kun taas Pekka Jormakka on iskenyt maalin molemmissa sairauslomansa jälkeisissä peleissä. 

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Vaikka Jukurit on ollut molemmissa peleissä jokseenkin niskan päällä, JYP on vienyt täydet kuusi pistettä. Huolellisuuden parantaminen aiemmista kohtaamisista onkin mikkeliläisvieraille iso teema illan peliin.

Huolellisuutta kaivataan myös JYPin tekemiseen, erityisesti toisen erän osalta. Kolmessa edellisessä kotipelissä JYP on vienyt maalit yhteensä 3–2, mutta toisissa erissä Ilves, Ässät ja Kärpät ovat pöllyttäneet JYP-verkkoa 12 kertaa JYPin jäädessä yhteen osumaan. Suuria ongelmia on toki ollut myös muissa erissä, mutta pitkillä vaihtomatkoilla vaihdot ovat venyneet, mitä kautta huolimattomuus ja kurittomuus ovat korostuneet.

Ottelun mielenkiintoisin pelaaja on Jani Tuppurainen, joka saa täyteen 800 Liigan runkosarjapeliä. Kokenut hyökkääjä pelasi näistä 628 JYPin riveissä.

SaiPa hakee yllätystä Helsingissä

HIFK ja SaiPa kohtaavat toistamiseen muutaman päivän sisällä. Avainkohdat edellisestä ottelusta eivät juuri muutu.

Sekä HIFK:n että SaiPan edellinen ottelu on keskinäinen kohtaaminen viime viikonloppuna. Tuolloin SaiPa ehti karata jo kahden maalin johtoon, mutta HIFK nappasi lopulta kaksi pistettä voittomaalikilpailun kautta.

SaiPan nuorekkaalle joukkueelle ottelu oli jatkoa tutulle ailahtelulle, jota on nähty niin otteluiden sisällä kuin niiden välillä. Parhaimmillaan joukkue pelaa todella työteliästä ja energistä laatukiekkoa, pahimmillaan pahat virheet kostautuvat harmittavan halpoina osumina.

HIFK palasi SaiPa-voitollaan pistekantaan tappiollisen KooKoo pelin jälkeen. Ennen näitä helsinkiläiset nappasivat vähintään pisteen kymmenestä peräkkäisestä ottelusta. Vahva vire on nostanut HIFK:n sarjataulukossa viidenneksi.

Vahvan tuloskunnon takana on ollut hyökkäyspään onnistumiset laajalta rintamalta. Rintama puolustuspäässä voisi puolestaan olla leveämpi, sillä loukkaantumiset ovat verottaneet puolustajaosastoa kovalla kädellä. Tätä halutaan paikata Sam Jardinen hankinnalla, jonka odotetaan debytoivan punapaidassa keskiviikon ottelussa.

Lappeenrantalaisille yksi iso teema onkin löytyy terävämpi ilme puolustuspäähän, jotta Niclas Westerholm saa tarvittavan avun HIFK-hyökkäyksen hiljentämiseen. Viiden ottelun otannalla HIFK:n ylivoimapelaaminen on Liigan parasta, kun taas SaiPan alivoima on ollut sarjan heikointa.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

SaiPa

05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
TPS - SaiPa
0 - 0
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2
19.03
HPK - SaiPa
1 - 2

Kovavireinen Kerho sarjakärjen kimppuun

Kierroksen huippuottelu on odotettavissa Hämeenlinnassa. HPK on peräkkäisten voittojen putkessa, kun taas KooKoo on pidemmän ajan voittokulullaan noussut jo Liigan kärkeen.

HPK:n sarjasijoitus on vielä toistaiseksi kymmenes, mutta hämeenlinnalaisnippu on talven edetessä löytänyt kelpo vireen otteisiinsa. Yli kahteen otteluun Kerhon verkkoon ei ole tehty maaliakaan. Edellisessä ottelussa Porissa Ässien Jarno Kärki osui viimeisellä sekunnilla tolppaan, joten nolla varjeltui.

Kerho on voittanut kuusi peräkkäistä ottelua, mikä vankistaa taistelua pudotuspelipaikoista. 3−0-voitossa Sportista ja 1−0-voitossa Ässistä kaikki yhteensä neljä maalia menivät eri tekijälle, mikä kertoo tehokkuuden laajuudesta.

Päävalmentaja Jarno Pikkarainen on korostanut malttia pelaamisessa, ja sitä Kerholla on viime aikoina ollut riittävästi.

Vastus on äärimmäinen. KooKoo on 13 viimeisestä ottelustaan hävinnyt kaksi suoraan ja kaksi jatkoajalla. Muut ovat päättyneen kouvolalaisten juhliin, ja sijoitus on hilautunut Liigan kärkipaikalle.

Joukkueensa tehokkain on ollut kokenut Heikki Liedes, joka onnistui jo rikkomaan yhdeksättä kautta kestävän Liiga-uransa piste-ennätyksen.

Todellisuus tuli kylään Vaasassa?

Sport on kutkuttavat neljä pistettä Pelicansia jäljessä, joten keskiviikon kamppailu on mainio mittari suorittamiselle juuri nyt.

Alkukauden ehdottomia komeettoja oli Vaasan Sport. Vaasalaiset rullasivat 11 peliä erittäin hienossa liidossa, ja kyseisessä pelissä hallitseva mestari kaatui suoraan vierasottelussa.

Sen jälkeen on Sportilla ollut vaikeampaa. Meneillään on neljän suoran tappion putki, jonka katkaisu juuri Pelicansia vastaan olisi vaasalaisille tärkeää. Tappioidensa takia Sport on valahtanut sarjan kärkipäästä jo lähelle pudotuspeliviivaa.

Pelicans puolestaan sai kolmen suoran tappion putkensa käännettyä kolmen pisteen voitoiksi sekä SaiPasta että KalPasta. Lahtelaisille kolmen pelin loppuviikko on oivallinen paikka pysytellä kuuden parhaan joukossa.

Lahtelaisten tehokkain on ollut koko Liigan pistepörssin kärkeä jahtaava Lukas Jasek.